Policija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
respo

#401 Re: Policija

Post by respo »

mislio sam u smislu dovoza automobila (ok nije bas na crno al eto) a vrlo moguce i to na sta ti ciljas
bole_02

#402 Re: Policija

Post by bole_02 »

minjonja wrote:kratko i jasno pitanje: da li policijsko auto smije da prodje kroz crveno ako rotacija nije upaljena? hvala unaprijed.
Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH

25. Vozila s pravom prvenstva prolaza

Član 126.

(1) Na vozila službe hitne pomoci, vatrogasna vozila i vozila policije i sudske policije, vojna vozila i vozila Državne granične službe, kad posebnim uređajima daju svjetlosne znakove i zvučne signale, ne primjenjuju se odredbe o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80). Ta vozila imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila (član 49), osim u odnosu na vozila pod pratnjom (član 125) i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlašćenog lica, pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih ucesnika u saobracaju.

(2) Da bi omogučili prolaz vozilima iz stava (1) ovog člana, pješaci su dužni da se sklone s kolovoza, a ostala vozila da ih propuste i da se, prema potrebi, zaustave dok ta vozila prođu.

(3) Kad vozilo policije ili vojno vozilo upotrebom plavih svjetala obezbjeđuje prolaz jednom vozilu ili koloni vozila koja
se kreću iza njega, vozači su dužni da obrate pažnju i na vozila kojima se obezbjeduje prolaz, da ih propuste i da, prema potrebi, zaustave svoja vozila dok ta vozila produ.

(4) U vezi s međusobnim pravom prvenstva prolaza za vozila iz stava (1) ovog člana važe odredbe o prvenstvu prolaza.

(5) Uređaji za davanje posebnih svjetlosnih znakova i zvučnih signala smiju da se ugrađuju i upotrebljavaju samo na
vozilima čija je pratnja policija ili vojna lica (član 125. stav (1)) i na vozilima s pravom prvenstva prolaza iz st. (1) i (3) ovog člana.
aerosa

#403 Re: Policija

Post by aerosa »

bole_02 wrote:
minjonja wrote:kratko i jasno pitanje: da li policijsko auto smije da prodje kroz crveno ako rotacija nije upaljena? hvala unaprijed.

Član 126.

(1) Na vozila službe hitne pomoci, vatrogasna vozila i vozila policije i sudske policije, vojna vozila i vozila Državne granične službe, kad posebnim uređajima daju svjetlosne znakove i zvučne signale, ne primjenjuju se odredbe o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80). Ta vozila imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila (član 49), osim u odnosu na vozila pod pratnjom (član 125) i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlašćenog lica, pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih ucesnika u saobracaju.

(2) Da bi omogučili prolaz vozilima iz stava (1) ovog člana, pješaci su dužni da se sklone s kolovoza, a ostala vozila da ih propuste i da se, prema potrebi, zaustave dok ta vozila prođu.

(3) Kad vozilo policije ili vojno vozilo upotrebom plavih svjetala obezbjeđuje prolaz jednom vozilu ili koloni vozila koja
se kreću iza njega, vozači su dužni da obrate pažnju i na vozila kojima se obezbjeduje prolaz, da ih propuste i da, prema potrebi, zaustave svoja vozila dok ta vozila produ.

(4) U vezi s međusobnim pravom prvenstva prolaza za vozila iz stava (1) ovog člana važe odredbe o prvenstvu prolaza.

(5) Uređaji za davanje posebnih svjetlosnih znakova i zvučnih signala smiju da se ugrađuju i upotrebljavaju samo na
vozilima čija je pratnja policija ili vojna lica (član 125. stav (1)) i na vozilima s pravom prvenstva prolaza iz st. (1) i (3) ovog člana.
Juče na raskrsnici kod kina Radnik, iz pravca skenderije fino teget plavi kombi "specijalaca" koji je inače dotle sve išao normala bez žurbe mrtav hladan na debelo crveno prođe raskrsnicu....
Saobraćajna stoje gdje su i uvijek ispod reklame za koloseum gledaju i smiju se.....
bem te državo kad ti ovakvi sprovode zakone :x :x
cappy_tempo

#404 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

jbg mozda su ljudi gladni bili pa pozurili do dandija ili popaja :D
zonbirile

#405 Re: Policija

Post by zonbirile »

cappy_tempo wrote:jbg mozda su ljudi gladni bili pa pozurili do dandija ili popaja :D
----------------------------------------
u popaju su od 6-7 ujutro,onda polako na smjenu.
Mascherano

#406 Re: Policija

Post by Mascherano »

aerosa wrote:
bole_02 wrote:

Član 126.

