Policija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
jurgen

#1676 Re: Policija

Post by jurgen »

Neka ih nek zaustavljaju raju i naplaćuju kazne kome može tersat, to je bitno, zato im pdv plaćamo. Ja ne očekujem super heroje, ali ako glumi da sprovodi zakon neka ga provodi na svima podjednako a ne da bi napunio budžet i glumio silu kada mu šefovi naređuju. Ako ne rade posao kako treba, ako se žale da im je mala plata za ono što rade, ako je to izgovor što se ne suprotstavljaju siledžijama i velikim facama, onda ga jarane nemoj ni raditi. Ja koji ne pravim nikakve probleme kada me zaustavi pa vidi da može samnom najnormalnije pričat, traži mi svaku sitnicu samo da mi može kaznu naplatiti. Bio sam svjedok svakakvih situacija, kome smiju progovoriti a kome ne smiju, kome smije pisati kaznu a kome ne smije, kome će jedva dočekati da se naklati na kosti i mogu reći da prema njima nemam nikakvog poštovanja niti ću ga ikada imati. Mi nemamo policiju nego klošare na ulici koji se useru da rade posao koji bi trebali da rade. Kažem opet svega sam se nagledao svakakvih situacija i fakat nemam respekta.
Sjećam se kada su davali prilog o specijalcima koji su rješeni dužnosti zbog primjene sile (znate već gdje), jako me dojmio razlog ne primanja u službu "nisu prošli testove fizičke spreme". Da vidim koji će ga drot sa trbušinom sad položit, koliko može potrčat i koliko može pretrčati samo da vidim.

Divota nema šta
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1677 Re: Policija

Post by Chmoljo »

standardna priča... da, naravno da očekuješ superheroje. nije dovoljno reći da to nije tako, kad je tvoje pisanje kontradiktorno.

ti želiš:

- da se prema svima jednako odnose (superherojski)
- da se kurče i prema kome smiju i prema kome ne smiju (superherojski)
- da su pravedni (superherojski)
- da su u besprijekornoj fizičkoj spremi (superherojski)

policija se nigdje u svijetu ne odnosi jednako prema svima. da, sad će mi neko staviti pred nos zemlje Skandinavije npr. a ja ću samo reći, da kad naš narod bude sistematičan, samosvjestan i svjestan svoje okoline, onda će nam i policija biti takva.

tražite superheroje zato što želite ponašanje koje je atipično u našem društvu: tretiranje jednako svih ljudi, savjesnost u obavljanju posla i pravednost.

hoće li mi neko pokazati tu bajnu instituciju naše zemlje gdje se poštuju ove stavke? doktori, profesori, državni službenici, politčari, jebeni portiri? i zato, svako iskakanje iz ovih okvira traži superherojsko ponašanje, i ponašanje koje može koštati gubitka posla.

kažeš nek ne radi ovaj posao. ok. ako ti se ne sviđa, ti idi živi negdje drugo. zar ne vidiš kako je glupa takva argumentacija? kao da na Zapadu nema policajaca koji su povaljeni u kreditu, pa se paše svega i svačega da ne ostanu bez posla :-) njegovim otkazom, neće dođi ništa bolji ni angažovaniji.

glede fizičke spreme, i 'trbušina'... policajci su, nisu manekeni. generalno, on uopšte ne mora imati fizičku spremu. dešava se da policija mora 'ganjati', ali opet kažem, gledate previše filmova, i ovo je malen grad, varoš, palanka. puno je lakše otići mu na vrata i uhvatiti ga, jer su ti prestupnici u 99% slučajeva odranije poznati policiji. bitnije mu je iskustvo, i da zna s narodom, nego da izgleda ko Wolverine. a što su opet takvi na slobodi... e to je priča koja nema veze sa policijom.

na kraju, samo da kažem, da znam dosta momaka koji su sa elanom počeli raditi taj posao. ono, želim promijeniti svijet, i tako to. kao što si ti prisustvovao brojnim situacijama njihovog bezobrazluka, tako su i ovi, tresnuli od pod i shvatili da se svijet ne može tek tako promijeniti, i da, dok se u glavama ljudi ne stvori navika da se poštuje sistem i njegovi reprezenti, neće biti ništa bolja situacija.

