Pokušaj pljačke Provincijalata Bosne Srebrene u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

valterbranisarajevo

#1 Pokušaj pljačke Provincijalata Bosne Srebrene u Sarajevu

Post by valterbranisarajevo »

Pokušaj pljačke Provincijalata Bosne Srebrene u Sarajevu

U noći s nedjelje na ponedjeljak oko 1,40 sati dogodio se pokušaj oružane pljačke kuće Provincijalata Bosne Srebrene u središtu Sarajeva, potvrdili su u Provinciji Bosne Srebrene otkrivajući ekskluzivno za Večernjak tijek dramatične noći i pokušaja drske pljačke.

Maskirani provalnici
Dvojica naoružanih u crno maskiranih razbojnika, s kapama i prorezom za oči i usta pokušali su najprije provaliti ulazna vrata, no kako im to nije uspjelo provalili su kroz prozor u tajništvu. Ušli su u spavaću sobu oca provincijala fra Mije Džolana i s naslonjenim pištoljem na čelo tražili novac, blagajnu.

Srećom sve je završilo sretno: pljačkaši su ili uvjereni da su neki veliki novac došli tražiti na pogrešnom mjestu ili im plan nije tekao kako su predviđali. Činili su sve da provincijala uplaše prijetnjom da će ga ubiti, ako im ne pokaže gdje je blagajna.

Udarili provincijala
Sva braća (fra Šimo Grgić i fra Zdravko Dadić) i sestre (s. Željka Kopić i s. Branislava Sičaja ) u kući su prošli bez posljedica, premda vidno uznemireni i zaplašeni, osim što je otac provincijal dobio udarac pištoljem u potkoljenicu. Radi se o lakšoj tjelesnoj ozljedi. Pljačkaši su na koncu napustili kuću istim putem kojim su i ušli.

Ništa nisu otuđili, ali su ostavili dosta tragova za kriminalističku obradu. Pozivajući u pomoć kroz prozor spavaće sobe provincijal je uspio alarmirati susjeda Mirzu Ćurevca, čija je majka Hanka pozvala policiju.

Specijalna policija se pojavila vrlo brzo, a uskoro i drugi sastavi policije grada, županije i FBiH, inspektori, stručnjaci za kriminalnu obradu, snimili postojeće tragove i materijalne dokaze. Pozvali su Hitnu pomoć koja je provincijala odvezla u Klinički bolnički s centar Koševo, gdje je obavljeno rendgensko snimanje noge i ustanovljeno da nema loma noge.

Večernji list 22.1.2008.

Ovaj odvratni napad pljačkaša na provincijala i njegovu braću franjevce treba najoštrije osuditi. na žalost bojim se da će političari i ovo iskoristiti za širenje mržnje..

MUPKS je gnusni zločin nad gospođom Ljubicom Spasojević riješio za nepunih 40 minuta, pa se nadam da će i ovaj neljudski čin riješiti isto tako efikasno, a da će počinitelji završiti iza zatvorskih rešetaka veoma dugo...

Hoće li ikada doći vrijeme da razgovaramo o lijepim stvarima koje se dešavaju u Sarajevu? :(

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/bi ... 7/index.do
d2

Post by d2 »

ne slazem se, mislim da policija jednako tretira sve gradjane i da bi bilo isto i da je provaljena dzamija i pravoslavna crkva i sinagoga.

na vrh mi je glave o ugrozenosti ovih ili onih, ja sam ovaj ili onaj i nisam ugrozen bio nikad, ni prije rata, ni u toku rata niti sam sada.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:roll: Znaci, ... sad je red na Komsica da ode u posjetu, ... :roll:
pitt

Post by pitt »

pape wrote::roll: Znaci, ... sad je red na Komsica da ode u posjetu, ... :roll:
sto komsic....pa on nije 'rvatski preCjednik.....kazu u 'ercegovini :D:D:D
cyprus

Post by cyprus »

d2 wrote:ne slazem se, mislim da policija jednako tretira sve gradjane i da bi bilo isto i da je provaljena dzamija i pravoslavna crkva i sinagoga.

na vrh mi je glave o ugrozenosti ovih ili onih, ja sam ovaj ili onaj i nisam ugrozen bio nikad, ni prije rata, ni u toku rata niti sam sada.
A da li bi ti isti komentar bio na recimo opljačkanu džamiju u recimo Stocu? :roll:
Šandor

Post by Šandor »

cyprus wrote:A da li bi ti isti komentar bio na recimo opljačkanu džamiju u recimo Stocu? :roll:
Suštinska razlika je u tome što na "našoj" strani skoro uvijek nađu počinioce. Šta god da je u pitanju. Pljačkaši ili ekstremi. U RS-u su riješili svega par ubistava povratnika. Svaki put su ubica i ubijeni bili iste nacionalnosti. Preostali napadi na povratnike i ubistva nikada nisu riješeni. A njihov broj se mjeri u stotinama od Dejtona. Bio si mali kad su u Zapadnom Mostaru pucale bombe u stanovima ljudi koji su vratili imovinu. Neposredno nakon rata. Bilo je takvih slučajeva koliko hoćeš. Ne znam tačan broj jer niko ne vodi računa o tome. Ali se sjećam. Nikad niti jedan slučaj nije riješen.