Juče na raskrsnici kod kina Radnik, iz pravca skenderije fino teget plavi kombi "specijalaca" koji je inače dotle sve išao normala bez žurbe mrtav hladan na debelo crveno prođe raskrsnicu....
Saobraćajna stoje gdje su i uvijek ispod reklame za koloseum gledaju i smiju se.....
bem te državo kad ti ovakvi sprovode zakone :x :x

Radis li ti ista drugo u zivotu osim sto gledas sta policija radi? Opusti se covjece, nadji si neku djevojku i ljubav sprovodi... :D
cappy_tempo

#407 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

maskerano kad vi gledate svakakve gluposti,a imate supruge,djevojke pa pisete kazne za gluposti kao prelazak na crveno kod BBI-a,a auta parkirana pa skoro na sred ulice,onda mozemo i mi pored svih drugih obaveza gledat sta vi radite i kad userete nesta mi mozemo reci da ste usrali i nadati se da ce vam doci iz guzice u glavu.proso ti kolega kroz crveno,a sta da je neko prosao na zeleno i da je sudar bio? rekli bi da vam se kolega poradjo ili je bio previse gladan?

ps. nemoj majke ti prijetiti jer ti je isfuralo to,a ne pali uopste :)
Mascherano

#408 Re: Policija

Post by Mascherano »

cappy_tempo wrote:maskerano kad vi gledate svakakve gluposti,a imate supruge,djevojke pa pisete kazne za gluposti kao prelazak na crveno kod BBI-a,a auta parkirana pa skoro na sred ulice,onda mozemo i mi pored svih drugih obaveza gledat sta vi radite i kad userete nesta mi mozemo reci da ste usrali i nadati se da ce vam doci iz guzice u glavu.proso ti kolega kroz crveno,a sta da je neko prosao na zeleno i da je sudar bio? rekli bi da vam se kolega poradjo ili je bio previse gladan?

Ja sta god da napisem, ti shvatas kao prijetnju. Tebi stvarno nije lako u zivotu... :D
Naravno da treba pisati kazne za prelazak pjesaka na crveno, pogotovo kad vide da policajac stoji tu. Znaci ne postuje saobracajne propise, pa pored toga ni policajca koji stoji tu i zato ga treba kazniti. To sto ti smatras da je to glupost dosta govori o tebi...
cappy_tempo

#409 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

Mascherano wrote:
cappy_tempo wrote:maskerano kad vi gledate svakakve gluposti,a imate supruge,djevojke pa pisete kazne za gluposti kao prelazak na crveno kod BBI-a,a auta parkirana pa skoro na sred ulice,onda mozemo i mi pored svih drugih obaveza gledat sta vi radite i kad userete nesta mi mozemo reci da ste usrali i nadati se da ce vam doci iz guzice u glavu.proso ti kolega kroz crveno,a sta da je neko prosao na zeleno i da je sudar bio? rekli bi da vam se kolega poradjo ili je bio previse gladan?

Ja sta god da napisem, ti shvatas kao prijetnju. Tebi stvarno nije lako u zivotu... :D
Naravno da treba pisati kazne za prelazak pjesaka na crveno, pogotovo kad vide da policajac stoji tu. Znaci ne postuje saobracajne propise, pa pored toga ni policajca koji stoji tu i zato ga treba kazniti. To sto ti smatras da je to glupost dosta govori o tebi...
ne mislim da je sve prijetnja,ali si prijetio :) .ne mislim da je glupost sto pisu kazne,ali ako vec ti meni napises kaznu jer sam presao cestu na crveno i to cestu gdje prodju 2 auta u 2h(da se zna nisu me nikad zapisali :D ),a neces da zovnes pauka ili da napises kaznu autu koji stoji na sred trotuara pa nema sanse da prodjes normalno.znaci ti bi meni napiso kaznu zbog crvenog,a sto je neko parkiro auto gdje mu je bilo cejf je udure? evo i gledam kod pmf-a tacnije onih baraka do mup-a, svaki dan 10-20 auta na trotuaru parkirano i raja moraju tamo preko trave ici,a ta auta nikad nit su kazne dobili nit je pauk digao nekoga.ili su auta od kolega ti ili jednostavno jebo pjesake
HaHaHa2

