Pa neka objasni detaljnije, ali neka u kalkulaciju ubaci to da SDA ima dovoljan broj simpatizera da svaki izbori budu prihvatljivi CIK-u. Ti se odrekneš svog glasa, ili nacrtaš cvijet, simpatizer SDA glasa za SDA i gdje si bio ? Nigdje. Šta si radio ? Ništa.MedenoSrce wrote:Uprkos nespretnom izboru kandidatkinja za nacelnice opstina i ja cu glasati za Nas nego govorim da ukoliko se stvori kriticna masa glasaca koji bi postupili ovako kao sto @lubenicar predlaze moglo bi doci do revolucionarnih promjena.
Neka on to objasni detaljnije.
Pola cijelo - glasaj bijelo!
- Skijaš
#26 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
- zateznistub
#27 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Bravo madner, mogu li ti biti PR ako pobjedis?madner wrote:Glasajte za mene, mozda vama nece biti bolje ali meni hoce.
-
madjarski_lubenicar
#28 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Bez uvrede da upitam ... zašto Banksy? Zašto?Banksy wrote:Inicijativa je, bez uvrede, u moru gluposti, jedna od jačih.
Imaš bolji prijedlog?
- Skijaš
#29 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Jao, ala bi se u centralama SDA i SDP-a nasekirali. Lagumdžiju i Tihića bi se moralo staviti pod nadzor kako se ne bi zaključali u kupatilu sa žiletom.madjarski_lubenicar wrote: Naravno - ovo 'dobiti glasove' nam neće pružiti nikakvu materijalnu nagradu - niti dobro plaćena zastupnička mjesta. Sve što možemo dobiti je osjećaj da nismo sami i slabi, te da smo ujedinjeni u kritici sistema i želji da korigujemo ovaj politički sistem. Da li je to mala nagrada?
- madner
#30 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Zavisi, ako bidne velika pobjeda mozes, ako osiguram samo mjesto saksije koja se mjesecno zaljeva nema potrebe.zateznistub wrote:Bravo madner, mogu li ti biti PR ako pobjedis?madner wrote:Glasajte za mene, mozda vama nece biti bolje ali meni hoce.
- Skijaš
#31 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Neka se sada ide na jačanje Naše Stranke, a ako izrade o tom potom.darius_maximus wrote:I tako za svih 190 stranaka u drzavi...Skijaš wrote: Pa jesu li dobili vlast ? Nisu. Kad ih bude dovoljno u vlasti da naprave razliku a ti tu razliku ne budeš osjetio, onda trebamo dići ruke od njih.
- dr.Gonzo
#32 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
A kako ce tacno nevazeci glasacki listici pomoci u rjesavanju tih problema?Problem nije više u ljudima - nego u sistemu. Sistem u kojem obični građanin bilo kako glasao, vladajuća partija ima neograničenu mogućnost trošenja para. Ko će ih spriječiti? Nezavisni mediji? NGO? Mudo Marjanovo? Otkud im legitimitet i gdje im je mehanizam da to urade. To mogu uraditi jedino glasači - ali onda kada izbije problem, a ne za 4 godine. I da bi to mogli uraditi, moramo sebi obezbijediti pravo da ih smijenimo i da im damo obavezne smjernice djelovanja. Demokratski, naravno...
E, onda šta me briga da li je na vlasti NS, SDP ili neki nacionalisti, svi oni trebaju slijediti ono što im se kaže da rade i trebaju letjeti van kada im se kaže ... mrš!
- zateznistub
#33 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Pošteno!madner wrote:Zavisi, ako bidne velika pobjeda mozes, ako osiguram samo mjesto saksije koja se mjesecno zaljeva nema potrebe.zateznistub wrote:Bravo madner, mogu li ti biti PR ako pobjedis?madner wrote:Glasajte za mene, mozda vama nece biti bolje ali meni hoce.
Ovakvih politicara nama treba.
- Banksy
#34 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Izvini ako sam oštra.madjarski_lubenicar wrote:Bez uvrede da upitam ... zašto Banksy? Zašto?Banksy wrote:Inicijativa je, bez uvrede, u moru gluposti, jedna od jačih.
Imaš bolji prijedlog?
Imam. Prespavaj ili izađi i glasaj.
Ovo ispod, osim što lijepo zvuči, konkretno, na terenu, u realnosti, ne donosi ništa i ne mijenja ništa.
Ja sam apstinirala 6 godina i na koncu shvatila da je jedini način da nešto promijeniš, ako ništa da skineš one na vlasti i dovedeš neke nove, možda i gore, ali nove, da izađeš i zaokružiš najmanje zlo.madjarski_lubenicar wrote: Šta će dobiti glasači ako glasaju za bijelo i traže neposrednu demokratiju ...
