Policija brzo reaguje!!!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

JD

Post by JD »

mIRCerka wrote: a ja cu i dalje podrzavat policajca koji saceka 10 minuta nakon rafala pa ode praviti uvidjaj jer za 500-600 maraka ja svoje dijete ne bih pravila sirocetom.
500-

a kad je bio rat, bi li isto tako podrzala vojnika kojem je obaveza da stiti drzavu, da on tako "obavlja" svoju duznost kao nasa policija, da ne bi slucajno mu nesto bilo ? da je to tako ne bi ti sad ovdje sjedila i pisala kao ni ja i dosta nas. plus tada vojska nije dobivala nikakve pare...

da ne govorim o tome da je dosta vojnika bila ustvari policija ? pa bi li tada podrzavala policajce da su odustali od borbe protiv agresora da se ne bi izlagali opasnostima ???

sta mislis da se ljudi koji ciste ulice od smeca pocnu osjecati ugrozenim od prljavstine s kojom dolaze u dodir ? pa nek ostave pola smeca, nemoraju sve ocistit sta ima veze...

da onda tako podrzavamo i ljude koji rade od 8-4 svaki dan, puno je to, izlazu se velikim naporima, nek rade do 1 i nek idu kuci...

naravno da nisu krivi policajci individualno, ali i oni uveliko doprinose ovakvoj situaciji. da imaju veca ovlastenja i da su bar malo manje korumpiraniji bilo bi drugacije, ali nije samo do drzave, i vrha policije. jebo ti takvu policiju kad svaki majmun moze podmitit policiju sa 20 KM, ako i toliko...
BigBalabuto

Post by BigBalabuto »

JD wrote:
mIRCerka wrote: a ja cu i dalje podrzavat policajca koji saceka 10 minuta nakon rafala pa ode praviti uvidjaj jer za 500-600 maraka ja svoje dijete ne bih pravila sirocetom.
500-

a kad je bio rat, bi li isto tako podrzala vojnika kojem je obaveza da stiti drzavu, da on tako "obavlja" svoju duznost kao nasa policija, da ne bi slucajno mu nesto bilo ? da je to tako ne bi ti sad ovdje sjedila i pisala kao ni ja i dosta nas. plus tada vojska nije dobivala nikakve pare...

da ne govorim o tome da je dosta vojnika bila ustvari policija ? pa bi li tada podrzavala policajce da su odustali od borbe protiv agresora da se ne bi izlagali opasnostima ???

sta mislis da se ljudi koji ciste ulice od smeca pocnu osjecati ugrozenim od prljavstine s kojom dolaze u dodir ? pa nek ostave pola smeca, nemoraju sve ocistit sta ima veze...

da onda tako podrzavamo i ljude koji rade od 8-4 svaki dan, puno je to, izlazu se velikim naporima, nek rade do 1 i nek idu kuci...

naravno da nisu krivi policajci individualno, ali i oni uveliko doprinose ovakvoj situaciji. da imaju veca ovlastenja i da su bar malo manje korumpiraniji bilo bi drugacije, ali nije samo do drzave, i vrha policije. jebo ti takvu policiju kad svaki majmun moze podmitit policiju sa 20 KM, ako i toliko...
Potpisujem

Cinjenica je da policija svoj nerad pravda preko saobracajnih prekrsaja, jedino sto znaju raditi je to al opet pod upitnikom!!!
Samo se nadam da negdje slucajno necu slucajno nastradati od kakvog revolverasa ili neko moj jer bi samo policiju krivio za to. Nerade svoj posao kako treba pa ovdje imamo divlji zapad. Nisu krivi revolverasi, vide ljudi prolazi im nego policijoneri koji to dopustaju. A i mnogi bi promjenili misljenje nakon kakve nesrece :-x
Sarafcina

Post by Sarafcina »

obuca wrote:reko da odgovorim na pitanje za koliku bi platu sjedila u onom autu. jarane svaki posao nosi odredeni rizik. i ja sam zbog prirode posla pancirku u nekim djelovima BiH, a bila sam upoznata sa rizicima. i policija zna za rizike, sami su birali posao i ne zanima me sto on ne bi da se povrijedi. to mu je posao i nek ga radi vec jednom kako treba.
tacno tako!
ustvari, besmisleno je diskutovati o tome .... jest da je drot duzan da radi posao... po pravilima sluzbe.. ali, vecina ljudi uvijek nadje i neke folove da vrda... ljudska priroda... tako da je onda to sve...do.. kontrole :)
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

kako je lijepo strpati sve u istu korpu. ovo mi je sada prvo palo na pamet.

sjeća li se neko kako je uhapšen teški nervni bolesnik, dole navedeni Bekto poslije ovog ubistva?