#410 Re: Policija

Post by HaHaHa2 »

cappy_tempo wrote:evo i gledam kod pmf-a tacnije onih baraka do mup-a, svaki dan 10-20 auta na trotuaru parkirano i raja moraju tamo preko trave ici,a ta auta nikad nit su kazne dobili nit je pauk digao nekoga.ili su auta od kolega ti ili jednostavno jebo pjesake
E rijetko ces naci tu da je drot parkirao.Sve raja koja dolazi po pasos,tablice,uvjerenja,potvrde i sl.Ja dobio kaznu od zelenih ( i zasluzio sam je ) a pauk kupi i drotovi pisu kazne vjeruj mi...
cappy_tempo

#411 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

HaHaHa2 wrote:
cappy_tempo wrote:evo i gledam kod pmf-a tacnije onih baraka do mup-a, svaki dan 10-20 auta na trotuaru parkirano i raja moraju tamo preko trave ici,a ta auta nikad nit su kazne dobili nit je pauk digao nekoga.ili su auta od kolega ti ili jednostavno jebo pjesake
E rijetko ces naci tu da je drot parkirao.Sve raja koja dolazi po pasos,tablice,uvjerenja,potvrde i sl.Ja dobio kaznu od zelenih ( i zasluzio sam je ) a pauk kupi i drotovi pisu kazne vjeruj mi...
gdje ces ba drot napisat oces da te mrak proguta :D .ako je fakat ovako onda do mene jer nikad nisam upratio da nekome kaznu pisu ili da pauk digne koje auto,mada zna i policija tu parkirati.jebote 50% istih auta od 8 do 4 stoji,nije valjda da ljudi cijeli dan pasos ili tablice cekaju :D
HaHaHa2

#412 Re: Policija

Post by HaHaHa2 »

Iznenadio bi se koliko cekaju :D :D
saabsa

#413 Re: Policija

Post by saabsa »

Mascherano wrote: Naravno da treba pisati kazne za prelazak pjesaka na crveno, pogotovo kad vide da policajac stoji tu. Znaci ne postuje saobracajne propise, pa pored toga ni policajca koji stoji tu i zato ga treba kazniti. To sto ti smatras da je to glupost dosta govori o tebi...
teget plavi kombi "specijalaca" koji je inače dotle sve išao normala bez žurbe mrtav hladan na debelo crveno prođe raskrsnicu....
Saobraćajna stoje gdje su i uvijek ispod reklame za koloseum gledaju i smiju se
Ja ne vidim razliku ovdje :?
Ovo se odnosi prije svih na tebe Mascherano,
Mascherano wrote: To sto ti smatras da je to glupost dosta govori o tebi...
JThomas

#414 Re: Policija

Post by JThomas »

propise valja poštovati, građane globiti na svakom koraku, jer zakon je zakon. al' kad gospoda žure na burek, onda može i kroz crveno, i onda je priča, jarane, opusti se, zguzi šta :D
aerosa

#415 Re: Policija

Post by aerosa »

JThomas wrote:propise valja poštovati, građane globiti na svakom koraku, jer zakon je zakon. al' kad gospoda žure na burek, onda može i kroz crveno, i onda je priča, jarane, opusti se, zguzi šta :D
A šta ćeš, svako spominje ono što mu fali..... :lol: :lol:
zonbirile

#416 Re: Policija

Post by zonbirile »

pa smiješno pričati o zakonu i policiji u ovakvom okruženju,federaciji,državi.Liči mi na priču o ljudskim pravima u Kongu.
amiria

#417 Re: Policija

Post by amiria »

Meni prije neka dva, tri mjeseca ukrali novcanik... u njemu mi sve od licne, vozacke, kartica ( a fino je meni moja mati govorila nemoj sine sve zajedno drzati, ukrast ce ti novcanik... al ja pametnija)
i tako meni ukradu novcanik, ja u policiju sva nako uplakana, otecena... i kazem ukrali mi novacanik... kaze ti meni gospodin policajac: " I sta cu sada ja? Novcanika nema!!!" :x :x :x
Ja njemu: "Ono za sta si placen" i preko vrata...

