Policija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
svjezi_ustipak

#1776 Re: Policija

Post by svjezi_ustipak »

Tercius wrote:Pa pitam ja tebe evo...sta su trebali??? :)
mogu li dobiti odgovor na moja pitanja: odakle su policajci bili pred zgradom Vlade FBiH? i kakvi bi po tvom misljenju bili rezultati ankete na podrucju KS o radu policije i zadovoljstvu gradjana?

odgovoricu ja na tvoje pitanje, samo da idemo po redu.
Creasy

#1777 Re: Policija

Post by Creasy »

svjezi_ustipak wrote:
Tercius wrote:
svjezi_ustipak wrote:
:D tipicni odgovor policajca kad se pocne malo previse pitati :D ne znas sta reci pokusavajuci opravdati neefikasnost sluzbe kojoj pripadas i profesije kojom se bavis. umjesto da diskutujemo, pokusacemo diskreditovati sugovornika.

i malo sam stariji ali hvala za mlada i zelena. policijsko citanje na djelu, cestitam.

ne rece mi odakle su oni policajci bili pred zgradom Vlade FBiH koji su je trebali zastititi?
i kakvi bi bili rezultati neke ankete na podrucju KS o zadovoljstvu gradjana radom policije?
Hm...trebali su mozda, cek da vidim...trebali su mozda poslje suzavaca se onako u formacijama zaletiti pa isprebijati sve redom,od do, pa pola pohapsiti pola na cum poslati ???Jel to tacan odgovor???:D
hm, nisam pitao sta su trebali.

odakle su policajci koji su bili pred Vladom FBiH i koji su je trebali zastititi? ovo pitam jer ti policajci nisu mogli zastiti sebe, kamoli nekoga drugog. zgrada koju su cuvali je planula.

i kakvi bi bili rezultati ankete o radu policije u KS?

Kako te nije sramota spominjati dogadjaje pred Vladom FBiH? Pa svako iole normalan i posten covjek je vidio sta se tamo dogodilo, osim tebe izgleda.
"policajci nisu mogli zastiti sebe"? Tu si u pravu, ali da li si se zapitao zasto je to tako bilo? Policajci nisu smjeli uzvratiti napad, uplasili se jer su nesposobni, pa se povlacili? Mislim, koliko zloban i podao mozes biti pa sugerisati na tako nesto... Ili izgleda ti smatras da je policija trebala krenuti (bez naredbe) na borce i onu djecurliju iz HZ i ubiti boga u njima. Bas me zanima sta bi tek onda ti i takvi kao ti imali da kazete na racun policije... Takve pacenike i zlobnike kao sto si ti treba ignorisati i uopste ne treba polemisati sa vama.

over and out :run:
Tercius

#1778 Re: Policija

Post by Tercius »

Nebavim se istrazivanjima javnog mjenja tako da ces na to pitanje biti uskracen, a ispred vlade je bilo policije iz skoro svih vecih gradova Federacije.A sad ti meni reci po tvom misljenju sta je trebala policija uraditi tog dana.
svjezi_ustipak

#1779 Re: Policija

Post by svjezi_ustipak »

Creasy wrote:Kako te nije sramota spominjati dogadjaje pred Vladom FBiH? Pa svako iole normalan i posten covjek je vidio sta se tamo dogodilo, osim tebe izgleda.
"policajci nisu mogli zastiti sebe"? Tu si u pravu, ali da li si se zapitao zasto je to tako bilo? Policajci nisu smjeli uzvratiti napad, uplasili se jer su nesposobni, pa se povlacili? Mislim, koliko zloban i podao mozes biti pa sugerisati na tako nesto... Ili izgleda ti smatras da je policija trebala krenuti (bez naredbe) na borce i onu djecurliju iz HZ i ubiti boga u njima. Bas me zanima sta bi tek onda ti i takvi kao ti imali da kazete na racun policije... Takve pacenike i zlobnike kao sto si ti treba ignorisati i uopste ne treba polemisati sa vama.

ima snimak na youtube kako policija mlati neko dijete iz HZ tamo na uglu Marcela Snajdera. niste bas bili milostivi tog dana kada ste mogli i kome ste mogli. djetetu iz HZ npr.