Izrečena presuda za ubistvo Isaha Karpuzija na Skenderiji
Piše: L. S.
13/01/06
Mjesto ubistva: Karpuzi podlegao na tramvajskoj stanici
Admir Bekto osuđen na deset i po godina zatvora

Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu Admir Bekto u četvrtak je osuđen na jedinstvenu kaznu od deset i po godina zatvora za ubistvo Isaha Karpuzija 1. novembra 2004., ranjavanje Mensude Đerić i Denisa Dizdarevića, nedozvoljeno držanje oružja, te posjedovanje droge.

Raniji sukobi

Ova presuda, koju je donijelo Vijeće pod predsjedavanjem sutkinje Jasmine Kosović, izrečena je nakon razmatranja i prihvatanja nagodbe koju su optuženi i njegov advokat potpisali sa kantonalnim tužiocem Dubravkom Čamparom. Tim sporazumom Bekto je priznao krivnju i oni su se nagodili na kaznu od deset i po godina koja mu je jučer i izrečena.

Podsjećanja radi, 30-godišnji Bekto je na tramvajskoj stanici na Skenderiji, i to u momentu kada je u grupi građana na vratima tramvaja koji se zaustavio ugledao Karpuzija sa kojim je u proteklom periodu imao verbalne sukobe, sa namjerom da ga ubije, pucao u njega.

Iz pištolja marke CZ M-57, kalibra 7.62 milimetra, koji je izvadio iz džepa, Bekto je sa udaljenosti od oko pola metra u Karpuzija ispalio tri hica koja su ga pogodila u grudi i stomak. Pošto je Karpuzi pao na koljena, Bekto mu je prišao i u njega ispalio još četiri hica. Od zadobijenih povreda, odnosno unutrašnjeg krvarenja, Karpuzi je ubrzo podlegao.

U toj istoj pucnjavi, koja se odigrala na trećim vratima tramvaja, i izazvala paniku i strah kod putnika, ranjeni su Đerićeva i Dizdarević.

Nakon pucnjave Bekto je pobjegao sa mjesta događaja. Međutim, sarajevski policajci uhapsili su ga desetak minuta kasnije i on se od tada nalazi u pritvoru.

Meci i droga

Osim ubistva i dvostrukog ranjavanja, Bekto je osuđen i za nedozvoljeno držanje oružja, odnosno pištolja iz kojeg je pucao i 19 metaka koji su pronađeni kod njega, te posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga jer je u pretresu stana u Ulici Akifa Šeremeta koji on koristi kao podstanar policija pronašla paketić sa 1,85 grama marihuane.

Izrazio kajanje

Kao što smo ranije objavili, Bekto je neposredno pošto su pred Vijećem u svojstvu svjedoka optužbe saslušani Đerićeva i Dizdarević, kazao da iskreno žali i da odmah nije ni znao da su i oni bili povrijeđeni. Njih dvoje su, naime, bili ranjeni u potkljenice, pri čemu se kod Đerićeve radilo o ustrelnoj, a kod Dizdarevića prostrelnoj povredi.

Produžen pritvor

Jučerašnjom presudom Bekti je produžen pritvor, a vrijeme provedeno iza pritvorskih rešetaka biće mu uračunato u izrečenu kaznu. Nakon izricanja presude on je jučer zatražio da odmah bude upućen na izdržavanje kazne.
saviola

Post by saviola »

