POLIGAMIJA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
vatrogasac wrote:
danas wrote:cuj a sta sa vijekovima do 21-og... a ja mislila kuran univerzalan, za sva vremena jednako primjenljiv... :roll:
...izvađeno iz konteksta jedne druge priče......rekoh....kada se ukaže potreba ili nužda za bilo koje vrijeme....nije farz.....
mozes li mi dati ajet iz kurana koji ovo potvrdjuje... znam da nije farz, ali ovo -- da je poligamija opcija samo ako se ukaze potreba, a ne prosto jer je to bogomdano pravo muskarca da se zeni sa vise zena...
...ne znam konkretan ajet...ali znam šerijatsko pravilo bazirano na četiri izvora islama da ne može se dovesti druga bez pristanka prve.....itd. ... i kada je potreba u pitanju....
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote:
vatrogasac wrote: ...izvađeno iz konteksta jedne druge priče......rekoh....kada se ukaže potreba ili nužda za bilo koje vrijeme....nije farz.....
mozes li mi dati ajet iz kurana koji ovo potvrdjuje... znam da nije farz, ali ovo -- da je poligamija opcija samo ako se ukaze potreba, a ne prosto jer je to bogomdano pravo muskarca da se zeni sa vise zena...
...ne znam konkretan ajet...ali znam šerijatsko pravilo bazirano na četiri izvora islama da ne može se dovesti druga bez pristanka prve.....itd. ... i kada je potreba u pitanju....
sve ja to znam, bez pristanka i sve... i ne pitam te to, nego da mi kazes gdje u kuranu to pise, a ne u serijatskim zakonima izvedenim kasnije... to -- da prva mora pristati, i da mora biti neka haman pa potreba (valjda se necija seksualna potreba ne racuna :-)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
vatrogasac wrote:
danas wrote: mozes li mi dati ajet iz kurana koji ovo potvrdjuje... znam da nije farz, ali ovo -- da je poligamija opcija samo ako se ukaze potreba, a ne prosto jer je to bogomdano pravo muskarca da se zeni sa vise zena...
sve ja to znam, bez pristanka i sve... i ne pitam te to, nego da mi kazes gdje u kuranu to pise, a ne u serijatskim zakonima izvedenim kasnije... to -- da prva mora pristati, i da mora biti neka haman pa potreba (valjda se necija seksualna potreba ne racuna :-)
Sura4:129

Vi nikad ne mozete potpuno jednako postupati prema vise od jednoj zeni,
ma koliko to zeljeli, ali ne dopustite sebi takvu naklonost pa da jednu
ostavite u neizvjesnosti.

vidi takodje 4:128

4:20

Ako zelite da drugu zenu dovedete na mjesto prve,
i ako ste prvoj dali puno toga, ne smijete uzeti nazad nista sto
ste joj dali. Zar biste to uzeli pronevjerom, nasilno
i grijesno?

(tj. ako hoce da ozeni drugu, a prva se ne slaze, on drugu
moze uzeti samo "na mjesto prve" (dati joj izbor da se razvode
ako nije hazur da bude u poligamijskom braku) a i pod takvim
dogovorom nema pravo da trazi od nje da mu vrati bilo sta sto
joj je dao, makar to bilo i puno blaga)
danas

Post by danas »

sura 'zene' govori u braku generalno, i da, kaze da zene tretiras pravedno i jednako, ako ne mozes tretirati zene jednako, da se ozenis samo sa jednom. ajeti iz ove sure koje ti navodis i dalje govore o pravednim tretmanu sto svakako ne sporim, ali ja i dalje ne vidim nista glede 'nuzde' pri ovakvim vjencanjima...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

KOGOD KADGOD wrote:
Sura4:129

Vi nikad ne mozete potpuno jednako postupati prema vise od jednoj zeni,
ma koliko to zeljeli, ali ne dopustite sebi takvu naklonost pa da jednu
ostavite u neizvjesnosti.

vidi takodje 4:128

4:20

Ako zelite da drugu zenu dovedete na mjesto prve,
i ako ste prvoj dali puno toga, ne smijete uzeti nazad nista sto
ste joj dali. Zar biste to uzeli pronevjerom, nasilno
i grijesno?