a vala, da sam drot, kad vidim neke reakcije ovdje (ja plaćam porez, ja sam se borio za ovu zemlju, ja, ja, ja...) odrezo bih mu i ja kaznu. pa nek se žali Nailovoj materi.
jurgen

#1678 Re: Policija

Post by jurgen »

Da i baš zbog toga smo svi najrječitiji na forumima niko ne smije guzicom mrdnuti da se nečemu suprotstavi. Malo kad bolje skontam, da i očekujem super heroja jel to problem to ti je posao. Umjesto toga imamo ćate koji zapisuju koga stignu (odnosno kome smiju) da bi napunili kvote i planirani budžet (7 miliona za ovu godinu na kazne). Dosta puta sam prijavljivao određene stvari pa nije pilo vode kontajući da kao normalan građanin nekada mogu nešto i promijeniti. Zauzvrat sam dobivao svađu, podsmjeh izrugivanje debilno komentarisanje pa čak i priznanje da nešto ne smiju da urade. Drugim rječima za koji k... mi služe??? Prođi malo ispred svih poznatih kafana pa vidi smiju li dizati auta odatle. Gdje zapisuju raju tu garant nemaju tala, a pored određenih lokala ni policijska uprava neće pomoći. Nekad nisam imao problem sa tim da me zaustavi i legitimiše a sada bogami imam dosta protiv toga. Razloga je more ali ih neću pisati jer ionako nema nikakve fajde od toga.
Chmoljo

#1679 Re: Policija

Post by Chmoljo »

ma vidim, parkiranje je najveći problem našeg društva.
Creasy

#1680 Re: Policija

Post by Creasy »

kokuz_sa wrote:za bezveze stvari policija ne treba dolaziti..al duzna je kad ih nazoves i prijavis nesto da dodju
znas li ti da ljudi zovu policiju
-kad se macka popne na drvo i ne moze da sidje
-kad se slomi noga a sam zivis pa nazoves policiju da ti ode u radnju kupit namirnice,i da ti ode platit racune
-kad ti se malo dijete zakljuca u wc pa nazoves policiju trazis njihovog eksperta za provaljivanje brava da dodje da ti oslobodi dijete al pod uslovom da ti ne ogrebe stok i vrata :shock:
-kad ti u haustoru nema svijetla pa ih nazovu da provjere imal koga u ulazu i jel sigurno sici niz stepenice

ima cudnih primjera al raja radi ovakvih stvari stvarno zove nas mup

Licno sam isao na intervenciju gdje je prijavljeno da "mala bica izlaze iz radijatora..." :D
Creasy

#1681 Re: Policija

Post by Creasy »

Chmoljo wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Bogami je Jozo mnoge fino odgojio...
tačno. a da te pitam, kad bi počela policija šamarati djecu, šta bi onda bilo?

pusti chuchu, dođem u situaciju da moram braniti murju, a vrlo dobro znam kakvih šupaka i đonera ima u njoj... more.

ali, kad pogledaš komentare na temi, onda nije ni čudno što je tako. pazi molim te, plaćaju porez i žele Batmane i Supermene, samo njihove, lične. narod je bezobrazan i traži ono što realno nije moguće i realno, nema potrebe da se radi. i uvijek je uslovljavanje jednosmjerno. miješa se pojam da je policija u službi građana, pa kontaju da ih policija fakat mora "služiti", ali ono k'o batleri.

recimo, da se uvedu sankcije za bespotrebno pozivanje policije (lift se zaglavio, pas joj se posro ispred kuće npr.) jel' bi tad počela kuknjava?

pusti ba, nakupe se frustracije, i onda se hrače po onima na koje se može. i pametuje se, u tome smo neprikosnoveni. u pokazivanju kako se radi tuđi posao.

:thumbup:

Upravo tako.