kako me nije stid pitati zasto ste bjezali, zasto je planula zgrada najvise izvrsne vlasti u FBiH koju ste trebali zastiti? nije me stid jer se hranite, obucavate, opremate od mog poreza. to se zove dijalog gradjana i policije. znam da bi volio da te hvalim i kazem da je sve bilo divno i bajno bas tog dana ali nije. policija je bjezala, zgrada planula, mi dobili dokaz u sta nase pare odose i sta znace price o medaljama na policijskim takmicenjima po Floridi. nista nazalost, samo trosenje para na gomilu ljudi koji se zovu policija i koji su postali sami sebi svrha.

to pred Vladom FBiH je jedan od primjera koje svi znamo. najnoviji primjer efikasnosti je nedavno bio na pres konferenciji policije KS sa nimalo zavidnim rezultatima u porastu kriminala. aferim.

vrlo pretpostavljivo: over and out je ono sto organi sigurnosti u ovoj drzavi pocesto i rade kada ne bi trebali :run:
Last edited by svjezi_ustipak on 29/09/2011 01:59, edited 1 time in total.
svjezi_ustipak

#1780 Re: Policija

Post by svjezi_ustipak »

Tercius wrote:Nebavim se istrazivanjima javnog mjenja tako da ces na to pitanje biti uskracen, a ispred vlade je bilo policije iz skoro svih vecih gradova Federacije.A sad ti meni reci po tvom misljenju sta je trebala policija uraditi tog dana.
ne bavis se istrazivanjima javnom misljenja? sta mislis, onako teoretski, ti kao laik u takvim istrazivanjima kakvi bi bili rezultati toga koliko su gradjani KS zadovoljni radom policije?
Tercius

#1781 Re: Policija

Post by Tercius »

svjezi_ustipak wrote:
Creasy wrote:Kako te nije sramota spominjati dogadjaje pred Vladom FBiH? Pa svako iole normalan i posten covjek je vidio sta se tamo dogodilo, osim tebe izgleda.

ima snimak na youtube kako policija mlati neko dijete iz HZ tamo na uglu Marcela Snajdera. niste bas bili milostivi tog dana kada ste mogli i kome ste mogli. djetetu iz HZ npr.

kako me nije stid pitati zasto ste bjezali, zasto je planula zgrada najvise izvrsne vlasti u FBiH koju ste trebali zastiti? nije me stid jer se hranite, obucavate, opremate od mog poreza. to se zove dijalog gradjana i policije. znam da bi volio da te hvalim i kazem da je sve bilo divno i bajno bas tog dana ali nije. policija je bjezala, zgrada planula, mi dobili dokaz u sta nase pare odose i sta znace price o medaljama na policijskim takmicenjima po Floridi. nista nazalost, samo trosenje para na gomilu ljudi koji se zovu policija i koji su postali sami sebi svrha.

to pred Vladom FBiH je jedan od primjera koje svi znamo. najnoviji primjer efikasnosti je nedavno bio na pres konferenciji policije KS sa nimalo zavidnim rezultatima u porastu kriminala. aferim.

vrlo pretpostavljivo: over and out je ono sto organi sigurnosti u ovoj drzavi pocesto i rade kada ne bi trebali:run:
Pa daj reci sta mislis da se trebalo uraditi, sigurno imas neko misljenje o svemu.Ajde pa da idem spavati, jel nesmijes reci sta je???
svjezi_ustipak

#1782 Re: Policija

Post by svjezi_ustipak »

Tercius wrote:Pa daj reci sta mislis da se trebalo uraditi, sigurno imas neko misljenje o svemu.Ajde pa da idem spavati, jel nesmijes reci sta je???
de mi pls prvo reci misljenje tebe kao laika kakvi bi bili rezultati te ankete koliko gradjani KS vjeruju svojoj policiji i koliko su njom zadovoljni?
Tercius

#1783 Re: Policija

Post by Tercius »

svjezi_ustipak wrote:
Tercius wrote:Pa daj reci sta mislis da se trebalo uraditi, sigurno imas neko misljenje o svemu.Ajde pa da idem spavati, jel nesmijes reci sta je???
de mi pls prvo reci misljenje tebe kao laika kakvi bi bili rezultati te ankete koliko gradjani KS vjeruju svojoj policiji i koliko su njom zadovoljni?
Ovo mi je najtuznijih 20 minuta sto ikada u zivotu tako bezobzirno potrosi i baci u nepovrat da necu moc zaspat sad et, kakav sam i ja delegat mila majko.Ti profesore Bogam ko djak a ne profesor.Laku noch.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1784 Re: Policija

