Policija
-
palamuda
#1026 Re: Policija
Znaš šta ti što pišeš pod nickom POZNANIK. Moju mater sa više od 60 godina je jedan dripac spopao u haustoru i oteo joj torbu, a usput iščašio rame, žena i dan danas ima posljedice. Da bogdo znam ko je ne bi mi trebao nijedan zakon ni TI da mi kaže šta da radim, takođe su mi auto obili nebrojeno puta i pun mi je k...c svega
Policija samo naprijed jer nije daleko trenutak kad će ljudi popucat po šavovima i počet provodit pravdu na svoj način, jer ako ova država ne može da zaštiti građane morat ćemo se sami braniti, ovo ovako još dugo neće moći.
Policija samo naprijed jer nije daleko trenutak kad će ljudi popucat po šavovima i počet provodit pravdu na svoj način, jer ako ova država ne može da zaštiti građane morat ćemo se sami braniti, ovo ovako još dugo neće moći.
- poznanik
#1027 Re: Policija
Znaš šta, ti što pišeš pod nickom @palamuda...što se žališ meni, što se, zapravo - istresaš meni? Pođi u tužilaštvo, pitaj u sudu zašto su kriminalci na slobodi, ili - zašto im se odmjeravaju jako blage kazne za djela za koja mogu dobiti i višegodišnje kazne.palamuda wrote:Znaš šta ti što pišeš pod nickom POZNANIK. Moju mater sa više od 60 godina je jedan dripac spopao u haustoru i oteo joj torbu, a usput iščašio rame, žena i dan danas ima posljedice. Da bogdo znam ko je ne bi mi trebao nijedan zakon ni TI da mi kaže šta da radim, takođe su mi auto obili nebrojeno puta i pun mi je k...c svega
Ne spasava te policija od kriminaliteta, nije ni u ranijem sistemu, već to treba da čini sposobno i odlučno tužilaštvo koje mora da procesuira kriminalce, kao i sud, i to su su institucije kojim se trebaš obratiti i na koje se trebaš istresati, ne meni, ne ovdje...
I moju mamu su džeparoši krali po tramvaju, jednom je ostala bez ogromnog novca, umalo je srce nije izdalo, i meni su pod zgradom nekoliko puta slamali stakla na autu, pa šta - jesam li trebao kupiti top i gađati svakog kriminalca - ubiti nekog zbog nesesera ili muzike iz auta
Postoje propisana pravila i procedure koje određuju zaštitu građana i imovine. Neko u tom lancu odgovornosti ne obavlja svoj posao, zadatke i obaveze kako treba. Taj neko su tužilaštva i sud
-
palamuda
#1028 Re: Policija
To sposobno tužilaštvo nas je i dovelo tu gdje jesmo, kakva pravila treba da važe za idiota koji je spreman da se poser (izvinjavam se inerviran sam) na cijeli moj život i sve što teškom mukom gradim za šaku kaemova. Više ne može tako, neka tebe štite sposobni sudovi, mene više neće i naporan si fakat, diskusija završena.poznanik wrote:Znaš šta, ti što pišeš pod nickom @palamuda...što se žališ meni, što se, zapravo - istresaš meni? Pođi u tužilaštvo, pitaj u sudu zašto su kriminalci na slobodi, ili - zašto im se odmjeravaju jako blage kazne za djela za koja mogu dobiti i višegodišnje kazne.palamuda wrote:Znaš šta ti što pišeš pod nickom POZNANIK. Moju mater sa više od 60 godina je jedan dripac spopao u haustoru i oteo joj torbu, a usput iščašio rame, žena i dan danas ima posljedice. Da bogdo znam ko je ne bi mi trebao nijedan zakon ni TI da mi kaže šta da radim, takođe su mi auto obili nebrojeno puta i pun mi je k...c svega
Ne spasava te policija od kriminaliteta, nije ni u ranijem sistemu, već to treba da čini sposobno i odlučno tužilaštvo koje mora da procesuira kriminalce, kao i sud, i to su su institucije kojim se trebaš obratiti i na koje se trebaš istresati, ne meni, ne ovdje...
