Policija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
respo

#226 Re: Policija

Post by respo »

evo ja cu krenuti od sebe pa mi ti odgovori na ovo pitanje
vidio dzeparosa dok ulazi u tramvaj drzi skalpel i hoce zeni da razreze torbu
kazem mu spusti to on se prvo prepadne pa kad mu je dosao kolega poceli kao prijetiti i u jednom trenutku zamahnuo ovaj drugi skalpelom da me trzne ja na vratima stajao jer sam vec usao u tramvaj

kad je tramvaj krenuo reakcija gradjana ja mislio oni se znaju pa pricaju itd

e sada da sam zboden pretucen ili bilo sta i da sam prijavio dzeparosa reci mi sta bi policija po tom pitanju uradila zapisala i on sutra opet isto radi

jeli to do gradjana samih ili mozda do policije i ostalih institucija sveukupno kojih se tice sigurnost znaci mup sudovi klinci palci?
sta bi ja od toga dobio?
skojotovski

#227 Re: Policija

Post by skojotovski »

Dust wrote:Izgleda da je najveci problem policije to sto javno nosi uniformu i vozi obojeno vozilo, pa svaki ''gradjanin'' ima pravo da komentarise postupke policije.
A ja bih nas gradjane upitao sta smo mi uradili, kako smo mi doprinijeli opstoj sigurnosti svih nas?
Zapitajte se malo (ja prvi pa svi ostali) kad smo zadnji put nesto poduzeli da pomognemo zajednici u kojoj zivimo a kad smo zadnji put, da krenemo od onog mozda najblazeg, naglo zakocili kod rtv doma, radi kamere, a time bezobzirno ugrozili onoga gradjanina sto vozi iza nas? a da ne spominjem ''javne'' džeparoše po tramvajima svi ih znamo ali neka, okreni glavu, necu ja da idem po sudovima bolje ovako nista ne vidjeti /a mozda se to nama sutra desi, a neko drugi bude glavu okretao?? ko zna/.
Nije sigurnost problematika samo policije vec svih nas, nije tacno da zemlje EU imaju manje policajaca od BiH -pricam o KS- jer cinjenica je da su svi gradjani npr. Slovenije ili Svicarske (nije clan EU) policajci i sve dok i kod nas ne sazrije svijest o tome da je sigurnost problem zajednice (svih nas) trebacemo cak i vise policajaca.
ne, najveci problem je sto pojedinci, a cini mi se da ih je sve vise i vise, "javno nose uniformu i voze obojeno vozilo" i tu je kraj! pardon, i misle da mogu raditi sto im se cefne. imas fotke i lijep primjer pojedinaca iz saobracajne policije. malo se umorili, pa eto, da malo predahnu usred saobracajne trake i trotoara. ah, da, sada ce veliki mag Krusty opet da pita: "kakva pjesacka zona? mislis na ovaj komadic trotoara?"
komadic ili cm, trotoar = pjesacka zona! al' kao sto rekoh, nemam zivaca se dopisivati sa balavurdijom.

elem, da ti iz perspektive gradanina pokusam odgovoriti na gore navedeno.
bezbroj puta sam ih zvao da intervenisu kad se okupe narkomani u parku, igralistu...davao im brojeve tablica automobila likova koji su dolazili do istih tih parkova i igralista i rasturali narkotike...zvao kad se idioti parkiraju na sve strane tako da nemas mogucnosti da hodas osim sredinom ceste, da udes u ulaz zgrade ili dvoriste kuce...gledao s prozora kako obijaju i kradu vozila, zvao takoder... odgovor s druge strane je glasio: poslacemo patrolu. i znas sta se gotovo svaki put desilo? NISTA! ali, ovdje moram naglasiti CAST IZUZECIMA!

glede kamere kod RTV doma i svih ostalih lokacija, zasto bi ostro kocio, ukoliko postujes propisanu brzinu? zasto bi ugrozio vozaca iza sebe, ako taj isti postuje brzinu i drzi odstojanje od vozila ispred?

za dzeparenje ti je Respo sve rekao... pa ista ta policija okrece glavu od bijesnih auta, ciji vlasnici prave raznorazne prekrsaje, jer valja se sa kockastom glavom izboriti i ne dobiti po labrnji. lakse je kazniti djevojku za volanom, jer nije dala zmigavac... opet, CAST IZUZECIMA!