Post by Chmoljo »

svjezi_ustipak wrote:...
mnogo si toga ispisao nizašta.

trebala bi se također provesti i anketa: koliko građani surađuju sa policijom? ili će sad ići izgovori - pa policija nam je nikakva? ne može im se vjerovati? :lol:

istina je da nam policija nije aman-zaman. kao što nam ni odgovornost građana nije aman-zaman. i kao što te socijalne službe ne rade aman-zaman.

ponovo te pitam: gdje će sa tim djetetom? socijalnom radniku? misliš da su oni tako ažurni da se odazivaju na pozive? pa bilo je pokušaja suzbijanja prosjačenja po NG, ali ništa, naravno. dođu, zapišu i? ništa. masa tih ROma je uvezeno, Kosovo, Rumunija, Srbija odakle li već. bez dokumenata su, i nije mi jasno kako tebi nije jasno da se policija nema kome obratiti vezano za njih :roll: jer to nije u opisu njihovog posla... kontaš? oni to ne rade, ne kupe tu djecu.

to bi trebala socijalna služba raditi, ili služba za strance, protjerivanje ili šta već. ako imaju problema, onda oni zovu policiju, valjda. :-)

što se tiče aprila 2010. provjereno ZNAM, policija je imala naredbu pred zgradom Vlade - NE UDARAJ. da eskalacija ne bi bila još gora. :-)

sve patriote i zabrinuti građani, ali im mrska država. htjeli bi da su nam švedski policajci, da im obezbjeđuje koride. htjela bi gospoda da vide lijepe policajce, jer ih vide na serijama takve. htjeli bi ljudi da je policija obzirna prema njima, dok joj svak ko stigne *ebe mater. :-) :-) :-)

policija je ogledalo i ove države, i ovog naroda. dotad možete prozivati muriju koliko hoćete, a praviti se ludi na odraz u ogledalu. odraz u ogledalu kaže da mrzimo svoju državu i da nas je stid. i da mrzimo zakone, jer ih tako redovno i tako slatko kršimo.

iz te mržnje vječno nešto tražimo, i zahtjevamo, a ničim nismo to zaslužili - jer se valjda prvo treba zaraditi da bi se trošilo.

i želimo red, ali se ne želimo uklopiti u njega... :roll: još samo čekam da mi dođe onaj braca i počne svoje monologe, ko Bosnolog na politici... pa da se pokajem što ikad išta pišem na temama koje služe samo za rješavanje stresa izazvanim desetim stvarima :roll:
svjezi_ustipak

#1785 Re: Policija

Post by svjezi_ustipak »

Tercius wrote:
svjezi_ustipak wrote:
Ovo mi je najtuznijih 20 minuta sto ikada u zivotu tako bezobzirno potrosi i baci u nepovrat da necu moc zaspat sad et, kakav sam i ja delegat mila majko.Ti profesore Bogam ko djak a ne profesor.Laku noch.
ocekivano ponasanje policajaca, bijeg :run:

jedino znao pobjeci kad trebas dati odgovor na jednostavno pitanje? bravo. samo time nisi nista rijesio, niti bi rezultati te zamisljene ankete o zadovoljstvu gradjana radom policije bili bolji. naprotiv, tvoje ponasanje i bjezanje od odgovora je dobar dokaz da bi rezultati te ankete bili porazavajuci za policiju u Sarajevu. isto kao sto je nedavna statistika i ono objavljeno na vasoj web stranici pokazalo, koliko je policija (ne)efikasna i koliko kriminal raste. a ti nisi pokazao potrebnu zrelost u diskusiji. moj savjet ti je ne brani vise policiju jer je samo vise diskreditujes. drukcija misljenja nisu napad kako to ljudi na Balkanu misle. diskusija, razmjena misljenja, postavljanje nekad i neugodnih pitanja, razlike u stavovima-to se zove dijalog gradjana i policije koji ima za cilj demokratizaciju policije, bolju saradnju sa drustvom i jacanje sigurnosti. ne bi bilo lose da pocnes prihvatati cinjenicu da su to vremena koja dolaze i da ce ovakva i slicna pitanja biti sve cesce postavljana policajcima. cisto da se ne iznenadis.