BigBalabuto wrote:
JD wrote:
500-

Potpisujem

Cinjenica je da policija svoj nerad pravda preko saobracajnih prekrsaja, jedino sto znaju raditi je to al opet pod upitnikom!!!
Samo se nadam da negdje slucajno necu slucajno nastradati od kakvog revolverasa ili neko moj jer bi samo policiju krivio za to. Nerade svoj posao kako treba pa ovdje imamo divlji zapad. Nisu krivi revolverasi, vide ljudi prolazi im nego policijoneri koji to dopustaju. A i mnogi bi promjenili misljenje nakon kakve nesrece :-x

znas li ti koliko se pistolja i drugog naoruzanja oduzme gotovo svaki dan od "građana" sarajeva? i znas sta bude poslije, privedu ih u stanicu gdje daju izjavu i idu kuci. nakon sat vremena ce taj isti tebi da puca u nogu i ti ces okriviti policiju zbog toga.
procitaj malo KZ FBiH. :roll:
TheGodfather001

Post by TheGodfather001 »

saviola wrote:
BigBalabuto wrote:
JD wrote:

Potpisujem

znas li ti koliko se pistolja i drugog naoruzanja oduzme gotovo svaki dan od "građana" sarajeva? i znas sta bude poslije, privedu ih u stanicu gdje daju izjavu i idu kuci. nakon sat vremena ce taj isti tebi da puca u nogu i ti ces okriviti policiju zbog toga.
procitaj malo KZ FBiH. :roll:
O primjeni clanova KZ BiH odlucuje Tuzilastvo FBiH,a policija je samo izvrsi aparat koji mora da se POZOVE NA KZ prilikom hapsenja,oduzimanja,pretresa,itd.,tako da to sto ti kazes o pustanju "gradjana" Sarajeva nema nikakve vezze sa policijom.Policija je duzna na osnovu tehnike "PROFILIRANJA" da zaustavi i pretrese svako lice koje se ucini kao sumnjivo.A mene samo zanima kad si vidio obicnog policajca iz patrole da je zaustavio nekoga u skupom BMW-u ili AUDI-u ili slicno...Ja se divim samo Jedinici za podrsku MUP-a KS,koja stvarno zaustavlja svakoga,a njihova plata nije mnogo veca od plate jednog policajca.Tako da nije sporan novac,vec volja.Kad bi par policajaca postupilo pravilno,mozda bi to izazvalo kolektivnu volju i poceli bi svi raditi svoj posao,naravno i kad bi uzivali zastitu od svojih nadleznih.Sve se to moze izvesti samo da se malo bolje organizuje vlast,prvenstveno u policijskoj strukturi.
saviola

Post by saviola »

ccc...pa ko je rekao da ce ga policija pustiti, naravno da se podrazumijeva da je to tuzilac naredio, zar treba sad da crtam ovde :-)

a sto se drugog dijela tvog posta tice, kad si ti vidio da saobracajna policija (oni s bijelim kapama) dođu negdje u neku zgradu na intervenciju? e pa naravno, to nije njihov dio posla, kao sto nije ni posao obicnog pozornika da zaustavlja BMW-e i audije i oduzima oruzje kriminalcima koji su uvijek naoruzani i spremi na sve. zato i sluzi jedinica za podrsku i njihov je posao iskljucivo to, pretresanje sumnjivih vozila.
oni su ti izgleda drazi, jer ne rade po saobracaju, haha
TheGodfather001

saviola wrote:ccc...pa ko je rekao da ce ga policija pustiti, naravno da se podrazumijeva da je to tuzilac naredio, zar treba sad da crtam ovde :-)

