POLIGAMIJA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
bosniak

Post by bosniak »

pa nisam bas tako reko.to se tebi haman ucinilo... :roll:
danas

Post by danas »

ztluhcs wrote:Ravnopravni & 1:1... A ako se nekad susretne Uzvišeni ili Poslanik može se pitati šta se tačno mislilo sa ajetom xyz... Simple as that... Move on...
eh, al' dok susretnes i priupitas... valja do tada zivjeti... :oops:
a sto 1:1 ako moze malo ta tlane :D :D :D
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
Pearl wrote:
danas wrote:jes' vala bas...
samo i zenskinju je monotono, pa hocel' se smilovat dragi allah da i nama ukine tu monogamnu monotoniju.... :D :D :D
to nije neophodno ... a muskarci nisu nikad ugrozeni, cak ni kad nemaju da jedu a zena ima, nit su zene iznad njih.. po bilo kom osnovu.. fino pise ko je "glavni"...

joj, i ti svasta pitas... :zzzz:
ma prestanite me vise zbunjivat :x
jel' zensko ravnopravno ili nije u islamu :x taman ja uhavizam jedno, a ono se okrene... :roll: :D
RAVNOPRAVNOST i JEDNAKOST su dva razlicita pojma.

Da smo JEDNAKI - nismo, to je ocito i fizicki i psihicki i hormonalno.

Da smo RAVNOPRAVNI pred Bogom - jesmo, i intelektualno, i po pravima i po duznostima...
danas

Post by danas »

KOGOD KADGOD wrote:

Da smo RAVNOPRAVNI pred Bogom - jesmo, i intelektualno, i po pravima i po duznostima...
hajde da se i slozim... ali ako smo ravnopravni po pravima -- dje su moja 4 cojeka? :roll:
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

KOGOD KADGOD wrote:[

JEDNAKI u smislu parametara koji se primjenjuju kod procjene nas kao vjerskih, funkcionalnih kutija... Jel sad ok?

Nemoj silovati jezik bezveze...
Fair Life

#156 Re: POLIGAMIJA

Post by Fair Life »

KOGOD KADGOD wrote:Poligamija je samo prihvatljiva (naglasavam prihvatljiva a ne preporucena) u Islamu. Odvajkada se praktikovala poligamija medju religijama kao i medju adetima (obicajima) razlicitih zemalja i drustvenih zajednica.
...
Komentari i prilozi dobro-dosli.

mir svima
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... highlight=
Arrival wrote:SARAJEVO – Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mirsad Hasanić podnio je na prijedlog federalnoga obiteljskog zakona amandman prema kojem osoba može imati dva ili više građanskih brakova u isto vrijeme bez obveze da raskida jedan da bi stupila u drugi.

"Ovim bi se ozakonili slučajevi kakvih već imamo na ovim prostorima", izjavio je Hasanić za agenciju FENA te dodao kako danas ima slučajeva da jedna osoba ima više supruga, ali prema važećem zakonodavstvu samo jedna od njih može biti vjenčana.

Hasanić naglašava da njegov prijedlog podrazumijeva bračne partnere suprotnog spola i suglasnost partnera za sklapanje ovakvih brakova.

Prijedlog obiteljskog zakona FBiH uvršten je u mogući dnevni red za današnju 17. sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu.

Mirsad Hasanić, zastupnik SDA i ujedno predsjedavajući Povjerenstva za zaštitu osnovnih ljudskih prava u Zastupničkom domu predložio je spomenuti amandman kao zastupnik, neovisno od Povjerenstva kojem je na čelu i stranke kojoj pripada.
Eh sto ti je pita od hovana...
manijak1

Post by manijak1 »

Ovim bi se ozakonili slučajevi kakvih već imamo na ovim prostorima", izjavio je Hasanić za agenciju FENA te dodao kako danas ima slučajeva da jedna osoba ima više supruga, ali prema važećem zakonodavstvu samo jedna od njih može biti vjenčana.