(tj. ako hoce da ozeni drugu, a prva se ne slaze, on drugu
moze uzeti samo "na mjesto prve" (dati joj izbor da se razvode
ako nije hazur da bude u poligamijskom braku) a i pod takvim
dogovorom nema pravo da trazi od nje da mu vrati bilo sta sto
joj je dao, makar to bilo i puno blaga)
...teško je naći konkretno rečeno što @danas traži......ali kada se uveže više ajeta dobija se ta slika....

".... Pa ako se plašite da nećete biti pravedni, onda jednom ili onim šta posjeduju desnice vaše. To je najpodesnije, da ne biste zastranili".(Kur’an 4:3)

...što znači da odgovornost snosi i muž i odgovarat će pred Bogom ako bude nepravdu učinio.....

"A ako strahujete da necete pravedni biti, onda samo jednom.'' ( En Nisa, 3)
danas

Post by danas »

vec sam i sama nevela te ajete i uopce ne sporim da kuran trazi da se zene tretiraju jednako -- ali mene zaista zanima ova 'situacija' i 'potreba' za poligamijom...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:sura 'zene' govori u braku generalno, i da, kaze da zene tretiras pravedno i jednako, ako ne mozes tretirati zene jednako, da se ozenis samo sa jednom. ajeti iz ove sure koje ti navodis i dalje govore o pravednim tretmanu sto svakako ne sporim, ali ja i dalje ne vidim nista glede 'nuzde' pri ovakvim vjencanjima...
....alternativa za nuždu ili potrebu....
Na osnovu zvanicnih podataka zadnjih prebrojavanja i statistika o broju stanovnika u SAD, pokazalo se da je broj zena za osam miliona veci od broja muskaraca. U Britaniji je ta brojka dostigla vise od pet miliona zena, a u Njemackoj je taj odnos 3:1. Statiste koje je nedavno objavio sedmicni magazin "Mejdan" potvrdjuju da se u Egiptu od svakih deset djevojaka spremnih za brak (a koje su zakasnile i u dobi izmedju 22-32 god ) samo jedna uda!! Muz je u vecini slucajeva presao trideset petu godinu starosti ili je vec navrsio cetrdesetu. Nakon diplome muskarci cekaju izmedju 10-12 god. ne bi li nasli zaposlenje, zatim sakupljaju mehr, a nakon toga traze svoju drugu plovicu. Magazin navodi da se zabranjene veze povecavaju, a i pojava nelegalnih brakova u sjeni prisutnosti milion zena koje nisu udate.
danas

Post by danas »

pa pobogu si covjece, pitam te za kuran... :roll:
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:pa pobogu si covjece, pitam te za kuran... :roll:
...ne mora je biti (poligamije) u islamskom društvu.....zašto mora Kur'an nabrajati koje kategorije.....određene društvene okolnosti kao što je višak žena, nezbrinute žene po svakom osnovu......zar nam i za to treba reći konkretno da je poželjno i njima dati šansu za majčinstvo ili porodični život ili što ugodniji život.....podrazumijeva se.....ima žena u monogamnim društvima da moraju libido 'smirivati' sexom za jednu noć.....ili uopšte prirodnu potrebu za muškim....
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

Cinjenica 1 : Muski i zenski mozak se razlikuju. Prosjecan muskarac pomisli na sex svakih 15-tak sekundi, prosjecnoj zeni je bitnija sigurnost i ljubav.

Cinjenica 2 : Vecini muskaraca odgovara trenutna situacija ( ja, zena i moja ljubavnica ), pa ih poligamija mnogo ne zanima. Prosjecan muskarac ne vara zenu ( pogledaj pod Cinjenica 1 da shvatis razloge za to ) ako to ne moze ( sakriti ), ako ne moze doci do druge zene, ili ako to moze izazvati komplikacije.