I moju mamu su džeparoši krali po tramvaju, jednom je ostala bez ogromnog novca, umalo je srce nije izdalo, i meni su pod zgradom nekoliko puta slamali stakla na autu, pa šta - jesam li trebao kupiti top i gađati svakog kriminalca - ubiti nekog zbog nesesera ili muzike iz auta![]()
Postoje propisana pravila i procedure koje određuju zaštitu građana i imovine. Neko u tom lancu odgovornosti ne obavlja svoj posao, zadatke i obaveze kako treba. Taj neko su tužilaštva i sud
-
Great Cornholio
#1029 Re: Policija
Treba vratiti Miliciju i stojadine 
- Vragolan
#1031 Re: Policija
poznanik wrote:Znaš šta, ti što pišeš pod nickom @palamuda...što se žališ meni, što se, zapravo - istresaš meni? Pođi u tužilaštvo, pitaj u sudu zašto su kriminalci na slobodi, ili - zašto im se odmjeravaju jako blage kazne za djela za koja mogu dobiti i višegodišnje kazne.palamuda wrote:Znaš šta ti što pišeš pod nickom POZNANIK. Moju mater sa više od 60 godina je jedan dripac spopao u haustoru i oteo joj torbu, a usput iščašio rame, žena i dan danas ima posljedice. Da bogdo znam ko je ne bi mi trebao nijedan zakon ni TI da mi kaže šta da radim, takođe su mi auto obili nebrojeno puta i pun mi je k...c svega
I moju mamu su džeparoši krali po tramvaju, jednom je ostala bez ogromnog novca, umalo je srce nije izdalo, i meni su pod zgradom nekoliko puta slamali stakla na autu, pa šta - jesam li trebao kupiti top i gađati svakog kriminalca - ubiti nekog zbog nesesera ili muzike iz auta![]()
vragolan, opomena pred ban
-
palamuda
#1032 Re: Policija
Nama će glave doći priča o ljudskim pravima tipovima poput ovih revolveraša sa ulica. Kakva ljudska prava tipovima koji su spremni da te izbodu u tramvaju zbog mobitela. Pod hitno stavit moratorije na te zakone koji ne bi uspjeli preodgojiti ni pudlicu, a ne okorjelu bagru. Ovih što terorišu građane Sarajeva ima u vrh glave 200, sklonit ih sa ulice u prdekanu od 200 kvadrata, nek se podave međusobno ako treba, briga me. Nije mi jasno kakvo suđenje treba čovjeku koji ima po 300 kaznenih djela, to je osoba sa ozbiljnim poremećajima i nije joj mjesto na ulici definitivno.
Mada vidim ima na forumu onih koji imaju plan kako od recimo onog što je zapalio staricu napravit uzornog građanina koji će sadit mrkvu i luk i živjeti od svog rada. Ma dajte
Mada vidim ima na forumu onih koji imaju plan kako od recimo onog što je zapalio staricu napravit uzornog građanina koji će sadit mrkvu i luk i živjeti od svog rada. Ma dajte
- braca
#1033 Re: Policija
Svaka cast palamuda, ponovno
Nego, aktuelno silovanje u Tuzli http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /101230016 , pa se pitam treba li preispitati gradjanska prava ovih silovatelja koji su ovo djelo nad devetnaestogodisnjom djevojkom izvrsili na izuzetno okrutan i ponizavajuci nacin?
Samo da napomenem da su mi skinuli neke postove, no iako ih niste procitali, smtarajte kao i da jeste i siguran sam da pretpostavljate sta sam tu napisao, a vezano za prava krimuinalaca, silovatelja, onih sto pale starice benzinom pa ne budu osudjeni i sl. Pisao sam o samorganiziranju gradjana, ali to nije dozvoljeno pisati. Moramo se u policiju uzdati, a ne smijemo se sami braniti. Gdje je bila policija da zastiti ovu djevojku? Da sam ja naisao da je branim, vjerovatno bih dobio ili metak u celo, ili prekrsajnu prijavu od policije da se ja ne smijem mijesati, neka je siluju, ko sam ja da radim posao policije i remetim javni mir i red, a na policiji je da hapse silovatelje.