Nadam se cuvaru zakona da se ne bojis mraka kad ugasis svjetlo u sobi kao sto se bojis odgovora na pitanja.
Laku noc i tebi.
svjezi_ustipak

#1786 Re: Policija

Post by svjezi_ustipak »

Chmoljo wrote:
svjezi_ustipak wrote:...
mnogo si toga ispisao nizašta.

trebala bi se također provesti i anketa: koliko građani surađuju sa policijom? ili će sad ići izgovori - pa policija nam je nikakva? ne može im se vjerovati? :lol:

istina je da nam policija nije aman-zaman. kao što nam ni odgovornost građana nije aman-zaman. i kao što te socijalne službe ne rade aman-zaman.

ponovo te pitam: gdje će sa tim djetetom? socijalnom radniku? misliš da su oni tako ažurni da se odazivaju na pozive? pa bilo je pokušaja suzbijanja prosjačenja po NG, ali ništa, naravno. dođu, zapišu i? ništa. masa tih ROma je uvezeno, Kosovo, Rumunija, Srbija odakle li već. bez dokumenata su, i nije mi jasno kako tebi nije jasno da se policija nema kome obratiti vezano za njih :roll: jer to nije u opisu njihovog posla... kontaš? oni to ne rade, ne kupe tu djecu.

to bi trebala socijalna služba raditi. ako imaju problema, onda oni zovu policiju, valjda. :-)

što se tiče aprila 2010. provjereno ZNAM, policija je imala naredbu pred zgradom Vlade - NE UDARAJ. da eskalacija ne bi bila još gora. :-)

sve patriote i zabrinuti građani, ali im mrska država. htjeli bi da su nam švedski policajci, da im obezbjeđuje koride. htjela bi gospoda da vide lijepe policajce, jer ih vide na serijama takve. htjeli bi ljudi da je policija obzirna prema njima, dok joj svak ko stigne *ebe mater. :-) :-) :-)

policija je ogledalo i ove države, i ovog naroda. dotad možete prozivati muriju koliko hoćete, a praviti se ludi na odraz u ogledalu.
hm, mislim da sam dosta napisao i uglavnom sa argumentima. usput sam bio "mlada i zelena", "zloban i podao" i sl. uglavnom se bavilo pokusajem diskreditacije moje licnosti, manje razgovorom na temu policije u Sa. nazalost, moji sugovornici su prije :run: ispisali jedno veliko nista pokazujuci ogromnu nezrelost, nespremnost za dijalog, disleksiju. nadam se da to nisu uslovi za prijem u MUP KS, mada me ne bi iznenadilo. uz krvnu vezu i shtelu kao osnovne uslove za prijem (bar sudeci po temi na ovom forumu o zaposljavanju u MUP-u) nezrelost u razgovoru daje divnu kombinaciju. rezultate vidimo svakodnevno, nazalost.

ako bi se napravila anketa o misljenju gradjana i policije rezultati bi vjerovatno bili katastrofa. u zemlji u kojoj u jednom momentu u Centralnom zatvoru imas tri ministra MUP-a (Alispahic, Delimustafic, Babic), u kojoj ministar MUP-a daje pasos licu koje ne smije posjedovati putni dokument, u kojoj se spali zgrada najvise izvrsne vlasti u FBiH, u kojoj pored iste zgrade bude kamenovana Ambasada SAD (u koju se sklone policajci koji su je trebali odbraniti), u zemlji u kojoj policajac ubije navijaca pa mu kolege pomognu i bijegu, u kojoj se izvrsi napad na policijsku stanicu bombom koja raznese pola stanice, u cijem glavnom gradu svakodnevno padaju bombe, izvlace se pistolji, u kome se ne nadju ubice doministra MUP-a, zamjenika sefa obavjestajne sluzbe, u gradu u kojem se ne otkrije ko je minirao autobus na parkingu, u gradu u kome naoruzani policajac udje u zgradu Parlamenta FBiH i jos pocne sa verbanim napadima, u kojem se u Strosmajerovoj ubije covjek i istraga nikud ne odmakne...u takvoj zemlji i takvom gradu anketa "sta mislim kako policija radi?" ima pretpostavljivo los ishod za policajce. pocesto i sa razlogom. pripadnici policije, placeni do penzije parama gradjana, su oni koji bi trebali provesti red i zakon. provesce ga, selektivno i u svoju korist. hint: Zejnil Luckin. statistika kriminaliteta u Sarajevu za posljednju godinu dana je prilicno nepovoljna za policiju: kriminal je u porastu. to bas i nije bilo pravo onima koji su tu informaciju objavili javnosti i ne treba im biti pravo. policija je u Sarajevu sama sebi postala svrha, to je jedan od organa vlasti koji je najbolji postaje u smisljanju izgovora za vlastitu neefikasnost. i anketa koliko bi gradjani saradjivali sa policijom bi bila jednako porazavajuca za policiju. ista dosad i ne daje puno razloga za saradnju, kako svojim stavom tako i statistikom kriminala u Sarajevu.

