Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- siman
#1 Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Postovani,
da ne otvaram novu temu izlozicu svoj problem
pa vas molim da mi date savjet, komentar ili iznesete neko svoje iskustvo-mada mislim da je ovo jedini (neponovljiv) primjer neodgovornosti institucije...
Naime,prosle godine sam u Republici Srpskoj registrovao svoje vozilo i, kako tada nisu imali stikere, izdali su mi Potvrdu koja zamjenjuje stiker, sa naznacenim rokom vazenja kao sto je vazenje i registracije vozila.
Prije 10-tak dana sam prodao svoje vozilo i u osiguravajucoj kancelariji koja mi inace vrsi osiguranje i pripremu papira za registraciju vozila napravljen je Komisioni ugovor o prodaji vozila. Novi kupac je doplatio dio osiguranja do isteka registracije za vozilo i kada smo otisli u policijsku stanicu da auto registrujemo na kupca receno nam je da se to ne moze uraditi zato sto ja nemam stikera (a imam potvrdu koju su mi oni izdali), a ni oni nemaju stikera za 2017.godinu.
Kako mi je kupac izvrsio urednu isplatu za vozilo, a u osiguravajucoj kuci uradili sve potrebne papire i iste dali kupcu, ja sam vozilo predao kupcu i on sada vozi vozilo bez polise osiguranja (polisa se ne moze izdati na moje vozilo) i sa mojom saobracajnom.
Pitanje: Da li je referent za registraciju vozila trebao da izvrsi registraciju vozila na novog kupca, jer sam ja posjedovao Potvrdu koja zamjenjuje stiker, a koju je izdao isti organ koji tu potvrdu sada negira.
Napomena: Obracao sam se MUP Banja Luka i oni su me obavijestili da ce stikeri za 2017.godinu stici u nasu policijsku stanicu najkasnije do 10.7.2017.godine. Ja sam provjeravao svakog dana a juce mi je rukovodilac koji pokriva ovu oblast u policijskoj stanici rekao da stikera nema i da nezna kada ce stici.
Molim nekoga koji se dobro razumije u ovu oblast da mi da savjet sta da cinim.
p.s.: ovu temu sam otvorio na nekoliko podforuma ali mi je neko savjetovao da to stavim na ovaj.
da ne otvaram novu temu izlozicu svoj problem
pa vas molim da mi date savjet, komentar ili iznesete neko svoje iskustvo-mada mislim da je ovo jedini (neponovljiv) primjer neodgovornosti institucije...
Naime,prosle godine sam u Republici Srpskoj registrovao svoje vozilo i, kako tada nisu imali stikere, izdali su mi Potvrdu koja zamjenjuje stiker, sa naznacenim rokom vazenja kao sto je vazenje i registracije vozila.
Prije 10-tak dana sam prodao svoje vozilo i u osiguravajucoj kancelariji koja mi inace vrsi osiguranje i pripremu papira za registraciju vozila napravljen je Komisioni ugovor o prodaji vozila. Novi kupac je doplatio dio osiguranja do isteka registracije za vozilo i kada smo otisli u policijsku stanicu da auto registrujemo na kupca receno nam je da se to ne moze uraditi zato sto ja nemam stikera (a imam potvrdu koju su mi oni izdali), a ni oni nemaju stikera za 2017.godinu.
Kako mi je kupac izvrsio urednu isplatu za vozilo, a u osiguravajucoj kuci uradili sve potrebne papire i iste dali kupcu, ja sam vozilo predao kupcu i on sada vozi vozilo bez polise osiguranja (polisa se ne moze izdati na moje vozilo) i sa mojom saobracajnom.
Pitanje: Da li je referent za registraciju vozila trebao da izvrsi registraciju vozila na novog kupca, jer sam ja posjedovao Potvrdu koja zamjenjuje stiker, a koju je izdao isti organ koji tu potvrdu sada negira.
Napomena: Obracao sam se MUP Banja Luka i oni su me obavijestili da ce stikeri za 2017.godinu stici u nasu policijsku stanicu najkasnije do 10.7.2017.godine. Ja sam provjeravao svakog dana a juce mi je rukovodilac koji pokriva ovu oblast u policijskoj stanici rekao da stikera nema i da nezna kada ce stici.
Molim nekoga koji se dobro razumije u ovu oblast da mi da savjet sta da cinim.
p.s.: ovu temu sam otvorio na nekoliko podforuma ali mi je neko savjetovao da to stavim na ovaj.
-
530i
#2 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Ne znam u čemu je fol, stikera odavno ima, barem u Federaciji, od početka ove godine 100%. Možda im je neka trenutna nestašica, premda se ni to ne bi smjelo događati.
- siman
#3 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Nije problem sto nemaju stikera za 2017.godinu.
Problem je da ne priznaju Potvrdu koju su sami izdali i koja u 100% kapacitetu zamjenjuje stiker.