1. dostojanstvo
2. zajednički politički cilj koji moć upravljanja 365 dana u godini vraća onome ko je izvorno i ima ... građanima!
3. vidjeće da konačno nisu sami na vjetrometini zastupničke 'demokratije' i neoliberalnog kapitalizma i naših ublehaša
Imala sam stav sličan tvom, ''ne želim da biram najmanje zlo, ako su svi zlo'', a sad mislim da je to sasvim pogrešan put, bez rezultata i bilo kakvog efekta.
- darius_maximus
#35 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Ko ce je to jacati? Cime se to Nasa Stranka istice, pa mislis da ce privuci vise biraca od, recimo, Stranke za evropsko Sarajevo? Mislim, meni bi bilo drago kada bi narod stao iza jedne ili dvije "gradjanske", iako je i to vise upitno danas, varijante, ali bez nekog vodje koji ce ujediniti narod(e), to mozes macku o rep okaciti...Skijaš wrote:Neka se sada ide na jačanje Naše Stranke, a ako izrade o tom potom.darius_maximus wrote:I tako za svih 190 stranaka u drzavi...Skijaš wrote: Pa jesu li dobili vlast ? Nisu. Kad ih bude dovoljno u vlasti da naprave razliku a ti tu razliku ne budeš osjetio, onda trebamo dići ruke od njih.
- madner
#36 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Kada bi se sve ove male stranke ujedinile bile bi bar treca stranka na lokalnom nivou.
-
madjarski_lubenicar
#37 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Skijaš, lezi i zatvori oči. Opusti se i zamisli da se probudiš u oktobarsko vedro jutro i da CIK objavi da 51% glasova je nevažeće iliti bijelih, u isto vrijeme je i zadnjoj kozi na Čvrsnici (bez uvrede kozama i Čvrsnici) jasno da su ti ljudi glasali bijelo ponukani ovom inicijativom. I svakom od tih 51% građana je jasno da žele istu stvar - direktnu demokratiju - pravo neposrednog odlučivanja (gdje je to moguće) i opoziva izabranih zastupnika.Skijaš wrote:Pa neka objasni detaljnije, ali neka u kalkulaciju ubaci to da SDA ima dovoljan broj simpatizera da svaki izbori budu prihvatljivi CIK-u. Ti se odrekneš svog glasa, ili nacrtaš cvijet, simpatizer SDA glasa za SDA i gdje si bio ? Nigdje. Šta si radio ? Ništa.MedenoSrce wrote:Uprkos nespretnom izboru kandidatkinja za nacelnice opstina i ja cu glasati za Nas nego govorim da ukoliko se stvori kriticna masa glasaca koji bi postupili ovako kao sto @lubenicar predlaze moglo bi doci do revolucionarnih promjena.
Neka on to objasni detaljnije.
Skijaš, ti ćeš prvi (kao bijeli glasač) viknuti ... sjaši stoko ... nećemo 'vako. Pritisak na guzonje bi postao nemoguć. Od tih 50% i više ljudi će se naći neko pametan koji će formulisati ovaj naš stav u formu zahtjeva za izmjenu izbornog zakona i pravac parlament. Ako se ne nađe takav - ja ću ga lično naći ... da ne kažem napraviti
Ako nas ne bude ni 50%, e onda dame i drugovi, gospodo i drugarice ... spremite se za dugu i izvjesnu borbu. Ono što sam siguran da ćemo kad tad dobiti to pravo. Hoćemo li to uraditi mi ili naša djeca ... e to je 'malo' i do nas.
-
Risto Kuglarić
#38 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
...i čime je tačno zaslužila da je se pokuša ojačati više od recimo Stranke za evropsko Sarajevo?darius_maximus wrote:Ko ce je to jacati? Cime se to Nasa Stranka istice, pa mislis da ce privuci vise biraca od, recimo, Stranke za evropsko Sarajevo? Mislim, meni bi bilo drago kada bi narod stao iza jedne ili dvije "gradjanske", iako je i to vise upitno danas, varijante, ali bez nekog vodje koji ce ujediniti narod(e), to mozes macku o rep okaciti...Skijaš wrote:Neka se sada ide na jačanje Naše Stranke, a ako izrade o tom potom.darius_maximus wrote: I tako za svih 190 stranaka u drzavi...
