Poligamija se širi Bosnom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
danas

Post by danas »

bolje_grob_nego_rob wrote: siguran sam da si ti iskonzumirala puno vise od 4 muzjaka, fakultetski obrazovanih, ili ne !

Vidi ti se po jeziku koji koristis !!!!
pa vidim ja - konzumirao bi i ti :D :D :D jedno cetiri puta najmanje, al' samo ako je sve legalno.. jer to je najvaznije -- da je legalno , pa makar i kurvaluk bio...
a sto ti smeta moj jezik -- pa ti valjda treba da poznajes ove robno-prodajne termine :D :D :D
bosancica

Post by bosancica »

Sad ce vama Bosancica da objasni.

Ovako:

Neobrazovanost je evidentna.Da bi se o necemu diskutovalo moraju se imati argumenti, a argumente imamo samo onda kada imamo znanje o temi diskusije. Vecina diskutanata contra teze, a "danas" mi je pala u oko kao jedna od zescih neznalica, nemaju elementarna znanja o dozvoljenosti poligamije u islamskom braku, o uslovima koje muskarac mora da ispuni, o znacajnim obavezama muskarca u islamskom braku, porodici i zivotu uopste, a argumenti su im skroz subjektivni.

Los odgoj je evidentan kod zenske osobe koja poziva javno na spolno opcenje jedne zene i cetiri muskarca., a sto je opet vezano sa (elementarnim) neznanjem, jer se postavlja pitanje kako bi doticna znala ko je otac djece iz takvih odnosa ( ili bi uvijek placala DNK analizu, sto je neprakticno i veoma skupo), a sto bi opet dovelo u pitanje prava djeteta u odnosu na svog bioloskog oca koja po serijatu, ali i po Porodicnom takonu i Zakonu o nasljedjivanju ove zemlje i svih zemalja svijeta dijete ima.

Mogu jos argumentirati, pa ako nekog interesuje, neka samo pita.

Bujrum.

A tebi "danas", posto vidim da te intrigiraju moji licni odnosi mogu reci da se oni zasnivaju na medjusobnom poznavanju, ljubavi i povjerenju, te me legalizacija poligamije uopste ne brine.

Zato se pitam: zasto brine tebe u tolikoj mjeri?
bolje_grob_nego_rob

Post by bolje_grob_nego_rob »

Ti mozda poznajes educirane zene koje zive u poligamnom braku, ja ne poznajem niti jednu; ali recimo citala sam bas ovdje na forumu neki clanak o nekim ortodoksnim muslimanima koji zive izolovano u nekom selu u Bosni u poligamnim brakovima
Ja sam nekoliko puta procitao Don Qouihota , ali bas nesto ne vjerujem da je postojao neki glupi vitez kao sto je on !

Prvo pitanje :
STA PODRAZUMIJEVAS POD ORTODOKSNIM MUSLIMANOM ?
Da li onoga koji je odlucio u potpunosti se posvetiti svojoj vjeri ili mozda onog Muja koji sa pivom u ruci sjedi ispred nekog granapa u po ramazanskog dana ?
Pretpostavljam da ti je drazi ovaj granaplija, a siguran sam da ovog drugog smatras konzervativnim, ortodoksnim ...

U Gornjoj Maoči zivi skupina od 12 familija koji su u to " izolovano mjesto " dosli nakon sto su protjerani iz sela Bocinje, jer medjunarodnoj zajednici nikako nije odgovaralo vece grupiranje muslimana koji transparentno nose sehadet, niti veca zajednica koja bi u svom zivotu prakticirala osnovne odrednice Serijata !

Ta skupina od 12 familija je dosad prozvana z apokusaj napada na bar 10 drzava na svim meridijanima Zemlje !
S obzirom da je na glasu kao zajednica koja je zaostala u svojoj ortodoksnosti, zaista je smijesno sta im se sve podmece !