Hasanić naglašava da njegov prijedlog podrazumijeva bračne partnere suprotnog spola i suglasnost partnera za sklapanje ovakvih brakova.
:D :D samo nek se vrti :D :D
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
KOGOD KADGOD wrote:

hajde da se i slozim... ali ako smo ravnopravni po pravima -- dje su moja 4 cojeka? :roll:
:D
Nisam shvatila da ravnopravnost vidis u tom smislu - kad vec insistiras, ne postoji izricita zabrana da zena ima vise muzeva. Ama bas nigdje ne pise "zena ne moze da se uda za vise od jednog muskarca".

Ja nigdje nisam iznosila argumente za zabranu poliandrije, nego samo argumente u vezi sa mogucim prednostima i nedostacima takve jedne zajednice, kao i mogucim slucajevima potrebe za tim, (pogledaj pocetni tekst).

VANBRACNI odnosi su i jednima i drugima nedozvoljeni (znaci ravnopravno).

PROBAJ, - udaj se za CETIRI muskarca, pa nam javi da li je to pozitivno, pozeljno, praktikalno, i DOBRO u bilo kojem smislu - i uzecemo u obzir tvoj stav. :-D

Ili, ako poznajes zenu koja je u BRACNOJ vezi sa vise muskaraca ODJEDNOM a da oni znaju (i slazu se) jedan za drugog, posalji je da nam kaze kako zivi i da li u tome nalazi, i kakve, prednosti nad monogamnim brakom.

Ovo je OZBILJNO, nije zezanje.

Pominje se samo poligamija jer je bila neogranicena i zloupotrebljavana prije i u doba Muhammeda.

Zaista bi me zanimalo jedno takvo iskustvo - ima slobodnih zemalja, mozda negdje postoji slucaj, ali pod uslovom da ispunjava gore-navedeni kriterij, kao i to da su svi clanovi takve zajednice zadovoljni i da su svima ispunjena bracna prava, kao i prava podjele imovine u slucaju razvoda. (ukljucujuci prava DJECE, tj. pravo da znaju bioloskog oca (bez DNA testa - posto nije postojao u vrijeme o kojem govorimo), pravo stabilnog i normalnog razvoja i edukacije itd).

Bujrum, i hvala na ucestvovanju u ovoj diskusiji (mada se pocetna SVRHA iste, izgubila negdje na drugoj strani).
Ima svrhe nastaviti ovu diskusiju dalje samo u slucaju postojecih i ispitanih dokaza i argumenata za to sto "trazis" tj. tvoja "cetiri coj'ka". Sve najbolje :-D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Jel sva logika sadr¾ana u "Sve ¹to nije eksplicitno zabranjeno, dozvoljeno je..."?

Pa tu se svega mo¾e spakovati... Svega...
danas

Post by danas »

ztluhcs wrote:Jel sva logika sadržana u "Sve što nije eksplicitno zabranjeno, dozvoljeno je..."?

Pa tu se svega može spakovati... Svega...
ote mi slovo iz tastature :lol:
pa dozvoljeno je i lezbijanstvo onda po kuranu :D jer haman nije zabranjeno -- samo musko na musko uzrujava boga :-)
danas

Post by danas »

KOGOD KADGOD wrote:
danas wrote:
KOGOD KADGOD wrote:

Nisam shvatila da ravnopravnost vidis u tom smislu - kad vec insistiras, ne postoji izricita zabrana da zena ima vise muzeva. Ama bas nigdje ne pise "zena ne moze da se uda za vise od jednog muskarca".

Ja nigdje nisam iznosila argumente za zabranu poliandrije, nego samo argumente u vezi sa mogucim prednostima i nedostacima takve jedne zajednice, kao i mogucim slucajevima potrebe za tim, (pogledaj pocetni tekst).

PROBAJ, - udaj se za CETIRI muskarca, pa nam javi da li je to pozitivno, pozeljno, praktikalno, i DOBRO u bilo kojem smislu - i uzecemo u obzir tvoj stav. :-D

Ili, ako poznajes zenu koja je u BRACNOJ vezi sa vise muskaraca ODJEDNOM a da oni znaju (i slazu se) jedan za drugog, posalji je da nam kaze kako zivi i da li u tome nalazi, i kakve, prednosti nad monogamnim brakom.

