Policija i nezainteresovanost, ponovno

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

braca

#1 Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by braca »

"Holiday market"! Predivno, na ponos gradu, uradjeno tip-top, lijepo, gospodski (na stranu sto su tamo preselili opcije pijace "Sirano", i nisu iskoristili mogucnsoti na bolji nacin, no to nije tema).

Znaci, "Holiday market" u srcu Sarajeva. No, od velikog broja parkiranih automobila u neposrednoj blizini "Holiday marketa", u STROGOJ, najstrozijoj pjesackoj zoni, proci se ne moze! Na malom protezu od ulaska u pjesacku zonu u Ulici M. Kantardzica kod broja 1 (principijelno od one trafike, odnosno pjesackog pr(ij)elaza, pa sve do ulaza u zgradu "Svjetlost", svaki dan nabrojom dvanaest do petanaest automobila, zaista, proci se ne moze. Ista je slika sa druge strane, od glavne ulice do "Ekonomskog fakulteta", a jos je veci haos oko Glavne trznice u Ulici Gajev trg/Ferhadija.

Zvao sam, naravno, policiju i "Stari grad" i "Centar", a takodjer su jos i neki moji poznanici to isto radili. Uglavnom, policija se oglusuje o pozive i informacije gradjana o nepravilnostima, a meni su rekli da su to automobili izlagaca na "Holiday marketu", koji imaju tamo zakupljene poslovne prostore, drvene kucice ili satore. Ja sam im odgovorio da je to OK, ali zakupom drvenih kucica i postavljanjem satora nisu zakupili pravo na parking u glavnoj pjesackoj zoni i ljubazno sam ih zamolio da odrade svoj dio posla, da uklone automobile, te da omoguce porodicama sa djecom da uzivaju u blagodetima ponudjene zabave u centru grada.

Ovi moji razgovori sa policijom su bili prije nekoliko dana, situacija se nista nije promijenila i hebe se njima.

(Kada se pise o policiji, uvijek se moramo ograditi da ovdje ne pisemo o aktivnostima vezano za velika i ozbiljna kaznena djela, o tome ne znam nista i to ne komentarisem, pisem samo o onome sto ja kao mali gradjanin vidim, a policija je TAKODJER, pored rada na velikim kaznenim djelima, zaduzena i za javni red i mir prekrsajnog karaktera.)

Sta covjek da radi? Nista, pravi se da ne vidis, provlaci se izmedju auta i zamisljaj kako bi bilo divno kada bi budzetlije (svih vrsta) radile svoj posao. Zar im ne bi bilo zgodno da jednim potezom "ciste" ilegalno parkirane automobile, rade sukladno "opcem javnom interesu", a da pri tom i lagano pune budzet? Sta drugo da kazem?
anonimnaosoba

#2 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by anonimnaosoba »

što bi radili kad im plata svakako redovno liježe koliko god radili...
Urban B.

#3 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by Urban B. »

taj dio i koriste samo oni koji imaju svoje kucice na marketu,jbg gdje ljudi auto drugo da ostave!
razumijem da nekom mozdai smetaju ta auta al brate i ti pretjerujes!
braca

#4 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by braca »

Urban B. wrote:jbg gdje ljudi auto drugo da ostave!
Na parking ispred Doma armije. Na Marijin dvoru. Na Vrbanji.......
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by Truba »

na čvilu pa na tramvaj
Bolonjac

#6 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by Bolonjac »

Black swan wrote:na čvilu pa na tramvaj
:thumbup:

Kad mogu drugi sto da pojedinci prave belaj. Misli da je jos manji problem pješacima koliko je problem vozačima auta mali milion puta je neko parkirao na sred ceste ili na raskrsnici tako da je preglednost bila 0 ili da je ometao normalno odvijanje saobraćaja.

Većina plača parking heb ga ako nemaš za parking nemoj voziti auto.. ima tramvaj tj. auto je u BiH luksuz.
Veliki sam zagovornik rješenja da se blokira centar Sarajeva za auta(kao u zagrebu kroz centar ide samo tramvaj) tj bar titovu ulicu od vječne vatre do BBI tj Forina.
Gradski

#7 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by Gradski »

Gledam zaustave kamion i odmah ga u svoja kola ubace, oni sjede on im iza leđa, samo ulaženje u službeno auto je lišavanje slobode, zašto ga tjeraju da ulazi to svako skonta, ali to prolazi tvoje je da stojiš pored vozila i da pregledavaš dokumenta drugi te kolega iza štiti, kakav profesionalizam kakvi bakrači bitno je lovu uzeti.