A na kraju, pa sve da je to ortodoksna, neobrazovana zajednica, zaostala u svim mogucim pogledima, je li totvoj problem ?
Je li tvoj problem sto oni zice u poligamnim brakovima ?
je li tvoj problem sto su se oni izolovali i sto zive "zaostalo"
Je li ti to njih zalis mozda ?

Nemoj, Allaha ti, ih ti zalit !

A da bi mogla pricat o njima i stvorit svoju percepciju o njima, trebala bi ih malo upoznat !
Ja jesam, i bez problema ti mogu reci da - niti su zaostali, niti su neobrazovani, niti su ortodoksni, niti su kome prijetnja, NITI IH JE BRIGA STA TI O NJIMA MISLIS !!!

Oni su samo muslimani i muslimanke, i savrseno su sretni zvog toga !

BAS KAO I JA !!!
bolje_grob_nego_rob

danas wrote:
bolje_grob_nego_rob wrote: siguran sam da si ti iskonzumirala puno vise od 4 muzjaka, fakultetski obrazovanih, ili ne !

Vidi ti se po jeziku koji koristis !!!!
pa vidim ja - konzumirao bi i ti :D :D :D jedno cetiri puta najmanje, al' samo ako je sve legalno.. jer to je najvaznije -- da je legalno , pa makar i kurvaluk bio...
a sto ti smeta moj jezik -- pa ti valjda treba da poznajes ove robno-prodajne termine :D :D :D
ma sto si mi vidovita mashaAllah :

JA IMAM JEDNU HANUMU I NA TOME CE OSTATI,INSAALLAH, ALI NISAM KONJ PA DA NE PRIZNAJEM ALLAHOVU RIJEC !!!
danas

Post by danas »

bosancica wrote:Sad ce vama Bosancica da objasni.

Ovako:

Neobrazovanost je evidentna.Da bi se o necemu diskutovalo moraju se imati argumenti, a argumente imamo samo onda kada imamo znanje o temi diskusije. Vecina diskutanata contra teze, a "danas" mi je pala u oko kao jedna od zescih neznalica, nemaju elementarna znanja o dozvoljenosti poligamije u islamskom braku, o uslovima koje muskarac mora da ispuni, o znacajnim obavezama muskarca u islamskom braku, porodici i zivotu uopste, a argumenti su im skroz subjektivni.

Los odgoj je evidentan kod zenske osobe koja poziva javno na spolno opcenje jedne zene i cetiri muskarca., a sto je opet vezano sa (elementarnim) neznanjem, jer se postavlja pitanje kako bi doticna znala ko je otac djece iz takvih odnosa ( ili bi uvijek placala DNK analizu, sto je neprakticno i veoma skupo), a sto bi opet dovelo u pitanje prava djeteta u odnosu na svog bioloskog oca koja po serijatu, ali i po Porodicnom takonu i Zakonu o nasljedjivanju ove zemlje i svih zemalja svijeta dijete ima.

Bujrum.

A tebi "danas", posto vidim da te intrigiraju moji licni odnosi mogu reci da se oni zasnivaju na medjusobnom poznavanju, ljubavi i povjerenju, te me legalizacija poligamije uopste ne brine.

draga bosancice -- kakvi su uopste argumenti potrebni da bi se diskutovala tema kao poligamija (ili ropstvo, da spomenem i to)... tvoj argument je valjda kur'an, koji je eto "objektivan" glede ovoga problema -- bog dozvoljava visezenstvo i poligamiju, i to je valjda sve sto ti imas od argumenta. imas li jos sta reci u odbranu ovih moralnih kvaliteta i postupaka? da je u redu da se covjek kurva, sve dok ima para za to? jer to je otprilike to... nek svakoj da kucu i nek je izdrzava... pa nek i handri po potrebi...

a tvoji licni odnosi me ne zanimaju najmanje. samo mi jos treba da i o tom bludu slusam. a mene ne brine poligamija nimalo, jer kao sto spomenuh vec nekoliko puta -- ja jedva cekam da se uvede pa da ozvanicim moja cetiri braka :D :kravata:

PS DNA testiranje nije ni komplikovano a ni skupo. pa mi smo moderne, a i ravnopravne bezbeli... :D :D :D
Qwert

