Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post Reply
madjarski_lubenicar

#1 Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by madjarski_lubenicar »

Bijeli listić ćete ispuniti tako da ne zaokružite nijednog kandidata ili stranku i u dnu listića dopišete
(x) - demokratija narodu!

Zašto bi glasali ovako?

(*)

- jer ste se razočarali u sve stranke i nemate za koga glasati,
- jer ne želite dozvoliti nekim novim majmunima da vas nekažnjeno prave budalama i potkradaju naredne četiri godine,
- jer želite da odlučujete o vašoj sudbini,
- jer ovaj politički sistem nikada nije 'ovjeren' referendumom niti konsenzusom većine građana BiH,
- jer je vaše vlasništvo, društvena imovina - oduzeta od nas i predata ratnim profiterima,
- jer želite živjeti u zemlji sa političkim sistemom koji pruža mogućnost neposredne demokratije,

(**)

- jer ste protiv najuspješnije grane biznisa kod nas - biznisa političkih partija,
- jer želite da da ozakonite mogućnost peticije - koja će omogućiti da više od 50% građana može u bilo kojem trenutku opozvati bilo kojeg demokratski izabranog 'funkcionera', direktora javnog preduzeća i sl.,
- jer želite da se uspostavi istinski demokratski i fer sistem u kojem zaista bilo ko može biti biran,
- jer insistirate na novom izbornom zakonu koji će predvidjeti da se u slučajevima postojanja više od 50% bijelih listića - poništavaju rezultati izbora i uvode vanredne mjere koje će obezbijediti da biranje predstavnika bude slučajnim izborom građana - stanovnika zajednice koji će biti odgovorni za poslove zajednice i koji će biti dužni da u najkraćem roku pokrenu široku javnu diskusiju o budućem uređenju društvene zajednice, čiji zaključci na koncu trebaju biti demokratski potvrđeni, referendumom,

(***)

- jer na ovaj način možete konačno stvari uzeti u svoje ruke,
- jer ukoliko ostvarimo cilj - više od 20% bijelih glasova - imamo realnu mogućnost da na narednim izborima ova pitanja dignemo na državni nivo,
- jer je jedan od boljih kandidata za vijećnike na ovim izborima - Dženana Čamdžić,
- jer je Čak Noris zabrinut za izbore.

Pozivam vas da ovu inicijativu na ovom forumu obogatimo - kako bi konačno pokazali 'vlastima' da nismo nezainteresovana masa i da ćemo kad tad vratiti svoje pravo na neposredno odlučivanje o našem novcu, obrazovanju naše djece, našem javnom prevozu, našim cestama, šumama, rijekama i jezerima ...
Želimo odlučivati o našem životu u najširem smislu te riječi.

Pola cijelo - glasaj bijelo!
zvrk

#2 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by zvrk »

kontala sam napisat Pujdu za načelnika :D

predvidjam mnogo nevazecih listica ove godine

nadam se da ce ovi iz komisija za promatrabnje i brojanje biti vrijedni i prekrsiti kodekse pa poslikati i objaviti dekorisane listice :D

ne dobija se nista tim, osim mozda kontraefekta, ali nema veze :D
Skijaš

#3 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Skijaš »

madjarski_lubenicar wrote:Bijeli listić ćete ispuniti tako da ne zaokružite nijednog kandidata ili stranku
To je glupost jer tako ništa ne postižeš. Glasaj za konkretno ime i prezime, nije moguće da svima na tim listama možeš naći manu. U mnogim dijelovima svijeta ima ljudi koji bi život dali da njihovo društvo ima slobodu izbora kao mi u BiH.
Hopkins

#4 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Hopkins »

zbog ovakvih stvari i jesko kurac drzava. ono malo pametnih sto moze nesto promijeniti, unisti listic ili glasa ofrlje. zbog toga mi je draze prespavati taj dan.
zateznistub

#5 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by zateznistub »