Insistiram na tome da se gradjanima MORA odobriti da se sami brane, pa uz dovoljno dokaza, da ne budu sankcionisani po strogom slovu zakona, odnosno zalazem se da za slucajeve ocite samoodbrane zakon bude redefinisan u smilu povoljnosti za one koju su bili u cinu samoodbrane. No, kako svi znamo, da bi se to postiglo/dobilo, potrebno je ZAISTA zakon iz temelja i promijeniti.
EVO DA VAS PITAM: DA JE NEKO OD NAS NAISAO U TOM TRENUTKU SILOVANJA SA LEGALNIM PISTOLJEM, DA LI BI GA SMIO UPOTRIJEBITI?
DA VAM I ODGOVORIM: NE BI GA SMIO UPOTRIJEBITI, SAMO BI MOGAO NEMOCNO GLEDATI CIN SILOVANJA. DOK NE BUDE ZAVRSEN A JUNACI NAPUSTILI POPRISTE JUNACKE AKCIJE. I CEKATI POLICIJU.
Nego, aktuelno silovanje u Tuzli http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /101230016 , pa se pitam treba li preispitati gradjanska prava ovih silovatelja koji su ovo djelo nad devetnaestogodisnjom djevojkom izvrsili na izuzetno okrutan i ponizavajuci nacin?
Samo da napomenem da su mi skinuli neke postove, no iako ih niste procitali, smtarajte kao i da jeste i siguran sam da pretpostavljate sta sam tu napisao, a vezano za prava krimuinalaca, silovatelja, onih sto pale starice benzinom pa ne budu osudjeni i sl. Pisao sam o samorganiziranju gradjana, ali to nije dozvoljeno pisati. Moramo se u policiju uzdati, a ne smijemo se sami braniti. Gdje je bila policija da zastiti ovu djevojku? Da sam ja naisao da je branim, vjerovatno bih dobio ili metak u celo, ili prekrsajnu prijavu od policije da se ja ne smijem mijesati, neka je siluju, ko sam ja da radim posao policije i remetim javni mir i red, a na policiji je da hapse silovatelje.
Insistiram na tome da se gradjanima MORA odobriti da se sami brane, pa uz dovoljno dokaza, da ne budu sankcionisani po strogom slovu zakona, odnosno zalazem se da za slucajeve ocite samoodbrane zakon bude redefinisan u smilu povoljnosti za one koju su bili u cinu samoodbrane. No, kako svi znamo, da bi se to postiglo/dobilo, potrebno je ZAISTA zakon iz temelja i promijeniti.
EVO DA VAS PITAM: DA JE NEKO OD NAS NAISAO U TOM TRENUTKU SILOVANJA SA LEGALNIM PISTOLJEM, DA LI BI GA SMIO UPOTRIJEBITI?
DA VAM I ODGOVORIM: NE BI GA SMIO UPOTRIJEBITI, SAMO BI MOGAO NEMOCNO GLEDATI CIN SILOVANJA. DOK NE BUDE ZAVRSEN A JUNACI NAPUSTILI POPRISTE JUNACKE AKCIJE. I CEKATI POLICIJU.
- braca
#1034 Re: Policija
Nadam se prijatelju da si u pravu, nadam se, ali da Bog da.....
Uglavnom, ja bih ga "trzno" ako bih ga imao kod sebe, no kako sam vec rekao ne nosam ga okolo, ali sve mi se cini da cu se morati opasati....ne za sada, ali.....pitam se......
Uglavnom, ja bih ga "trzno" ako bih ga imao kod sebe, no kako sam vec rekao ne nosam ga okolo, ali sve mi se cini da cu se morati opasati....ne za sada, ali.....pitam se......