Mene onaj cappy tempo@ zvao da mu cijepam drva... :lol:
cappy_tempo

#1682 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

mojne me dirati jer sam nabavio rotaciju
poznanik

#1683 Re: Policija

Post by poznanik »

r_faruk wrote:interesuje me jedna stvar.............. jel policija uvijek reaguje samo po pozivu? Mogu li nekad sami nesto uraditi. ...
Licno su me pokusali opljackati u tramvaju, al nisu uspjeli, proslo je ok, ono standardna prica, ko si odakle si, znas ovog onog................ ja prijavio policiji, oni me pitaju jesu li ti nesto uzeli, jesu li te tukli, ako nisu nista onda, pa hebemu mater nije valjda da moram popit batine da bi nesto bilo. Isti lik me opet zaustavi na ulici, i opet nije nista uspio, ja opet prijavim policiji, opet nista.............i dalje ga vidjam na ulici. Poslije toga sam ga jos jos jednom prijavio jer je zaustavio neke moje poznanike.........nista.................. zatim mjesec vidjao po tramvajima s jos nekim osobama isto radi...

Zasto policija ne legitimise ljude koji izgledaju sumnjivo? Imaju li pravo zaustaviti osobu na ulici i pretresti...znam da mene jesu milion puta, i auto mi rovili, i na ulici me peglali sto nemam licnu.., naravno uzoran sam gradjanin pa nisam zbog ovakvih stvari dobijao kazne, jer je sve uvijek bilo ok....osim te licne, ali s druge strane obavezan sam da je nosim...
moja greska nisam sve napisao................trazio mi je i pare, ali ih nije uspio uzeti...............
Zakon o javnom redu i miru Kantona Sarajevo je predvidio novčane kazne u rasponu 100-900 KM za počinioca prekršaja koji na javnom mjestu mjestu narušava javni red i mir naročito drskim ponašanjem, grubim vrijeđanjem drugog lica ili drugim bezobzirnim ponašanjem ugrožava sigurnost ljudi ili izaziva osjećanje fizičke ugroženosti, uznemirenosti ili negodovanja lica, odnosno, ko ugrožava sigurnost ili izaziva osjećanje ugroženosti drugog lica prijetnjom da će napasti na njegov život ili tijelo.
Ako si policiji prijavio ovakav slučaj, policija je morala reagovati i zaštititi te, odnosno pronaći počinioca i utvrditi tvoje navode iz optužbe.

Zakon te ne obavezuje da sa sobom nosiš ličnu kartu, obavezan si jedino da je imaš. Da li u stanu ili novčaniku, nije određeno...
braca

#1684 Re: Policija

Post by braca »

Necu sada ulaziti u rasprave o kontrolama vozila i vozaca, reagovanja ili ne reagovanja na poziv, jer je sve to "harmonika" i uvijek se nadje neko da kaze nije tako, to je izmisljeno.

Molim pametne sa foruma da mi objasne meni neukom zasto policija NE ZELI da radi minimum svoga posla i da zaradi barem dio svoje plate - ovdje govrim o onome sto je OCITO i sto niko ne moze pobiti - i ne rascisti grad od pogresno parkiranih vozila sa trotora kojima ne mogu proci majke sa djecom u djecijim kolicima, invalidi i ostalo, u situacijama kada se ne mogu vaditi na famozni ozbrisani stav 14 clana 238 Zakona o izmjenama i dopunama, jer se radi o DRUGIM saobracajnim znakovima, a tim aktivnostima bi zestoko punili budzet, a pri tome mislim (SAMO PRIMJERA RADI) na slijedece:

1. Gimnazijska ulica (sada u rekonstrukciji) zakrcena je automobilima od pocetka do kraja, a na ulazu je jasno postavljen znak zabrane ulaska u ulicu, tu se nalaze dvije skole za maloljetnike, osnovna za sasvim malu raju i srednja za one malo starije.

2. Obala Maka Dizdara: zakrcena je automobilima od pocetka do kraja, nekada vise, a nekada manje, a na ulazu je jasno postavljen znak zabrane ulaska u ulicu, a vecina parkiranih automobila je iz Akademije, kao i od policajaca (i njihovih jarana ) koji rade na obezbjedjenju diplomatskih predstavnistva.