Znaci, po meni ( a i na forumima Banja Luke vidim da oni sa Potvrdom resavaju prepis (registraciju) prodatog vozila) nebi smjelo biti problema kod registracije vozila na novog kupca. Potvrdu je izdao isti organ koji tu potvrdu sada negira.
Zemlja cudesa!!!
Problem je da ne priznaju Potvrdu koju su sami izdali i koja u 100% kapacitetu zamjenjuje stiker.
Znaci, po meni ( a i na forumima Banja Luke vidim da oni sa Potvrdom resavaju prepis (registraciju) prodatog vozila) nebi smjelo biti problema kod registracije vozila na novog kupca. Potvrdu je izdao isti organ koji tu potvrdu sada negira.
Zemlja cudesa!!!
- siman
#4 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Evo na sajtu MUP-a sam nasao tekst iz koga se vidi da za promjenu podataka o vlasniku vozila nije potreban stiker.
"Promjene podataka o vlasniku vozila
Za promjenu podataka o vlasniku vozila potrebno je priložiti:
1.Zahtjev za promjenu podataka o vlasniku vozila
2.Isprave o vozilu (povrda o registraciji vozila i potvrda o vlasništvu vozila), kako bi se u iste, odnosno nove isprave evidentiralo važenje registracije vozila
3.Registarske oznake bez međunarodne oznake BiH
4.Javnu ispravu ili dokaz o nastaloj promjeni".
Ali vlast je u rukama cinovnika i zakoni su u njihovoj volji
LP
"Promjene podataka o vlasniku vozila
Za promjenu podataka o vlasniku vozila potrebno je priložiti:
1.Zahtjev za promjenu podataka o vlasniku vozila
2.Isprave o vozilu (povrda o registraciji vozila i potvrda o vlasništvu vozila), kako bi se u iste, odnosno nove isprave evidentiralo važenje registracije vozila
3.Registarske oznake bez međunarodne oznake BiH
4.Javnu ispravu ili dokaz o nastaloj promjeni".
Ali vlast je u rukama cinovnika i zakoni su u njihovoj volji
LP
-
tempuser
#5 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Isprintaj taj dokument it MUP-a i na salter, ako krene da se koprca trazi nacelnika!
- siman
#6 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
zahvaljujem na sugestiji
LP
LP
- Sodom1
#7 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Cini mi se da je neko napisao a i ja se tome pridruzujem iz iskustva , svaka salterusa je drzava institucija za sebe
,veze oni nemaju
Meni je salterusa glupa trazila da prevedem medjunarodni rodni list iako na njemu ima i nas jezik.
Ja explodirao , mama je isla gasiti pozar , nazalost bilo je po salterusinom sto bi reko Bitanga poyy

Meni je salterusa glupa trazila da prevedem medjunarodni rodni list iako na njemu ima i nas jezik.
Ja explodirao , mama je isla gasiti pozar , nazalost bilo je po salterusinom sto bi reko Bitanga poyy
- Maraschino
#8 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Ja onako ko iz aviona, u cemu je fazon sa tim stikerom. Auto bilo registrovano znaci da je proslo teh. pregled, u MUP/SUPu udarili pecat produzetak registracije, osiguranje i to je to. Nestalo stikera koje su unaprijed naplatili pa izdali potvrdu. Ili vazi potvrda ili sa njom do mjesta koje ti je izdalo pa trazi stiker(na osnovu potvrde).
A zasta sluzi onaj stiker?(kojeg sam do skora drzao u ladici dok mi haver nije rekao da ga zalijepim)
A zasta sluzi onaj stiker?(kojeg sam do skora drzao u ladici dok mi haver nije rekao da ga zalijepim)
-
tempuser
#9 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Meni itice registracija u augustu, zbog GO sam ga registrovao neki dan i sad me ubjedjuju da moram nositi potvrdu o reg (A4 papir) koji vrijedi do 8/2017 bez obzira sto sam dobio novi stiker na sajbi da je auto reg do 8/2018. Ok, pa policu AO i ZK mi je jasno zasto ih moram nositi do isteka njihovih vazenja, ali za ovo drugo nidje veze.
-
dgL_
#10 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Stiker je uvid valjanosti registracije koji mora biti zaljepljen na kolima kako bi policajac moga utvrditi da li je I do kad reg. Auto cak i bez dokumenata... E sad zasto je to potrebno... To ne znamMaraschino wrote:Ja onako ko iz aviona, u cemu je fazon sa tim stikerom. Auto bilo registrovano znaci da je proslo teh. pregled, u MUP/SUPu udarili pecat produzetak registracije, osiguranje i to je to. Nestalo stikera koje su unaprijed naplatili pa izdali potvrdu. Ili vazi potvrda ili sa njom do mjesta koje ti je izdalo pa trazi stiker(na osnovu potvrde).