sto se tice romske djece na raskrsnicama prilicno je jasno da policija nista nece preduzeti. pitanje "kome i kako?" policajci trebaju rijesiti sa svojim nadredjenim, sa socijalnim sluzbama i sa ministarstvima. dotad i dalje vazi zakon koji zabranjuje prosjacenje i koji sva ona sila zakona koji se ticu dobrobiti maloljetnika, ugrozavanja sigurnosti saobracaja, neizvrsenja sluzbene duznosti.

da je neko od tih vozaca na Pofalicima opalio to dijete autom pred policijom koja je bila duzna da to dijete skloni sa ceste bio bi kriv. ista ta policija bi napravila uvidjaj vjerovatno. ili da cinjenica sto ne znaju nadlezni organi kome ce proslijediti dijete oslobadja vozaca odgovornosti u slucaju takve nesrece?
cappy_tempo

#1787 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

ona patrola je mogla dijete pokupiti pa u stanici zvati socijalnu ili stati na raskrsnicu "privesti" tu djecu pa onda zvati socijalnu.

nego creasy vidim nesta ste se nabildali,osisali na celavo,to vi ludi? :mrgreen: . ako bude kakav belaj de stavi neki natpis creasy i onda cu maksuz u belaj uci :mrgreen: .inace izbjebavam belaje zbog te nafurane djece jer lafo zakuhaju i onda drugi najebu,a oni se noge ufate,a vidio si i sam kakvi su kost i koza,a sve lafo huligani,a jedan ti kolega sa kacigom udje i ufate se noge isto kao oni u banja luci i mostaru sto su od jednog drota bjezali :mrgreen: . pred vladom se jeste izivljavali na HZ ali dobro navikli smo i mi i vi da jedne druge klepamo :mrgreen: ali eto mahni sljedeci put na belaju pa cemo 1 na 1 ako budes raspolozen ali nema pendreka i hapsenja,posteno cemo :mrgreen: :P
cappy_tempo

#1788 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

ima neke veze sa policijom da kazem.

Image

jesu li ovo uzeli obicni stit koji policajci KS koriste ili je ovo neki super,mega jak stit al izgleda kao "kineski"? ne mogu vjerovati da npr. vikicevi ili sipa imaju prave stitove,a ovi uzeli komad plastike i lafo uljecu u sobu...
sanaman

#1789 Re: Policija

Post by sanaman »

To je policijski poso koliko i prognoza vremena i smetenje interenet signala na wirelessu :dance: neprovaljuj se...[/quote]

Sva sreca pa sam napustio BiH i zivim u drzavi u kojoj je i to policijski posao...toliko o tome sta policija smatra svojim poslom.

A o policiji, nacinu obavljanja posla, organizaciji policije, itd. znam puno vise nego sto mozes zamisliti. Ono sto je najzalosnije jeste sto mnogi imaju takav stav, ono nije moj posao,druge sluzbe, nisam nadlezan, zakon nedefinisan, a najjajci su mi argumenti:

1. nije zakon jasan
2.nije definisano pravilnikom
3.nemam rjesenje za taj posao
4.ne stoji mi u nalogu

Ja sam prvi koji bi branio policiju od neoprvdane kritike, jer je policija samo jedan od faktora u cijelom lancu koji se brine o sigurnosti, ALI treba da rade svoj posao....valjda ce doci jednom do spoznaje da su servis gradjanima (ne sluge, vec servis) i da treba da se brinu o subjektivnoj i objektivnoj sigurosti gradjana onoliko koliko mogu, a ne da glavu okrecu.

Najbolji primjer jeste ovo sa raskrsnicom, gdje gradjanin napise kako su glavu okrenuli...umjesto da su poduzeli nesto, gradjanin bi rekao policija se brine o problemu ali ne moze sama...

Ne moze se policija iza svega kriti kao nije do nje vec do drugih sluzbi. Dosta toga je i do nje.
Creasy

#1790 Re: Policija

Post by Creasy »

svjezi_ustipak wrote: u kojem se u Strosmajerovoj ubije covjek i istraga nikud ne odmakne...