Poligamija je samo za rijetke ( bogate, stabilne zenoljupce ). Takvih je veoma malo, te samim tim ova tema nije narocito relevantna za bilo koga od nas.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

Naisla sam na nesto adekvatno u vezi s temom. :D

Image

:D
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote:pa pobogu si covjece, pitam te za kuran... :roll:
...ne mora je biti (poligamije) u islamskom društvu.....zašto mora Kur'an nabrajati koje kategorije.....određene društvene okolnosti kao što je višak žena, nezbrinute žene po svakom osnovu......zar nam i za to treba reći konkretno da je poželjno i njima dati šansu za majčinstvo ili porodični život ili što ugodniji život.....podrazumijeva se.....ima žena u monogamnim društvima da moraju libido 'smirivati' sexom za jednu noć.....ili uopšte prirodnu potrebu za muškim....
ne mora kuran nabrajati, ali kada mi se kao opravdanje za islamsku poligamiju namece nesto poput ovoga gore sto sto govoris -- onda bih zeljela znati gdje to u kuranu pise. jer koliko ja znam, pise samo da se zenis sa koliko hoces zena (dok mozes biti 'pravedan' prema njima), bez da se spominju te neke specijalne okolnosti ili potrebe tipa 'bio rat pa poginuli muski' ili 'treba se pomoci' ili 'treba i nezbrinutim zenama dati sansu za ugodan zivot'.

sve nesto mislim, jao, pa koja je to zrtva od muskaraca, to je nevidjeno -- mislim, moze li se sirota zena ili udovica bez muske glave sa sirocadima ikako pomoci a bez da je se po*ebe usput? i sta cemo ako se jednom pojavi masa 'nezbrinutih' muskaraca? nista o tome? njima ne treba dati sansu za porodicni zivot? ili muskarcima sa tim tvojim 'libidom za jednu noc' -- sevap li je i njih nekoliko privjencat za jednu hanumu, pa da su 'zbrinuti' i 'namireni' i oni?

ukratko -- poznavajuci istorijske okolnosti iz toga doba, kao i to da izvorni judeizam i hriscanstvo ni najmanje ne negiraju poligamiju u svojim svetim knjigama, namece se zakljucak da je bog jednostavno dao muskima pravo na vise zena, i gotovo. to je bila normalna praksa u tom drustveno-istorijskom kontekstu i dosta prominentnih ljudi iz toga doba su imali vise zena, a islam je samo potvrdio i prosirio tu praksu insistirajuci da sve vjencane zene dobiju jednak tretman u svakom pogledu. tako da zaista nema razloga da se sada pronalaze neka opravdanja, a pogotovo ne ova 'humanitarna'... budite makar posteni sami sa sobom, ko kinezi prije revolucije i recite -- hoce mi se, digo mi se, moze mi se... a ne, 'humanitarno' se ozenio sa vise zena... jeste, humanitarno kao u iranu, gdje se udovice 'udaju' na dva sata da bi prehranile djecu... ma daj...
Chingy

Post by Chingy »

Poligamija....nice
Monogamija.....super

Zamislite 4 punice? :D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
ne mora kuran nabrajati, ali kada mi se kao opravdanje za islamsku poligamiju namece nesto poput ovoga gore sto sto govoris -- onda bih zeljela znati gdje to u kuranu pise. jer koliko ja znam, pise samo da se zenis sa koliko hoces zena (dok mozes biti 'pravedan' prema njima), bez da se spominju te neke specijalne okolnosti ili potrebe tipa 'bio rat pa poginuli muski' ili 'treba se pomoci' ili 'treba i nezbrinutim zenama dati sansu za ugodan zivot'.

sve nesto mislim, jao, pa koja je to zrtva od muskaraca, to je nevidjeno -- mislim, moze li se sirota zena ili udovica bez muske glave sa sirocadima ikako pomoci a bez da je se po*ebe usput? i sta cemo ako se jednom pojavi masa 'nezbrinutih' muskaraca? nista o tome? njima ne treba dati sansu za porodicni zivot? ili muskarcima sa tim tvojim 'libidom za jednu noc' -- sevap li je i njih nekoliko privjencat za jednu hanumu, pa da su 'zbrinuti' i 'namireni' i oni?