- Skijaš
#39 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Uradi što je do tebe, nemoj se opterećavati stvarima na koje ne možeš utjecati. Ali uradi što je do tebe.darius_maximus wrote:Ko ce je to jacati? Cime se to Nasa Stranka istice, pa mislis da ce privuci vise biraca od, recimo, Stranke za evropsko Sarajevo? Mislim, meni bi bilo drago kada bi narod stao iza jedne ili dvije "gradjanske", iako je i to vise upitno danas, varijante, ali bez nekog vodje koji ce ujediniti narod(e), to mozes macku o rep okaciti...Skijaš wrote:Neka se sada ide na jačanje Naše Stranke, a ako izrade o tom potom.darius_maximus wrote:
I tako za svih 190 stranaka u drzavi...
- darius_maximus
#40 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Jest', kad bi se mogle "vodje" dogovoriti o licnim interesima... Da su htjeli/znale, do sada bi se ujedinile, a ne tavorile na dnu...madner wrote:Kada bi se sve ove male stranke ujedinile bile bi bar treca stranka na lokalnom nivou.
-
madjarski_lubenicar
#41 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Banksy, ti nisi izlazila na izbore ... možda si bila bolesna, možda ti je bilo lijeno. Da li je postojala inicijativa ... ne izađi na izbore i time reci šta misliš?Banksy wrote:Izvini ako sam oštra.madjarski_lubenicar wrote:Bez uvrede da upitam ... zašto Banksy? Zašto?Banksy wrote:Inicijativa je, bez uvrede, u moru gluposti, jedna od jačih.
Imaš bolji prijedlog?
Imam. Prespavaj ili izađi i glasaj.
Ovo ispod, osim što lijepo zvuči, konkretno, na terenu, u realnosti, ne donosi ništa i ne mijenja ništa.Ja sam apstinirala 6 godina i na koncu shvatila da je jedini način da nešto promijeniš, ako ništa da skineš one na vlasti i dovedeš neke nove, možda i gore, ali nove, da izađeš i zaokružiš najmanje zlo.madjarski_lubenicar wrote: Šta će dobiti glasači ako glasaju za bijelo i traže neposrednu demokratiju ...
1. dostojanstvo
2. zajednički politički cilj koji moć upravljanja 365 dana u godini vraća onome ko je izvorno i ima ... građanima!
3. vidjeće da konačno nisu sami na vjetrometini zastupničke 'demokratije' i neoliberalnog kapitalizma i naših ublehaša
Imala sam stav sličan tvom, ''ne želim da biram najmanje zlo, ako su svi zlo'', a sad mislim da je to sasvim pogrešan put, bez rezultata i bilo kakvog efekta.
Nije, tebi je vjerovatno bilo mrsko - zgađena svim, razmišljaš nećeš ništa time promijeniti, pa je bolje provesti lijeno jutro u krevetu. To je bio samo tvoj stav i tvoja odluka, čije razloge samo ti znaš.
Ovdje pozivam na masivni odziv kako bi time dali svoj stav. Bijeli listići nisu kod nas bili nikada u značajnijoj mjeri prisutni i ovakav način glasanja će biti jasan indikator, pa i onom najglupljem parlamentarnom zastupniku biti jasan znak da građani žele uzeti demokratiju u svoje ruke ... i da smo jedinstveni u tome.
I nema više ništa mukte
- darius_maximus
#42 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Pazi, do mene moze biti svasta nesto... Mogu glasati, mogu ne glasati, mogu odluciti da zapocnem "revoluciju" (rijec koja danas nema skoro nikakvo znacenje, ali neka stoji), da se prijavim u neku stranku, osnujem svoju stranku, itd... Imas opcija koliko ti volja...Skijaš wrote: Uradi što je do tebe, nemoj se opterećavati stvarima na koje ne možeš utjecati. Ali uradi što je do tebe.
Iskreno, moguce je da cu i glasati za nekog "lijevog" u oktobru, ali treba biti iskren pa reci da je to bacanje glasova, bas kao i predavanje praznog listica sa dopisom "demokratija narodu"... Velike stranke kupuju glasace, a to mogu jer svi umiru od gladi... Dok se narod ne ujedini protiv njih, mozes ti glasati do sutra za Nase i Vase stranke, to je cisto samozamajavanje, jer pokazuje da nisi svjestan krajnjeg ishoda svojih postupaka... Ne postavlja SDA plakate zbog Nase Stranke nego zbog SBB-a i SDP-a, pa mozda i SBiH, ovo ostalo je buranija, u pravom smislu te rijeci...
-
madjarski_lubenicar
#43 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Pa sto mu gromova i jelenskih mi rogova ... hajmo se ujediniti.darius_maximus wrote:Pazi, do mene moze biti svasta nesto... Mogu glasati, mogu ne glasati, mogu odluciti da zapocnem "revoluciju" (rijec koja danas nema skoro nikakvo znacenje, ali neka stoji), da se prijavim u neku stranku, osnujem svoju stranku, itd... Imas opcija koliko ti volja...Skijaš wrote: Uradi što je do tebe, nemoj se opterećavati stvarima na koje ne možeš utjecati. Ali uradi što je do tebe.