I sta ti ovo govori? :-)

A kad si toliko navalio na ankete, evo ti misljenje gradjana Sarajeva:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1&start=50
Creasy

#1791 Re: Policija

Post by Creasy »

cappy_tempo wrote:ona patrola je mogla dijete pokupiti pa u stanici zvati socijalnu ili stati na raskrsnicu "privesti" tu djecu pa onda zvati socijalnu.

nego creasy vidim nesta ste se nabildali,osisali na celavo,to vi ludi? :mrgreen: . ako bude kakav belaj de stavi neki natpis creasy i onda cu maksuz u belaj uci :mrgreen: .inace izbjebavam belaje zbog te nafurane djece jer lafo zakuhaju i onda drugi najebu,a oni se noge ufate,a vidio si i sam kakvi su kost i koza,a sve lafo huligani,a jedan ti kolega sa kacigom udje i ufate se noge isto kao oni u banja luci i mostaru sto su od jednog drota bjezali :mrgreen: . pred vladom se jeste izivljavali na HZ ali dobro navikli smo i mi i vi da jedne druge klepamo :mrgreen: ali eto mahni sljedeci put na belaju pa cemo 1 na 1 ako budes raspolozen ali nema pendreka i hapsenja,posteno cemo :mrgreen: :P

:lol:

Dogovoreno, samo okaci ovde svoju sliku da mogu da ti mahnem... :D
cappy_tempo

#1792 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

bolja je ilegala ba :mrgreen:
Chmoljo

#1793 Re: Policija

Post by Chmoljo »

svjezi_ustipak wrote: ako bi se napravila anketa o misljenju gradjana i policije rezultati bi vjerovatno bili katastrofa. u zemlji u kojoj u jednom momentu u Centralnom zatvoru imas tri ministra MUP-a (Alispahic, Delimustafic, Babic), u kojoj ministar MUP-a daje pasos licu koje ne smije posjedovati putni dokument, u kojoj se spali zgrada najvise izvrsne vlasti u FBiH, u kojoj pored iste zgrade bude kamenovana Ambasada SAD (u koju se sklone policajci koji su je trebali odbraniti), u zemlji u kojoj policajac ubije navijaca pa mu kolege pomognu i bijegu, u kojoj se izvrsi napad na policijsku stanicu bombom koja raznese pola stanice, u cijem glavnom gradu svakodnevno padaju bombe, izvlace se pistolji, u kome se ne nadju ubice doministra MUP-a, zamjenika sefa obavjestajne sluzbe, u gradu u kojem se ne otkrije ko je minirao autobus na parkingu, u gradu u kome naoruzani policajac udje u zgradu Parlamenta FBiH i jos pocne sa verbanim napadima, u kojem se u Strosmajerovoj ubije covjek i istraga nikud ne odmakne...u takvoj zemlji i takvom gradu anketa "sta mislim kako policija radi?" ima pretpostavljivo los ishod za policajce. pocesto i sa razlogom. pripadnici policije, placeni do penzije parama gradjana, su oni koji bi trebali provesti red i zakon. provesce ga, selektivno i u svoju korist. hint: Zejnil Luckin.
ovo što sam to boldovao, ili je političko pitanje, pa apsolutno nema veze sa radom prašinara, ili je drugi grad (zbog ponašanja u Lištici kriviš sarajevsku policiju, mislim :-? ) ili policija ne može na to uticati...

ta anketa, bi bila uglavnom odraz neznanja.

rad policije je beskoristan ako nema sistema koji će do kraja procesuirati KD. KD o kojima se najviše priča, ubistva mladih i maloljetnih osoba - pohvatani su svi učinitelji. provedena je istraga (koju btw ne vodi samo policija, nego je pod nadzorom tužioca) i tu je kraj njenih nadležnosti. policija je u sistemu spojenih posuda, i ako ima falinki negdje tamo to će se odraziti i na njihov rad.

ti neke stvari uporno preskačeš koje sam napisao - pred zgradom Vlade je došla naredba - NE UDARAJ. svako malo bole informisan će ti to reći. sve ono je imalo političku pozadinu, i opet se na kraju vidjelo kada su izrečene smiješne kazne za sve ono i odgovornima je progledano kroz prste.

