Polaganje vozackog i prve pomoci

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

EliasVeskot

#1 Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by EliasVeskot »

Ne znam ima li ova tema, ali moje iskustvo je frisko.
Uplatim ja onih 70 KM, teska srca, i odem na predavanje koje traje ko fol, a po propisu 3 časa. Doktor (!) ispriča sve za 45 minuta i kuci. kaze ne stvarajte guzvu, ima jos kandidata i ne morate sutra dolaziti. Da ne spominjem kako su prostorni neuslovni (Radi se o Crvenom Krizu Novi Grad) i kako se 50oro strpalo u prostorijicu 2X2.
helem, slijedeci dan su trebala biti predavanja, ali ni to se nije desilo jer su imali "vanrednu situaciju" sa novim grupama.
U petak, na polaganju prve pomoci, radi se test i prozivaju usmeni.
Sjedimo nas 4 ili 5 i doktor postavi jedno pitanje prvom kandidatu, ona taman pocela da govori on samo nastavi na drugog tipa: I vi biste onda uradili to i to..
mene , posto sam zadnja sjedila dopade samo logican nastavak. i ja samo reknem JES.

kaze doktor:; Ok; polozili ste.
Zena koja je sjedila zacudjeno upita: Stvarno (vidno iznenadjena)
Doktor: Stvarno, pa sve sam vas ispitao i sve ste znali!

:lol:
zena21

Post by zena21 »

Ja kad sam polagala vozacki, dobila samo papir da sam polozila prvu pomoc :shock:

nit sam isla na kakve casove, niti je bilo polaganja :D

Doduse, davno je to bilo :oops: :D
melb26sa

Post by melb26sa »

Mi smo imali doktora iz Hitne a "obuka" je bila u zgradi nekog osiguranja kod Robota. Platis, on nesto isprica, a onda smo "grupno" polagali i naravno svi prosli.

Srecom se jos sjecam prve pomoci iz 8 razreda jer smo bas morali nauciti - 1994 godina.... :-D
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

@melb26sa

i ja sam tako polagala prvu pomoc - bezveze bilo, on nam sve govorio sta treba da zaokruzimo... to je bilo prije 5 godina... ma bezveze!
malamaca

Post by malamaca »

Bogme se ja sjecam da je, kad sam ja dosla da polazem prvu pomoc, bilo onih koji su ponavljali, ranije su pali... A pride smo dobili i knjizicu iz koje smo trebali uciti... Mora da je mene zapala neka streberska auto-skola :-)
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

sjecam se i ja da su nekipolagali testove iz vise puta, a ja iz prve polozih (kao da mi je to neka visa matematika!)

sad su poostrili polaganje okoprve pomoci, tako da je sad malo teze, koliko sam cula, svi moraju da uce iz te neke knjizice.....
semmy

Post by semmy »

zena21 wrote:Ja kad sam polagala vozacki, dobila samo papir da sam polozila prvu pomoc :shock:

nit sam isla na kakve casove, niti je bilo polaganja :D

Doduse, davno je to bilo :oops: :D

i ja dobila samo papir.....
Edin H.

#8 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by Edin H. »

EliasVeskot wrote:Ne znam ima li ova tema, ali moje iskustvo je frisko.
Uplatim ja onih 70 KM, teska srca, i odem na predavanje koje traje ko fol, a po propisu 3 časa. Doktor (!) ispriča sve za 45 minuta i kuci. kaze ne stvarajte guzvu, ima jos kandidata i ne morate sutra dolaziti. Da ne spominjem kako su prostorni neuslovni (Radi se o Crvenom Krizu Novi Grad) i kako se 50oro strpalo u prostorijicu 2X2.
helem, slijedeci dan su trebala biti predavanja, ali ni to se nije desilo jer su imali "vanrednu situaciju" sa novim grupama.
U petak, na polaganju prve pomoci, radi se test i prozivaju usmeni.
Sjedimo nas 4 ili 5 i doktor postavi jedno pitanje prvom kandidatu, ona taman pocela da govori on samo nastavi na drugog tipa: I vi biste onda uradili to i to..
mene , posto sam zadnja sjedila dopade samo logican nastavak. i ja samo reknem JES.

kaze doktor:; Ok; polozili ste.
Zena koja je sjedila zacudjeno upita: Stvarno (vidno iznenadjena)
Doktor: Stvarno, pa sve sam vas ispitao i sve ste znali!

Cestitke na uspjesno polozenoj Prvoj pomoci :D
EliasVeskot

Post by EliasVeskot »

sad su poostrili polaganje okoprve pomoci, tako da je sad malo teze, koliko sam cula, svi moraju da uce iz te neke knjizice.....
ja bas cijeli post posvetila temi KAKO su poostrili mjere i KAKO je tesko poloziti.
i kako nista ne rade,a tamo 70 KMse uzima.

