Pokretanje vlastitog biznisa

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

SpartacusX

#1 Pokretanje vlastitog biznisa

Post by SpartacusX »

Ljudi, zanimaju me vase ideje kakve god da jesu na ovu temu. :-D

Znaci da imate neki novac sada ili u buducnosti u sto bi ga ulozili, tj. kako bi ga oplodili?

Koji biznis (posao) bi pokrenuli u nasoj zemlji?

Ako na forumu vec ima uspjesnih privatnika (ili ljudi koji vec imaju neki svoj posao,koji nije drzavni) bilo bi lijepo kada bi dali neke svoje savjete,ideje, podijelili svoja iskustva i sl.

Svaka ideja je dobrodosla. :thumbup:
musicman80

#2 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by musicman80 »

Niti jedan. U ovakvoj drzavi nesredjenoj sve propada prije ili kasnije pa i biznis.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#3 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by Slo Burner »

MOze se ovdje lijepo raditi, ako imas dobru ideju, naravno
_Belaj_Bager_

#4 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by _Belaj_Bager_ »

hehe, to skupljaš ideje...pa mogo si tražit i da ti se biznis plan servira :D
Dope_Man

#5 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by Dope_Man »

Posadio bih maline :P

Salim se. Neki normalan biznis je ovdje izrada raznih stvari koje trebaju vecim kompanijama, kao sto se u gorazdu prave sjedista, rucke, prekidaci sta vec ne za autoindustriju. Za industriju namjestaja nisam siguran da li postoji prostora, imamo podosta namjestaja na trzistu. Pakiranje i plasiranje vode na trziste bi trebalo da je dobar biznis ako se neko zna plasirati na trziste EU, mada je to prilicno tesko postici odavde.
bach

#6 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by bach »

Slo Burner wrote:MOze se ovdje lijepo raditi, ako imas dobru ideju, naravno
Ako si u stranKi da te inspekcije zaobilaze...
SpartacusX

#7 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by SpartacusX »

_Belaj_Bager_ wrote:hehe, to skupljaš ideje...pa mogo si tražit i da ti se biznis plan servira :D
Tebi ako nije mrsko , slobodno mozes i sastaviti biznis plan :lol:
ado_sar

#8 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by ado_sar »

Samo politika
SpartacusX

#9 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by SpartacusX »

.
Last edited by SpartacusX on 21/03/2017 12:54, edited 1 time in total.
almir90

#10 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by almir90 »

Malo ti je bezveze pristup, i nacin na koji odgovaras.

Ne mozes ocekivati da ti neko da upustvo sta i kako. Moras i sam imati neke ideje da predlozis, pa da se ostali nadovezu, a ne ovako nista konkretno nisi napisao, a imas pomalo arogantan nastup.

Sto se same teme tice, u danasnje doba interneta i povezanosti sa svijetom mogu se ganjati i poslovi van BiH, sto je moja preporuka jer i sam radim na tome. Imas svjetsko trziste, i u svakom slucaju bolje je u tome pokupiti jedan promil, nego se samo bazirati na nase trziste. Ja sam oko nove godine napravio saradnju sa jednom osobom i uspio prodati odredjenu kolicinu robe uz nekih 30% profita. Roba je isla sa jednog na drugo trziste, bez da sam ja ista pakovao i slao. Sto mi je omogucilo da si za dio te zarade kupim clanarinu na stranici koja mi je omogucila pristup puno ozbiljnijim firmama za saradnju. I ovo sve polagano radim, ne zurim, jer paraleno i dalje radim na dva posla kojima se inace bavim.

