Pokrivanje zhene u krshtjanstvu???

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ucenik

#1 Pokrivanje zhene u krshtjanstvu???

Post by ucenik »

Pokrivanje zhene u krshtjanstvu???
Da li to postoji u katolichanstvu i pravoslavlju???
Da li ima nekea naredba koja zhenama striktno naredjuje da se drzhe nekih pravila oblachenja???
Zashto redovnice/monahinje pokrivaju sve sem lica i shaka, kao muslimanke???
Chesto prolazim putem koji ide kroz selo Hrgovi, katolichko inache, u opshtini Gradachac, izmedju Srebrenika i Brchkog, i stalno vidim starije zhene odjevene gotovo indentichno kao i muslimanke; duga suknja i dugi rukavi i u po ljeta na 40 stepeni,marama ispod koje se nazire josh jedna marama....U komshiluku gdje smo zhivjeli tokom rata starije zhene pravoslavke su takodje nosile marame i duge suknje....
Jel to samo obichaj???
Kako se zhena treba obutj kada ide u crkvu?
Kako kad se moli sama kod kutje?
sanjanin

Post by sanjanin »

Zakasnio si jedno dvije godine sa ovom temom..... :(:D
ucenik

Post by ucenik »

Ma dobbro nije mi namjera nekog zadirkivat, i dokzaivat da je moje pravo a sve ostalo krivo, samo bih zhelio da znam....
ucenik

Post by ucenik »

a dodushe i novi sam chlan na ovom forumu...
sanjanin

Post by sanjanin »

ucenik wrote:Ma dobbro nije mi namjera nekog zadirkivat, i dokzaivat da je moje pravo a sve ostalo krivo, samo bih zhelio da znam....
Pa kazem ti. Samo zakasnio si jedno dvije godine da bi tema dosla do izrazaja
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

crkva pravoslavna ne odredjuje kako će žene biti obučene u hramu
ili manastiru, ali ono što postoji jeste da se u znak poštovanja
u crkvu ne ulazi u pantalonama, oskudno obučeno...
dakle, duža suknja i marama jesu ono što bi se očekivalo...
to je što se tiče crkve...
dalje, kad se radi o posjeti manastiru, tu bi marama i duža suknja bila
čak neizostavna,
u ruskoj crkvi je čak nezamislivo da žene bilo koje dobi udju u hram nepokrivene...
što se tiče grčke pravoslavne crkve, tamo nećete vidjeti ženu u marami
čak se i čude kad je neko i stavi... :shock:
za muškarce takodje važi da ne ulaze u šorcu ili kačketu
itd...

u ikonografiji su ženski likovi takodje predstavljeni pokriveni...
Mah

Post by Mah »

Pavlovo ,,jevandjelje'' u svom obracanju zenama Hriscankama odredjuje "pokrivanje" zena ( 1. pismo Korincanima 11-5,6).

Jako interesantnu informaciju o Jevrejskim zenama smo nedavno pronasli (knjiga dr.Bilal Philips - The true message of Jesus Christ) u ,,Jewish woman in Rabbinic Literature '', stranica 239 od Rabbi dr. Menachem M. Brayer (profesor Biblijske Literature na Yeshiva Univerzitetu) koji opisuje kako su one izlazile u javnost pokrivene i preko cijelog lica.
Takodje jedan Hriscanski teolog, Tertullian iz 3.vijeka, naveo je u svojoj knjizi ,,O pokrivanju djevica'' obavezu pokrivanja svih zena.

Katolicka crkva u svom canonu je zadrzala tu obavezu, koja se specijalno odnosi na pokrivanje zena u crkvi, posebne sekte kao Amisi i Menoniti su tu obavezu svojih zena zadrzali i do dan danas.
Slicne odredbe vaze i za Pravoslavne zene, narocito pri boravku u crkvi.
Treba istaci da su sve zene Hriscanke koje su izabrale svoj zivot u manastiru duzne pokriti sve osim lica i saka.

http://www.hidzab.com
hananah

Post by hananah »

Volim ove sovinisticke religiozne teme, uh sto ih volim :-?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

mali diskurs :D u nekim područjima BiH žene "moraju" tojest preporučuje se... običaj je... biti u klupama na lijevoj strani katoličke crkve dok su muški na desnoj

u Sarajevu ne postoji taj običaj 8)

inače... starije žene su pokrivene maramama kad ulaze u crkve, i generalno su uvijek u maramama... dok su mladje djevojke, žene ili djevojčice "normalno" obučene i u crkvi... daklem ne postoji neka posebna naredba o odjeći... poslije crkve se može
ići s istom odjećom u kafić i obratno... da nigdje ne upadaš u oči :)
Uh

Post by Uh »

-Pokrivanje zena u krshtjanstvu?-
Da li postoji u katolicanstvu i pravoslavlju???

