Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?
- perfekcionista1
#26 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?
Ako se nije puno pokvarilo isprziti skuhati i dati zivotinjama, cukama na ulici. Haman bi ovo moglo proci i kao sadaka 
-
kerima1
-
belfy
#28 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?
zbog dvije stvari. ako je ovo kurbansko meso kojim slucajem ispravno onda ne smije ici zivotinjama. tada se raspodjela jasno zna. druga stvar - ako je meso pokvareno i zivotinja umre zbog toga, onda si ubio zivotinju sto nije u redu. a hajvanima se bacaju nepokvareni ostaci hrane, ali nikako kurbana. cak i kosti kurbana se kopaju u zemlju zbog zivotinja i tu bi onda trebalo biti sve jasno.kerima1 wrote:Od tebe pametna ovo nisam ocekivalabelfy wrote:evo da ti ateista kaze - tretiras ga isto kao ostatke od kurbana. zakopati u dublju jamu koju hajvani nece moci otkopati.![]()
Zasto da ne pojedu hajvani koji se hrane mesom ionako se njima bacaju ostaci ?!
-
kerima1
#29 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?
Daj ba pa sto se ne potruju macke i psi koji se hrane ustajalom hranom sa smetljista?belfy wrote:zbog dvije stvari. ako je ovo kurbansko meso kojim slucajem ispravno onda ne smije ici zivotinjama. tada se raspodjela jasno zna. druga stvar - ako je meso pokvareno i zivotinja umre zbog toga, onda si ubio zivotinju sto nije u redu. a hajvanima se bacaju nepokvareni ostaci hrane, ali nikako kurbana. cak i kosti kurbana se kopaju u zemlju zbog zivotinja i tu bi onda trebalo biti sve jasno.kerima1 wrote:Od tebe pametna ovo nisam ocekivalabelfy wrote:evo da ti ateista kaze - tretiras ga isto kao ostatke od kurbana. zakopati u dublju jamu koju hajvani nece moci otkopati.![]()
Zasto da ne pojedu hajvani koji se hrane mesom ionako se njima bacaju ostaci ?!
Nikako mi nije jasno da se zakopaju kosti u zemlju,pored zivih dusa gladnih..
-
belfy
#30 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?
cuj, ja sam ovdje covjeku odgovorio na "propise". a to sto se tebi isti ne svidjaju...sta da ti kazem. takodjer, macke i psi se itekako otruju hranom sa smetljista, no to nije tema ove emisije.
- skafiskafsnjak
#31 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?
Meso nije pokvareno bilo nego se generalno malo vise "cuje" nego obicno . Ja sam pitao sta da radim ako je pokvareno ... po Islamu, sta je ispravno ... zakopati u zemlju, baciti u vodu itd itd .
Mislim da je grijeh da se zivotinje hrane kurbanskim mesom. Kad se kolje kurban , ne valja one ostatke zivotinjama davati ..tako da sumnjam i meso da valja ...
Mislim da je grijeh da se zivotinje hrane kurbanskim mesom. Kad se kolje kurban , ne valja one ostatke zivotinjama davati ..tako da sumnjam i meso da valja ...
- muha_sa
#32 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?
nisam vjernik al poticem iz kuce u kojoj je majka (nana) bila vjernica i kuce u kojoj se kurban klao. Nikad za nikad se ostaci nisu životinjama davali vec se nosilo i duboko zakopavalo. tako isto i kuhano jal peceno kurbansko meso--ostatak (kosti) se u zemlju zakopavalo.skafiskafsnjak wrote:Meso nije pokvareno bilo nego se generalno malo vise "cuje" nego obicno . Ja sam pitao sta da radim ako je pokvareno ... po Islamu, sta je ispravno ... zakopati u zemlju, baciti u vodu itd itd .
Pošto su sad neki novi vjernici na sceni pojma ti nemam kako je sad
- skafiskafsnjak
#33 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?
Pa istog sam misljenja ... ne daje se zivotinjama - ostaci se zakopavaju .
- bvcx
#34 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?
Nema veze pojele su bakterije i crvi. A kada ti sićušni organizmi završe svoj životni vijek, postaće hrana drugim organizmima a ono što ostane biće dobro đubrivo za biljke.