Pominje se samo poligamija jer je bila neogranicena i zloupotrebljavana prije i u doba Muhammeda.

Zaista bi me zanimalo jedno takvo iskustvo - ima slobodnih zemalja, mozda negdje postoji slucaj, ali pod uslovom da ispunjava gore-navedeni kriterij, kao i to da su svi clanovi takve zajednice zadovoljni i da su svima ispunjena bracna prava, kao i prava podjele imovine u slucaju razvoda. (ukljucujuci prava DJECE, tj. pravo da znaju bioloskog oca (bez DNA testa - posto nije postojao u vrijeme o kojem govorimo), pravo stabilnog i normalnog razvoja i edukacije itd).

Bujrum, i hvala na ucestvovanju u ovoj diskusiji (mada se pocetna SVRHA iste, izgubila negdje na drugoj strani).
Ima svrhe nastaviti ovu diskusiju dalje samo u slucaju postojecih i ispitanih dokaza i argumenata za to sto "trazis" tj. tvoja "cetiri coj'ka". Sve najbolje :-D
skreces sa teme, i gubis se. poligamija jeste dozvoljena po kuranu, a poliandrija nije. nijedan hodza nece vjencati 4 muskarca odjednom sa jednom zenom. mozes ti sada razvlaciti tu zensku ravnopravnost koliko hoces, ali cinjenica je da zena nije ravnopravna ovdje. kao sto nije ravnopravna kada joj ostaje nasljedstvo od roditelja, ili kada treba svjedociti na sudu. jednostavno -- NIJE.

uzimajuci da je vecina zajednica historijski gledano patrijarhalne prirode, seksualna sloboda (ili ravnopravnost ako hoces) zene je uvijek bila upitna. tako da na zalost, ni ti ni ja ne poznajemo zenu sa vise muzeva. nemamo empirijskih dokaza, ali teoretski gledano -- takva zajednica ne bi bila ni bolja ni gora od bogom dozvoljene zajednice jednog pijevca sa 4 kokoske...

komentari glede djece i ocinstva su smijesni: kao prvo, danas nije problem utvrditi ocinstvo (i sta bi sa kuranom za sva vremena -- zar nije mogao kuran predvidjeti DNA test -- nego nam daje preporuke bazirane na znanju iz 7-og vijeka?), a kao drugo, nema svaki brak djece niti mora imati. pa ni sam muhamed nije imao djece sa vecinom svojih zena -- koliko se sjecam, samo su mu dvije rodile, a ostalih 7-8-9 komada nije.

elem, evo ja sve kontam da zaradim kakvog puta za dzennet... da udomim kakvu ugrozenu cetvoricu... slagace se oni, ne brini nista... (mal)tretiracu ih ja sve jednako -- obecavam... ako bude djece, ni to nije problem... skontacemo ko je ciji babo... dje zapelo?
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
KOGOD KADGOD wrote:
danas wrote: hajde da se i slozim... ali ako smo ravnopravni po pravima -- dje su moja 4 cojeka? :roll:

skreces sa teme, i gubis se. poligamija jeste dozvoljena po kuranu, a poliandrija nije. nijedan hodza nece vjencati 4 muskarca odjednom sa jednom zenom. mozes ti sada razvlaciti tu zensku ravnopravnost koliko hoces, ali cinjenica je da zena nije ravnopravna ovdje. kao sto nije ravnopravna kada joj ostaje nasljedstvo od roditelja, ili kada treba svjedociti na sudu. jednostavno -- NIJE.

uzimajuci da je vecina zajednica historijski gledano patrijarhalne prirode, seksualna sloboda (ili ravnopravnost ako hoces) zene je uvijek bila upitna. tako da na zalost, ni ti ni ja ne poznajemo zenu sa vise muzeva. nemamo empirijskih dokaza, ali teoretski gledano -- takva zajednica ne bi bila ni bolja ni gora od bogom dozvoljene zajednice jednog pijevca sa 4 kokoske...

