al nije to problem, problem je sto ljudi imaju komplekse da su bolji, visi, jaci, pa ne trpe vlast, ne trpe muriju, a moras po njihovom.
da bi uletiti u policiju, evo konkurs u toku, bi euri letili
konacno neko nesto pametno da napiseŠveđanin wrote:Dobro neko pomenu, kakvih 100 000€ u prosjeku za auto? To možda dijaspora što živi u francuskoj, a radi preko puta u Ženevi u kao direktor filijale banke za masne pare, drugačije malo teže.Većina dijaspore ima solidna auta, novija, ali ono, nisu to ljudi sa druge planete i oni imaju kredite za to auto, i oni štede, i oni su ljudi ko i svi drugi, sa svojim manama i vrlinama, samo eto što imaju sreću da žive u malo uređenijoj sredini.
Prestanite mrziti dijasporu jer oni indirektno i direktno donesu mnogo novca u BIH. Broj dijaspore koja dolazi će se smanjivati, a to će se i odraziti na situaciju u BIH. Stariji, vezani za Bosnu, stare, odlaze na onaj svijet.. mlađi, većinom žive zapadnim stilom života i za njih pojam Bosna predstavljaju ćevapi na čaršiji i kupiti novi džekin dres u adidas šopu.. prirodno je da su sve manje vezani, nisu oni tome krivi.
Hajd odvadi malodekolte wrote:Pa drotovi tako i lijece svoje frustracije. Medjutim to nije civilizacijski. Nema sta drot danas traziti na cesti. Drot treba imati sistem u drotskom autu, kad se vozi iza tebe, da ukucavajuci tvoju tablicu, provjeri u roku od tri minute da li je auto ukraden ili nije.expertx wrote:jesi dijasporas?_mufljuz_ wrote: uz'o bi ti da ne kazem sta...
barem od mene![]()
![]()
da te zaustavim, golog bi te skinoil 50 e na sunce il da te gazim
Na kriticnim crnim tackama, se trebaju postaviti radari fiksni koji ce racune za prekoracenja brzine slati kuci, cak i u EU, a sto se tice sigurnosti od stranaca, taj posao se obavlja na granicama, a ne u vukojebinama to prepustiti korumpiranim drotovima od kojih drzava nema nikakve koristi jer svu lovu kradu i ne samo to, oni otimaju lovu strancima, cesto lazu, cesto ostave brzinu na radaru registrovanu kod prethodnih vozila i onda ucjenjuju dijasporu i strance.
Takve kontrole tjeraju turiste. Vidimo ovaj video klip, 75 000 pregleda, znas li ti koliko je to manje turista u BiH. To je negativna turisticka kampanja i to se treba izbjeci.
Osim toga, sta drzava ima od tih drotova koji na kraju svu lovu uzmu sebi jer im uvalis par maraka i drzava ne vidi tu lovu?
Jest, jest... da nema dijaspore mi bi ovdje pokrepali od gladi.Šveđanin wrote:Dobro neko pomenu, kakvih 100 000€ u prosjeku za auto? To možda dijaspora što živi u francuskoj, a radi preko puta u Ženevi u kao direktor filijale banke za masne pare, drugačije malo teže.Većina dijaspore ima solidna auta, novija, ali ono, nisu to ljudi sa druge planete i oni imaju kredite za to auto, i oni štede, i oni su ljudi ko i svi drugi, sa svojim manama i vrlinama, samo eto što imaju sreću da žive u malo uređenijoj sredini.
Prestanite mrziti dijasporu jer oni indirektno i direktno donesu mnogo novca u BIH. Broj dijaspore koja dolazi će se smanjivati, a to će se i odraziti na situaciju u BIH. Stariji, vezani za Bosnu, stare, odlaze na onaj svijet.. mlađi, većinom žive zapadnim stilom života i za njih pojam Bosna predstavljaju ćevapi na čaršiji i kupiti novi džekin dres u adidas šopu.. prirodno je da su sve manje vezani, nisu oni tome krivi.