Post by Qwert »

Mislim da se pojedinci braneci nesto u vjeri samoprikazuju kao zastupnici poligameije. Biti protiv necega sto je danas pravno-tehnicka utopija ne znaci automatski krivi put. Po bosanskom zakonu je poligamija zabranjena, kao i promjena iste nemoguca, samim tim daljna diskusija besmislena(tacka)
bolje_grob_nego_rob

Qwert wrote:Mislim da se pojedinci braneci nesto u vjeri samoprikazuju kao zastupnici poligameije. Biti protiv necega sto je danas pravno-tehnicka utopija ne znaci automatski krivi put. Po bosanskom zakonu je poligamija zabranjena, kao i promjena iste nemoguca, samim tim daljna diskusija besmislena(tacka)
Po bosanskom zakonu je i republika mrska zabranjena, pa mi nesto bosanski zakon ne predstavlja neki autoritet !

A oni koji prihvataju visezenstvo, kao dio Allahove knjige, ce se zeniti, pa kad bi podivljali svi oni koji su pored toga, a sto se zakona tice, pa zna se ciji je zakon najpreci !!!
Fair Life

Post by Fair Life »

Qwert wrote:Mislim da se pojedinci braneci nesto u vjeri samoprikazuju kao zastupnici poligameije. Biti protiv necega sto je danas pravno-tehnicka utopija ne znaci automatski krivi put. Po bosanskom zakonu je poligamija zabranjena, kao i promjena iste nemoguca, samim tim daljna diskusija besmislena(tacka)
Naprotiv... radi se na prijedlogu o promjeni vazeceg zakona i uvodjenja poligamije kao... e sta nam sad ko moze.
Fair Life

Post by Fair Life »

bolje_grob_nego_rob wrote:Po bosanskom zakonu je i republika mrska zabranjena, pa mi nesto bosanski zakon ne predstavlja neki autoritet !

A oni koji prihvataju visezenstvo, kao dio Allahove knjige, ce se zeniti, pa kad bi podivljali svi oni koji su pored toga, a sto se zakona tice, pa zna se ciji je zakon najpreci !!!
Image
bolje_grob_nego_rob

Fair Life wrote:
bolje_grob_nego_rob wrote:Po bosanskom zakonu je i republika mrska zabranjena, pa mi nesto bosanski zakon ne predstavlja neki autoritet !

Image

NE, BITI IDIOT JE POSEBNA PRIVILEGIJA U KOJOJ TI OD RODJENJA UZIVAS !!!!
Qwert

Post by Qwert »

bolje_grob_nego_rob wrote:
Po bosanskom zakonu je i republika mrska zabranjena, pa mi nesto bosanski zakon ne predstavlja neki autoritet !

Jaro, moze samo ilegalno il' na crno. :oops: A 'pendrek' ostaje bic bozji.
Ce da vidis. I republika srpska nije zabranjena, vec je bosanki zakon legalizovao.
hananah

Post by hananah »

bosancice djevojcice, evo ja da te upitam - taj grupni sex je li valja cemu da se i ja u kakav harem uclanim :roll: samo ne bih ja da lizem, tako da bih ove tri oslobodila bracnih obaveza, ja bih to za sve tri a vi se zabavite, meni bi bas bilo zanimljivo da ti i ja imamo istog djuvegiju :D
a pitanje drugo - je li tebi poznato da su zene apetitli, i kako jedan muskarac da zadovolji 4 zene ipak 4x3 = mnogo svega mi cak i za onog od 19 godina :roll:
ne znam sta kazu muski - mogu li 12 puta :roll:
stella_k

Post by stella_k »

bosancica wrote:Sad ce vama Bosancica da objasni.

Ovako:

Bujrum.