komentari glede djece i ocinstva su smijesni: kao prvo, danas nije problem utvrditi ocinstvo (i sta bi sa kuranom za sva vremena -- zar nije mogao kuran predvidjeti DNA test -- nego nam daje preporuke bazirane na znanju iz 7-og vijeka?), a kao drugo, nema svaki brak djece niti mora imati. pa ni sam muhamed nije imao djece sa vecinom svojih zena -- koliko se sjecam, samo su mu dvije rodile, a ostalih 7-8-9 komada nije.

elem, evo ja sve kontam da zaradim kakvog puta za dzennet... da udomim kakvu ugrozenu cetvoricu... slagace se oni, ne brini nista... (mal)tretiracu ih ja sve jednako -- obecavam... ako bude djece, ni to nije problem... skontacemo ko je ciji babo... dje zapelo?
samo jedno: ne govorim o tome sta bi "hoze" uradile ili ne, nego o tome da to sto nazivas "zabranom" u sustini ne postoji, neka te vjenca ko god, ali da je zakonski brak, pa se kad iskusis to za sta ovdje trazis "pravo" - javi se na tu temu :-D

Na ostalo necu bacati rijeci, jer nije dostojno odgovora. :zzzz:
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
ztluhcs wrote:Jel sva logika sadržana u "Sve što nije eksplicitno zabranjeno, dozvoljeno je..."?

pa dozvoljeno je i lezbijanstvo onda po kuranu :D jer haman nije zabranjeno -- samo musko na musko uzrujava boga :-)
procitaj prvo Qur'an pa onda mozemo o tome... :)

homoseksualnost se odnosi na oba spola, nisam znala da ti je tako ogranicen rijecnik, izgledala si kao prilicno obrazovona osoba...

sada se raspravljas "rasprave radi" :zzzz:

ti samo nastavi, ako ti se trazi...
ztluhcs

Post by ztluhcs »

KOGOD KADGOD wrote: to sto nazivas "zabranom" u sustini ne postoji, neka te vjenca ko god, ali da je zakonski brak
Vrti¹ se u krug bona...

Kako æe biti (bilo kakav) zakonski brak ako je zakon donesen s temeljima u Kuranu i zakonom je zabranjeno to ¹to po tebi Kuranom nije zabranjeno...

Jednostavno odgovori na pitanje da li je dozvoljeno sve ¹to u Kuranu eksplicitno nije zabranjeno... Bez kilometarskih postova...
danas

Post by danas »

KOGOD KADGOD wrote: samo jedno: ne govorim o tome sta bi "hoze" uradile ili ne, nego o tome da to sto nazivas "zabranom" u sustini ne postoji, neka te vjenca ko god, ali da je zakonski brak, pa se kad iskusis to za sta ovdje trazis "pravo" - javi se na tu temu :-D

Na ostalo necu bacati rijeci, jer nije dostojno odgovora. :zzzz:
hodza ce vjencati (u drzavama gdje je serijat na snazi ili poligamija dozvoljena) jednog covjeka sa vise zena, a obrnuto nigdje nece. prema tome -- poliandrni brak NIJE DOZVOLJEN po islamu, jer ga niko nece obaviti (dok poligamni brak hoce u okolnostimam serijatskog zakona). nema potrebe spominjati 'zakonski brak bilo gdje' jer monogamni brak je danas manje-vise svuda norma osim u serijatu. ja ne mogu traziti od maticara da me vjenca sa 4-om muskaraca jer on ne vjencava (niti mu je dozvoljeno da vjenca) ni jednog covjeka sa 4 zene, ali od hodze u saudijskoj arabiji mogu -- jer on moze zakonski, te vjencava 4 zene sa jednim muskarcem. i znam koji ce biti njegov odgovor, a znas i ti.

takodje, nije mi jasno sta u mom komentaru nije bilo dostojno odgovora. koliko znam, nista od ovoga sto san navela nije netacno -- od toga da zena vrijeni 'manje' kada treba naslijediti imovinu ili svjedociti na sudu, pa do toga da svaki brak ne mora imati djece (ukljucujuci i samog muhameda), ili do toga da lezbijanstvo nije izricito zabranjeno kuranom. znas, ima nas jos koji smo citali kuran osim tebe, ali ti ionako izgleda komentarises samo ono sto ti se svidja... hajde de... ionako dzaba trosim vrijeme na ove gluposti.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

procitaj Qur'an pazljivo i u cjelosti - pa bujrum "spakuj" sta god mislis da nije "pokriveno" :-D

tako nazalost rade sa hadisima (njegova [Muhammedova] sutnja je "dozvola")