Ovdje se ne mogu vaditi da "ne mogu da rade" pozivajuci se na famozni ozbrisani stav 14 clana 238 Zakona o izmjenama i dopunama.... (pisao sam detaljno o tome) jer je kristalno jasno da se ovdje mogu staviti prijave na sva parkirana vozila, postoji znak zabrane ulasku u ulicu iz obadva pravca, ne mora zvati pauka, dovoljno je ona prijava sa nalogom za placanje i tako nekoliko dana i problem bi bio rjesen, a budzet nadebljan.

E, sad vi objasnite meni neukom ZASTO policajac stoji ili se seta - to svako moze vidjeti - pored ovih ulica ili u samoj ulici, sto je najbolji primjer Gimnazijske, a NE ZELI ILI NECE da pise prijave?

Rasciscavanja ovih i drugih slicnih ulica je OD OPSTEG JAVNOG INTERESA, a sad vi meni objasnite tu policijsku revnost na ocitom primjeru gdje mogu i trebaju da rade, a - nece?

Jasno je da im je zahmetli i mrsko, a jedan od razloga sto im je mrsko je i taj sto ne mogu "ostvariti komunikaciju sa vozacem ili vlasnikom vozila", sta god ovo znacilo.

Evo, necemo ulaziti u "sivu zonu", evo samo ovo sto je ocito. Ovo je primjer za samo ove dvije ulice, a identicnih primjera ima na svakom koraku u gradu.
quasar

#1685 Re: Policija

Post by quasar »

@braca
ovo si sve u pravu 100%.

Ja bih samo dodao da mi nije jasno zašto je problem napraviti dopunu zakona i fino reći da je parkiranje zabranjeno svuda gdje ne postoji znak P ili jasno iscrtana mjesta, te da se kaznjava kao nepropisno i ono parkiranje koje zauzima vise od jednog mjesta. Isto kao da to zavisi od Dodika ili sta ti ja znam...

Drugo, u velikom broju zemalja o parkingu ne brine policija, nego komunalni redari. Ne znam sto bi to bio policijski posao, osim ako nije uzrok nesreće. I to bi trebalo staviti u zakon.

Trece, mislim da parkiranje nije moj problem, cak bih ga stavio na kraj liste. Ima mnoooogo precih stvari koje bi policija trebala uraditi, a ne radi jer nema podrsku tuzilastva. Primjera radi, provalnici u stanove i automobile serbez u sred dana tako ofirno izvidjaju teren da te prosto jeza hvata od te arogancije.
poznanik

#1686 Re: Policija

Post by poznanik »

braca wrote:...Molim pametne sa foruma da mi objasne meni neukom zasto policija NE ZELI da radi minimum svoga posla i da zaradi barem dio svoje plate - ovdje govrim o onome sto je OCITO i sto niko ne moze pobiti - i ne rascisti grad od pogresno parkiranih vozila sa trotora kojima ne mogu proci majke sa djecom u djecijim kolicima, invalidi i ostalo... ZASTO policajac stoji ili se seta - to svako moze vidjeti - pored ovih ulica ili u samoj ulici, sto je najbolji primjer Gimnazijske, a NE ZELI ILI NECE da pise prijave?
Iskoristi Zakon o slobodi pristupa informacijama i MUP-u Kantona Sarajevo uputi zahtjev za odgovor na ovakva pitanja. Ako nisi siguran kako da ga formuliraš, pomoći ćemo ti...
braca

#1687 Re: Policija

Post by braca »

Visoko sam obrazovan, vise nego mozes i pretpostaviti, sto se vidi iz nacina slaganja mojih komentara, tako da mi tvoje sugestije i tvoja pomoc ove vrste nije potrebna. Znam koji su pravni putevi za realizaciju odredjenih problema, sto se ovoga tice, pisao sam vise puta Policijskoj upravi Centar, takodjer zvao telefonom i - nista. No, ovo pisanje ovdje je komentara radi i radi razmjene saznanja , iskustava, informacija i sl., a ne radi rjesavanja problema, problemi se - evidentno - rjesavaju da drugom mjestu, a ovo je samo - forum. 8-)
jurgen

#1688 Re: Policija

Post by jurgen »