Bas ti hvala djevojcice na objasnjenju....a sad budi tako dobra i objasni ovo: u serijetskom braku muskarac ima pravo (ne i obavezu) da ozeni 4 zene i to pravo mu je dao Uzviseni (ako grijesim ispravi me). Isti taj muskarac se dakle ozeni prvi put u nekim (mozda) kasnim dvadesetim, dobije prvo dijete (mashallah), izmedju njega i njegove drage jos uvijek traju njeznosti i emocije, jer nisu se "iz niceg" uzeli.
Dijete raste, vjerovatno je i drugo na putu; rodi se mashallah i drugo. Njegova ljubav iz mladosti vise ne izgleda kao nekad, kukovi joj se nekako previse rasirili, bogme se i udebljala, a on jos u snazi, sjeti se da moze da se opet ozeni, a i vakat je; prosla trideseta (mozda). Baci oko na jednu mladicu od nepunih dvadeset; uskoro bi svadba uz slaganje prve zene. Na prvu bracnu noc ona mu je cak i dovede; nije bas bio siguran jesu li joj oci crvene od tuge, ali nije ni imao vremena o tome da razmislja jer evo pored njega je bilo novo mlado tijelo i kao da mu se nudilo. Uzeo je ono sto misli da mu pripada. Rodi se dijete mashallah, pa drugo... Poslije nekog vremena i ova mu pomalo dosadi; uvijek djeciji plac, frka, trci zaradi za toliku familiju, jednu vecer tamo, jednu vamo...treba mu odmora...a najbolje se odmoriti kod nove, mladje zene. Dodje treca; da se ne ponavljam, sve ide istim redom...ona prva, s njom mu je drago pricati eto prve godine su zajedno prosli, ona mu je bila draga nekako kao sestra, zelju prema njoj vec odavno nije imao...veceri sa njom bile su pocesto dosadne i sumorne...najsretniji je bio kad je odlazio onoj trecoj... I drugu zenu je napustila ona draz prve mladosti, nekako se vise ne njeguje kao nekad, valjda mnogo obaveza, djeca, kuca.....Treca je bila svjeza jos neko vrijeme....porodi i zivot je promjenise....
I tako, dodje nas Muskarac u petu deceniju...vrlo kriticnu, kazu....Kad osjeti da gubi moc, a volio bi josh...Vakat je za jos jednu mladu, snagu da povrati...Nadje neku vec malo ostarjelu, napunila vec 25, ali eto milosrdan je on......Srce hoce, ali tijelo ne moze....dobro, godine su..... A i ona...nekad mu se cinilo da se bas ne raduje kad je miluje...mozda zbog prevelike razlike u godinama...haman ko prvi mu sin....
E hajde ti sad meni reci, onako posteno.

Koja od ove cetiri bi ti voljela biti?
I koliko ima Uzvisenog u svemu ovom??Image
Qwert

Post by Qwert »

Fair Life wrote:
Naprotiv... radi se na prijedlogu o promjeni vazeceg zakona i uvodjenja poligamije kao... e sta nam sad ko moze.
Taj prijedlog je bio prvenstveno unutarstranacki, da bi se zatim stranka ogradila istog. I koliko me sjecanje ne vara mozda prije godinu dana ili sl.
hananah

Post by hananah »

Meni niko ne odgovara na pitanje :x kako jedan muskarac moze sexyalno zadovoljiti 4 zene :x to je da nista ne radi nego samo vijagru da guta :x fakat je sex jedan od najbitnijih faktora veze i braka :x vi o ovome ne vodite racuna :x i gdje je tu ljubav? kako muskarac moze podjeliti srce na 4 dijela? pa i muskarci su topla i njezna i pazljiva bica nisu od kamena da ne vole :(
margo

Post by margo »

Ups.. upravo sam primjetila da kasnim :) iza trenda konverzacije za citavih 7 godina :) :-) kad sam bila mlada luda - trajalo pola godine :D

Ali bez zafrkancije sada eo ja vas pozivam sviju na religiju kod mene na temu :) :-) :? :( (nemate ni "plachku" ovdje ..smajlija :( )

:) ..
bosancica

Post by bosancica »