Lično im ne vjerujem jer je svašta u tu policiju došlo i ušlo, u nedostatku posla daj šta daš i late se uniforme i policije ne kantonalne jasle milina, većina ih nije imala adresu 1991 na kantonu Sarajevo, ali ko te pita.
Logovan

#8 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by Logovan »

Urban B. wrote:jbg gdje ljudi auto drugo da ostave!
Neka se potrude i neka nađu mjesto za parkiranje. Šta fali parkirati na dozvoljenom mjestu pa onda malo prohodati, lupam 10-15 minuta, npr. do Holiday marketa?
anonimnaosoba

#9 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by anonimnaosoba »

pa ima parking 3 m od HM-a, ima duž Branilaca Sarajeva, na Trgu Austrije, šta im je onda problem ?
mali_balon

#10 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by mali_balon »

Urban B. wrote:taj dio i koriste samo oni koji imaju svoje kucice na marketu,jbg gdje ljudi auto drugo da ostave!
Ako cemo se voditi tvojom logikom onda konobar iz vatre ima pravo da parkira pred vjecnom vatrom, ili zamisli da profesori i ostali radnici sa ekonomije parkiraju pred ekonomijom, ili zamisli da oni iz trznice parkiraju pred trznicom.

Ok imas stand i imas 30 min da istovaris/utovaris robu dva puta dnevno i cao, gdje ces ti parkirati to mene ne zanima,a ko ti je problem parking onda ne uzimaj stand.
Eto sad posto neko ima tu stand treba to kao tolerisati, sta ce biti kad ne bude standa a auta i dalje parkirana.

Ma kakva policija, nije to ni p od policije to su nehljebi i jos jedan teret na budzetu, klepaju po usima posten narod, znamo svi da bijesna auta ne smiju ni pogledati a kamo li zaustaviti. Pa njih 98% se vodi logikom kako u smijeni "zaraditi" rucak i kafe, gdje presjediti u toplom kada su nocna, i kako da izadju iz smjene sa najmanje 50KM kesa u djepu.
braca

#11 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by braca »

mali_balon wrote:
Urban B. wrote:taj dio i koriste samo oni koji imaju svoje kucice na marketu,jbg gdje ljudi auto drugo da ostave!
Ako cemo se voditi tvojom logikom onda konobar iz vatre ima pravo da parkira pred vjecnom vatrom, ili zamisli da profesori i ostali radnici sa ekonomije parkiraju pred ekonomijom, ili zamisli da oni iz trznice parkiraju pred trznicom.

Ok imas stand i imas 30 min da istovaris/utovaris robu dva puta dnevno i cao, gdje ces ti parkirati to mene ne zanima,a ko ti je problem parking onda ne uzimaj stand.
Eto sad posto neko ima tu stand treba to kao tolerisati, sta ce biti kad ne bude standa a auta i dalje parkirana.

Ma kakva policija, nije to ni p od policije to su nehljebi i jos jedan teret na budzetu, klepaju po usima posten narod, znamo svi da bijesna auta ne smiju ni pogledati a kamo li zaustaviti. Pa njih 98% se vodi logikom kako u smijeni "zaraditi" rucak i kafe, gdje presjediti u toplom kada su nocna, i kako da izadju iz smjene sa najmanje 50KM kesa u djepu.
mali_balon: Sve pet!

Nermin Pecanac se je busao u prsa da kada on dobije mandat kantonalnog ministra policije, da ce policija napokon izaci na ulice i poceti raditi svoj posao.

Evidentno, nista od toga, šuplja prica.