- potpuni stranac
#1035 Re: Policija
a ne znam šta bi ti rekao, sila tj odbrana mora biti srazmjerna napadu i neophodno potrebna. u konkretnom slučaju ako nebi bilo drugog načina mislim da bi upotreba oružja bila opravdana, ali samo ako nebi bilo drugog načina i u tome je kvaka, jer bi se povlačio po sudovima i plaćao bezobraznop skupe advokate da dokažeš da nije bilo drugog načina. u provitnom bi odgovarao za prekoračenje granica nužne odbrane.willson wrote:Braca smio bi ga upotrjebiti jer je to Krajnja Nuzda odbijanje napada od treceg lica a nema suda koji bi te zatvorio i oduzeo ti pistolj jer si zaustavio silovanje .
naši zakoni su vrlo rigorozni kada su u pitanju pošteni građani
- potpuni stranac
#1036 Re: Policija
malo je reći da si pomješao babe i žabe i da nemaš blage veze.willson wrote:Nuzna odbrana i Krajnja Nuzda nisu isto tako da su granice za prekoracenje Krajnje Nuzde vise nego Nuzne Odbrane jer kod Nuzne Odbrane bjeg postoji kao opcija dok kod Krajne Nuzde ne postoji jer odbijas napad treceg lica od drugog lica.potpuni stranac wrote:a ne znam šta bi ti rekao, sila tj odbrana mora biti srazmjerna napadu i neophodno potrebna. u konkretnom slučaju ako nebi bilo drugog načina mislim da bi upotreba oružja bila opravdana, ali samo ako nebi bilo drugog načina i u tome je kvaka, jer bi se povlačio po sudovima i plaćao bezobraznop skupe advokate da dokažeš da nije bilo drugog načina. u provitnom bi odgovarao za prekoračenje granica nužne odbrane.willson wrote:Braca smio bi ga upotrjebiti jer je to Krajnja Nuzda odbijanje napada od treceg lica a nema suda koji bi te zatvorio i oduzeo ti pistolj jer si zaustavio silovanje .
naši zakoni su vrlo rigorozni kada su u pitanju pošteni građani
niti jedna jedina riječ ti nije na mjestu, što se čak i ovdje rijetko viđa
- Creasy
#1037 Re: Policija
braca wrote: Gdje je bila policija da zastiti ovu djevojku?
Ne mogu stvarno da svarim ovakve postove. Znaci policija je kriva sto to nije sprijecila? Onda u Sarajevu treba jedno 50.000 policajaca, pa mozda bi i mogli da sprijece sva KD-a...
- braca
#1038 Re: Policija
Creasy wrote:braca wrote: Gdje je bila policija da zastiti ovu djevojku?
Ne mogu stvarno da svarim ovakve postove. Znaci policija je kriva sto to nije sprijecila? Onda u Sarajevu treba jedno 50.000 policajaca, pa mozda bi i mogli da sprijece sva KD-a...
Nisi shvatio aluziju: naravno da policija ne moze biti na svakom mjestu, to je jasno, ali sam zelio reci da ako nema policije, neka se promijene zakoni i neka se "odobri" samoodbrana bez straha od rigoroznih kazni.
Znaci, ako sam ja regularan gradjanin, bez krivicnog i prekrsajnog dosijea - kao sto i jesam- a nalazim se sa suprugom i djecom negdje u nekom parku i napadne me registrovani narkoman ili kriminalac sa recimo bajonetom ili necim slicnim, pa ako ja trzem pistolj i roknem ga, neka ne bude da ja robijam jer sam prekoracio silu, a ja treba da gatam da li ce on zabiti tu kamu meni, zeni ili djeci direktno u srce ili ce me promasiti. Ja nemam vremena da razmisljam, a zakon ce reci da sam se i ja trebao braniti "istom silom".
To je poenta: ako nas policija ne moze braniti - pa vidite sta se desava ovih dana - dajte redefinisite zakone i "odobrite" - naglasak je na navodnicima - zakone po kojima se gradjani mogu samobraniti.
Znaci, ako je situacija cista kao gore opisano, zasto bih ja fasovao Zenicu, a bih - sigurno!
Ljudi moji, osvijestite se, oderace nas sviju redom bagra i kriminaclici i siledzije upravo zato jer nemaju rizika i straha.
TREBA OMOGUCITI SAMOODBRANU NA TAJ NACIN DA TAKAV CIN ZAKON NE TRETIRA STROGO, nesto kao u vecini drzava USA. Drugacije ne moze.
Ako ovo shvatate, i nesto poduzmemo - ne znam za sada sta bi to moglo biti - dobro jest, ako ne shvatate, kuku se nama...........