@BHXXL - to sto sto sam ja u krevetu, a oni na duznosti, nije moj, a ni problem gradana. oni su sami izabrali posao i zanimanje.
i da, sve si rekao u zadnjoj recenici. MILICIJA JE MILICIJA, a ovo sad je smijurija. imamo sacicu momaka koji casno nose policijsku uniformu, radeci posteno, odgovorno i hrabro! i nih nikada neces imati prilike uslikati, jer rade.
za razliku od ovih majmuna na slici!
HaHaHa2

#228 Re: Policija

Post by HaHaHa2 »

cappy_tempo wrote:e hajd nek mi neko od ovih policajaca sa foruma objasni ovo.ustao jutros u pola 8 na prozor bahnem kad vidim sudar kod ekonomske skole,na sred raskrsnice i stoji policija vec i ne rade nista,stoje i pricaju, postavili cunjeve i patrolu u srednju traku prema gradu i mahalaju,ajde kontam cekaju nekog inspektora sta li vec...odem spavati i ustanem 15 do 9 opet bahnem na prozor ma murija se pomakla nije,ustvari jeste auto pomakla malo udesno i to je to,ali je vazno sto moram naglasiti da je jedan cika policajac koji je dosao na uvidjaj otisao i zaustavio kamion od neke firme koji pjesak prevozi.i tek negdje oko 10 do 9 jedan se sjetio da otvori gepek uzme fotoaparat i uslika mjesto sudara,mrsko mi vise gledat jadove pa mozda su i mjerili ali ako su se sjetili toga.e hajd sad nek mi krusty ili neko kome je policija super kul objasni sto nisu odma uradili uvidjaj i rijesili se guzve i peglanja,nego cekali 1h i 15min da bi se sjetili uraditi nesta? nedjelja ujutro nikad guzve ne bude na ovoj raskrsnici eh ove nedjelje ima peglanja na raskrsnici,ne velike ali bude pa ljudi moraju kruziti oko patrola,auta koja su ucestvovala u sudaru da bi skrenuli prema gradu.stvarno svaka cast nasoj policiji.samo nemojte reci "cekali da fino svane, losi im fotoaparati" :mrgreen:
Haj ja cu ti objasniti iz licnog iskustva jer sam imao udes pa sam vidio kako to hoda kod njih.Ako se vozaci ili putnici u vozilima zale na povrede drot im je DUZAN ponuditi ljekasku pomoc gdje na mjesto nezgode dodje Hitna i vozi ih na CUM.Sve dok ljekar ne kaze jesu li lakse ili teze povrede NE RADI SE UVIDJAJ vec se samo osigurava mjesto nezgode.Kad drotu javi njegov sef ili vec ko, koje su povrede TAD SE RADI UVIDJAJ.Ako su lakse povrede RADI PATROLA na kojoj se opstini dogodila nezgoda a ako su teze povrede onda RADE SAOBRACAJNE ISTRAGE (Saobracajna policija).Isto tako ako je veca materijalna steta na vozilima rade (ne znam tacno do koje visine) ovi sa saob.istraga osim ako im neko ne naredi drugacije.Ja sam cekao cirka 3 sata samo da se ustanovi koje su povrede a sto se samog uvidjaja tice nije trajao ni pola sata.
cappy_tempo