Novac od dijaspore čini skoro 1/3 budžetskih prihoda BiH. Da je nema, da nema ovog novca, BiH bi odavno bila poprište socijalnih sukoba.Ripicipi wrote:Jest, jest... da nema dijaspore mi bi ovdje pokrepali od gladi.Šveđanin wrote:Dobro neko pomenu, kakvih 100 000€ u prosjeku za auto? To možda dijaspora što živi u francuskoj, a radi preko puta u Ženevi u kao direktor filijale banke za masne pare, drugačije malo teže.Većina dijaspore ima solidna auta, novija, ali ono, nisu to ljudi sa druge planete i oni imaju kredite za to auto, i oni štede, i oni su ljudi ko i svi drugi, sa svojim manama i vrlinama, samo eto što imaju sreću da žive u malo uređenijoj sredini.
Klasicna dijasporka prica
Rekoh ja... da nema dijaspore mi bi bili gladni, zedni i bosi, a jos bi vjerovatno i ratovali itd.akcid wrote:Novac od dijaspore čini skoro 1/3 budžetskih prihoda BiH. Da je nema, da nema ovog novca, BiH bi odavno bila poprište socijalnih sukoba.Ripicipi wrote:Jest, jest... da nema dijaspore mi bi ovdje pokrepali od gladi.Šveđanin wrote:Dobro neko pomenu, kakvih 100 000€ u prosjeku za auto? To možda dijaspora što živi u francuskoj, a radi preko puta u Ženevi u kao direktor filijale banke za masne pare, drugačije malo teže.Većina dijaspore ima solidna auta, novija, ali ono, nisu to ljudi sa druge planete i oni imaju kredite za to auto, i oni štede, i oni su ljudi ko i svi drugi, sa svojim manama i vrlinama, samo eto što imaju sreću da žive u malo uređenijoj sredini.
nemampojma0 wrote:Govorimo o gradovima koji su okupirani tzv.RS,a to su sve mali gradovi i broj njihovog urbanog naspram ruralnog stanovnistva je nekoliko puta manji.Evo uzmi npr Prijedor,koliko je Bosnjaka zivilo u samom gradu,a koliko u okolnim mjestima?
Na kraju krajeva,njihovo ponasanje tj seljakluk govori o njihovom porijeklu.I to njihovo nepoznavanje naseg jezika je dokaz neobrazovanosti i gluposti,kako onih koji su otisli iz Bosne s 30,40 godina zivota,tako i njihove djece,jer ih nije imao ko nauciti,niti je smatrao to vaznim.Kako ce znati svoj jezik,kad ga nije znao ni prije rata.
A imao sam prilike upoznati ih masu,vejruj mi,sto onih koji dolaze ovamo,sto onih koje sam upoznao u svojim putovanjima po zemljama u kojim se govori njemacki jezik.
sambarti wrote:Banja Luka 200k stanovnika, drugi po velicini grad u BiH?nemampojma0 wrote:Govorimo o gradovima koji su okupirani tzv.RS,a to su sve mali gradovi i broj njihovog urbanog naspram ruralnog stanovnistva je nekoliko puta manji.Evo uzmi npr Prijedor,koliko je Bosnjaka zivilo u samom gradu,a koliko u okolnim mjestima?
Na kraju krajeva,njihovo ponasanje tj seljakluk govori o njihovom porijeklu.I to njihovo nepoznavanje naseg jezika je dokaz neobrazovanosti i gluposti,kako onih koji su otisli iz Bosne s 30,40 godina zivota,tako i njihove djece,jer ih nije imao ko nauciti,niti je smatrao to vaznim.Kako ce znati svoj jezik,kad ga nije znao ni prije rata.
A imao sam prilike upoznati ih masu,vejruj mi,sto onih koji dolaze ovamo,sto onih koje sam upoznao u svojim putovanjima po zemljama u kojim se govori njemacki jezik.