Chmoljo wrote:ma vidim, parkiranje je najveći problem našeg društva.
Izvini ali meni jeste. Ako na meni sprovodi ono što na drugom ne smije onda to nije uredu. Ja sam iznio problem sa saobraćajnom policijom ne sa drugim odjelima mada bih i za to imao štošta napisati.
poznanik

#1689 Re: Policija

Post by poznanik »

braca wrote:Visoko sam obrazovan, vise nego mozes i pretpostaviti, sto se vidi iz nacina slaganja mojih komentara, tako da mi tvoje sugestije i tvoja pomoc ove vrste nije potrebna....
Oprosti, ne skontah na vrijeme, samo pročitah dio tvog "složenog" komentara...
...Molim pametne sa foruma da mi objasne meni neukom...
Cijenim tvoje visoko obrazovanje
braca

#1690 Re: Policija

Post by braca »

Postoji kategorija koja se zove ironija i sarkazam.

No, ne mogu to svi razumjeti i shvatiti, a nadalje, ni ja ne shvatam bolesnu zelju i teznju da se neko drugi ponizava i dokazuje kako taj neko nije dostojan, kako je glup, neobrazovan, papak, NIJE IZ SARAJEVA...ovdje mislim da odnose forumasa, a ne na teme kao takve i na institute, institucije i osobe, i drugo vezano za konkretnu neku temu.

Moze se reci "ne slazem se, ja mislim drugacije"... i to je - to.

Naravno, jasno mi je drsko reagovanje odredjnog forumasa koje nastane kao odgovor na inicijalnu uvredu, ali sama inicijalna uvreda od strane prvog ka drugom forumasa mi nije jasna kao takva (ovo je napisano u generalnom smislu i ne aplicira se na zadatu temu ili post ili forumasa).

Ajd zivio.
poznanik

#1691 Re: Policija

Post by poznanik »

Dobro si složio ovaj komentar :thumbup: :D
Chmoljo

#1692 Re: Policija

Post by Chmoljo »

jurgen wrote:
Chmoljo wrote:ma vidim, parkiranje je najveći problem našeg društva.
Izvini ali meni jeste. Ako na meni sprovodi ono što na drugom ne smije onda to nije uredu. Ja sam iznio problem sa saobraćajnom policijom ne sa drugim odjelima mada bih i za to imao štošta napisati.
e saobraćajna policija je, kako da kažem, posebna sorta ljudi :roll: fakat. nerijetko se dešava da frcaju animoziteti među ovim običnim i saobraćajcima, a la mornarica i kopnena vojska :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#1693 Re: Policija

Post by Bloo »

Chmoljo wrote: frcaju animoziteti među ovim običnim i saobraćajcima, a la mornarica i kopnena vojska :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jarane, u glavi mi flash marinaca i kopnene vojske americke i nasih prasinara :lol: :lol: :lol: tuga i zalost
Chmoljo

#1694 Re: Policija

Post by Chmoljo »

:mrgreen:

bijele šapke nikom ne opraštaju u saobraćaju :mrgreen:
Armadilo

#1695 Re: Policija

Post by Armadilo »

U zadnje vrijeme dosta primjecujem policiju kako zaustavlja na cestama iskljucivo radnicku klasu, tj jeftina auta kao sto su Golf 1 i 2... E to me nervira sto samo udaraju po siromasnom narodu a ovi sa Audijima i Mercedesima prolaze bez ikakvih zaustavljanja..
Chmoljo

#1696 Re: Policija

Post by Chmoljo »

Armadilo wrote:U zadnje vrijeme dosta primjecujem policiju kako zaustavlja na cestama iskljucivo radnicku klasu, tj jeftina auta kao sto su Golf 1 i 2... E to me nervira sto samo udaraju po siromasnom narodu a ovi sa Audijima i Mercedesima prolaze bez ikakvih zaustavljanja..
interesantno, ja vidim mercedese i audije. šta ćemo sad? :oops:
quasar

#1697 Re: Policija

Post by quasar »