#229 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

HaHaHa2 wrote:
cappy_tempo wrote:e hajd nek mi neko od ovih policajaca sa foruma objasni ovo.ustao jutros u pola 8 na prozor bahnem kad vidim sudar kod ekonomske skole,na sred raskrsnice i stoji policija vec i ne rade nista,stoje i pricaju, postavili cunjeve i patrolu u srednju traku prema gradu i mahalaju,ajde kontam cekaju nekog inspektora sta li vec...odem spavati i ustanem 15 do 9 opet bahnem na prozor ma murija se pomakla nije,ustvari jeste auto pomakla malo udesno i to je to,ali je vazno sto moram naglasiti da je jedan cika policajac koji je dosao na uvidjaj otisao i zaustavio kamion od neke firme koji pjesak prevozi.i tek negdje oko 10 do 9 jedan se sjetio da otvori gepek uzme fotoaparat i uslika mjesto sudara,mrsko mi vise gledat jadove pa mozda su i mjerili ali ako su se sjetili toga.e hajd sad nek mi krusty ili neko kome je policija super kul objasni sto nisu odma uradili uvidjaj i rijesili se guzve i peglanja,nego cekali 1h i 15min da bi se sjetili uraditi nesta? nedjelja ujutro nikad guzve ne bude na ovoj raskrsnici eh ove nedjelje ima peglanja na raskrsnici,ne velike ali bude pa ljudi moraju kruziti oko patrola,auta koja su ucestvovala u sudaru da bi skrenuli prema gradu.stvarno svaka cast nasoj policiji.samo nemojte reci "cekali da fino svane, losi im fotoaparati" :mrgreen:
Haj ja cu ti objasniti iz licnog iskustva jer sam imao udes pa sam vidio kako to hoda kod njih.Ako se vozaci ili putnici u vozilima zale na povrede drot im je DUZAN ponuditi ljekasku pomoc gdje na mjesto nezgode dodje Hitna i vozi ih na CUM.Sve dok ljekar ne kaze jesu li lakse ili teze povrede NE RADI SE UVIDJAJ vec se samo osigurava mjesto nezgode.Kad drotu javi njegov sef ili vec ko, koje su povrede TAD SE RADI UVIDJAJ.Ako su lakse povrede RADI PATROLA na kojoj se opstini dogodila nezgoda a ako su teze povrede onda RADE SAOBRACAJNE ISTRAGE (Saobracajna policija).Isto tako ako je veca materijalna steta na vozilima rade (ne znam tacno do koje visine) ovi sa saob.istraga osim ako im neko ne naredi drugacije.Ja sam cekao cirka 3 sata samo da se ustanovi koje su povrede a sto se samog uvidjaja tice nije trajao ni pola sata.

dobro to,ali ovaj sudar pa eto moze se reci smjesno,volvo dzip i audi a4 90 i neko godiste,vozac audia je bio tu,dok vozaca volva nisam vidio,sad ne vjerujem da se lik u volvu polomio sav ziv,a steta pa i nije bas neka,volvo valjda hladnjak razbio,a audi stopke i malo gepek nista posebno.govorim steta nije neka jer kakvih zna sudara biti ovo je smjesno :-D
krusty

#230 Re: Policija

Post by krusty »

pa nemora bit steta na autima da se ti unutra povrijedis, dovoljan je jaci trzaj vratom da zavrsis u bolnici
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#231 Re: Policija

Post by Truba »

meni nije jasno šta su to teže i lakše povrede
ko to određuje???
pa nismo svi isti....

nas je kucno s leđa golf udario u onu kuku od audija
mene je vrat bolio pola dana :cry:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#232 Re: Policija

Post by Chmoljo »

komi wrote:meni nije jasno šta su to teže i lakše povrede
ko to određuje???
pa nismo svi isti....

nas je kucno s leđa golf udario u onu kuku od audija
mene je vrat bolio pola dana :cry:
pa valjda doktori. koliko znam da je lom automatski teška tjelesna povreda. ogrebotine i modrice lakše.

sad, ostale unutarnje povrede, kao što ti kažeš, npr. uganuća, istegnuća (jel' to jedno te isto? :? ) ne znam kako se tretiraju.

mislim, pazi imam drotova u familiji ( :mrgreen: ) i kažu jadan ti ako naletiš na penzionera ili penzionerku, odmah kosti pucaju = teška tjelesna. a da si recimo udario čovjeka u punoj snazi napravio bi mu lakše tjelesne... :oops:

ako ćete udarati ljude autima, molite Boga da budu u snazi :mrgreen:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#233 Re: Policija