opet ti kažem - za prosjačenje na NG bilo je prije nekog vremena nekoliko policajaca zaduženih koji su to radili. i nikakve svrhe nije bilo. jer nije imao KO da procesuira tu djecu i žene. to NIJE posao policije. bio bi im posao da ih sklone, ako imaju GDJE.

ja ne pokušavam ovdje nikoga opravdati, ali pričate tako naivnu priču... policija mora ovo, policija mora ono. pri tome ne želite prihvatiti da policija ne može ništa uraditi ako ono što rade nema podršku u ostatku državnog aparata koji se odnosi na prinudu.

samo još čekam da mi neko kaže - lijepa titina milicija, ona je udarala pa su svi slušali :lol:
sanaman

#1794 Re: Policija

Post by sanaman »

Chmoljo wrote:
svjezi_ustipak wrote: ako bi se napravila anketa o misljenju gradjana i policije rezultati bi vjerovatno bili katastrofa. u zemlji u kojoj u jednom momentu u Centralnom zatvoru imas tri ministra MUP-a (Alispahic, Delimustafic, Babic), u kojoj ministar MUP-a daje pasos licu koje ne smije posjedovati putni dokument, u kojoj se spali zgrada najvise izvrsne vlasti u FBiH, u kojoj pored iste zgrade bude kamenovana Ambasada SAD (u koju se sklone policajci koji su je trebali odbraniti), u zemlji u kojoj policajac ubije navijaca pa mu kolege pomognu i bijegu, u kojoj se izvrsi napad na policijsku stanicu bombom koja raznese pola stanice, u cijem glavnom gradu svakodnevno padaju bombe, izvlace se pistolji, u kome se ne nadju ubice doministra MUP-a, zamjenika sefa obavjestajne sluzbe, u gradu u kojem se ne otkrije ko je minirao autobus na parkingu, u gradu u kome naoruzani policajac udje u zgradu Parlamenta FBiH i jos pocne sa verbanim napadima, u kojem se u Strosmajerovoj ubije covjek i istraga nikud ne odmakne...u takvoj zemlji i takvom gradu anketa "sta mislim kako policija radi?" ima pretpostavljivo los ishod za policajce. pocesto i sa razlogom. pripadnici policije, placeni do penzije parama gradjana, su oni koji bi trebali provesti red i zakon. provesce ga, selektivno i u svoju korist. hint: Zejnil Luckin.
ovo što sam to boldovao, ili je političko pitanje, pa apsolutno nema veze sa radom prašinara, ili je drugi grad (zbog ponašanja u Lištici kriviš sarajevsku policiju, mislim :-? ) ili policija ne može na to uticati...

rad policije je beskoristan ako nema sistema koji će do kraja procesuirati KD. KD o kojima se najviše priča, ubistva mladih i maloljetnih osoba - pohvatani su svi učinitelji. provedena je istraga (koju btw ne vodi samo policija, nego je pod nadzorom tužioca) i tu je kraj njenih nadležnosti. policija je u sistemu spojenih posuda, i ako ima falinki negdje tamo to će se odraziti i na njihov rad.

ti neke stvari uporno preskačeš koje sam napisao - pred zgradom Vlade je došla naredba - NE UDARAJ. svako malo bole informisan će ti to reći. sve ono je imalo političku pozadinu, i opet se na kraju vidjelo kada su izrečene smiješne kazne za sve ono i odgovornima je progledano kroz prste.

opet ti kažem - za prosjačenje na NG bilo je prije nekog vremena nekoliko policajaca zaduženih koji su to radili. i nikakve svrhe nije bilo. jer nije imao KO da procesuira tu djecu i žene. to NIJE posao policije. bio bi im posao da ih sklone, ako imaju GDJE.

ja ne pokušavam ovdje nikoga opravdati, ali pričate tako naivnu priču... policija mora ovo, policija mora ono. pri tome ne želite prihvatiti da policija ne može ništa uraditi ako ono što rade nema podršku u ostatku državnog aparata koji se odnosi na prinudu.

samo još čekam da mi neko kaže - lijepa titina milicija, ona je udarala pa su svi slušali :lol:
Ja prvi ovo nikad nebi prizivao, niti smatram da takva policija treba da bude. Takodjer sam svjestan da nista nije idealno, pitanje je samo koliko imas kapaciteta da nesto umanjis, ogranicis i stvoris utisak sigurnosti, tj. da li resurse koje imas na raspolaganju efektivno i ciljano iskoristavas ili se konstano krijes iza konstatacije da je sistem kriv.