E nije tacka kada ti kazes da je tacka. 8-)
draga bosancice -- kakvi su uopste argumenti potrebni da bi se diskutovala tema kao poligamija (ili ropstvo, da spomenem i to)... tvoj argument je valjda kur'an, koji je eto "objektivan" glede ovoga problema -- bog dozvoljava visezenstvo i poligamiju, i to je valjda sve sto ti imas od argumenta. imas li jos sta reci u odbranu ovih moralnih kvaliteta i postupaka? da je u redu da se covjek kurva, sve dok ima para za to? jer to je otprilike to... nek svakoj da kucu i nek je izdrzava... pa nek i handri po potrebi...

a tvoji licni odnosi me ne zanimaju najmanje. samo mi jos treba da i o tom bludu slusam. a mene ne brine poligamija nimalo, jer kao sto spomenuh vec nekoliko puta -- ja jedva cekam da se uvede pa da ozvanicim moja cetiri braka

PS DNA testiranje nije ni komplikovano a ni skupo. pa mi smo moderne, a i ravnopravne bezbeli...
VUces diskusiju prema dole, ali sta ces, ne znas drugacije, a ja cu ti odgovoriti.

Moji argumenti su moja vjera i moje znanje o njoj, kao i druge vrste znanja koje ste sticu citanjem,citanjem, ucenjem , studiranjem. Ja ne pricam o onome o cemu nemam znanja, ne pisem po osjecaju nego po faktima, a ti pises o necemu o cemu ne poznajes fakta. Ljekar lijeci pomocu znanja, sudija presudjuje pomocu znanja, ekonomista pravi budzet pomocu znanja, a ti bi da diskutujes o necemu o cemu ne znas nista osim toga da se tebi eto me svidja i usput bi da vrijedjas i ponizavas muslimanke i muslimane i citav jedan sistem zivota iz svoje ciste obijesti Ma hajde,nece moci.

Dalje..nema potrebe da bilo sta pisem u odbranu svojih moralnih kvaliteta i postupaka, jer sam ja pokrivena muslimanka, casna zena kojoj je zivot u bludu stran. Blud se ne moze dovesti u vezu sa mnom ni pod razno. Ti se za razliku od mene hvalis svojim bludom, ali to je ono sto si ti, a nisam ja.

Ravnopravnost po tvojoj mjeri me ne zanima. Ja sam punopravna u smislu da i da sam diplomirala u roku i sada sam na postdiplomskom, da uzivam postovanje okoline i odlicno znam svoja prava, ali i svoje obaveze. Biti muslimanka znaci i biti zaista pocascena time sto si zena, ali ti to ne mozes da shvatis....
hananah

Post by hananah »

Stella ja mislim da je bosancici svejedno koja ce od ove 4 biti, njoj je samo vazno da se uda i na zalost - razmnozava :( samo se za nadati da djeca nece nasljediti majcinu (ne)pamet :(
Harrys

Post by Harrys »

hananah wrote: ne znam sta kazu muski - mogu li 12 puta :roll:
Hana,evo priznam :D tri puta. :lol: :lol:
wels

Post by wels »

i gdje je tu ljubav? kako muskarac moze podjeliti srce na 4 dijela?
Svakoj po komora. :D
bolje_grob_nego_rob

Qwert wrote:

Jaro, moze samo ilegalno il' na crno. :oops: A 'pendrek' ostaje bic bozji.
Ce da vidis. I republika srpska nije zabranjena, vec je bosanki zakon legalizovao.
Ma evo sve se nesto tresu zbog tih pendreka , strah ih haman ko republike Mrske :lol: :lol: :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

hananah

Post by hananah »

koliko ti to komora imas :roll:

nego salu na stranu, ne zelim da se muskarci predstavljaju kao bezosjecajna bica kojima je stalo samo da se mnoze :(
muskarci su fini i osjecajni i nema nista ljepse nego osjetiti muskarcevu ljubav, ono kad ti se citav da, kad si za njega najljepsa, kad ti donese kafu ujutro u krevet, kad ti pohvali rucak pa makar i zagorio, kad tvoje i svoje dijete gleda sa ogromnom ljubavlju :)
moze Islam i moze Kuran govoriti sta hoce, ali ja ipak smatram da su muskarac i zena dvije polovine i da je ljubav izmedju njih nesto najljepse i najsvetije sto je Bog ljudima poklonio :) Hvala ti Boze za to :)
stella_k