Skijaš wrote:
madjarski_lubenicar wrote:Bijeli listić ćete ispuniti tako da ne zaokružite nijednog kandidata ili stranku
To je glupost jer tako ništa ne postižeš. Glasaj za konkretno ime i prezime, nije moguće da svima na tim listama možeš naći manu. U mnogim dijelovima svijeta ima ljudi koji bi život dali da njihovo društvo ima slobodu izbora kao mi u BiH.
Skijas, zaista cijenim tvoje pisanje, pogotovo na politici, ali sto se ovih izbora tice JA zaista ne znam kome dati glas, zasto?Pa jednostavno zato sto su se skoro svi izmijenjali a drustvo konstantno ide dole na svim nivoima. Do sada jesam izlazio na glasanje, ali ovo ce ipak, nazalost, proci bez mog glasa.
Skijaš

#6 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Skijaš »

zateznistub wrote:
Skijaš wrote:
Skijas, zaista cijenim tvoje pisanje, pogotovo na politici, ali sto se ovih izbora tice JA zaista ne znam kome dati glas, zasto?Pa jednostavno zato sto su se skoro svi izmijenjali a drustvo konstantno ide dole na svim nivoima. Do sada jesam izlazio na glasanje, ali ovo ce ipak, nazalost, proci bez mog glasa.
Glasaj za Našu Stranku.
MedenoSrce

#7 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by MedenoSrce »

Nije isto ne izaci i glasati bijelo
zateznistub

#8 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by zateznistub »

Skijaš wrote: Glasaj za Našu Stranku.
Zasto mislis da bi kad ovi dosli na vlast da bi normalnim ljudima krenulo na bolje?
Skijaš

#9 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Skijaš »

MedenoSrce wrote:Nije isto ne izaci i glasati bijelo
Ili nacrtati krug. Ili od papira napraviti avion. Sve je to različito. Ali po posljedicama po društvo, sve je to isto.
Skijaš

#10 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Skijaš »

zateznistub wrote:
Zasto mislis da bi kad ovi dosli na vlast da bi normalnim ljudima krenulo na bolje?
Jedan je način da saznamo ko je u pravu, zar ne ?
MedenoSrce

#11 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by MedenoSrce »

Off: Skijasev avatar ovaj religijski mir logo meni nekako gay friendly
Izvnjavam se ADD
madjarski_lubenicar

#12 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

A zašto bi glasao za Vašu Stranku?
U uvodnom postu je jasan moj stav da nije problem SDP, NS ili peti deseti. Nisu problem republikanci ili demokrati, nacionalisti, liberali ili socijaldemokrati.
Problem je da su političke partije postale same sebi svrha, dobro pretjerujem, one osim što svojim vođama daju sigurno i dobro plaćeno radno mjesto sa sise budžeta - oni i služe krupnom kapitalu. A vi se dame i gospodo-birači ne pitate ništa na izborima.
Možda Vaša Stranka to još ne radi ... stani malo, čim uzmete dva mandata na vrata će vam pokucati Mr. Lojo Lojavi sa prijedlogom koji ne možete odbiti. Podići će se krediti, žena hoće nove pele, dijete hoće džeparac, a budžet se prostro k'o švedski sto.
Šta će dobiti glasači glasajući za Vašu ili Njihovu Stranku, pojesti govno ... kao i 100 puta do sada.
Šta će dobiti glasači ako glasaju za bijelo i traže neposrednu demokratiju ...
1. dostojanstvo
2. zajednički politički cilj koji moć upravljanja 365 dana u godini vraća onome ko je izvorno i ima ... građanima!
3. vidjeće da konačno nisu sami na vjetrometini zastupničke 'demokratije' i neoliberalnog kapitalizma i naših ublehaša

Ovakav bijeli listić zahtjeva da imamo mogućnost da zastupnici Vaše Stranke ili Njihove Stranke mogu biti opozvani od demokratske većine (građana se veda) u bilo koje doba dana ili noći. Ne za četiri godine, nego sutra ako treba. A sve demokratski i fino.