Prvo treba da svatis ili da naucis da su kristjani ili krscani isti sto su i katolici i pravoslavni........I jedni i drugi i treci su kristjani ili kako mi danas kazemo kriscani.

Sad jos jedno da spomenem koje trebas da svatis da krscani postoje jedno 500-600 godina prije islama. Tako da vjerujem da je vecina zakona ,sa manjim izmjenama sa korijenom krscanskim ili jevrejskim posto jevreji su jos stariji od krscana.

Nadam se da si skonto bar malo.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Uh wrote:-Pokrivanje zena u krshtjanstvu?-

Prvo treba da svatis ili da naucis da su kristjani ili krscani isti sto su i katolici i pravoslavni........I jedni i drugi i treci su kristjani ili kako mi danas kazemo kriscani.

Sad jos jedno da spomenem koje trebas da svatis da krscani postoje jedno 500-600 godina prije islama. Tako da vjerujem da je vecina zakona ,sa manjim izmjenama sa korijenom krscanskim ili jevrejskim posto jevreji su jos stariji od krscana.

Ma sta "skonto bar malo"?!

Ako poslije tvog iscrpnog odgovora nije skonto pokrivaju li se zene, kad, kako i gdje, onda nece nikad ni skontati... :D
Uh

Post by Uh »

kub lajkan wrote:

Ma sta "skonto bar malo"?!

Ako poslije tvog iscrpnog odgovora nije skonto pokrivaju li se zene, kad, kako i gdje, onda nece nikad ni skontati... :D

Vidim da si i ti skonto.

Znaci duplo dobro . Alal ti cufte :lol:
ucenik

Post by ucenik »

hananah wrote:Volim ove sovinisticke religiozne teme, uh sto ih volim :-?
Vetj sam naveo da mi nije namjera da nekog vrijedjam i navodim kako je samo moje ispravno! Vetj me samo interesuje da li to postoji kod drugih, ne morate odgovorit na pitanja, ali ako znate neku stranicu na internet koja govori o tome ne bilo zgoreg....
ucenik

Post by ucenik »

Prvo treba da svatis ili da naucis da su kristjani ili krscani isti sto su i katolici i pravoslavni........I jedni i drugi i treci su kristjani ili kako mi danas kazemo kriscani..
Kolko znam razlike su tolke da (su) jedni protiv drugih vodili (vode) rat(ove)!
Shto ope znachi ako neshto postoji u katolichanstvu onda ne mora postojat i u pravoslavlju!
Zar mi ne kazhemo da je BiH zemlja 4 rligije, misletji time na pravoslavlje i katolichanstvo kao odvojene????
To kazhu i sami crkveni velikodostojnici (Puljitj, Kachavenda)
Uh wrote:-I jedni i drugi i treci su kristjani ili kako mi danas kazemo kriscani....
Nigdje ni na jednoj veb stranici nisam prochitao a niti sam kad chuo od crkvenih velikodostojnika u Bosni termin ''kriscani'' vec krshtjani i hrishtjani! a i ti sam u nastavku teksta pishesh krshtjani! :shock:
A terminm kristjani se uglavnom odnosio/odnosi na Bogumile!
Uh wrote:-Sad jos jedno da spomenem koje trebas da svatis da krscani postoje jedno 500-600 godina prije islama. Tako da vjerujem da je vecina zakona ,sa manjim izmjenama sa korijenom krscanskim ili jevrejskim posto jevreji su jos stariji od krscana.

Ono shto sam shvatio jeste da ni sam ne znash da li je krshtanstvo nastalo u I ili II vijeku nove ere!
I hotjesh da kazhesh da je islam ''ukrao'' mnoge zakone od krshtjanstva i judaizma????
Ako jeste, znachi da je pokrivanje zhena u krshtjanstvu strogo naredjeno kao i u islamu, shto znachi da 99% krshtjanki i jevrejki ne slijedi zakon i da se crkveni oci i jevrejski rabini igraju sa vatrom jer nigdje ne pominju naredbu pokrivanja za zhene!