P.S. i dan danas novcaniku ni traga...
cappy_tempo

#418 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

amiria wrote:Meni prije neka dva, tri mjeseca ukrali novcanik... u njemu mi sve od licne, vozacke, kartica ( a fino je meni moja mati govorila nemoj sine sve zajedno drzati, ukrast ce ti novcanik... al ja pametnija)
i tako meni ukradu novcanik, ja u policiju sva nako uplakana, otecena... i kazem ukrali mi novacanik... kaze ti meni gospodin policajac: " I sta cu sada ja? Novcanika nema!!!" :x :x :x
Ja njemu: "Ono za sta si placen" i preko vrata...

P.S. i dan danas novcaniku ni traga...
i ne nadaj se da ces ga dobiti nazad,nemoj se ni za licnu nadati.meni su prije 2 godine ukrali mobitel i lafo kad nadjemo javit cemo,a ja jos rekao gdje su pobjegli i kako izgledaju znaci njihovo je bilo samo da patrolu posalju i ni to nisu uradili,a ukrali mi 100m od mupa,pa sami zakljucite koliko su oni mogli odmaci pjeske pa da ih nisu mogli naci
kurty

#419 Re: Policija

Post by kurty »

Jedan slucaj od prije godinu dana

Komsinici jednoj, koja je td bila 6.razred O.S. na fizickom neki malac ukrao mobitel... I frka trka, tamo vamo... Otisla je ona sa ocem u policiju, sve prijavila... Sa sobom su ponjeli, racun, kutiju od mobitela, ono pakovanje od sim kartice, traalalal... I prosla 4 mjeseca, kad zovu njih iz policije, da dodju po mobitel :shock: :shock: :shock:

Mobitel je bio u Sarajevu (a ukraden u Brezi)... Njima su rekli, da su valjda, telecomu javili neke podatke sa stvari koje su oni odnjeli u policiju, i kad se taj mobitel prvi put upotrijebio, 3 sata poslije je momak koji ga je upotrijebio bio uhapsen, pa pusten, jer je mobitel kupio od djecaka (komsinicin drug iz razreda)...

Znaci da se sve moze, kad se hoce
Mascherano

#420 Re: Policija

Post by Mascherano »

JThomas wrote:propise valja poštovati, građane globiti na svakom koraku, jer zakon je zakon. al' kad gospoda žure na burek, onda može i kroz crveno, i onda je priča, jarane, opusti se, zguzi šta :D

Nego kako... :D

Ti moras da postujes propise, a ja u sluzbenom vozilu ne moram. Necu ja tebi objasnjavati zasto sam prosao kroz crveno ili parkirao na trotoar... Mozda sam zurio na intervenciju, a mozda i na burek. O tome ti i tebi slicni lupajte glavu kad vec nemate sta da g..... :lol:
JThomas

#421 Re: Policija

Post by JThomas »

tebe ba samo uniforma i značka razlikuju od običnog klošara. mentalni sklop je tu negdje.
Mascherano

#422 Re: Policija

Post by Mascherano »

JThomas wrote:tebe ba samo uniforma i značka razlikuju od običnog klošara. mentalni sklop je tu negdje.

Sa normalnim i postenim ljudima samo fino i uctivo, a sa takvima poput tebe uctivost ne dolazi do izrazaja... Prema tome, postedi me! :roll:
ja.neron

#423 Re: Policija

Post by ja.neron »

uživaj jer nikad nečeš biti u rangu ovoga iz pjesme
JThomas

#424 Re: Policija

Post by JThomas »

o pristojnosti govori lik koji na komentar drugog lika kako je vidio policiju da prolazi kroz crveno (to se smije, al' u panjevima) odgovara sa "haveru zguzi šta, nemoj se baviti policijom".

jebote.
ronhill

#425 Re: Policija

Post by ronhill »

bez rotacije kroz crveno mozes al samo na GTA, te tvoje intervencije bez rotacije su haman burek-hocu nivo
Locked