Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?

Rasprave o vjerskim temama.
perfekcionista1

#26 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?

Post by perfekcionista1 »

Ako se nije puno pokvarilo isprziti skuhati i dati zivotinjama, cukama na ulici. Haman bi ovo moglo proci i kao sadaka :-D
kerima1

#27 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?

Post by kerima1 »

...
belfy

#28 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?

Post by belfy »

kerima1 wrote:
belfy wrote:evo da ti ateista kaze - tretiras ga isto kao ostatke od kurbana. zakopati u dublju jamu koju hajvani nece moci otkopati.
Od tebe pametna ovo nisam ocekivala :)
Zasto da ne pojedu hajvani koji se hrane mesom ionako se njima bacaju ostaci ?!
zbog dvije stvari. ako je ovo kurbansko meso kojim slucajem ispravno onda ne smije ici zivotinjama. tada se raspodjela jasno zna. druga stvar - ako je meso pokvareno i zivotinja umre zbog toga, onda si ubio zivotinju sto nije u redu. a hajvanima se bacaju nepokvareni ostaci hrane, ali nikako kurbana. cak i kosti kurbana se kopaju u zemlju zbog zivotinja i tu bi onda trebalo biti sve jasno.
kerima1

#29 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?

Post by kerima1 »

belfy wrote:
kerima1 wrote:
belfy wrote:evo da ti ateista kaze - tretiras ga isto kao ostatke od kurbana. zakopati u dublju jamu koju hajvani nece moci otkopati.
Od tebe pametna ovo nisam ocekivala :)
Zasto da ne pojedu hajvani koji se hrane mesom ionako se njima bacaju ostaci ?!
zbog dvije stvari. ako je ovo kurbansko meso kojim slucajem ispravno onda ne smije ici zivotinjama. tada se raspodjela jasno zna. druga stvar - ako je meso pokvareno i zivotinja umre zbog toga, onda si ubio zivotinju sto nije u redu. a hajvanima se bacaju nepokvareni ostaci hrane, ali nikako kurbana. cak i kosti kurbana se kopaju u zemlju zbog zivotinja i tu bi onda trebalo biti sve jasno.
Daj ba pa sto se ne potruju macke i psi koji se hrane ustajalom hranom sa smetljista?
Nikako mi nije jasno da se zakopaju kosti u zemlju,pored zivih dusa gladnih.. :-)
belfy

#30 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?

Post by belfy »

cuj, ja sam ovdje covjeku odgovorio na "propise". a to sto se tebi isti ne svidjaju...sta da ti kazem. takodjer, macke i psi se itekako otruju hranom sa smetljista, no to nije tema ove emisije.
skafiskafsnjak

#31 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?

Post by skafiskafsnjak »

Meso nije pokvareno bilo nego se generalno malo vise "cuje" nego obicno . Ja sam pitao sta da radim ako je pokvareno ... po Islamu, sta je ispravno ... zakopati u zemlju, baciti u vodu itd itd .

Mislim da je grijeh da se zivotinje hrane kurbanskim mesom. Kad se kolje kurban , ne valja one ostatke zivotinjama davati ..tako da sumnjam i meso da valja ...
muha_sa

#32 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?

Post by muha_sa »

skafiskafsnjak wrote:Meso nije pokvareno bilo nego se generalno malo vise "cuje" nego obicno . Ja sam pitao sta da radim ako je pokvareno ... po Islamu, sta je ispravno ... zakopati u zemlju, baciti u vodu itd itd .

Mislim da je grijeh da se zivotinje hrane kurbanskim mesom. Kad se kolje kurban , ne valja one ostatke zivotinjama davati ..tako da sumnjam i meso da valja ...
nisam vjernik al poticem iz kuce u kojoj je majka (nana) bila vjernica i kuce u kojoj se kurban klao. Nikad za nikad se ostaci nisu životinjama davali vec se nosilo i duboko zakopavalo. tako isto i kuhano jal peceno kurbansko meso--ostatak (kosti) se u zemlju zakopavalo.
Pošto su sad neki novi vjernici na sceni pojma ti nemam kako je sad
skafiskafsnjak

#33 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?

Post by skafiskafsnjak »

Pa istog sam misljenja ... ne daje se zivotinjama - ostaci se zakopavaju .
bvcx

#34 Re: Pokvareno kurbansko meso - sta ciniti ?

Post by bvcx »

Nema veze pojele su bakterije i crvi. A kada ti sićušni organizmi završe svoj životni vijek, postaće hrana drugim organizmima a ono što ostane biće dobro đubrivo za biljke. :kiss:
Post Reply