polica - polisa osiguranja

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
The Nightwatchman

#1 polica - polisa osiguranja

Post by The Nightwatchman »

hm, evo vec duze vrijeme kontam, posto se na poslu cesto srecem sa pojmom iz naslova - dakle kako se pravilno kaze (ljudi koriste i jedno i drugo):

polica osiguranja

ili

polisa osiguranja

???

dalje me zanima koji je pravilan naglasak:

polica (kao polica za knjige) ili polisa (kao u rijeci "melisa")

pretpostavljam, mada nisam 100% siguran, da je rijec koja je dosla iz eng. jezika, i to od rijeci "policy"
bio bih zahvalan da neko ko stvarno zna, ovo detaljno analizira i pojasni

hvala!
:)
Desert Wind

#2 Re: polica - polisa osiguranja

Post by Desert Wind »

ah mi dozvolimo da nas bune te stranjske rijeci

insurance policy je na engleskom a i tu rijec rijetko ko speluje kako treba neko kaze POLICI, neko POLISI, a neko POLITHI pa je razlicit izgovor u vise slucajeva i vise engleskojezicnih sfera odakle i nas antisaksonce buni... obzirom da je nastalo od rijeci latinske POLIS koja je korjensko znacenje u svim rijecima koje je se ticu, ispravno bi bilo reci polisa osiguranja....
The Nightwatchman

#3 Re: polica - polisa osiguranja

Post by The Nightwatchman »

Desert Wind wrote:ah mi dozvolimo da nas bune te stranjske rijeci

insurance policy je na engleskom a i tu rijec rijetko ko speluje kako treba neko kaze POLICI, neko POLISI, a neko POLITHI pa je razlicit izgovor u vise slucajeva i vise engleskojezicnih sfera odakle i nas antisaksonce buni... obzirom da je nastalo od rijeci latinske POLIS koja je korjensko znacenje u svim rijecima koje je se ticu, ispravno bi bilo reci polisa osiguranja....
na čemu temeljiš ovu svoju tvrdnju? je li to samo tvoje mišljenje ili si jezičar po struci, pa na osnovu toga tvrdiš?

ps sta je sa naglaskom? polisa kao "polica" ili polisa kao "melisa"?
Post Reply