Posto ga poznajem osobno, bas cu malo ovih dana popricati sa njim o ovoj temi i opcenito o njegovom obecanju.
sorcerer

#12 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by sorcerer »

@ Urban.B

ja radim u foto optiku u ferhadiji,smijem li parkirati ispred radnje?
Skyfox

#13 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by Skyfox »

u ovoj banana drzavi je sve moguce... jesu li tu ljetos mjenjali one ploce?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by Truba »

neki ljudi kao da su se rodili u autu
trebalo bi i to izvesti
porađanje u autu
DON_eARL

#15 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by DON_eARL »

Čakiju u ruke i buši gume. :D :run:
memić memo

#16 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by memić memo »

braca wrote:"Holiday market"! ... od velikog broja parkiranih automobila u neposrednoj blizini "Holiday marketa", u STROGOJ, najstrozijoj pjesackoj zoni, proci se ne moze!
Zvao sam, naravno, policiju i "Stari grad" i "Centar", a takodjer su jos i neki moji poznanici to isto radili. Uglavnom, policija se oglusuje o pozive i informacije gradjana o nepravilnostima... hebe se njima.

(Kada se pise o policiji, uvijek se moramo ograditi da ovdje ne pisemo o aktivnostima vezano za velika i ozbiljna kaznena djela, o tome ne znam nista i to ne komentarisem, pisem samo o onome sto ja kao mali gradjanin vidim, a policija je TAKODJER, pored rada na velikim kaznenim djelima, zaduzena i za javni red i mir prekrsajnog karaktera.)

Sta covjek da radi?
Korupcija nije samo davanje ili uzimanje novčanih ili materijalnih poklona, korupcijom se može tretirati i ovakav odnos policije prema nezakonitim radnjama pojedinaca, šefova policijskih smjena ili stanica.

Napravi foto-dokumentaciju tih prekršajnih djela, detaljnu sa svim relevantnim dokazima: vrijeme, mjesto, sredstvo izvršenja prekršaja, nađi još i svjedoke, i uputi nadležnoj policijskoj upravi prijavu za učinjeni prekršaj, u pisanoj formi s tom foto-dokumentacijom. Uzmi potvrdu prijema predaje prijave, i čekaj istek 15 dana, nakon čega pošalji zahtjev za pristup informacija da saznaš radnje koje je ta policijska uprava poduzela na osnovi tvoje prijave. Ako nisu ništa, slijedi druga uputa...
mali_balon

#17 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by mali_balon »

DON_eARL wrote:Čakiju u ruke i buši gume. :D :run:
Kolega, hocemo li se to vratiti na plemenskao uredjenje drustva, pa trebalo nam je nekoliko hiljada godina da dodjemo do drzavnog uredjenja, zar za takve stvari nismo izmisliili drzavu kojoj dajemo legitimitet a za uzvrat ona nas cuva i stiti.
Slazem se da trebamo krenuti od nule ali bas od plemenskog uredjenja.... Hajde da krenemo praviti BiH od npr., francuske revolucije, tad su nastali gradjani, et...ap cemo za nekih 300 godina doci do zapadne liberalne demokratije.

Prvo mi trebamo krenuti od sebe i upitati se "bil aj prakiro tamo da me nije strah kazne, izbusene gume ili ogrebanog auta" vecian nas mozda na prvu i ne bi parkirala ali nakon nekoliko dana bi rekli ma ko je odvje lud sto ja da se pravim budala i placam parking kada mogu djabe.
Kada rascistimo sami sa sobom neke stvari onda cemo imati pravo prigovarati policajcima na njihovom javasluku.

@memo
evo aj cu praviti dokumetaciju ali neka me MUP plati sto aj da radim tudji poso djaba
braca

#18 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by braca »

memić memo wrote:Napravi foto-dokumentaciju tih prekršajnih djela, detaljnu sa svim relevantnim dokazima: vrijeme, mjesto, sredstvo izvršenja prekršaja, nađi još i svjedoke, i uputi nadležnoj policijskoj upravi prijavu za učinjeni prekršaj, u pisanoj formi s tom foto-dokumentacijom. Uzmi potvrdu prijema predaje prijave, i čekaj istek 15 dana, nakon čega pošalji zahtjev za pristup informacija da saznaš radnje koje je ta policijska uprava poduzela na osnovi tvoje prijave. Ako nisu ništa, slijedi druga uputa...
Aaaahaaa......pa da mi dodje serija prijava za prolazak na crveno svjetlo, sve sa potpisanim svjedocima.... :twisted:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#19 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by KatarinaKosaca »