U Prijedoru su Bosnjaci bili vecina 1991 godine, za bosanske prilike Prijedor nije mali grad. Osim toga, prije rata Prijedor nije bio vukojebina grad, cak naprotiv, vecina Bosnjaka je kao i u ostalim gradovima u BiH, zivjela u samom centru, jer znas, njihovi pretci su i osnovali te gradove, a oni koji su se naseljavali kasnije, oni su zivjeli izvan gradova i po okolicama.
Prijedor, vrlo ziv i napredan grad smjesten u ravnici, udaljen 40 km zapadno od Bluke, za bosanske prilike, grad i opcina su bili medju brojnijim 1991 godine, sa 112 000 stanovnika, brojniji od recimo Doboj i Bijeljina opcina i gradova, skoro kao Mostar, Tuzla i Zenica, zapravo malo malobrojniji od tih opcina i gradova 1991 godine.
Cijeli put izmedju Bluke i Prijedora prolazi kroz ravnicu, prema tome, grad koji nije ni izoliran infrastrukturno i jeste toliko stradao prvi jer je u ravnici i jer treba jako malo vremena iz Bluke do Prijedora, a znamo da je u Bluci tad bilo stacionirano pola tadasnje JNA, vecina JNA koja se povukla iz Hrvatske.
Sto se tice dijaspore i poznavanja jezika, ja sam dijaspora, poznajem bosanski deset puta bolje od tebe, obrazovaniji sam od tebe, govorim/citam/pisem vise od tri strana jezika, zapravo tvoje obrazovanje ne vrijedi nista, da izadjes iz BiH mogao bi sa bilo kojom diplomom koju su recimo mogao kupiti u Bluci na crno, brisati dupe, ali drugima. Isto tako, opravdano je zasto dijaspora koja nije se skolovala u BiH ne poznaju bosanski jezik dovoljno, jer su se skolovali u drugim zemljama, a tamo nisu ucili bosanski jezik, jer se drzava nije pobrinula da gdje je bar velika koncentracija dijaspore, posalje nezaposlene ucitelje bosanskog jezika, koje cak i nije morala finansirati, jer bi dijaspora placala takve skole. Prema tome, kako ces proglasiti mladju generaciju dijaspore koja zna vise od dva strana jezika maltene po defaultu, koji imaju diplôme koje ti i takvi gadovi kao ti samo mozete sanjati, "nepismenim" i "neobrazovanim"? To je aspolutna glupost i idiotizam. Takvi ljudi su savrseniji, obrazovaniji, pametniji, iskusniji i bolji u svakom pogledu od takvog sljama kakav si ti. U ostalom vidi se koliko si glup, kakve gluposti i idiotizme pises.
Jaci mi je pedigre od tvognemampojma0 wrote:Govorimo o gradovima koji su okupirani tzv.RS,a to su sve mali gradovi i broj njihovog urbanog naspram ruralnog stanovnistva je nekoliko puta manji.Evo uzmi npr Prijedor,koliko je Bosnjaka zivilo u samom gradu,a koliko u okolnim mjestima?
Odakle si, haj' postenonemampojma0 wrote:E jeste mi se nagovorili![]()
![]()
![]()
Ubise vas kompleksi,dzaba je.
Sto ste se osjetili prozvanim,kad sam rekao vecina tih ljudi tamo,a ne svi?
Koliko ste nadmeni,umisljeni i kako sebe vidite u odnosu na ljude koji zive u BiH pokazuju ovi postovi iznad,vi ste najbolji,najpametniji,najobrazovaniji,bar tako vi mislite.I da prihvatimo da je to tako,opet ne uspijevate da pokrijete seljakluk koji izbija iz vaseg ponasanja kad dodjete ovdje.Opet kazem ne svi,ali ogromna vecina.