Sjećam se da su 1993. godine napravili veliku ogradu oko Katedrale. Kad su nas napali HV i HVO. Iako nije bilo potrebe jer crkve nisu srušene. Ne samo u Sarajevu nego ni u Brezi, Visokom, Bihaću, Tešnju...... Nije postojao plan da se to uradi niti je bilo ko pokušao.
cyprus

Post by cyprus »

Šandor wrote:
cyprus wrote:A da li bi ti isti komentar bio na recimo opljačkanu džamiju u recimo Stocu? :roll:
Suštinska razlika je u tome što na "našoj" strani skoro uvijek nađu počinioce. Šta god da je u pitanju. Pljačkaši ili ekstremi. U RS-u su riješili svega par ubistava povratnika. Svaki put su ubica i ubijeni bili iste nacionalnosti. Preostali napadi na povratnike i ubistva nikada nisu riješeni. A njihov broj se mjeri u stotinama od Dejtona. Bio si mali kad su u Zapadnom Mostaru pucale bombe u stanovima ljudi koji su vratili imovinu. Neposredno nakon rata. Bilo je takvih slučajeva koliko hoćeš. Ne znam tačan broj jer niko ne vodi računa o tome. Ali se sjećam. Nikad niti jedan slučaj nije riješen.

Sjećam se da su 1993. godine napravili veliku ogradu oko Katedrale. Kad su nas napali HV i HVO. Iako nije bilo potrebe jer crkve nisu srušene. Ne samo u Sarajevu nego ni u Brezi, Visokom, Bihaću, Tešnju...... Nije postojao plan da se to uradi niti je bilo ko pokušao.
E dok god se budu upotrebljavale ove riječi gore među navodnicima što sam boldiro, u ovoj državi nema ozbiljne konstruktivne priče.

I Sarajevo i Stolac i Mostar i Pale i Grude i svi ostali gradovi i sela u BiH trebali bi da su "naša strana". Dokle god je drugačije mi ne možemo dalje. Ja predpostavljam da ćeš se vjerovatno složit sa ovim što sam napisao, ali i da ćeš cjelokupnu krivicu prebacit na Srbe i Hrvate, što nas opet vraća na početak :roll: .
Šandor

Post by Šandor »

Moram te razočarati. Neću se složiti s tobom. Upravo zbog onoga što sam napisao.
cyprus

Post by cyprus »

Šandor wrote:Moram te razočarati. Neću se složiti s tobom. Upravo zbog onoga što sam napisao.
Tim gore. A znam da ako stobom krenem u ubjeđivanje, da ni jedan ni drugi nećemo puno postić, tako da bolje da ne začatavamo temu i pustimo ljudima da nešto kažu vezano za temu.
Šandor

Post by Šandor »

cyprus wrote:Tim gore. A znam da ako stobom krenem u ubjeđivanje, da ni jedan ni drugi nećemo puno postić, tako da bolje da ne začatavamo temu i pustimo ljudima da nešto kažu vezano za temu.
Tvoju tezu prihvatit će možda 5% Bošnjaka. Oni sa 2 zuba i 4 razreda osnovne škole.

Ne vjerujem da možeš pronaći veću grupu Bošnjaka koji će reći da su Grude, Pale, Stolac.....naša strana. Šta god značilo ovo "naša".

Možda ako su okupljeni aktivni u stranci. Po direktivi će reći.
cyprus

Post by cyprus »

Šandor wrote:
cyprus wrote:Tim gore. A znam da ako stobom krenem u ubjeđivanje, da ni jedan ni drugi nećemo puno postić, tako da bolje da ne začatavamo temu i pustimo ljudima da nešto kažu vezano za temu.
Tvoju tezu prihvatit će možda 5% Bošnjaka. Oni sa 2 zuba i 4 razreda osnovne škole.

Ne vjerujem da možeš pronaći veću grupu Bošnjaka koji će reći da su Grude, Pale, Stolac.....naša strana. Šta god značilo ovo "naša".

Možda ako su okupljeni aktivni u stranci. Po direktivi će reći.
Upravo potvrđuješ ono što sam reko - to je tragedija naše zemlje.

Ako to Bošnjaci neće, zašto bi to onda Hrvati ili Srbi htjeli. :roll:
Šandor

Post by Šandor »

cyprus wrote:Upravo potvrđuješ ono što sam reko - to je tragedija naše zemlje.