Post by KatarinaKosaca »

Prije par mjeseci sam imala udes sa autom i mogu reći sve najbolje o policiji. Jako brzo su došli na lice mjesta, nekoliko me puta pitali da li me nešto boli i da li trebam u bolnicu. Onda su zvali policiju iz Sarajeva (jer je udes bio u Hadžićima), da oni snime, zabilježe, naprave zapisnik itd. I oni su brzo došli, kasnije su me zvali u stanicu da potpišem zapisnik i mogu reći da su u svemu bili super profesionalni.
delightful

#234 Re: Policija

Post by delightful »

krusty i skojotovski, vec ste jednu opomenu ignorisali, ovo je opomena pred ban zbog medjusobnog vrijedjanja.
Mascherano

#235 Re: Policija

Post by Mascherano »

Ja sam vec jednom banovan, jer sam objasnjavao kako sta ide, sad mi vise ne pada na pamet... Samo preletim vase postove i ponekom se nasmijem grohotom kao ovom tvom. :lol:
Eto ti si na kraju zakljucio da su policajci zaustavili saobracaj da bi "mahalali"... :-) :D
-Romeo-

#236 Re: Policija

Post by -Romeo- »

Mascherano wrote:

Ja sam vec jednom banovan, jer sam objasnjavao kako sta ide, sad mi vise ne pada na pamet... Samo preletim vase postove i ponekom se nasmijem grohotom kao ovom tvom. :lol:
Eto ti si na kraju zakljucio da su policajci zaustavili saobracaj da bi "mahalali"... :-) :D
nemoj sada da se vadiš, u banani si bio jer si bio drzak i bezobrazan, a sve ostalo je tvoja konstrukcija.
cappy_tempo

#237 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

kako je cika milicajac Mascherano,nemoj da bude da provociram nesta da te ne bi banovali opet ili ja bio lisen slobode :D nego de nam ti kao strucno lice objasni onu patrolu na skenderij? jel po zakonu ono? mi nestrucni smo nesta raspravljali ali najbolje da nam ti objasnis to
-Romeo-

#238 Re: Policija

Post by -Romeo- »

cappy_tempo wrote:kako je cika milicajac Mascherano,nemoj da bude da provociram nesta da te ne bi banovali opet ili ja bio lisen slobode :D nego de nam ti kao strucno lice objasni onu patrolu na skenderij? jel po zakonu ono? mi nestrucni smo nesta raspravljali ali najbolje da nam ti objasnis to
ili ne do Bog ispendrečen. :D
Mascherano

#239 Re: Policija

Post by Mascherano »

-Romeo- wrote:
Mascherano wrote:

nemoj sada da se vadiš, u banani si bio jer si bio drzak i bezobrazan, a sve ostalo je tvoja konstrukcija.
Da, ali samo ja sam bio banovan, a vi koji mi se obracate sa "drotu" - niste...

No, nebitno sad, svakako mi je dobro doslo malo odmora, a i generalno sam promjenio razmisljanje i pristup gradjanima ili prosto receno - opametio se. :D
MA DAJ...

#240 Re: Policija

Post by MA DAJ... »

@Mascherano,dobro dosao ponovo i moj ti je savjet da ignorises sto vise ove provokatore sa radom na racun policije...
respo

#241 Re: Policija

Post by respo »

ma daj otkud provokatori??

i ti ispade isti kao ti tvoji provokatori
generalizujes stvari

ako smo tu da pitamo i damo konkretne slucajeve valjda je mascherano kao policajac koji radi konkretno taj posao moze objasniti zasto je ovo ovako a ono onako neko kao sluzbeno lice na forumu nego kao gradjanin koji zna vise od mene i od tebe vjerovatno

ako ces konkretno i korektno onda se trebaju vidjeti nedostaci i policije i gradjana a zato smo valjda ovdje
-Romeo-

#242 Re: Policija

Post by -Romeo- »