Moramo priznati da policija to cesto radi. Rekoh da razumijem da nije jedini faktor ali svakodnevnih malih prijmera gdje mogu a nece ima. Moraju i trebaju da svoje kapacitete 100% iskoriste, a kako ce dalje to ih ne treba zanimati, treba svoj dio posla dobro odraditi.
nosara

#1795 Re: Policija

Post by nosara »

sanaman wrote:
Chmoljo wrote:
Ja prvi ovo nikad nebi prizivao, niti smatram da takva policija treba da bude.
Pa neces se dobrine nauzivat dok to ne bude, zapamti...
Creasy

#1796 Re: Policija

Post by Creasy »

sanaman wrote:
Chmoljo wrote:

Ja prvi ovo nikad nebi prizivao, niti smatram da takva policija treba da bude. Takodjer sam svjestan da nista nije idealno, pitanje je samo koliko imas kapaciteta da nesto umanjis, ogranicis i stvoris utisak sigurnosti, tj. da li resurse koje imas na raspolaganju efektivno i ciljano iskoristavas ili se konstano krijes iza konstatacije da je sistem kriv.

Moramo priznati da policija to cesto radi. Rekoh da razumijem da nije jedini faktor ali svakodnevnih malih prijmera gdje mogu a nece ima. Moraju i trebaju da svoje kapacitete 100% iskoriste, a kako ce dalje to ih ne treba zanimati, treba svoj dio posla dobro odraditi.

A kako da me ne zanima sto se ne zatvori lopov kojeg svakih 5 dana hvatam na izvrsenju KD-a?

I tebi kad taj isti sutra obije auto, okrivices mene, a ne onoga koji ga konstanto oslobadja...
Chmoljo

#1797 Re: Policija

Post by Chmoljo »

sanaman wrote:

zaboli mene iza čega policija krije. ja nisam tu da ih pravdam, nego samo govorim kako se ljudi upinju adresirati sve probleme na jednu adresu.

u policiji mnogo toga ne štima, ponajviše iz razloga jer je loše "nasađena". da si ti samo svjestan koliko je nepravilnosti svjesno uvedeno zapanjio bi se.

ali, to da će neko raditi posao dok drugi tarlahaju okolo, to nigdje nećeš doživjeti. ne znam, mrsko mi dalje oko ovih stvari, uvijek jedno te isto guslanje, ali jedna opaska... reče ti da si negdje vani, i da vani policija radi te neke poslove za koje ih ovdje prozivaš.

misliš li da bi takvu policiju ovaj narod ovdje širokih ruku dočekao? naši ljudi vole autoritet, i vole kad ga se boje. ako se imalo pitaju tu, mrze ga. opet kažem - policija je ogledalo nas samih, jer je naša, dolaze iz našeg miljea i sistema kojeg stvaraju naši ljudi. ne neki vanzemaljci, stranci.
Chmoljo

#1798 Re: Policija

Post by Chmoljo »

nosara wrote:
Pa neces se dobrine nauzivat dok to ne bude, zapamti...
i ti vala napamet voliš pričati. :roll: misliš braću Harbaše prepasti batinama? :lol: jah... :mrgreen:
muha_sa

#1799 Re: Policija

Post by muha_sa »

Chmoljoooooo :D - lijepa titina milicija, ona je udarala pa su svi slušali. :D

lijepi i dragi Jažić Sulejman---rahmet mu duši.
Chmoljo

#1800 Re: Policija

Post by Chmoljo »

muha_sa wrote:Chmoljoooooo :D - lijepa titina milicija, ona je udarala pa su svi slušali. :D

lijepi i dragi Jažić Sulejman---rahmet mu duši.
ma drug moj, udara i ova. ali ne možeš to onima koji su uz te batine, bukvalno rasli, prepasti time. stvar je u ondašnjim ljudima, koji nisu poštovali takve mangupe, reći nekome da je lopov je bila uvreda, babo i majka ti nisu govorili da je danas najbolje biti lopov, ako si se nastavio glupirati sudije bi ti odrezale dostojnu kaznu tamo gdje treba, i kada bi otišao tamo gdje je trebalo, bio bi obilježen za cijeli život. sistem bi te uhvatio i samljeo.

ti policajci su samo bili istureni predstavnici onoga što te čekalo ako naumiš da budeš mangup do kraja.

Vuk kada izađe iz zatvora, njemu će rejting porasti i biće još više poštovan. :-)
Locked