Moj bi savjet bio svima koji posjeduju znanje nekog stranog jezika, rada na racunaru da nadju neko interesovanje i da se dalje samostalno obrazuju u tom smijeru. Internet je svakako pun potrebnih informacija, neke su besplatne, a one bolje se placaju.
probook

#11 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by probook »

Sta ocekujes da ti ljudi napisu? Kakav biznis u ovoj drzavi...moze ako imas debele veze... tebi ce blokirati svaki racun zbog duga od 1000 KM, a na sve strane vidis firme koje rade i imaju zaposlene, a ne placaju nista ni pdv ni doprinose i naguraju na par miliona i nikom nista. Pa ti vidi i dobro razmisli o upustanju u neki biznis.
SG-1

#12 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by SG-1 »

Pokretanje bilo kakvog biznisa bez mafijaško-političke pozadine je stavljanje omče samom sebi oko vrata
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by mk ultra »

Dope_Man wrote:Posadio bih maline :P

Salim se. Neki normalan biznis je ovdje izrada raznih stvari koje trebaju vecim kompanijama, kao sto se u gorazdu prave sjedista, rucke, prekidaci sta vec ne za autoindustriju. Za industriju namjestaja nisam siguran da li postoji prostora, imamo podosta namjestaja na trzistu. Pakiranje i plasiranje vode na trziste bi trebalo da je dobar biznis ako se neko zna plasirati na trziste EU, mada je to prilicno tesko postici odavde.
Aha, kupit ces masinu od 100k KM :mrgreen:
SG-1 wrote:Pokretanje bilo kakvog biznisa bez mafijaško-političke pozadine je stavljanje omče samom sebi oko vrata
Nije tacno
Moze se raditi sasvim normalno, i da platis radnicima sve, i da i ti imas

Imam 100 ideja, samo, realno, ne mogu ti pricati...
Malih biznisa na sve strane, zarade sa strane koliko ti bog hoce..
Treba ti oko 10kKM, odoka
1000 halali na gluposti tipa atesta fazona
Samo nemoj kafic majke ti :mrgreen:
SG-1

#14 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by SG-1 »

mk ultra wrote:
Nije tacno
Probaj pa ćeš vidit kad braća zakucaju na vrata!
orinoco

#15 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by orinoco »

SpartacusX wrote:Ljudi, zanimaju me vase ideje kakve god da jesu na ovu temu. :-D

Znaci da imate neki novac sada ili u buducnosti u sto bi ga ulozili, tj. kako bi ga oplodili?

Ako na forumu vec ima uspjesnih privatnika (ili ljudi koji vec imaju neki svoj posao,koji nije drzavni) bilo bi lijepo kada bi dali neke svoje savjete,ideje, podijelili svoja iskustva i sl.

Koliko novca?
SG-1

#16 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by SG-1 »

Evo banalan primjer za sve one koji misle da ova nazovi država ima zakone koji su dobri za bilo kakav biznis a koji nije uvezan šemama i lopovlucima.

Prijatelj ima 2 kuće, RVI je 70% ima 3 djece koje školuje a žena nigdje neradi, pazi sad digo neki kredit malo opravio jednu od kuća i počeo da izdaje(da preživi hrve se i bori) dijaspori itd, nakon nekog vremena 7/8 mjeseci priča mi kako mu upada inspekcija i optuže ga da ima apartmane :lol: zafalilo gamadi para, reko drug de ti njima fino reci ovako a za svaki slučaj uzmi advokata ili neki oblik pravne pomoći, dakle na kući ti ne piše da je izdaješ, rentaš, hostel, motel, apartmani itd, šta ti radiš sa svojom kućom zaboli nekoga i ne mogu te optužit da obavljaš neku djelatnost kako se njima ćefne a nit si dužan nekome prijavljivat bilo šta, kuću si izdao prijateljima oni ti daju za to neku naknadu i ko ih jebe.

Nakon toga više mu nikad niko nije došao, a mislili su ga uzet i zaklat ko janje.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#17 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by mk ultra »

SG-1 wrote:
mk ultra wrote:
Nije tacno
Probaj pa ćeš vidit kad braća zakucaju na vrata!
I hoce... svi redom, finansijska, zastite na radu, i ostala... i treba...