ukratko -- poznavajuci istorijske okolnosti iz toga doba, kao i to da izvorni judeizam i hriscanstvo ni najmanje ne negiraju poligamiju u svojim svetim knjigama, namece se zakljucak da je bog jednostavno dao muskima pravo na vise zena, i gotovo. to je bila normalna praksa u tom drustveno-istorijskom kontekstu i dosta prominentnih ljudi iz toga doba su imali vise zena, a islam je samo potvrdio i prosirio tu praksu insistirajuci da sve vjencane zene dobiju jednak tretman u svakom pogledu. tako da zaista nema razloga da se sada pronalaze neka opravdanja, a pogotovo ne ova 'humanitarna'... budite makar posteni sami sa sobom, ko kinezi prije revolucije i recite -- hoce mi se, digo mi se, moze mi se... a ne, 'humanitarno' se ozenio sa vise zena... jeste, humanitarno kao u iranu, gdje se udovice 'udaju' na dva sata da bi prehranile djecu... ma daj...
...kad kod mi je pod ruku došao kakav članak o poligamiji u islamu onih koji tumače fikhske propise obavezno vezuju i taj momenat potreba ugrožene žene koje se mogu razvući na široku lepezu......čak i nemuslimana ima koji ga tako doživljavaju...Dragoljub Todorović .....

....ovo sa 'udajama' na dva sata je super primjer.....znači potreba postoji, ali se zloupotrebljava od strane loših vjernika muškaraca......tako slični zloupotrijebe i za svoje seksualne nagone......a na kraju krajeva ako je i to motiv, a posljedice budu dobre za sve žene u takvom poligamnom braku.....pa šta.....bitan je krajnji rezultat......ako svima u toj bračnoj zajednici to odgovara......

...a ovo sa poliandrijom....pitam ponovo.....da li se ikada do sada u povijesti ukazala potreba za takvom vrstom bračne zajednice ne ulazeći u sve one probleme kao posljedicu takvog udruživanja.....

...a može se nevoljnima pomoći i bez sklapanja poligamnog braka...postoji institucija ZEKAT....
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote:

...kad kod mi je pod ruku došao kakav članak o poligamiji u islamu onih koji tumače fikhske propise obavezno vezuju i taj momenat potreba ugrožene žene koje se mogu razvući na široku lepezu......čak i nemuslimana ima koji ga tako doživljavaju...Dragoljub Todorović .....

....ovo sa 'udajama' na dva sata je super primjer.....znači potreba postoji, ali se zloupotrebljava od strane loših vjernika muškaraca......tako slični zloupotrijebe i za svoje seksualne nagone......a na kraju krajeva ako je i to motiv, a posljedice budu dobre za sve žene u takvom poligamnom braku.....pa šta.....bitan je krajnji rezultat......ako svima u toj bračnoj zajednici to odgovara......

...a ovo sa poliandrijom....pitam ponovo.....da li se ikada do sada u povijesti ukazala potreba za takvom vrstom bračne zajednice ne ulazeći u sve one probleme kao posljedicu takvog udruživanja.....

...a može se nevoljnima pomoći i bez sklapanja poligamnog braka...postoji institucija ZEKAT....
sve si mi rekao time sto nista nisi rekao... 'potrebe' se mogu razvlaciti kao zvaka -- a cinjenica da su zene iz ugrozene socijalne kategorije te koje cesce 'pristaju' na ovakve brakove govori valjda sve... i sta to znaci 'ako svima' odgovara... kome 'svima'? kada mi isto ovo budes govorio za jednu zenu i 4 covjeka -- povjerovacu ti.