Valja'l vako?
zateznistub

#13 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by zateznistub »

MedenoSrce wrote:Off: Skijasev avatar ovaj religijski mir logo meni nekako gay friendly
Izvnjavam se ADD
Eto tvoj je cool :D
Skijas, u pravu si.
darius_maximus

#14 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by darius_maximus »

Skijaš wrote:
zateznistub wrote:
A sta bi se kao promijenilo?
Evo ja sam na proslim izborima glasao za Nasu Stranku, pravo sam se usrecio...

Iako u ovoj drzavi ima 190 stranaka, svi mi znamo da se sve vrti oko 10-ak stranaka.
Ja glasam za Nasu Stranku (samo navodim kao primjer, moze bilo koja "manje poznata" stranka koja jos nije bila na vlasti), dok 100 glasa za SDA ili SDP... SDA uvijek moze uzeti glasove na patriotizam i nacionalizam, to je valjda svima jasno... SDP je bio kao neka "alternativa" ali su i oni izgubili povjerenje gradjanja, pa ce se sada vecina njihovih glasova rasprsiti po manje poznatim strankama i sta si dobio? Nista...
Od ovih manjih niko nikad nece biti neki faktor da bi sam odlucivao o necemu, dok su ove velike stranke sve u pet deka, lopov do lopova... Kad ce se biracko tijelo udruziti iza neke sile koja ce biti pokretac promjena, ne znam, ali to nece biti u skorije vrijeme...
Skijaš

#15 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Skijaš »

MedenoSrce wrote:Off: Skijasev avatar ovaj religijski mir logo meni nekako gay friendly
Izvnjavam se ADD
Kad smo već kod te teme, mene ljuti dozlaboga to što recimo Naša Stranka daje više pažnje pravima LGBT populacije nego problemu opšteprihvaćenosti abortusa. Kao da je to zub, iščupaš i riješiš problem. Ali ću ipak podržati NS jer se njima (kao ni nizu drugih stranaka) nije dalo šansu da urade nešto po pitanju ekonomije (koja se tiče egzistencije ljudi) i zato ne možemo reći da su svi isti. Možda jesu, ali hajde da im se pruži šansu, da vidimo jesu li ili treba tražiti dalje.
madjarski_lubenicar

#16 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Skijaš wrote:
Problem nije više u ljudima - nego u sistemu. Sistem u kojem obični građanin bilo kako glasao, vladajuća partija ima neograničenu mogućnost trošenja para. Ko će ih spriječiti? Nezavisni mediji? NGO? Mudo Marjanovo? Otkud im legitimitet i gdje im je mehanizam da to urade. To mogu uraditi jedino glasači - ali onda kada izbije problem, a ne za 4 godine. I da bi to mogli uraditi, moramo sebi obezbijediti pravo da ih smijenimo i da im damo obavezne smjernice djelovanja. Demokratski, naravno...
E, onda šta me briga da li je na vlasti NS, SDP ili neki nacionalisti, svi oni trebaju slijediti ono što im se kaže da rade i trebaju letjeti van kada im se kaže ... mrš!
Skijaš

#17 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Skijaš »

madjarski_lubenicar wrote:Ovakav bijeli listić zahtjeva da imamo mogućnost da zastupnici Vaše Stranke ili Njihove Stranke mogu biti opozvani od demokratske većine (građana se veda) u bilo koje doba dana ili noći. Ne za četiri godine, nego sutra ako treba. A sve demokratski i fino.