I nikad nemojte zaboraviti da ste vi 8.korpus
Prijedor sam samo naveo kao primjer za omjer ruralnog i urbanog stanovnistva,a ostalo sto je napisano odnosilo se na sve ostale gradove,a ne iskljucivo na Prijedor.
A kad ste zapeli bas za Prijedor,kazi mi sta smatras pod Prijedorom..jel Hambarine i Kozarac ili nesto drugo?
@sambarti,tvoj post oslikava tvoj kucni odgoj,a po ovome i obrazovanje ti nije bolje.Da si prosao kroz kakvu kvalitetnu obrazovnu ustanovu,sigurno se ne bi ovako ponasao i diskusiju sveo na licni nivo i vrijedjanje.Ja tebi necu uzvracati na taj nacin,to ide na tvoj obraz.
Nebi krepali od gladi, ali bi stanje bilo sigurno lošije. A lošije će i biti, jer će se količina donesenog novca od dijaspore smanjivati.Ripicipi wrote:Jest, jest... da nema dijaspore mi bi ovdje pokrepali od gladi.
Pa, ovo je slika i prilika, manje -više. Sem one što iz austrije dođe sa tablicama MUNIRAzlajapravaraja wrote:Kad i ako dodjem, doletim jeftinim avionom, a po gradu se vozam tramvajem i trolejbusom bez ponistene karte![]()
I nikada nikome nista ne donosim i uvijek se pravim kokuzom, pa se cesto tu i tamo ogrebem za obrok, cigaru ili pivo
Supremtijom kazes ahahahahahah. Haj reci supremtija na latinskom kad si tako pametnaKatarinaKosaca wrote:Kako da ne, svi iz dijaspore uspješni, bogati i pametni![]()
Koja bolesna želja za supremtijom.. nevjerojatno. Kao da je trebalo biti puno pametan 1992 i dobiti politički azil kao BIH državljanin.
To je bilo na bosanskoj krvi, sad svu nemogućnost imanja ravnopravnoig statusa vani , treba nadomiriti lažnom suprematijom, hvalisanjem, željom za ideopoklonstvom, lažnim pričama o blagostanju itd![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Inače, otvorih temu par puta, javi mi se želja da branim muriju, pa se toliko prepadnem te pomislida
Uz duzno postovanje moram te pitat: "Stvarno mislis da se radi o dijasporcima ili likovima koji dijasporu vide na 6 mjeseci godisnje kao zidari, tesari itd?"KatarinaKosaca wrote:Kako da ne, svi iz dijaspore uspješni, bogati i pametni![]()
Koja bolesna želja za supremtijom.. nevjerojatno. Kao da je trebalo biti puno pametan 1992 i dobiti politički azil kao BIH državljanin.
To je bilo na bosanskoj krvi, sad svu nemogućnost imanja ravnopravnoig statusa vani , treba nadomiriti lažnom suprematijom, hvalisanjem, željom za ideopoklonstvom, lažnim pričama o blagostanju itd![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Inače, otvorih temu par puta, javi mi se želja da branim muriju, pa se toliko prepadnem te pomislida
S obzirom da je boldiramo i drugi put pravilno napisano, jasno je da se radi o slovnoj grešci.stakasa wrote:Supremtijom kazes ahahahahahah. Haj reci supremtija na latinskom kad si tako pametnaKatarinaKosaca wrote:Kako da ne, svi iz dijaspore uspješni, bogati i pametni![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Baca selo i te kako , a baca i dijaspora. Što vani ne smije ovdje uredno zafrljaci kroz prozor. A glede auto i standarda i nije neki. Bolji je vozni park ovdje , nego onaj koji dođe. Ali, i to je nebitno, nego gdje na napisah i da mi je Tito idol i papci-građani.sambarti wrote:Znaci ako dijasporas dodje sa autom, zbog toga sto vi nemate mogucnosti za slicnu kategoriju vozila, "oni se kurce autima", a ako dodju avionom, "onda se svercaju u smrdljivim tramvajima i trolejbusima bez ponistene karte", ono Gras propada zbog dijasporasa koji ne ponistavaju karte, a ne takvih kao ti koji nikad ne samo da ne poniste kartu, nego je nisu nikad ni kupili i cijeli zivot su se svercali, pa iz tog razloga Gras propada? Sta trebaju, uzeti recimo najskuplju avionsku kartu od recimo 1500 eura, umjesto recimo karte od 150 eura da bi se vi bolje osjecali? Medjutim otkud vi to mislite da imate tu moc propisivati drugim drzavljanima BiH kako ce se ponasati, sta ce raditi, sta ce voziti, kako ce posjecivati svoju domovinu itd?
