Pokvarena turbina

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
AdnanSA

#1 Pokvarena turbina

Post by AdnanSA »

Opel Vektra 2,2 DTI. 170 000 km a satu. Navodno je turbina kaput.
Kako se maifestuje? Auto samo radi ne leru puši bijeli dim i neće primiti gas. Check engine gori.
Auto nije moje srećom.
U pomoć
emko1234

#2 Re: Pokvarena turbina

Post by emko1234 »

auto sam radi na leru?..jel mozes voziti ikako?mozes li dat gas kad je u leru,jel se cuje turbina ikako?
AdnanSA

#3 Re: Pokvarena turbina

Post by AdnanSA »

Auto neće preko 1300 obrtaja i guši se. Ima kamara bijelog dima.
Bullet Tooth Tony

#4 Re: Pokvarena turbina

Post by Bullet Tooth Tony »

turbina ce ti uskoro otici :)
LeKo

#5 Re: Pokvarena turbina

Post by LeKo »

Prije će biti da je do pumpe visokog pritiska, da je turbina u leru bi primao gao bez problema.
Gile Šampion

#6 Re: Pokvarena turbina

Post by Gile Šampion »

AdnanSA wrote:Opel Vektra 2,2 DTI. 170 000 km a satu. Navodno je turbina kaput.
Kako se maifestuje? Auto samo radi ne leru puši bijeli dim i neće primiti gas. Check engine gori.
Auto nije moje srećom.
U pomoć
Bijeli dim obično znači da je neka od karika ''spala'' ,kompresija popustila i auto radi na manje klipova nego inače...Turbina nije sigurno :)

Znači generalka motora :-)
Bakir1

#7 Re: Pokvarena turbina

Post by Bakir1 »

bijeli dim moze biti dihtung motora pa da voda dospjeva direktno u auspuh.
a moze biti i turbina samo sto tada gori ulje i to bi se trebalo osjetiti u mirisu dima.
ako je do turbine ne preostaje nista drugo sem zamjene iste sto ce biti skupo ali ni priblizno skupo kao u slucaju cdti motora i turbine sa varijabilnom geometrijom.
jesu li ovakvi simptomi?
http://www.youtube.com/watch?v=gyNnMH5N ... re=related
MyCore

#8 Re: Pokvarena turbina

Post by MyCore »

Vrlo jednostavan i pouzdan metod: Otvori cep za ulje i vidi pusi li ako da rastavljaj motor, ako ne donesi turbinu (Turboactiv d.o.o.), ili se javi na pvt.
Desert Wind

#9 Re: Pokvarena turbina

Post by Desert Wind »

MyCore wrote:Vrlo jednostavan i pouzdan metod: Otvori cep za ulje i vidi pusi li ako da rastavljaj motor, ako ne donesi turbinu (Turboactiv d.o.o.), ili se javi na pvt.
pogledaj usput na šipci ulja kakva je konzistencija motornog ulja kao i sadrzaja posude kroz koju protice tekucina za hladjenje motora - ako ima bjelicastih tragova motor je rekao alahimanet....

ja imam jednu teoriju a to je ako je posuda za hladjenje motora jako mrljava i crna propust u sistemu dihtovanja postoji ili je auto bilo prilicno zlostavljano, ako na karteru izbija motorno ulje znaci i da u posudi postoji kompresija nabijena iz cilindara te izbija na pore kartera, pogotovo ako je jos i odusak zraka zacepljen nekako...
AdnanSA

#10 Re: Pokvarena turbina

Post by AdnanSA »

Da dodam još par riječi. Auto je popravljeno u međuvremenu. U pitanju je bio mjerač protoka zraka. Onaj neki servis za Opele iz Zenice je riješio problem. Dakle ni turbina ni nešto drugo fatalno nije bilo.
Desert Wind

#11 Re: Pokvarena turbina

Post by Desert Wind »

AdnanSA wrote:Da dodam još par riječi. Auto je popravljeno u međuvremenu. U pitanju je bio mjerač protoka zraka. Onaj neki servis za Opele iz Zenice je riješio problem. Dakle ni turbina ni nešto drugo fatalno nije bilo.
obradovah se i ja...
Post Reply