I da i tebi kazhem da mi nije namjera da nekog provciram i da nekom dokazujem kako je samo moje ''ispravno'' vetj mi je namjera da saznam, jer ko pita taj ne skita!
ucenik

Post by ucenik »

Mah wrote:Jako interesantnu informaciju o Jevrejskim zenama smo nedavno pronasli (knjiga dr.Bilal Philips - The true message of Jesus Christ) u ,,Jewish woman in Rabbinic Literature '', stranica 239 od Rabbi dr. Menachem M. Brayer (profesor Biblijske Literature na Yeshiva Univerzitetu) koji opisuje kako su one izlazile u javnost pokrivene i preko cijelog lica.
Mislim da sam nekada davno gledao emisiju na TV o Jevrejima u Sarajevu, chini mi se da su pokazali fotografije na kojima su bile neke Jevrejke i sa pokrivenim licima, ostale uglavnom u nekim haljinama, neshto nalik na zar i feredzu samo bez vela preko lica...
hananah

Post by hananah »

Ucenik, obidji muzej Grada Sarajeva u Okruglom bezistanu, zatim Muzej Jevreja i onda pisi cime se ko pokrivao :)
ucenik

Post by ucenik »

hananah wrote:Ucenik, obidji muzej Grada Sarajeva u Okruglom bezistanu, zatim Muzej Jevreja i onda pisi cime se ko pokrivao :)
Jesam napsiao ''Mislim'', a ne da su 100%!OK???
Shto znachi da mozhe bit i netachno 100%
Pod Jevrejima koje samö ja nazveo mislion sam na Sefarde...
hananah

Post by hananah »

Pa ja ti kazem da obidjes muzeje, zasto ne? Par sati divnog obilaska za jako mal novac. Vidjet ces da ces se oduseviti. Ne samo ti, svi bi trebali obici te muzeje. Oni su dio nase kulture i tradicije, mislim eksponati u tim muzejima.
ucenik

Post by ucenik »

Hvala na savjetu, vetj odavno imam namjeru da obidjem sve muzeje u Sarajevu, al kad god dodjem neam vremena, a nekad kad sam ishao u shkolu u Sa. nikad mi nije ni na pamet palo da to sve obidjem....
Uh

Post by Uh »

Kolko znam razlike su tolke da (su) jedni protiv drugih vodili (vode) rat(ove)! ovo je bio ucenikov citat.

Upravu si, ali koja jos to religija ne vodi ratove?

Muslimani ratuju izmedju sebe, krscani izmedju sebe, jedino budisti i jevreji ne ratuju protiv svojih, ali ratuju protiv drugih religija.

Sto se tice tih Bogumila,,,,,neto mi to ne zvuci normalno. Zivjeli su jedan niz godina (vrlo kratak period) i onda "presli" na islam!?

Nisu bili nesto posebno jaki vjernici.

Morm ici nastavit cu drugi puta.
ucenik

Post by ucenik »

Uh wrote:Sto se tice tih Bogumila,,,,,neto mi to ne zvuci normalno. Zivjeli su jedan niz godina (vrlo kratak period) i onda "presli" na islam!?

Nisu bili nesto posebno jaki vjernici.

Morm ici nastavit cu drugi puta
A kolko je to tebi ''dug period''????
Bogumili su nastali u Bugarskoj, rashirli se po chitavom Balkanu, najvishe uspjeli u Bosni, gdje im je chini se i bio kraj!
Drugi opet kazhu da su oni sljedbenici biskupa Arija i Nestorija koji se nisu slagali sa odlukama Nicejskog koncila 325 godine!
Svi izvori koji se koriste o Bogumilima su ili od katolichke crkve ili pravoslavne crkve, nema niti jedan pisani izvor od njih samih, shto znachi da su postojali, jer ih crkva sigurno nije izmislila!
ucenik

Post by ucenik »

Uh wrote:.Nisu bili nesto posebno jaki vjernici.

Zato shto su preshli na islam???
Onda ni albanci nisu bili jaki vjernici, jer i oni su danas 70% muslimani!
Pa ni Grci, ne zaboravi da su na Kritu i u mnogim dijelovima Grchke muslimani po nacoinalnosti bili Grci!
Danas josh uvijek na sjeveroistoku Turske, odnosno na istocnoj obali C :roll: rnog mora te zemlje josh uvijek ogromnu vetjinu chine muslimani chiji je maternji grchki! :shock: :shock:
Mislim da je chak i sadasnji premijer Turske Redzep Erdoan po prijeklu Grk! :roll:
Chudi me kako su Grci bili tako slabi vjernici a Vaseljenska patrijarshija je de facto njihova oduvijek, imali su a iasd imaju na stotine manastira shirom Turske i Grchke! :shock:
Post Reply