Valja'l vako?
Ne valja, kako ćeš ih opozvati ako su SDA i SBB dobili podršku "svojih" ? Ti si se ustvari samo odrekao svog prava, ne možeš negirati činjenicu da je neko glasao za SDA.
Skijaš

#18 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Skijaš »

darius_maximus wrote:
Skijaš wrote:
zateznistub wrote:
A sta bi se kao promijenilo?
Evo ja sam na proslim izborima glasao za Nasu Stranku, pravo sam se usrecio...
Pa jesu li dobili vlast ? Nisu. Kad ih bude dovoljno u vlasti da naprave razliku a ti tu razliku ne budeš osjetio, onda trebamo dići ruke od njih.
Skijaš

#19 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Skijaš »

madjarski_lubenicar wrote:
Skijaš wrote:
Problem nije više u ljudima - nego u sistemu. Sistem u kojem obični građanin bilo kako glasao, vladajuća partija ima neograničenu mogućnost trošenja para. Ko će ih spriječiti?
Pa zato i postoje izbori svakih par godina da možeš podržati neku drugu stranku ako opcija za koju si glasao ne opravda tvoje povjerenje
MedenoSrce

#20 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by MedenoSrce »

Uprkos nespretnom izboru kandidatkinja za nacelnice opstina i ja cu glasati za Nas nego govorim da ukoliko se stvori kriticna masa glasaca koji bi postupili ovako kao sto @lubenicar predlaze moglo bi doci do revolucionarnih promjena.
Neka on to objasni detaljnije.
madner

#21 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by madner »

Glasajte za mene, mozda vama nece biti bolje ali meni hoce.
madjarski_lubenicar

#22 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Skijaš sa tobom ću posebno. :-D

Ja molim sve one koji imaju pozitivan stav prema ovoj inicijativi za aktivni angažman na ovom forumu - u smislu prijedloga, primjedbi ... kako bi je u kratkom vremenu ozvaničili i proširili te pokušali dobiti značajan dio glasova. Ja ne želim da ovo bude moja inicijativa, nego naša.
Ako niko ne želi učestvovati u formiranju inicijative... ja odustajem jer demokratija bez naroda je k'o burek bez mesa ... a vi nastavite gdje ste stali, prije nego što sam vas ovako nepristojno prekinuo :) .

Naravno - ovo 'dobiti glasove' nam neće pružiti nikakvu materijalnu nagradu - niti dobro plaćena zastupnička mjesta. Sve što možemo dobiti je osjećaj da nismo sami i slabi, te da smo ujedinjeni u kritici sistema i želji da korigujemo ovaj politički sistem. Da li je to mala nagrada?
darius_maximus

#23 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by darius_maximus »

Skijaš wrote: Pa jesu li dobili vlast ? Nisu. Kad ih bude dovoljno u vlasti da naprave razliku a ti tu razliku ne budeš osjetio, onda trebamo dići ruke od njih.
I tako za svih 190 stranaka u drzavi... Pa sta ti mislis koliko to moze trajati? I to nemamo 190 stranaka sa novim i odrzivim planovima i programima, nego stranke koje se odvoje od maticnih stranaka pa osnuju "novu" stranku za koju jos nismo glasali... Prava mitoza, samo se dijele i hapaju...
Ne dizem ja ruke od stranke, nego od sistema... Ne moze brate ovako do u nedogled, nema smisla stvarno... Umjesto da vlast strepi od gradjana koji nemaju sta jesti, gradjani strepe hoce li sutra imati koru hljeba da pojedu...
madjarski_lubenicar

#24 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

MedenoSrce wrote:Uprkos nespretnom izboru kandidatkinja za nacelnice opstina i ja cu glasati za Nas nego govorim da ukoliko se stvori kriticna masa glasaca koji bi postupili ovako kao sto @lubenicar predlaze moglo bi doci do revolucionarnih promjena.
Neka on to objasni detaljnije.
MedenoSrce, moj cilj je upravo takav - drastična i pozitivna promjena ili ništa. Ništa već imamo ... 20 godina.

Ali da bi to krenulo sa mrtve tačke je bitno da se oformi početno jezgro sličnomišljenika... to tek treba da vidimo da li postoji ovdje ... koji će pomoći da se ova inicijativa objavi i proširi .
Last edited by madjarski_lubenicar on 12/09/2012 10:16, edited 1 time in total.
Banksy

#25 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Banksy »

Inicijativa je, bez uvrede, u moru gluposti, jedna od jačih.
Post Reply