Bozija Rijec i Bozija "sutnja" je bez "mahane".

ozbiljno, procitaj, pa onda "strpaj" i vidi da li ce biti mjesta i za sta sto nije po insana dobro... :roll:
ztluhcs

Post by ztluhcs »

KOGOD KADGOD wrote:
ztluhcs wrote:Jel sva logika sadr¾ana u "Sve ¹to nije eksplicitno zabranjeno, dozvoljeno je..."?

Pa tu se svega mo¾e spakovati... Svega...
procitaj Qur'an pazljivo i u cjelosti - pa bujrum "spakuj" sta god mislis da nije "pokriveno" :-D

tako nazalost rade sa hadisima (njegova [Muhammedova] sutnja je "dozvola")

Bozija Rijec i Bozija "sutnja" je bez "mahane".

ozbiljno, procitaj, pa onda "strpaj" i vidi da li ce biti mjesta i za sta sto nije po insana dobro... :roll:
Upravo je to na silu rastezanje u pokrivanju svega Kuranom dovelo do problema o kojim prièa¹... Malo su ga rastezali u tumaèenju svako na svoj naèin u ¾elji da pokriju sve...

De malo rastegni srèane zaliske svinja i operacije srca i zabranu konzumiranja svinjetine i sl... Zanima me...
danas

Post by danas »

KOGOD KADGOD wrote:
danas wrote:

procitaj prvo Qur'an pa onda mozemo o tome... :)

homoseksualnost se odnosi na oba spola, nisam znala da ti je tako ogranicen rijecnik, izgledala si kao prilicno obrazovona osoba...

sada se raspravljas "rasprave radi" :zzzz:

ti samo nastavi, ako ti se trazi...
nema potrebe udarati po sagovorniku kada se ostane bez argumenata... pateticno je... jer sta sad treba ja da kazem -- da sam citala kuran kad ti nisi ni bila muslimanka, ili da tebi dokazujem svoj rijecnik ili obrazovanje...

molila bih ajet u kojem se spominje homosekualnost u kuranu... da vidimo sta kaze i kako to brani lezbijanstvo... ja tvrdim da je poruka vrlo slicna biblijskoj glede tog pitanja -- i da samo kaze da je bogohulno da muskarac lijeze sa drugim muskarcem kao sto lijeze sa zenom... drugo nista...
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

i....sta smo zakljucili?? :D
danas

Post by danas »

PITARKA_SA wrote:i....sta smo zakljucili?? :D
moremo sad privest po cetvoricu :D rekla ova KGB da smijemo :-) :-) :-)
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Mo¾e sa èetvoricom ako si u braku ali ne sa svom èetvoricom odjednom :D
danas

Post by danas »

ztluhcs wrote:
Može sa četvoricom ako si u braku ali ne sa svom četvoricom odjednom :D
jesi siguran :D
ne pise da je zabranjeno sa cetvoricom odjednom :D onda je garant dozvoljeno :oops: :D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

Onima koji posjeduju razum nije neophodno crtati svaki detalj.
Last edited by Latina on 07/12/2006 23:34, edited 2 times in total.
Latina

Post by Latina »

ztluhcs wrote:
De malo rastegni srčane zaliske svinja i operacije srca i zabranu konzumiranja svinjetine i sl... Zanima me...
8-)

Sta ti nije jasno ovdje ? :D

Ako iskoristis srcani zalistak svinje da spasis covjeka, onda si ..."Onaj koji spasi jedan ljudski zivot, kao da je spasio cjelokupan ljudski rod."

Ima li jos nesto sto ti je nejasno ? :P
Latina

Post by Latina »

@danas,

Za poliandriju ne vlada narocito interesovanje. U manjini si honey. :P
Post Reply