Cestitke na uspjesno polozenoj Prvoj pomoci
Hvala :lol: :kravata: konobar, vamo ! Pice svima :lol:

sreca pa sam ja imala PRAVU obuku ranije, a htjedoh reci doktoru, kad me je pitao sta se uradi kad je vensko krvarenje, da se stavlja digitalna kompresija i mobilizuju se dva susjedna zgloba. Mislim da nebi skontao :lol:
bianconero

Post by bianconero »

ja et on doktor nebi skonto a ti bi skontala.
uff, uff
mirz@

Post by mirz@ »

Ja nisam ni polagao prvu pomoć, samo uplatio 25KM i to je to. Otisao u MHS centar i podigao potvrdu da sam polozio.
Neelix

Post by Neelix »

ni ja...bilo je polazi - i to dzaba - il uplati 30km i nemoj polagat.
EliasVeskot

Post by EliasVeskot »

bianconero Upisano: 30/05/2007 19:14
ja et on doktor nebi skonto a ti bi skontala.
uff, uff
Ja sam podvukla da ga uopste nije zanimalo kako smo odgovorili, nego je jedva cekao da izadjemo iz te prostorije. U kojoj iole normalnoj instituciji ispitaju 50 ljudi za 15 minuta?
mahalik

#14 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by mahalik »

Ima li ko novija iskustva i gdje se to nalazi na Alipasinom
sLLayer

#15 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by sLLayer »

ja kad sam polagao prvu pomoc lik ispred mene dobije pitanje krvarenje dlana, pita ga onaj gdje je dlan on ne zna da pokaze :roll: pita ga sta je butna kost veze nema, pucaju ljudi od smijeha i on polozi :roll:
StupskaBitanga

#16 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by StupskaBitanga »

e vidim ima tema
Položio sam testove sada ovo ide. Kako se polaže prva pomoć? Usmeno ili pismeno.
Pripadam Novom Gradu Sarajevo pa da pitam
Hvala
tendzera

#17 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by tendzera »

Samo ti uplati pare,prolazak je stopostotan. :zoka:
StupskaBitanga

#18 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by StupskaBitanga »

tendzera wrote:Samo ti uplati pare,prolazak je stopostotan. :zoka:
ovaj odgovor sam dobio u 100% obliku. Hvala
P308

#19 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by P308 »

StupskaBitanga wrote:
tendzera wrote:Samo ti uplati pare,prolazak je stopostotan. :zoka:
ovaj odgovor sam dobio u 100% obliku. Hvala
i kako prodje, sjecas li se? Usmeno ili pismeno? Brat u ponedjeljak treba polagati, a u cetvrtak i petak ima predavanja (u Valtera Perica). Koliko traju ta predavanja i zasto dva dana moras ici :shock: U moje vrijeme nije bilo nikakvih predavanja, a polagalo se usmeno, tj. niko nije polagao, samo kazu svi ste polozili i vozdra :D Pitam jer mu par ljudi rece da je samo pismeno, a par ljudi da je usmeno a tremaros je pa eto da provjerim.
StupskaBitanga

#20 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by StupskaBitanga »

eto sad vidim da ima skoro i 2 godine. Tada su bila predavanja i pitanja prelagana i stvarno koliko znam niko nije pao
Međutim od rodbine sam saznao da sada imaju neki novi sistem polaganja u okviru sektora za saobraćaj KS ne pri CK ako je to istina. Za ovo novo ne znam
U CK je bio sistem ispričaju daju ti test odradiš prelagano i položiš
P308

#21 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by P308 »

StupskaBitanga wrote:eto sad vidim da ima skoro i 2 godine. Tada su bila predavanja i pitanja prelagana i stvarno koliko znam niko nije pao
Međutim od rodbine sam saznao da sada imaju neki novi sistem polaganja u okviru sektora za saobraćaj KS ne pri CK ako je to istina. Za ovo novo ne znam
U CK je bio sistem ispričaju daju ti test odradiš prelagano i položiš
Hvala ti. Meni on rece polaze se u ponedjeljak u Valtera Perica :? hajd reci cu mu da provjeri to jos.
StupskaBitanga

#22 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by StupskaBitanga »

vidiš dobio sam dobru info. Malo sam progoogle i vidio da se to radi u studentskom domu Nedzarici da su taj sektor s Obale dole prebacili
Bolje da provjeri ovo je neki novi sistem
LoveIsGone

#23 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by LoveIsGone »

Ja baš sutra idem u studentski centar u Nedžarićima da polažem test prve pomoći. Inače prije toga sam prošao obuku u Crvenom Krstu koja traje 2 dana. Obuka k'o obuka nije ništa specijalno, ali nije toliko ni loša bila. Prvi dan doktorica priča par časova o prvoj pomoći i različitim situacijama. Drugi dan se to proba praktično, zavijanje marama, imobilizacija i slično i nakon toga se uradi kratki test. Dobije se potvrda o uspješno završenoj obuci, a sa tom potvrdom se polaže test prve pomoći. Na testu će biti 10 pitanja, a ima skripta od 100 pitanja i od toga bude na ispitu 10. Pitanja su logična i polagana. Ja sam skriptu dobio u autoskoli, a mislim da ima i na stranici Ministarstva obrazovanja KS.

Sada je nadležnost prve pomoći na Ministarstvu obrazovanja KS. Svako mora parče kolača uzeti...
Last edited by LoveIsGone on 09/06/2015 22:32, edited 1 time in total.
P308

#24 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by P308 »

Hvala @StupskaBitanga i @Loveisgone na informacijama. E cuj dva dana predavanja i drugi dan praktican dio i to jos par sati?. Hajd nije to toliko ni lose, tako bi zapravo i trebalo biti. Hvala vam na informacijama. :)
LoveIsGone

#25 Re: Polaganje vozackog i prve pomoci

Post by LoveIsGone »

Trajalo je oba dana od 16.30 pa do 19.00 otprilike. Moglo se čuti korisnih informacija, a i nije loše probati malo praktično. Da se mene pita to bi sve bilo za nijansu rigoroznije, treba se edukovati, a s obzirom kakva nam je saobraćajna svijet i putevi, dobro je znati, zlu ne trebalo.

Ja sam išao u CK Novo Sarajevo, ne znam da li je isto i u ostalim opštinama.
Post Reply