a sto se drugog dijela tvog posta tice, kad si ti vidio da saobracajna policija (oni s bijelim kapama) dođu negdje u neku zgradu na intervenciju? e pa naravno, to nije njihov dio posla, kao sto nije ni posao obicnog pozornika da zaustavlja BMW-e i audije i oduzima oruzje kriminalcima koji su uvijek naoruzani i spremi na sve. zato i sluzi jedinica za podrsku i njihov je posao iskljucivo to, pretresanje sumnjivih vozila.
Drug moj znas kako kazu,ispeci pa reci...
Procitaj svoj post pa ces da vidis sta si napisao...da policija hvala "gradjane" svaki dan,znaci ove sto uhvate sa oruzijem,uhvati ih jedinica za podrsku nakon sto im javi patrola??Po tvojoj logici ovi sa "bijelim kapama" kad vide nekoga sa oruzijem ne smiju da mu pridju i da ga uhapse nego moraju da pozovou pojacanje??Takodjer,policajac bilo da je saobracajac,pozornik ili lice koje cak nije na duznosti(po svojoj volji) po dojavi ako se nalazi u blizini MORA da dodje,osim ako nije na vrsenju drugog zadatka.Pa bilo da je intervencija u zgradi,nanosenje teskih tjelesnih povreda ili slicnog.A svaki policajaj kad zaustavi Audi-a BMW-a ili neko drugo vozilo prilikom uzimanja sabracajne,vozacke dozvole,ima pravo pregledati vozilo vizuelno,i ako ustanovi da isti posjeduje vatreno,hladno ili drugo oruzje,moze da izvrsi hapsenje.Bez obzira na to da li je pozornik,ili specijalac,ili inspektor.A Jedinica za podrsku se poziva kada dodje do eskalacije nesretnih dogadjaja i kada obicne policijske snage ne mogu ili nemaju nadleznost da uticu na tok dogadjaja.Da ne bi ostalo ne pojasnjeno,u vezi nadleznosti samo,Jedinica za podrsku i Specijalna jedinica ne mora da ima sudski nalog,pismeno obrazlozen,dok regularne policijske snage moraju da imaju nalog,ili da prilikom poduzimanja akcije budu u prisustvu osoba koje im garantuju legalno izvodjenje akcije,npr.tuzilac,dezurni sudija,visi inspektor,nacelnik PU.Pozdrav
saviola

Post by saviola »

TheGodfather001 wrote:
saviola wrote:ccc...pa ko je rekao da ce ga policija pustiti, naravno da se podrazumijeva da je to tuzilac naredio, zar treba sad da crtam ovde :-)

Drug moj znas kako kazu,ispeci pa reci...
Procitaj svoj post pa ces da vidis sta si napisao...da policija hvala "gradjane" svaki dan,znaci ove sto uhvate sa oruzijem,uhvati ih jedinica za podrsku nakon sto im javi patrola??Po tvojoj logici ovi sa "bijelim kapama" kad vide nekoga sa oruzijem ne smiju da mu pridju i da ga uhapse nego moraju da pozovou pojacanje??Takodjer,policajac bilo da je saobracajac,pozornik ili lice koje cak nije na duznosti(po svojoj volji) po dojavi ako se nalazi u blizini MORA da dodje,osim ako nije na vrsenju drugog zadatka.Pa bilo da je intervencija u zgradi,nanosenje teskih tjelesnih povreda ili slicnog.A svaki policajaj kad zaustavi Audi-a BMW-a ili neko drugo vozilo prilikom uzimanja sabracajne,vozacke dozvole,ima pravo pregledati vozilo vizuelno,i ako ustanovi da isti posjeduje vatreno,hladno ili drugo oruzje,moze da izvrsi hapsenje.Bez obzira na to da li je pozornik,ili specijalac,ili inspektor.A Jedinica za podrsku se poziva kada dodje do eskalacije nesretnih dogadjaja i kada obicne policijske snage ne mogu ili nemaju nadleznost da uticu na tok dogadjaja.Da ne bi ostalo ne pojasnjeno,u vezi nadleznosti samo,Jedinica za podrsku i Specijalna jedinica ne mora da ima sudski nalog,pismeno obrazlozen,dok regularne policijske snage moraju da imaju nalog,ili da prilikom poduzimanja akcije budu u prisustvu osoba koje im garantuju legalno izvodjenje akcije,npr.tuzilac,dezurni sudija,visi inspektor,nacelnik PU.Pozdrav

e prijatelju, ne bih s tobom da ulazim u diskusiju, jer mogli bi ovako danima rapredati.
to gore sto sam napisao nije "moja logika", vec je to cinjenicno stanje. da, tacno, saobracajna policija kad zaustavi sumnjivo vozilo obicno ne preduzima nista, nego o tome obavjeste jedinicu za podrsku i onda ovi to zavrse. jedno je sta se mora, a drugo je sta se radi. zasto bi saobracajci npr. ulazili u opasnu situaciju i oduzimali oruzje nekom gasiju ili keljmendiju, kad mogu javiti podrsci i ovi to zavrse bez po muke.:roll:

p.s.: i ne znam otkud ti to da JzP ima veca ovlastenja od obicne policije po pitanju naloga za pretresanje i sl.
TheGodfather001

p.s.: i ne znam otkud ti to da JzP ima veca ovlastenja od obicne policije po pitanju naloga za pretresanje i sl.
Policija da bi pretresla manuleno osobu,prostoriju,ili pokretninu treba da ima nalog od sudije ili dezurnog tuzioca.
Dok pripadnici JzP za vizuelno-manuelni pregled ne treba nista,i sve sto pronadju,bez naloga, a jeste ili asocira na oruzje moze i bice upotrebljeno na sudu.A policajac ako uzme svojevoljno da pretresa osobu,prostoriju ili pokretninu sve sto pronadje i oduzme,a nema potpisan nalog od sudije ili tuzioca nece i ne moze bit upotrebljeno na sudu ili za dokazivanje KD.
upravo tako da se ne raspravljamo...
A ovo sve sto sam ti rekao mozes naci u članu 66. st.1. ZKP FBiH.Trenutno imam samo taj i sve tu pise,ali do sutra cu imati i KZ FBiH pa cu ti to dokazati mada ti nisam nista duzan dokazivati kad se ocigledno ti razumijes u sve.Ako JzP nema veca ovlastenja od policije,zasto onda oni (obicni policajci) nisu uhapsili gasija,keljmendija,ustvari tacnije obukli pancirne prsluke,naoruzali se automatskim i semi-automatskim puskama i tako idu i pretresaju i hapse.Po tvom razmisljanu onda nam i ne treba JzP,SIPA,Specijalna jedinica,OSA,i ostale policijske strukture kad to obicni policajci da rade umjesto njih,doduse samo im treba druga uniforma za svaku akciju..Predlozi to Parlamentarcima..Prijatelju sto bi rekli Hercegovci:"nidje veze"..nemam vise namjeru da odgovaram ni na sta.Pozdrav i sretno!
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Ako igdje ima mafije ima je u Turskoj...

Primjer:
Turski policajac ima nesto cca 1000 maraka platu.
Nije od vas niko vidio kako turski specijalci sutaju u bubrege cizmama!
Tako i treba.
Pride nose duge automatske cijevi tek za pojacanje umjetnickog dojma!
Sa hajvanom treba hajvanski - tu nema demokratije...
Na vatru se odgovara vatrom! A gdje je frka dolaze i specijalci i njihova zandarmerija odnosno poseban takticko-operativni tim naoruzan do zuba koji u svakom momentu biva prebacen helikopterom iz najblize baze! Pa se ti za**baji sa takvima!

Prije par godina je naoruzan lik oteo autobus putnika koji je vozio sjeverom Turske i tako patio i maltretirao neduzan narod u busu!Dosla "regularna" policija - vide budala - zovnu pojacanje i dodje Zandarmerijski Antiteroristicki Tim...Srede lika za cca 20 sekundi je bio na podu!

Demokratije ima tamo gdje ljudi znaju za "kulturu" zivota, a kod nas je poodavno postao i ostao i cini mi se ima tendenciju napretka pojam "divljeg zapada"!

U prijasnjoj je drzavi policija znacila strah i trepet!
U danasnjoj je samo obicna muzara za uzimanje para i zivot od plate do plate i zaustavljanjem auta po nahodjenju, "paukovanju" "podobnih" vozila itd - dakle totalno diskreditirana i postoji samo onako sama zbog sebe!

Za veliki broj ubistava i "misterioznih" slucajeva nikad nisu nadjena rjesenja - kao npr. atentat na Jozu Leutara, S. Halilovica itd itd...

Dakle policija je sama od sebe nistavna u danasnjoj konstalaciji stvari i apsolutno nefunkcionalna - da ne pricam o selektivnoj primjeni zakona - na sebi sam je osjetio vise puta!

Da ne generalizujem - ima casnih i profesionalnih izuzetaka!
Medjutim generalno se slazem da su danas u policiji uglavnom i u vecem broju angazovani po stranackim, nacionalnim, interesnim, familijarnim semama nego po onoj najpotrebnijoj - PROFESIONALNOJ!