MA DAJ... wrote:@Mascherano,dobro dosao ponovo i moj ti je savjet da ignorises sto vise ove provokatore sa radom na racun policije...
Mascherano izgleda ima i kolegu na forumu. :-)
aerosa

#243 Re: Policija

Post by aerosa »

Da bi i razgovarali o policiji u startu ih treba podijeliti na više vrsta:
1) banda koja radi sa kriminalcima u talu i fantastično prolazi u svemu tome, a zaštićeni su ili strankom ili tim istim kriminalcima koji stoje iza njih.
2) banda koja radi sama za sebe koristeći uniformu kao privatno radno odijelo u kojem otimaju pare po cesti većinom od vozača ali im nisu mrske ni sa drugih strana kad dođu, samo neka su guzovače...
3) flegme, obično stariji policajci koje boli briga za sve ,čekaju samo kad će napokon u penziju a u međuvremenu ako se šta ogrebu sa strane dobro i jest, ali da će uraditi nešto konkretno za šta su u stvari i plaćeni "malo morgen"...
4) pošteni policajci koji svoj posao rade iz ubjeđenja i o njemu razmišljaju svojom glavom, obično školovaniji i lako prepoznatljivi čak i na ulici pri najobičnijoj kontroli po potpuno drugačijem pristupu građanima od ovih gore navedenih.

E sad je premo ovom mom razmišljanu barem po meni sasvim glupo razgovarati o policiji sa policajcem. U najboljem slučaju, ako pripada ovoj 4oj grupi ljudi ga napadaju radi ove prve tri grupe dok i njemu ne dopizdi pa se prekvalifikuje i sam ...
Ako pripada nekoj od prve tri grupe onda to gleda jednostavno kao "jebe se meni, pričajte/pišite vi šta god hoćete ,meni je i ovako dobro..."
Na žalost ogromna je većina ovih loših u policiji i bojim se da se to nikad kod nas neće ni promijeniti, i iskren da budem ja ih mrzim i gade mi se maximalno...
Zato one koji su nažalost u manjini, pošteni profesionalci koji znaju i rade svoj posao upravo onako kako bi i trebalo da bude "da su oni tu radi građana" veoma poštujem i cijenim.
MA DAJ...

#244 Re: Policija

Post by MA DAJ... »

respo wrote:ma daj otkud provokatori??

generalizujes stvari

ako smo tu da pitamo i damo konkretne slucajeve valjda je mascherano kao policajac koji radi konkretno taj posao moze objasniti zasto je ovo ovako a ono onako neko kao sluzbeno lice na forumu nego kao gradjanin koji zna vise od mene i od tebe vjerovatno

ako ces konkretno i korektno onda se trebaju vidjeti nedostaci i policije i gradjana a zato smo valjda ovdje

covjek pokusava da objasni sto vise o rad i nadleznostim policije,a da je svemoguc nije...mislim kao pojedinca u toj sluzbi,a njemu mogu da kazem hvala do sada jer je kao pripadnik te sluzbe pokusao da objasni kako to frcera sa njima,sto u svakom slucaju i nije morao...mogao je da ode na neki drugi pod forum i da se zeza ubijajuci tako vrijeme,a ne ovdje da nama objasnjava rad policije i da ga pojedinci shikaniraju na osnovu kompletnog rada policijske sluzbe...

obican sam gradanin,tako da znate da nemam ama bas nikakve veze sa policijom
respo

#245 Re: Policija

Post by respo »

MA DAJ... wrote:
respo wrote:ma daj otkud provokatori??

generalizujes stvari

covjek pokusava da objasni sto vise o rad i nadleznostim policije,a da je svemoguc nije...mislim kao pojedinca u toj sluzbi,a njemu mogu da kazem hvala do sada jer je kao pripadnik te sluzbe pokusao da objasni kako to frcera sa njima,sto u svakom slucaju i nije morao...mogao je da ode na neki drugi pod forum i da se zeza ubijajuci tako vrijeme,a ne ovdje da nama objasnjava rad policije i da ga pojedinci shikaniraju na osnovu kompletnog rada policijske sluzbe...