Ako to Bošnjaci neće, zašto bi to onda Hrvati ili Srbi htjeli. :roll:
Nemam namjeru dokazivati da nisi u pravu. Nemam ni vremena ni živaca. A i ne želim ulaziti dublje u ovu tematiku.

Varaš se ako misliš da su Bošnjaci bezgriješni iz moje perspektive.

Ali Stolac, Pale, Grude, Zap. Mostar....to nikad neće biti moja strana.

---------------------------------------------------------------------------------------

Nadam se da će počinioci biti pronađeni.
xon_sa

Post by xon_sa »

Hajde za promjenu tu pricu sve je ovo "nasa" strana pricajte na podrucjima gdje kolo vode hrvati i srbi...

Oruzana pljacka kao bilo koja druga. Nigdje u tekstu se ne spominju nikakve informacije koje bi upucivale na bilo kakvu povezanost slucaja sa nacionalizmom. Da se razumijemo, u Sarajevu je bilo i pljackanja dzamija. Od policije ocekujem isti tretman kao i za sve ostale slicne slucajeve, dakle nikakav poseban tretman. Nema potrebe za povlacenjem pitanja ugrozenosti u Sarajevu...
Fiore

Post by Fiore »

Ako ih uhvate.,treba im samo jedno brijanje sa izbrijavanjem 8-)
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

boki071 wrote:IH da su upali u dzamiju sad bi visili na banderi, ovako da bog da
šta ovim hoćeš da kažeš
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

Šandor wrote:

:thumbup:
malamaca

Post by malamaca »

Bas mislim da ce ovaj slucaj dobiti specijalni tretman. I to bas zato da "bosnjacka" policija u Sarajevu pokaze kako ona to nije, kako je svima nama veoma stalo da zaštitimo "ugrozene" u gradu. Na kraju kad saberes sve te brige i borbe protiv lazne ugrozenosti nebosnjaka, ispade da smo najugrozeniji upravo mi - Bosnjaci. Pun mi je vise klinac tog dokazivanja i borbe protiv lazne ugrozenosti.
Da me se pogresno ne shvati, nisam nacionalista niti mrzim bilo koga i ne smetaju mi ni vanzemaljci sve dok zive po nekakvim civilizacijskim normama.
cyprus

Post by cyprus »

emir101 wrote:
cyprus wrote:
d2 wrote:ne slazem se, mislim da policija jednako tretira sve gradjane i da bi bilo isto i da je provaljena dzamija i pravoslavna crkva i sinagoga.

A da li bi ti isti komentar bio na recimo opljačkanu džamiju u recimo Stocu? :roll:
Pa covjek ti rece "ja sam ovaj ili onaj", citas li prije nego postas?
Da, čitam, ali isto tako znam, da je kojim slučajem opljačkana džamija u Banjaluci ili recimo Stocu (svejedno), da bi ovdje komentari dosezali čak do politički naručene pljačke. :roll:
amrica

Post by amrica »

a fino pise u tekst da su komsija Mirza i njegova mama Hanka zvali policiju. Zasto nema komentara o tome? Napr kako je to potpuno normalno? Ili nije? Meni jeste.
cyprus

Post by cyprus »

amrica wrote:a fino pise u tekst da su komsija Mirza i njegova mama Hanka zvali policiju. Zasto nema komentara o tome? Napr kako je to potpuno normalno? Ili nije? Meni jeste.
I meni :)
Prozor

Post by Prozor »

Jedan, sada malo stariji ciko, na pola Srbin i na pola Hrvat, je sa drugom Bosnjakom u ratu vise puta za redom pljackao Caritas...

Ovo je na policiji, tu bagru treba sto brze zatvoriti, fakat ih je previse...
nokturno

Post by nokturno »

cyprus wrote:

Dole ne pljackaju, nego pucaju zoljom ili bacaju gradjevinski materijal u Bregavu. Nikakvo koristoljublje...samo mrznja.
cyprus

Post by cyprus »

Za nokturna:

Da, slažem se da ima mržnje i previše dole, ali tvrdit da je dole isključivo mržnja, a ovdje isključivo koristoljublje je u najmanju ruku stupidno, na ne tražim kakve gore riječi.
Last edited by cyprus on 23/01/2008 17:40, edited 2 times in total.
Prozor

Post by Prozor »

Hajte ne okrecite i ovo na kako je kod njih...
xon_sa

Post by xon_sa »

cyprus wrote:Za nokturna:

Da, slažem se da ima mržnje i previše dole, ali tvrdit da je dole isključivo mržnja, a ovdje isključivo koristoljublje je u najmanju ruku stupidno, na ne tražim kakve gore riječi.
Hajde popusti vise. Napadnuti je zamolio preko medija da se ovaj slucaj ne koristi za dokazivanje toboznje ugrozenosti i da nema nikakve veze sa nacionalizmom. Ili ces mu ti reci da ne vjeruje u ono sto je vidio vec ono sto ti zamisljas :roll:
Post Reply