- Creasy
#1039 Re: Policija
braca wrote:Creasy wrote:braca wrote: Gdje je bila policija da zastiti ovu djevojku?
Nisi shvatio aluziju: naravno da policija ne moze biti na svakom mjestu, to je jasno, ali sam zelio reci da ako nema policije, neka se promijene zakoni i neka se "odobri" samoodbrana bez straha od rigoroznih kazni.
Znaci, ako sam ja regularan gradjanin, bez krivicnog i prekrsajnog dosijea - kao sto i jesam- a nalazim se sa suprugom i djecom negdje u nekom parku i napadne me registrovani narkoman ili kriminalac sa recimo bajonetom ili necim slicnim, pa ako ja trzem pistolj i roknem ga, neka ne bude da ja robijam jer sam prekoracio silu, a ja treba da gatam da li ce on zabiti tu kamu meni, zeni ili djeci direktno u srce ili ce me promasiti. Ja nemam vremena da razmisljam, a zakon ce reci da sam se i ja trebao braniti "istom silom".
To je poenta: ako nas policija ne moze braniti - pa vidite sta se desava ovih dana - dajte redefinisite zakone i "odobrite" - naglasak je na navodnicima - zakone po kojima se gradjani mogu samobraniti.
Znaci, ako je situacija cista kao gore opisano, zasto bih ja fasovao Zenicu, a bih - sigurno!
Ljudi moji, osvijestite se, oderace nas sviju redom bagra i kriminaclici i siledzije upravo zato jer nemaju rizika i straha.
TREBA OMOGUCITI SAMOODBRANU NA TAJ NACIN DA TAKAV CIN ZAKON NE TRETIRA STROGO, nesto kao u vecini drzava USA. Drugacije ne moze.
Ako ovo shvatate, i nesto poduzmemo - ne znam za sada sta bi to moglo biti - dobro jest, ako ne shvatate, kuku se nama...........
Uopste se ne treba mijenjati zakon, niti treba vise policajaca, nego jednostavno treba da se nadje iza resetaka svako ko pocini neko KD. Sudije u 50% slucajeva umjesto zatvorske kazne izricu uslovne i to je jedan od glavih razloga zbog ovakve situacije u Sarajevu. Ako gradjani Sarajeva zele mirno i bezbjedno Sarajevo, nek to traze od nadleznih institucija u vidu mirnih protesta pred zgradom Suda ili zgradom Kantona Sarajevo. Ja ne vidim drugi nacin.
- Comrad
#1040 Re: Policija
Nije sad da nesto branim policiju, ima i njih svakakvih. Vidi se samo u ovim akcijama, uvijek padnu i 2-3 policajca ili inspektora. Sve je to uvezano.
Ali, opet treba cestitati policajcima, jer gotovo uvijek uhvati pocinioce i to veoma brzo. Evo ovih zadnjih nekoliko slucajeva, sve se to brzo zavrsi. Al kakva korist kad ovaj dodje na sud i oslobode ga, ili ga osude ali on nema gdje izdrzavati kaznu, ili ga posalju u zatvor pa ga pustaju svake sedmice.
Zato stalno citamo "poznat od ranije policiji...". Naravno da je poznat, kad ima iza sebe 50+ krivicnih djela i opet slobodno hoda. I ajd da je to neka sića, već sve teže pljačke i razbojništva.
I kako onda očekivat od nekoga i da svjedoči, kad će ti sutra napadac doci za vikend.
Ali, opet treba cestitati policajcima, jer gotovo uvijek uhvati pocinioce i to veoma brzo. Evo ovih zadnjih nekoliko slucajeva, sve se to brzo zavrsi. Al kakva korist kad ovaj dodje na sud i oslobode ga, ili ga osude ali on nema gdje izdrzavati kaznu, ili ga posalju u zatvor pa ga pustaju svake sedmice.
Zato stalno citamo "poznat od ranije policiji...". Naravno da je poznat, kad ima iza sebe 50+ krivicnih djela i opet slobodno hoda. I ajd da je to neka sića, već sve teže pljačke i razbojništva.
I kako onda očekivat od nekoga i da svjedoči, kad će ti sutra napadac doci za vikend.
