Polaganje vozackog 50 - 125 ccm
-
Rajvosa_boy
#1 Polaganje vozackog 50 - 125 ccm
Pozdrav svima posto je poznato da se treba polagati za skutere ili jace motore od 50 ccm odlucio sam da uzmem jaci skuter posto trenutno imam skuter od 50 kubika i kako god okrenem slab je dok nabacim kitt i ostale fore izaci ce me bruku para... Da bih uzeo jaci motor potreba je vozacka kako rekose A1 dali neko zna kako ide sa tim polaganjem i koliko je love to.. Dal imaju neki casovi koji se moraju uzeti i testovi mozda..Da napomenem samo da posjedujem vec vozacku B Hvala unaprijed!
-
KuRbLa_
#2 Re: Polaganje vozackog 50 - 125 ccm
Od policajca poznanika sam dobio informaciju da je nedavno donesen neki novi zakon prema kojem i za skutere ispod 50 ccm treba polagati A1 kategoriju pa me zanima da li je to tacno. I naravno ako neko zna koliko love izadje sve za A1 kategoriju...Kao i Rajvosa_boy vec posjedujem B kategoriju. (molio bi samo provjerene informacije a ne one rekla-kazala...ponavljam NOVI ZAKON).
Prije 2 dana me murija peglala sto nemam A1 a vozim skuter od 49ccm. Prema "starom" zakonu je ovako: 4) bicikl sa motorom je vozilo na motorni pogon sa dva ili tri tocka, cija radna zapremina motora nije veca od 50 cm3 i koje na ravnom putu ne može da razvije brzinu vecu od 50 km na cas.
(*ebe lud zbunjenog)
Prije 2 dana me murija peglala sto nemam A1 a vozim skuter od 49ccm. Prema "starom" zakonu je ovako: 4) bicikl sa motorom je vozilo na motorni pogon sa dva ili tri tocka, cija radna zapremina motora nije veca od 50 cm3 i koje na ravnom putu ne može da razvije brzinu vecu od 50 km na cas.
(*ebe lud zbunjenog)
-
Rajvosa_boy
#3 Re: Polaganje vozackog 50 - 125 ccm
Pozdrav sto se tice novog zakona znam da nemoras imati vozacku do 50ccm ali moras imati najmanje 16 godina starosti i polozene testove odnosno saobracajne znakove..
evo i slika iz novog zakona skuter do 50ccm podlijeze ovom B1,nego raja dal neko zna kako ide ovo sa polaganjem A1 vozacke nije valjda da niko nezna..

evo i slika iz novog zakona skuter do 50ccm podlijeze ovom B1,nego raja dal neko zna kako ide ovo sa polaganjem A1 vozacke nije valjda da niko nezna..

-
KuRbLa_
#4 Re: Polaganje vozackog 50 - 125 ccm
Skuteri do 50ccm nisu B1 kategorija...procitaj pazljivo sta pise, tricikli i cetverocikli su B1. Skuter do 50 ccm bi trebao biti bicikl sa motorom (moped) i do sada je spadao u H kategoriju za koju su bili dovoljni testovi ali prema svemu sudeci to vise nije tako jer su ih prebacili u kategoriju A1. Ako budem imao vremena sutra cu otici do auto skole i raspitati se sta treba za A1 kategoriju i koja je cijena pa cu javiti.
-
Rajvosa_boy
#5 Re: Polaganje vozackog 50 - 125 ccm
Haj bio bi ti zahvalan da bas znamo..Evo gledam po HR zakonu ovako glasi:
KATEGORIZACIJA VOZILA ZA HOMOLOGACIJU
1. Kategorija L: mopedi, motocikli, tricikli, četverocikli.
1.1. Kategorija L1: motorna vozila na dva kotača s toplinskim motorom obujma cilindra koji nije veći od 50 cm3 i konstrukcijske brzine koja nije veća od 50 km/h (mopedi), bez obzira na način pogona.
1.2. Kategorija L2: motorna vozila na tri kotača s toplinskim motorom obujma cilindra koji nije veći od 50 cm3 i konstrukcijske
Pa sad kontam bosna ide po evropskom standardu kao sto evropa zahtjeva od bosne isto tako kao od hrvatske zakoni bi trebali biti isti...
KATEGORIZACIJA VOZILA ZA HOMOLOGACIJU
1. Kategorija L: mopedi, motocikli, tricikli, četverocikli.
1.1. Kategorija L1: motorna vozila na dva kotača s toplinskim motorom obujma cilindra koji nije veći od 50 cm3 i konstrukcijske brzine koja nije veća od 50 km/h (mopedi), bez obzira na način pogona.
1.2. Kategorija L2: motorna vozila na tri kotača s toplinskim motorom obujma cilindra koji nije veći od 50 cm3 i konstrukcijske
Pa sad kontam bosna ide po evropskom standardu kao sto evropa zahtjeva od bosne isto tako kao od hrvatske zakoni bi trebali biti isti...
-
KuRbLa_
#6 Re: Polaganje vozackog 50 - 125 ccm
Provjerio sam, prema novom zakonu za skutere do 50ccm je 100% potrebna A1 kategorija....auuu sto ce da bude kazni ovih dana 
-
Šole
#7 Re: Polaganje vozackog 50 - 125 ccm
Brate evo već par dana se ja zajebajem sa A kategorijom. Pošto imaš B kategoriju, polažeš poligon (slalom i kretanje po liniji) i gradska vožnja (3 zadate rute po Novom Gradu pa koju izvučeš) cifra se kreće od 350 do 450 KM. Ja se obučavam u autoškoli "SIGNAL" instruktor je SENAD (fin čovo) 061 130 165. Poligon se radi na Dobrinji IV (Federalni dio), na onoj garaži na sprat, kod autobuske okretaljke. Obuka je na nekim motorima 150 ccm, sa klackalica mjenjačem.
-
Rajvosa_boy
#8 Re: Polaganje vozackog 50 - 125 ccm
Ehh super hvala za informacije mislim da je za A1 onda malo jeftinije polaganje..A sto se tice skutera do 50ccm da treba A1 kategorija stvarno su zasrali sa tim zakonom to nigdje u evropi nema pa cak ni u susjednoj HR koja je 3x naprednija od bosne..Al sta je tu je nista nego da se bacimo na polaganje pozdrav..
-
KuRbLa_
#9 Re: Polaganje vozackog 50 - 125 ccm
Pa Bosna je to...ne prilagodjavamo se mi Evropi nego cekamo da se Evropa prilagodi nama