U Europi ja mislim da jedino u Bosni postoji ta neka "podjela" na dosta ufurane "gradjane" i "seljake"? Kakve veze ima gdje je ko rodjen u odnosu kakva ce osoba postati? Vas idol Tito je rodjen u vukojebini Kumrovcu, bio je priuceni bravar, pa sta, pusio je ka kraju kuba cigare, svirao klavir i bio je nekad u drustvu britanske kraljice.
Osim toga, takvi koji se kurce svojom "prefinjenoscu, gradjanstinom, pedigreom", cesto su zatucaniji i pirmitivniji od najvecih vrhovaca. Pa na kraju krajeva, ne baca selo po Bosni milione plasticnih vrecica, bijele tehnike, cak i olupina vozila u rijeke, nego to rade cesto ti "ufurani" k'o fol "gradjani".
_mufljuz_ wrote:stakasa wrote:Upravo tako. Mada se i starijima sve manje ide. Ispastace samo kompleksi. Jadni li smo. U paketuseln wrote:Problem sa dijasporom ce biti rijesen za 2-3 decenije. Omladina rodjena i odrasla vani se nesto i ne lomi da ide u BiH.
Za koga je to dobro a za koga lose, ostaje da se vidi. Neko vise nece imati raloga za komplekse i objekte za ismijavanje, a neko ce svoje novce trositi u Turskoj umjesto u Bosni i frizera ce placati skuplje.
Tako ce i jedni i drugi biti zadovoljni.
_mufljuz_ wrote:seln wrote: Bas tako. Svaka pametna drzava koristi dijasporu kao sponu sa svijetom, kao investore, lobby....
samo nasa ih mrzi, jer....ma ni sama ne zna, ali joj nesto nisu po volji.
_mufljuz_ wrote:sambarti wrote: Banja Luka 200k stanovnika, drugi po velicini grad u BiH?
Sto se tice dijaspore i poznavanja jezika, ja sam dijaspora, poznajem bosanski deset puta bolje od tebe, obrazovaniji sam od tebe, govorim/citam/pisem vise od tri strana jezika, zapravo tvoje obrazovanje ne vrijedi nista, da izadjes iz BiH mogao bi sa bilo kojom diplomom koju su recimo mogao kupiti u Bluci na crno, brisati dupe, ali drugima. Isto tako, opravdano je zasto dijaspora koja nije se skolovala u BiH ne poznaju bosanski jezik dovoljno, jer su se skolovali u drugim zemljama, a tamo nisu ucili bosanski jezik, jer se drzava nije pobrinula da gdje je bar velika koncentracija dijaspore, posalje nezaposlene ucitelje bosanskog jezika, koje cak i nije morala finansirati, jer bi dijaspora placala takve skole. Prema tome, kako ces proglasiti mladju generaciju dijaspore koja zna vise od dva strana jezika maltene po defaultu, koji imaju diplôme koje ti i takvi gadovi kao ti samo mozete sanjati, "nepismenim" i "neobrazovanim"? To je aspolutna glupost i idiotizam. Takvi ljudi su savrseniji, obrazovaniji, pametniji, iskusniji i bolji u svakom pogledu od takvog sljama kakav si ti. U ostalom vidi se koliko si glup, kakve gluposti i idiotizme pises.