- braca
#1041 Re: Policija
Evo bio maloprije na SATV (Kantonalna?) onaj, mislim da se zove Miokovic, odlicno je govorio u ime policije, no sve sto je rekao je teorija, "trebali bi, kad bi mi, ako bi mi, kada mi". Ja nemam vremena da to slusam, svako ima svoje zelje i zahtjeve, ja zelim da se sam branim, ne vjerujem nikome i dok policija dodje ja sam gotov. No, kakvi su zakoni sada, meni nije dozvoljeno da se sam branim, odnosno ako se budem branio, dobiti cu Zenicu. Vjeruj mi na rijec, ja sam jedan obicni regularni gradjanin, koji nema nikave veza sa kriminalom, i evo ja kao obicni gradjanin trazim i zelim da se "omoguci" - naglasak je ponovno na navodnicima - samoodbrana bez ozbiljnijih sankcija, no takodjer uvazavm i ona druga misljenja forumsa koji nisu za tu opciju, koji su za pacifizam i oslonac na policiju. Ja JESAM za oslonac na policju, ali evidentno da to ne pije vode i ja dajem svoj glas na nacin kako sam rekao, a neka neko drugi da svoj glas na drugi nacin, to je isto OK. Samo nemojte pljuvati moju ideju i zelju da nam se omoguci aktivna samoodbrana, mada mi je kristalno jasno da je to utopija i da nista od toga nece biti ni u snu. Ali, eto, forum je, pa mozda se neko i pocese. Mozda dobijem hiljade glasova podrske. Mozda u tom slucaju skupimo kriticnu masu potpisa pa se zakon i promjeni na nacin kako ja predlazem...no, jasno je da od toga nema nista. Samo molimo Boga da se nama nesto ne desi, a ako je nekoga drugoga zaskocilo....jbga, njegova nafaka. Dok i nas ne stigne. Sto je realno da ce nas zakaciti, nekoga prije, a nekoga kasnije.
- Miki123
#1042 Re: Policija
Nisi u pravu. Primjer: napadne te pas i ti da bi se odbranio ga ubiješ? Ili razbiješ vrata stana da bi spasio osobu od požara u stanu. Šta je to? Nužna odbrana ili krajnja nužda?willson wrote:Nužna odbrana
Član 24.
(1) Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u nužnoj
odbrani.
(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da
učinitelj od sebe ili drugog odbije istovremeni ili direktno
predstojeći protupravni napad, a koja je srazmjerna napadu.
(3) Učinitelj koji prekorači granice nužne odbrane može se
blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinio zbog jake razdraženosti
ili straha izazvanog napadom, može se i osloboditi od kazne.Eto pa procitaj mozda nesto i naucis.Krajnja nužda
Član 25.
(1) Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u krajnjoj
nuždi.
(2) Krajnja nužda postoji kad je djelo učinjeno da učinitelj od
sebe ili drugog otkloni istovremenu ili direktno predstojeću
neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a
pritom učinjeno zlo nije veće od zla koje je prijetilo.
(3) Učinitelj koji sam izazove opasnost ali iz nehata, ili
prekorači granice krajnje nužde, može se blaže kazniti, a ako je
prekoračenje učinjeno pod osobito olakšavajućim okolnostima, a
može se i osloboditi od kazne.
(4) Nema krajnje nužde ako je učinitelj bio dužan izložiti se
opasnosti.
To je krajnja nužda. Zašto? Pa zato što se otklanja opasnost ne od ljude nego od stvari.
Nužna odbrana je otklanjanje protupravnog napada od sebe ili drugog, ali gdje su učinitelji ljudi.
Eto, sad si naučio nešta
- JThomas
#1043 Re: Policija
nije, kad tebe ili drugog napada čovjek to je nužna odbrana.
- JThomas
#1044 Re: Policija
ne.
Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da
učinitelj od sebe ili drugog odbije istovremeni ili direktno
predstojeći protupravni napad, a koja je srazmjerna napadu.