Jer ja cu ti navesti barem 30 firmi u KS koje sve zivo placaju regularno i posluju solidno, ulazi im i inspekcija, sve regularno urade po zakonu...
Moze se raditi... garantujem

Najvece neplatise poreza su drzavne firme

Edit:
To je najveci problem ovdje
Ne radis po zakonu
Dobijes kaznu jer ne radis po zakonu, ili sto si pogresno nesto uradio
Jebes drzavu koja te kazni jer si pogrijesio :lol:

Neki dan, divljoj firmi je uletila inspekcija
Trazili im svasta od atesta
Gromobrana nema, sve divlje izgradjeno, i naravno ja pisem negativno
Pola miliona u autima ispred, kaze nema para (kompet rekonstrukcija toga je manje od 1500KM)
Da sam inspektor zatvorio bih ga, ne samo zbog toga, vec zboh drugih nekih stvari
Neka meni S Long ispred, a sto mi radnik umire od isparavanj, jebi ga...
Bezakonje svuda, ne zali se onda da ti ne valja bosna
almir90

#18 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by almir90 »

I šta treba da se uradi? Da se jednostavno čovjek preda u životu i ne pokuša nešto promijeniti? Nisu to vode za one koji nisu spremni da se bore protiv svih opstrukcija, ako nisi što se narodski kaže, jeben igrač u svim sferama. Naravno da ima stvari protiv kojih se možeš izboriti, protiv drugih ne možeš, ali ne možete samo crno na sve gledati.

Vi previše gledate bizarno i crno na to sve. Je li vi stvarno smatrate da nema problema kod privatnog poslovanja u zapadnim državama? Naravno da ima, samo što su to velika tržišta, pa imaš mnogo više prilika. Znam rodbinu koja vodi privatne poslove u inostranstvu, i tamo konkurencija prijavljuje jedne druge, ako mislite da se u tim vodama igra fer van BiH, u zabludi ste. Naravno da nije pošteno da je ovakav odnos prema privatnom sektoru u BiH, ali vi ovdje većina imate običaj odmah nekoga ubiti u pojam ako se želi s nečim baviti. Zapadna statistika govori o propadanju oko 80% poslova u prvih desetak godina poslovanja. Normalno da ni kod nas neće biti bolja situacija.

Nema savršenog poslovnog plana, nema ništa sigurno, samo je smrt sigurna, ostalo se sve uči i stiče znanje usput.
emmir1

#19 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by emmir1 »

Usluga, proizvodnja, poljoprivreda...

Samo nemoj trgovinu.
cyber1921

#20 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by cyber1921 »

Dovest nešto što nema u ovoj zemlji. Možda će se neki smijat al dovođenje Starbucksa, KFC-a, Burger Kinga itd. bi bio pun pogodak 100% samo ne znam o kojoj se tu cifri radi za licensu...
Sve više stranih fazona se otvara ovdje i svima dobro ide, tipa ove palačinkare sad se uskoro otvara i prvi shop americkih donuta sto ce sto posto dobro radit
probook

#21 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by probook »

Ja sam znao jednu mini firmu od par zaposlenih koja je poclea raditi i jbg nije bas islo kako treba i nisu par mjeseci imali ni plate ni doprinose niti je firma imala ikakve prihode. Koprcali se tamo vamo i uleti inspekcija i bum par hiljada KM sto se ne placaju doprinosi itd. i ugasi se firmica naravno.

Da je inspekcija malo normalnija i da su lupili neku uslovnu kaznu npr posto nemaju prihode, ali jok udri odma po sirotinji.
orinoco

#22 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by orinoco »

SpartacusX wrote:Ljudi, zanimaju me vase ideje kakve god da jesu na ovu temu. :-D

Buregdžinica. S iole dobrim pitama, ne možeš propasti :D
Gojeni H

#23 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by Gojeni H »

almir90 wrote:I šta treba da se uradi? Da se jednostavno čovjek preda u životu i ne pokuša nešto promijeniti? Nisu to vode za one koji nisu spremni da se bore protiv svih opstrukcija, ako nisi što se narodski kaže, jeben igrač u svim sferama. Naravno da ima stvari protiv kojih se možeš izboriti, protiv drugih ne možeš, ali ne možete samo crno na sve gledati.