Da rezimiram na kraju - za to rafalanje gangova - da sam policajac i razmisljam profesionalno procijenivsi situaciju najvjerovatnije bih pustio da se pokokaju ako je ikako moguce, dakle ocjenom da li mogu biti ugrozeni neduzni zivoti - a onda poslao ljude koje opisah "ozgor" da "smire" debile vatrom nemilice i onda poslao na dugogodisnju robiju...

Medjutim kako uvazena forumaska gospoda vec gore opisase to (pravda i sigurnost) ce nama jos dugo vremena ostati samo nedostizni san, tako da uopste ne osudjujem ljude koji skrivaju naoruzanje kod kuce - jednostavno su prisiljeni na to!

Jednom rjecju katastroficno :D
Citizen-X

Post by Citizen-X »

TheGodfather001 wrote:
Policija da bi pretresla manuleno osobu,prostoriju,ili pokretninu treba da ima nalog od sudije ili dezurnog tuzioca.
Dok pripadnici JzP za vizuelno-manuelni pregled ne treba nista,i sve sto pronadju,bez naloga, a jeste ili asocira na oruzje moze i bice upotrebljeno na sudu.A policajac ako uzme svojevoljno da pretresa osobu,prostoriju ili pokretninu sve sto pronadje i oduzme,a nema potpisan nalog od sudije ili tuzioca nece i ne moze bit upotrebljeno na sudu ili za dokazivanje KD.
upravo tako da se ne raspravljamo...
A ovo sve sto sam ti rekao mozes naci u članu 66. st.1. ZKP FBiH.Trenutno imam samo taj i sve tu pise,ali do sutra cu imati i KZ FBiH pa cu ti to dokazati mada ti nisam nista duzan dokazivati kad se ocigledno ti razumijes u sve.Ako JzP nema veca ovlastenja od policije,zasto onda oni (obicni policajci) nisu uhapsili gasija,keljmendija,ustvari tacnije obukli pancirne prsluke,naoruzali se automatskim i semi-automatskim puskama i tako idu i pretresaju i hapse.Po tvom razmisljanu onda nam i ne treba JzP,SIPA,Specijalna jedinica,OSA,i ostale policijske strukture kad to obicni policajci da rade umjesto njih,doduse samo im treba druga uniforma za svaku akciju..Predlozi to Parlamentarcima..Prijatelju sto bi rekli Hercegovci:"nidje veze"..nemam vise namjeru da odgovaram ni na sta.Pozdrav i sretno!
Halal vjera za komentar - neka te!
Pametnih ljudi ionako nam ostaje sve manje!
Ne dopusti poprdanima da ti zacepe usta! :faraon1:
Gile Šampion

Post by Gile Šampion »

Jebo ti to kad ti nacelnik OBL-a sjedi svaku noc po restoranima, opsss... tačnije rečeno RUPČAGAMA poput Cige,Bosne,Igmana itd ...i onda ga još u jednom od tih istih restorana NAMLATE KO VOLA U KUPUSU...

Mislim treba li još nešto reći?
saviola

Post by saviola »

TheGodfather001 wrote:
Ako JzP nema veca ovlastenja od policije,zasto onda oni (obicni policajci) nisu uhapsili gasija,keljmendija,ustvari tacnije obukli pancirne prsluke,naoruzali se automatskim i semi-automatskim puskama i tako idu i pretresaju i hapse.

haha, e sad vec pricas gluposti.
ti jednostavno ne mozes da svaris da se u policiji zna ko sta radi, tj. ko treba da hapsi kriminalce, ko hvata narkomancice, ko kaznjava pjesake na pjesackom,... i upamti, svi oni imaju ista ovlastenja!

zbilja nemam vremena da ti crtam neke stvari, sto bi rek'o nas narod "nadoces u voznji" :D

zivio!
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Evo za sve one koji seru po policiji. Ovako se to rijesava u lijepoj BiH. Da ne komentarisem, sve ce vam biti jasno.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=41128
JD

Post by JD »

rajvosa^ wrote:Evo za sve one koji seru po policiji. Ovako se to rijesava u lijepoj BiH. Da ne komentarisem, sve ce vam biti jasno.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=41128
pa mislim da je na onom clipu ocito da nije taj lik udario specijalca... ako vec imaju dokaze da je bio drugacije obucen.
Post Reply