- kokuz_sa
#1045 Re: Policija
sam da se doda vezano na KN i NO..da ovo sto pise srazmjerna odbrana znaci da
ako ti nekog branis i npr napadac nekog udara sakama a ti dodjes i uzmes pistolj i ranis ga da se tebi sudi za krivicno djelo ranjavanja..jer odbrana nije bila srazmjerna napadu..mada moze odbrana da bude veca..al ne smije da bude puno veca od napada
ako ti nekog branis i npr napadac nekog udara sakama a ti dodjes i uzmes pistolj i ranis ga da se tebi sudi za krivicno djelo ranjavanja..jer odbrana nije bila srazmjerna napadu..mada moze odbrana da bude veca..al ne smije da bude puno veca od napada
- kokuz_sa
#1046 Re: Policija
uslovi nuzne odbrane
Opste je prihvaceno da nuzna odbrana ima dva eleme-nta:napad i odbrana.Uslovi napada su da je napad:
1).ponasanje covjeka;
2).upjeren protiv nekog pravom za-sticenog dobra;
3).protivpravan;
4).istovremen;
5).stvaran.
Uslovi odbrane su da je:
1).kroz radnju odbrane ostvareno bice nekog krivicnog djela;
2).upravljena prema nekom napadacevom dobru;
3).neophodno potrebna za odbijanje na-pada.
krajnja nuzda
Uslovi opasnosti su:
1).da se njome ugrozava bilo koje pravom zasticeno dobro;
2).da je neskrivljena;
3).da je istovremeno;
4).da je stvarna.
Uslovi otklanjanja opasnosti su:
1).da se ona na drugi nacin nije mogla otkloniti osim vrsenja radnje kojom su ostvareni svi elementi nekog krivicnog djela;
2).da ucinjeno zlo nije vece od onoga koje je prijetilo
svaka stavka mora bit ispunjenja..ako nije onda se krivicno goni onaj ko je spasavao jer je prekoracio NO i KN
Opste je prihvaceno da nuzna odbrana ima dva eleme-nta:napad i odbrana.Uslovi napada su da je napad:
1).ponasanje covjeka;
2).upjeren protiv nekog pravom za-sticenog dobra;
3).protivpravan;
4).istovremen;
5).stvaran.
Uslovi odbrane su da je:
1).kroz radnju odbrane ostvareno bice nekog krivicnog djela;
2).upravljena prema nekom napadacevom dobru;
3).neophodno potrebna za odbijanje na-pada.
krajnja nuzda
Uslovi opasnosti su:
1).da se njome ugrozava bilo koje pravom zasticeno dobro;
2).da je neskrivljena;
3).da je istovremeno;
4).da je stvarna.
Uslovi otklanjanja opasnosti su:
1).da se ona na drugi nacin nije mogla otkloniti osim vrsenja radnje kojom su ostvareni svi elementi nekog krivicnog djela;
2).da ucinjeno zlo nije vece od onoga koje je prijetilo
svaka stavka mora bit ispunjenja..ako nije onda se krivicno goni onaj ko je spasavao jer je prekoracio NO i KN
- Komšinica
#1047 Re: Policija
Ali svakako se može i osloboditi od kazne za prekoračenje ako je počinjeno uslijed jake razdraženosti ili prepadnutosti.
- holowey
#1048 Re: Policija
srazmjerno napadu? hm.... u situaciji poput ove nedavne gdje je djevojcica silovana uz prijetnju pistoljem, srazmjerno bi bilo da je neki prolaznik isto tako uz prijetnju pistoljem silovao silovatelje?
nije ba sve crno i bijelo, za identican slucaj KN/NO razlicite sudije ce drugacije presuditi... zavisi kako ti je grah pao i jesi li udijelio sta sadake
nije ba sve crno i bijelo, za identican slucaj KN/NO razlicite sudije ce drugacije presuditi... zavisi kako ti je grah pao i jesi li udijelio sta sadake
- JThomas
#1049 Re: Policija
ne kaže uzvratiti na napad milo za drago, nego otkloniti napad 
- kokuz_sa
#1050 Re: Policija
eh hocel te oslobodit il nece zavisi najvise od toga koliko imas para i kakvog advokata uzmes..
i od toga jel sudija vesel(ako mu je zena dala..il ljubavnica) pa ti progleda kroz prste
i od toga jel sudija vesel(ako mu je zena dala..il ljubavnica) pa ti progleda kroz prste