obican sam gradanin,tako da znate da nemam ama bas nikakve veze sa policijom
pa niko ga ne sikanira bar ja ne i nije mi namjera ni u kakvom slucaju ga sikanirati
kod njega me samo nervira prica a to sam vidio par puta
nesto je cini mi se bila prica o navijacima i tako to nisam ucestvovao u temi pa ne znam pojedinosti
i kao on pa ajd nek uradi jedva cekam da mu pokazem sta je policija danas da nije sto se misli
a kad je prica sto to ne uradis odgovara sa sta ja tu mogu kad sam obicni policajac tzv prasinar

ako pricas i ispoljavas neki autoritet ispolji ga i pred sefom ili bilo kim sa prijedlogom ili necim konkretnim

to je problem ne samo u policiji nego uopste u drustvu
nego da se vratim opet temi
njemu svaka cast jer bar pokusava nesto
mogu se kladiti da neki policajci ne znaju se koristiti kompijuterom a kamoli diskutovati sa forumasima
takodje sto se mene licno tice ja posatvim pitanje i pitam sto je tako i zasto policija tako radi jer zna bolje od mene al nek mi objasni fino a ne nemam ja sta s tobom raspravljati
Skyfox

#246 Re: Policija

Post by Skyfox »

photo

#247 Re: Policija

Post by photo »

Inspektor iz uprave novo sarajevo, prvo ime pocinje sa I, svaki dan parkira svog nissan terrano 2 ispred ulaza u svoj haustor na dobrinji 3 (adresa isto tako dostupna ali necu navesti da ne bilo tipa ugrozavanje licne sigurnosti) - parkira ga na dijelu od ulice do samog haustora, tako da cim izadjes iz haustora, odmah poslije vrata, udaras u zadnji dio njegovog terana.

i sta ja sada da ocekujem od policije kada vidim ovoga da se ovako ponasa????

inace, postujem policiju, znam ih masu koji su posteni rade svoj posao, ali ovakve trule jabuke kvare imidz tih normalnih policajaca.
Vragolan

#248 Re: Policija

Post by Vragolan »

photo wrote:Inspektor iz uprave novo sarajevo, prvo ime pocinje sa I, svaki dan parkira svog nissan terrano 2 ispred ulaza u svoj haustor na dobrinji 3 (adresa isto tako dostupna ali necu navesti da ne bilo tipa ugrozavanje licne sigurnosti) - parkira ga na dijelu od ulice do samog haustora, tako da cim izadjes iz haustora, odmah poslije vrata, udaras u zadnji dio njegovog terana.

i sta ja sada da ocekujem od policije kada vidim ovoga da se ovako ponasa????

inace, postujem policiju, znam ih masu koji su posteni rade svoj posao, ali ovakve trule jabuke kvare imidz tih normalnih policajaca.

pa to se fino rjesava, slucajno jedno jutro poneses spicasti sarafciger, slicajno u prolazu ogrebes auto, jednom ti i sljedecih dva ili tri puta druge komsije i gotova stvar, otici ce,

uslikaj ga stavi ga na forum
skojotovski

#249 Re: Policija

Post by skojotovski »

uslikaj ga, uslikaj ga :D
mrtva kokoš

#250 Re: Policija

Post by mrtva kokoš »

e ovako, kod starog mi je prije mjesec,dva ukraden kastofon i par CD-ova, parking na M.D. pritom mu je ostecena brava na jednoj strani auta.
no poznavajuci proces prijave i brojnih negativnih iskustava, odlucio se da ne prijavljuje kradju...
maloprije listajuci portal avaza naletim na ovu vijest.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/crna ... nih-stvari

e sad ono sto mene zanima je(posto kradja nije prijavljena) da li se moze izvrsiti kakva provjera, jer jedan od ovih kastofona odgovara opisu onoga koji je bio u njegovom autu.
znaci posjedje orginalnu kutiju kastofona, racune. vjerovatno se preko serijskog broja moze izvrsiti provjera,
kao i preko cd-ova...
Locked