Na parking ispred Doma armije, na parking preko puta tržnice (imaju dva i uvijek mjesta), na parking kod akademije scenskih umjetnosti, na Baščaršiji itd..
braca

#20 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by braca »

Ja samo ne mogu da shvatim TOLIKU aroganciju i nezainteresovanost jednog dijela policije, to mi nikako ne ide u glavu, pa ne razumijem sta je problem pisati kaznene prijave nepropisno parkiranim automobilima, sve bi se u sekundi rijesilo? Barem sada postoji modalitet, 40 KM kao kazna nije malo novaca, posebno ako je dobijas nekoliko puta mjesecno, a nema mogucnosti registracije a da nisi kaznu platio. Pa sta je onda problem, zasto nece da rade?
esad_plavi

#21 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by esad_plavi »

Ajde ba, da je izasla policija podijelila 20 kazni, sa svih strana bi krenula osuda i komentari tipa: "Jah, po obicnim gradjanima udarili".

Kao dodatnu literaturu preporucujem citanje komentara na ova 2 clanka:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/policajc ... /121224075
http://www.klix.ba/vijesti/bih/od-nove- ... /121228056
braca

#22 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by braca »

Nema sta "obicni ili neobicni gradjani", ne mozes parkirati na zabranjenom mjestu i zdravo. Posebno ne u pjesackoj zoni, na trotoarima, ispred raznih ulaza i izlaza, na pjesackim pr(ij)elazima, mjestima za invalide i sl.

Godinama pisem o agresivnom parkiranju, pa samim time i o ulasku i izlasku u ZA ULAZAK I PARKIRANJE ZABRANJENU Ulicu Gimnazijsku, gdje se nalaze TRI skole za maloljetnike, ali nista, ulica je krcata autima i to ti je to (Gimnazijska ovdje nije tema, samo povlacim paralelu).
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#23 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by KatarinaKosaca »

braca wrote:Ja samo ne mogu da shvatim TOLIKU aroganciju i nezainteresovanost jednog dijela policije,
Bar pola murije je na platnom spisku raznih tajkuna i reketaša... najbolje pokazuje primjer bespravno izgrađene garaže malo iznda mjesta koje spominješ, Gašija, koja nikad nije srušena, jer niti rijamu niti općina Stari Grad to neće. Niti toliko veličavani Vranj :roll:
bosanceros_

#24 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by bosanceros_ »

KatarinaKosaca wrote:
braca wrote:Ja samo ne mogu da shvatim TOLIKU aroganciju i nezainteresovanost jednog dijela policije,
Bar pola murije je na platnom spisku raznih tajkuna i reketaša... najbolje pokazuje primjer bespravno izgrađene garaže malo iznda mjesta koje spominješ, Gašija, koja nikad nije srušena, jer niti rijamu niti općina Stari Grad to neće. Niti toliko veličavani Vranj :roll:
Ima ljudi dosta i do nas,,prijavite sve koji ne rade svoj posao,,,a nek on misli sta ce biti sa njim kad dobije 2,3,4i 10 prijava,,hocel ostat bez posla,,,znaci ljudi moji,,sluzba je sluzba a druzba je druzba....aa ne mi covjek nam ne naplati kaznu za vezanje pojasa mi njega ne prijavimo kad pije alkohol na duznosti...
braca

#25 Re: Policija i nezainteresovanost, ponovno

Post by braca »

Koga "njega"? Ne radi se o jednom covjeku, ja sam NJIH prijavio na sluzbeni telefon, nisam samo ja to ucinio, nego i jos nekoliko ljudi koje znam, ali ne pije vode.

I tako ce biti sve dok se ne pojavi NEKO da sve ovo pocisti, NEKO ko ce rastjerati sve neradnike. Pitajte ljude koji rade kod stranaca i u privatnim firmama kako se radi....a kome se ne svidja, napusti.....no, koliko ja vidim, malo ko napusta posao.....treba rastjerivati ko nece da radi, ima puno, jako puno cestitih ljudi koji hoce da rade, posebno u policiji, to sam siguran, jer da nije tako, vec bi bio opsti haos, ovako je samo malo haosa, ha, ha, ha.....
Post Reply