Iskreno, moguce je da cu i glasati za nekog "lijevog" u oktobru, ali treba biti iskren pa reci da je to bacanje glasova, bas kao i predavanje praznog listica sa dopisom "demokratija narodu"... Velike stranke kupuju glasace, a to mogu jer svi umiru od gladi... Dok se narod ne ujedini protiv njih, mozes ti glasati do sutra za Nase i Vase stranke, to je cisto samozamajavanje, jer pokazuje da nisi svjestan krajnjeg ishoda svojih postupaka... Ne postavlja SDA plakate zbog Nase Stranke nego zbog SBB-a i SDP-a, pa mozda i SBiH, ovo ostalo je buranija, u pravom smislu te rijeci...
- Banksy
#44 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Osim ''indikatora'', ''znakova'', telepatskih poruka, i velikog dobitka za aktuelne, vladajuće stranke čije glasačko tijelo glasa uredno, bez pogovora, kako će biti i na ovim izborima,madjarski_lubenicar wrote: Ovdje pozivam na masivni odziv kako bi time dali svoj stav. Bijeli listići nisu kod nas bili nikada u značajnijoj mjeri prisutni i ovakav način glasanja će biti jasan indikator, pa i onom najglupljem parlamentarnom zastupniku biti jasan znak da građani žele uzeti demokratiju u svoje ruke ... i da smo jedinstveni u tome.
I nema više ništa mukte![]()
šta time dobijaš, šta se dešava na terenu, koji su konkretni, opipljivi rezultati te akcije, koje promjene, šta?
-
madjarski_lubenicar
#45 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Picin park u BL ne bi bio nikakav problem - da ljudi u BL imaju mogućnost direktnog donošenja bitnih odluka.
Dva/tri aktivista bi pokrenuli glasanje o ovom pitanju. Ljudi izašli i glasali - "Picin park može/gradilište ne može" i vozdra.
Ovako sluđeni ljudi hodaju k'o mahniti sa pišćama u rukama i traže svoja prava - da imaju jedan obični, najobičniji park. Njima treba prvo mogućnost izbora - a onda mogu izabrati da se sruše sve tajkunove građevine te se pored Picinog napravi i još pet parkova.
Dva/tri aktivista bi pokrenuli glasanje o ovom pitanju. Ljudi izašli i glasali - "Picin park može/gradilište ne može" i vozdra.
Ovako sluđeni ljudi hodaju k'o mahniti sa pišćama u rukama i traže svoja prava - da imaju jedan obični, najobičniji park. Njima treba prvo mogućnost izbora - a onda mogu izabrati da se sruše sve tajkunove građevine te se pored Picinog napravi i još pet parkova.
- madner
#46 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Dobro i ja napravim firmu, hocu da zaposlim 15 ljudi i zatrazim od opstine dozvolu. Dobijem dozvolu, dignem kredite i onda se nadje 2-3 aktivista i nista od firme i izgradnje. 
-
Risto Kuglarić
#47 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Pa ako 2-3 aktivista nagovori više od 50% ljudi iz opštine da glasaju protiv gradnje, onda da, ništa od gradnje.madner wrote:Dobro i ja napravim firmu, hocu da zaposlim 15 ljudi i zatrazim od opstine dozvolu. Dobijem dozvolu, dignem kredite i onda se nadje 2-3 aktivista i nista od firme i izgradnje.
-
madjarski_lubenicar
#48 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Sorry, baš tako ... ako si legalno dobio dozvolu - dobićeš odštetu iz budžeta, a ako je bilo muljanje - više sreće drugi put.madner wrote:Dobro i ja napravim firmu, hocu da zaposlim 15 ljudi i zatrazim od opstine dozvolu. Dobijem dozvolu, dignem kredite i onda se nadje 2-3 aktivista i nista od firme i izgradnje.
- madner
#49 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Dakle rezultat je da ce njiva ostati prazna, struka se nece pitati i 16 ljudi ce ostati bez posla.
Ja cu odplacivati krediti bez sredstava da ga vratim.
Jako glup prijedlog.
Jako glup prijedlog.
-
madjarski_lubenicar
#50 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Demokratija nije ni glupa ni pametna. Ali je statistički gledano najpravičnija od svih drugih kratija. Ako ljudi hoće njivu, ko je taj tajkun da im to pravo oduzme i napravi betonsko čudovište pored kojeg treba da žive?madner wrote:Dakle rezultat je da ce njiva ostati prazna, struka se nece pitati i 16 ljudi ce ostati bez posla.
Jako glup prijedlog.