- amar1994
#11 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
BiH zvana drzava

- supercali
#12 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Ovo sto goran govori o nekoj potvrdi i meni su rekli nek bude uz saobracajnu i stalno u autu
Zbog cega uopste mi to treba?
- triconja
#13 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Da ti sjebe foliju od saobracajne sto prije pa da ti naplate 6 maraka istusupercali wrote:Ovo sto goran govori o nekoj potvrdi i meni su rekli nek bude uz saobracajnu i stalno u autu
- supercali
#14 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Ja taj papir stavio gdje u ono ogledalo ionako ga nikad ne otvaram tako da nije u foliji od saobracajne
-
tempuser
#15 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
To ima smisla dok je ta povrda mijenjala stiker kad ih nije bilo u MUP-u, al meni sad "strucnjaci" objasnjavaju da moram uz saobr. dozvolu imati A4 potvrdu koja vrijedi do 8/2017 iako na sam registraciju vec produzio i imam stiker na sajbi koji vrijedi 8/2018. Pa hebem mu tetku, dje je tu logika, ako imam stiker do 8/2018 valjda se podrazumjeva da je auto registrovan i do 8/2017.supercali wrote:Ovo sto goran govori o nekoj potvrdi i meni su rekli nek bude uz saobracajnu i stalno u autu
- KB9
#16 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
pa sto bi priznavali, ne dobijes dzaba stiker, sta se pravis pametan?
-
ITNet
#17 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Ne pravi se covjek uopste pametan, jesi li ti uopste procitao sta je covjek napisao prije nego si ti htio ispasti pametan?KB9 wrote:pa sto bi priznavali, ne dobijes dzaba stiker, sta se pravis pametan?
Covjek registrovao vozilo nije bilo stickera dobio papir koji mjenja sticker (isto kao i pola ljudi u BiH prosle godine kad nije bilo stickera), prodao auto hoce da ga prebaci na kupca kazu mu ne moze jer nemas sticker i sta jebo taj papir sto mjenja sticker?....Jeli covjek kriv sto mup nije imao stickere i davali potvrde? zasto ta potvrda ne vrijedi u ovom slucaju kad prodajes auto ako mjenja sticker? jeli bilo neko obavjestenje da posto nema stickera ako se dobije papir nece se moci preprodati auto? tko je lud a tko pametan u ovoj prici?
- O'zone
- Globalni moderator
#18 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Stiker nije NIKAD bio potreban za prodaju/prevod vozila. Moraš ga imati u slučaju policijske kontrole zaljepljnog na zakonski određeneom mjestu u protivnom je određena kazna u iznosu od 40 KM.
Najbolji prijedlog je ovdje ispod.
Pa onda odluka Vijeća ministara od 12.11.2015 godine gdje se nalaže Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka da izdaju potvrde dok se ne riješi problem sa Uredom za razmatranje žalbi odnosno njihovim otezanjem u riješavanju žalbe na tender za nabavku vanjskih i unutrašnjih stikera za vozila.
http://www.vijeceministara.gov.ba/saops ... gTag=hr-HR
Najbolji prijedlog je ovdje ispod.
Tu je i Pravilnik o registrovanju vozila u BiH, Službeni glasnik BiH, br.69-09. Član 9. koji je vezan za prevod/prodaju vozila. Po tom pravilniku se vode i u RS-u. Nigdje se ne spominje stikertempuser wrote:Isprintaj taj dokument iz MUP-a i na salter, ako krene da se koprca trazi nacelnika!
Pa onda odluka Vijeća ministara od 12.11.2015 godine gdje se nalaže Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka da izdaju potvrde dok se ne riješi problem sa Uredom za razmatranje žalbi odnosno njihovim otezanjem u riješavanju žalbe na tender za nabavku vanjskih i unutrašnjih stikera za vozila.
http://www.vijeceministara.gov.ba/saops ... gTag=hr-HR
- siman
#19 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
Hvala vam dobri ljudi.
LP SVIMA
LP SVIMA
- problemnatravunu
- kafanski_covjek
#21 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
mislis 100KM!?O'zone wrote:Stiker nije NIKAD bio potreban za prodaju/prevod vozila. Moraš ga imati u slučaju policijske kontrole zaljepljnog na zakonski određeneom mjestu u protivnom je određena kazna u iznosu od 40 KM.
- O'zone
- Globalni moderator
#22 Re: Policija ne priznaje potvrdu umjesto stikera
A po novom je 100? Ja još uvijek računam u starim dinarimakafanski_covjek wrote:mislis 100KM!?O'zone wrote:Stiker nije NIKAD bio potreban za prodaju/prevod vozila. Moraš ga imati u slučaju policijske kontrole zaljepljnog na zakonski određeneom mjestu u protivnom je određena kazna u iznosu od 40 KM.