Post by stella_k »

Ti mozda poznajes educirane zene koje zive u poligamnom braku, ja ne poznajem niti jednu; ali recimo citala sam bas ovdje na forumu neki clanak o nekim ortodoksnim muslimanima koji zive izolovano u nekom selu u Bosni u poligamnim brakovima
Ja sam nekoliko puta procitao Don Qouihota , ali bas nesto ne vjerujem da je postojao neki glupi vitez kao sto je on !

Prvo pitanje :
STA PODRAZUMIJEVAS POD ORTODOKSNIM MUSLIMANOM ?
Da li onoga koji je odlucio u potpunosti se posvetiti svojoj vjeri ili mozda onog Muja koji sa pivom u ruci sjedi ispred nekog granapa u po ramazanskog dana ?
Pretpostavljam da ti je drazi ovaj granaplija, a siguran sam da ovog drugog smatras konzervativnim, ortodoksnim ...

U Gornjoj Maoči zivi skupina od 12 familija koji su u to " izolovano mjesto " dosli nakon sto su protjerani iz sela Bocinje, jer medjunarodnoj zajednici nikako nije odgovaralo vece grupiranje muslimana koji transparentno nose sehadet, niti veca zajednica koja bi u svom zivotu prakticirala osnovne odrednice Serijata !

Ta skupina od 12 familija je dosad prozvana z apokusaj napada na bar 10 drzava na svim meridijanima Zemlje !
S obzirom da je na glasu kao zajednica koja je zaostala u svojoj ortodoksnosti, zaista je smijesno sta im se sve podmece !

A na kraju, pa sve da je to ortodoksna, neobrazovana zajednica, zaostala u svim mogucim pogledima, je li totvoj problem ?
Je li tvoj problem sto oni zice u poligamnim brakovima ?
je li tvoj problem sto su se oni izolovali i sto zive "zaostalo"
Je li ti to njih zalis mozda ?

Nemoj, Allaha ti, ih ti zalit !

A da bi mogla pricat o njima i stvorit svoju percepciju o njima, trebala bi ih malo upoznat !
Ja jesam, i bez problema ti mogu reci da - niti su zaostali, niti su neobrazovani, niti su ortodoksni, niti su kome prijetnja, NITI IH JE BRIGA STA TI O NJIMA MISLIS !!!

Oni su samo muslimani i muslimanke, i savrseno su sretni zvog toga !

BAS KAO I JA !!!
Ortodoksan-pravovjeran, onaj koji pravo vjeruje. Dakle, Mujo ispred granapa sa pivom ne dolazi u obzir. I naravno oni nisu moj problem; oni su samo zivi primjer koji sam u ovoj diskusiji uzela u obzir. I ne zalim ih; oni su svoje pravo slobode iskoristili kako su zeljeli. To zbog cega ih optuzuju nije moja stvar; ja ne sudim jer znam da ce mi biti sudjeno.
A sto se ti tako naljuti? :?
hananah

Post by hananah »

koliko ti to komora imas :roll:

nego salu na stranu, ne zelim da se muskarci predstavljaju kao bezosjecajna bica kojima je stalo samo da se mnoze :(
muskarci su fini i osjecajni i nema nista ljepse nego osjetiti muskarcevu ljubav, ono kad ti se citav da, kad si za njega najljepsa, kad ti donese kafu ujutro u krevet, kad ti pohvali rucak pa makar i zagorio, kad tvoje i svoje dijete gleda sa ogromnom ljubavlju :)
moze Islam i moze Kuran govoriti sta hoce, ali ja ipak smatram da su muskarac i zena dvije polovine i da je ljubav izmedju njih nesto najljepse i najsvetije sto je Bog ljudima poklonio :) Hvala ti Boze za to :)
Post Reply