Bez sale, @chmoljo, kad vide noviju limuzinu ili terenca, jos crnog, okrenu glavu... nece ljudi srkleta i ponizenja. Nece da ga pljuje kockasta glava, i da mora onda vlastita vnago jesti.
Mogu ja i to razumjeti, ali ne mogu onda da shvatim sto se neki natovare radnickoj klasi pa mu napisu po 4-5 kazni, te prestrojavanje, te pojas, te sijalice, prva pomoc, pa kad prigovoris dal ima imalo milosti onda i drsko ponasanje... i to sve dok kraj njega zuje te iste limuzine u ocitom prekrsaju. Pa majku mu svako moze faul napraviti, ali ako sam odmah priznao i ne pravim se dalabu, budi covjek pa mi napisi samo tu jednu kaznu nek je i najveca, ali nemoj mi kititi prijavu. Meni je i 40 maraka puno i zabolice me novacanik, a ovim frajerima mozes milju uzeti, nece te ni pogledati jer nisi njihov nivo, jbt...
Chmoljo

#1698 Re: Policija

Post by Chmoljo »

micki125 wrote: jeste, a kuće niču ko gljive. bjesna auta se vozaju.........

mojne mi šuplje, jedeš policijski hljeb/kruh pa si stao u odbranu. žalosno je to, braniti neodbranjivo. braniti nerad i bahatost. braniti nepismenost i krkanluk.
gdje sam ja to branio? nisam rek'o ni da nema bezobrazluka. finta je u tome, što ne mogu na rende kora. traži se nemoguće, i ne gleda se sebi u oči kad se piše o ovim stvarima.

ne jedem policijski hljeb :) samo znam malo bolje situaciju, i gledam situaciju iz drugačijeg ugla. zato i vrlo dobro znam šta se sve nakupilo po murji. a ruku na srce, i prije rata je svega bilo...

rekao sam, neka mi neko pokaže instituciju koja iole savjesno radi svoj posao? naravno da je neće pokazati. a po ovim pričama, koje su užasno uopštene (samo zaustavlja loša auta) ispadaju gori nego što jesu. iako nisu, ni gori, ni bolji od ostatka. a odmah se amnestiraju oni koji voze slaba auta, a znaju itekako biti drčni i bezobrazni (što mene zaustavljaš, zaustavi njega).

btw, zar nije lakše kuću napraviti i bijesno auto vozati kada bi se zaustavljala bolja auta, a ne od sirote radničke klase... (koja ne postoji).
Chmoljo

#1699 Re: Policija

Post by Chmoljo »

quasar wrote:Bez sale, @chmoljo, kad vide noviju limuzinu ili terenca, jos crnog, okrenu glavu... nece ljudi srkleta i ponizenja. Nece da ga pljuje kockasta glava, i da mora onda vlastita vnago jesti.
Mogu ja i to razumjeti, ali ne mogu onda da shvatim sto se neki natovare radnickoj klasi pa mu napisu po 4-5 kazni, te prestrojavanje, te pojas, te sijalice, prva pomoc, pa kad prigovoris dal ima imalo milosti onda i drsko ponasanje... i to sve dok kraj njega zuje te iste limuzine u ocitom prekrsaju. Pa majku mu svako moze faul napraviti, ali ako sam odmah priznao i ne pravim se dalabu, budi covjek pa mi napisi samo tu jednu kaznu nek je i najveca, ali nemoj mi kititi prijavu. Meni je i 40 maraka puno i zabolice me novacanik, a ovim frajerima mozes milju uzeti, nece te ni pogledati jer nisi njihov nivo, jbt...
rekoh, nije da nema toga. ali to je stvar koju ne može sama murija rješavati.

zaustaviće on auto, podržaće ga i nadređeni u tome... i ostaće bez posla... ko što se već dešavalo. ili će imati problema... a kod kuće, žena bez posla, djeca, i kredit čekaju. hoćete li vi takvima zahvalnice pisati?

kažem, malo realnosti ne bi na odmet bilo. jer, kada se ostale stvari pokrenu, desi se nešto konkretnije npr. ukloni se sa ulice crveni ferari i njegov kurčeviti šofer :mrgreen:
Chmoljo

#1700 Re: Policija

Post by Chmoljo »

Locked