Vi previše gledate bizarno i crno na to sve. Je li vi stvarno smatrate da nema problema kod privatnog poslovanja u zapadnim državama? Naravno da ima, samo što su to velika tržišta, pa imaš mnogo više prilika. Znam rodbinu koja vodi privatne poslove u inostranstvu, i tamo konkurencija prijavljuje jedne druge, ako mislite da se u tim vodama igra fer van BiH, u zabludi ste. Naravno da nije pošteno da je ovakav odnos prema privatnom sektoru u BiH, ali vi ovdje većina imate običaj odmah nekoga ubiti u pojam ako se želi s nečim baviti. Zapadna statistika govori o propadanju oko 80% poslova u prvih desetak godina poslovanja. Normalno da ni kod nas neće biti bolja situacija.

Nema savršenog poslovnog plana, nema ništa sigurno, samo je smrt sigurna, ostalo se sve uči i stiče znanje usput.
:thumbup:

Covjek koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju je dokazao da u Americi vise od 60% restorana (u konkretnom gradu) propadne vec u prve 3 godine poslovanja. Naravno, vecina pravih preduzetnika misli da ce biti medju onih 30 i nesto posto koji ce uspjeti.
I hvala Bogu da ima takvih ljudi. Drugi odustaju pri samoj pomisli da samo trecina opstaje.
Thorgerson

#24 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by Thorgerson »

SpartacusX wrote:A ideja i jada,7 odgovora samo.. Boze inspirativnog naroda haha :roll:
Ono sto ja znam, jeste da se ne ulazis u neki posao koji ne poznajes. Samim tim, trazeci od nekoga drugog ideje, pristup ti je totalno pogresan.

Znaci, danas imas milionere u BiH sa poprilicno da kazem glupim idejama, daleko od nekih ultra-senzacionalnih. npr. tipa ajmo proizvodit stolice i ljudi proizvode stolice i zaradjuju milione. Zato sto poznaju taj biznis. Poznaju trziste. Distribuciju. Konekcije.

I evo npr. taj neko moze tebi reci, proizvodi brate stolice, ja milioner s tim. I sta ces ti?

Dakle, nije poenta u ideji kao ideji, mozes ti dobiti super ideju, al kakva ti korist ako nista ne poznajes u tom podrucju? Ako sve, ali bas sve moras od nule, vjeruj mi sanse za uspjeh su ti onda veoma male.

Nego vidi, sta si radio u proslosti. Sta radis sada? Najuspjesniji su oni biznisi koje su ljudi pokrenuli kada su se odvojili od svojih maticnih firmi i pokrenuli isto ili slicno, nadogradili to i razvalili.

Mislim, to ti je da tako kazem "laksi" put. Naravno, mozes ti krenuti i od nule, ali shvati da ces morati onda razraditi tu materiju do molekula i atoma, te da ces morati izvesti nesto senzacionalno, jer konkurecncija ti bjezi kilometrima.
commendatore

#25 Re: Pokretanje vlastitog biznisa

Post by commendatore »

jesi jarane ti meni super - os da ti neko da ideju za dzaba o pokretanju funkcionalnog profitabilnog biznisa.... kako si mi sladak :mrgreen: :lol:

sto nisi napisao da bi rado platio biznis plan i ideju....

al dobro skoro svi kvaziprivatnici ove jebene drzave pokusavaju s cicka smokvu da uberu da zgule kozu radniku za ako je ikako moguce 0 maraka a da oni sebi narucuju auta ako ikako moze od po miljona marakeša....
Post Reply