Shvatam ja shta kazhete.Karikiram malo sa fabrikom kechapa,mozhe to biti bilo shta.Imam osjecaj da bi recimo jedno postrojenje za preradu otpada (izdvajanje stakla,papira,plastike,drveta i tako to) i njegovo procesuiranje na teritoriji BiH moglo biti relativno uspjeshno preduzece,mozhda chak i uvoz "smeca" iz ostalih zemalja.Gledao sam jednu emisiju na Discoveryu i fakat se ogromna lova tu okrece a smece svuda oko nas.
Po mom laichkom mishljenju ako ovoliko para dajemo u inostranstvo (uvoz) a sav raspolozhivi novac "investiramo" u izgradnju seoskih puteva,stadiona i renoviranje zgrada opcina (znam da i ovo indirektno podizhe proizvodnju,pogotovo putevi) ali cemo mi prije ili kasnije ostati bez love.

Niko ne stvara novu vrijednost.
Zato i kazhem,ako nema dovoljno hrabrog privatnika da pokrene neki veci projekat,onda mi nije jasno zashto opcina kao uvjetno recheno najmanja politichko-teritorijalna formacija ne chini neshto.Bacamo povrce,pshenicu,neka se pokrene neki projekat da se to negdje proda.
Evo gledam recimo Zenicu.Utukli smo lovu na Arenu koja ce i dalje vuci lovu za odrzhavanje i sada stojimo u mjestu i vrhunac koji se mozhe desiti je da zakrpimo rupe na cesti.
Dakle u nekim normalnim uslovima ako bi se postavio normalan chovjek koji bi bio sposoban manager ta bi firma mogla opstati?Znam da je ovo ostatak socijalizma ali smo sve ostale ideje skrshili.Na kraju krajeva,neka se zaposli 10 sposobnih programera i rade razvoj softwarea i tako zaradjuju za opcinu i firmu,mislim da Tuzla to ima.Pa makar 100 maraka godishnje da ide pochetnom investitoru,za uhar je,zaposlio si ljude i mogu zaraditi makar za sebe.