PS da, ukazala se potreba u kini, gdje danas ima mnogo vise muske djece nego zenske zahvlajuljci sumanutim obicajima i selektivnom abortusu. sta sad? smatras li da i tim muskarcima u kini, mnogi od kojih ce ostati neozenjeni zbog ovog poremecenog balansa, ipak treba dati sansu da uzivaju u porodicnom zivotu, da osjete cari ocinstva, braka, ugodnog zivota? zasto ne bi jedna hanumica privela njih 3-4, dok god to 'svima odgovara'?
Shoshana

Post by Shoshana »

vatrogasac wrote:
...kad kod mi je pod ruku došao kakav članak o poligamiji u islamu onih koji tumače fikhske propise obavezno vezuju i taj momenat potreba ugrožene žene koje se mogu razvući na široku lepezu.......
:shock:

Koje bolan ugrozene zene :shock:

Nema toga u islamu :oops:

Cekaj sad kad ti sestre za vrat skoce - jadna ti majka :x
njonjica

Post by njonjica »

danas wrote:
vatrogasac wrote:
danas wrote:

sve si mi rekao time sto nista nisi rekao... 'potrebe' se mogu razvlaciti kao zvaka -- a cinjenica da su zene iz ugrozene socijalne kategorije te koje cesce 'pristaju' na ovakve brakove govori valjda sve... i sta to znaci 'ako svima' odgovara... kome 'svima'? kada mi isto ovo budes govorio za jednu zenu i 4 covjeka -- povjerovacu ti.

PS da, ukazala se potreba u kini, gdje danas ima mnogo vise muske djece nego zenske zahvlajuljci sumanutim obicajima i selektivnom abortusu. sta sad? smatras li da i tim muskarcima u kini, mnogi od kojih ce ostati neozenjeni zbog ovog poremecenog balansa, ipak treba dati sansu da uzivaju u porodicnom zivotu, da osjete cari ocinstva, braka, ugodnog zivota? zasto ne bi jedna hanumica privela njih 3-4, dok god to 'svima odgovara'?
I dok se "prvi" ne buni :D
black

Post by black »

koliko god je neosporna cinjenica da je poligamija dozvoljena (pod odredjenim uslovima) toliko je i to da (gledajuci novije doba) svi ti muskarci se samo skrivaju iza "humanosti" dok je u pozadini svega samo cista strast...i uvjeren sam da nema danas muskarca koji moze ispuniti sve uslove za vise zena..
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

poligamija ce izumrijeti sa izumiranjem robovlasnistva... 8-)
njonjica

Post by njonjica »

Salko sto je u vodu skako wrote:poligamija ce izumrijeti sa izumiranjem robovlasnistva... 8-)
Sabane :kravata:
danas

Post by danas »

black wrote:koliko god je neosporna cinjenica da je poligamija dozvoljena (pod odredjenim uslovima) toliko je i to da (gledajuci novije doba) svi ti muskarci se samo skrivaju iza "humanosti" dok je u pozadini svega samo cista strast...i uvjeren sam da nema danas muskarca koji moze ispuniti sve uslove za vise zena..
mislis li da je ikada i bilo? na stranu materijalne okolnosti, posebna kuca i to... nego ono o pravednosti i jednakom tretmanu u nekim drugim okvirima... pa cak i za muhameda kazu da mu je aisa bila najdraza...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
....planeta je postalo globalno selo....po Balkanu Kineza k'o Kineza....i ne samo po Balkanu.....pa nek rješavaju te svoje probleme.....
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote:
....planeta je postalo globalno selo....po Balkanu Kineza k'o Kineza....i ne samo po Balkanu.....pa nek rješavaju te svoje probleme.....
ih, a ja taman mislila kuran i svima -- pa i kinezima -- poslat... da u kuranu ima odgovor za sve... jazuk... :roll:
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:

ih, a ja taman mislila kuran i svima -- pa i kinezima -- poslat... da u kuranu ima odgovor za sve... jazuk... :roll:
...e sad ne kontam...jesul' u manjku sa ženama ili muškarcima.....
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote:

...e sad ne kontam...jesul' u manjku sa ženama ili muškarcima.....
pa u manjku su sa zenama... znaci -- ima viska muskaraca... na svaku hanumu po 2 najmanje :-)
Post Reply