Pokretanje firme "početnik"
Moderator: anex
-
PericaTeslic
#1 Pokretanje firme "početnik"
Dobar dan, planiro sam pokrećati firmu (prerada i peodaja drveta) pa me zanima pošto sam početnik šta je potrebo da bi se otvorila i šta je bolje D.o.o. ili SP, dali imam provo na povrat pdv pri kupovini drveta i sl.?
Molio bi sve koji imaju iskustva da nešto kažu,svaka pomoć je dobro došla hvala.
pozdrav
Molio bi sve koji imaju iskustva da nešto kažu,svaka pomoć je dobro došla hvala.
pozdrav
- walter kurtz
#2 Re: Pokretanje firme "početnik"
Doo u slucaju tuzbe ili stecaja duga veze samo imovinu firme dok svaki drugi oblik veze i imovinu vlasnikaPericaTeslic wrote:Dobar dan, planiro sam pokrećati firmu (prerada i peodaja drveta) pa me zanima pošto sam početnik šta je potrebo da bi se otvorila i šta je bolje D.o.o. ili SP, dali imam provo na povrat pdv pri kupovini drveta i sl.?
pozdrav
-
PericaTeslic
#3 Re: Pokretanje firme "početnik"
zanima me da li bi imao pravo na povrat PDV od države kad bi otvorio DOO firmu, i uopšte na kom principu to radi povrat PDV?
- walter kurtz
#4 Re: Pokretanje firme "početnik"
Ako imas pravo na povrat pdv nije bitno da li si pravno ili fizicko licePericaTeslic wrote:zanima me da li bi imao pravo na povrat PDV od države kad bi otvorio DOO firmu, i uopšte na kom principu to radi povrat PDV?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5 Re: Pokretanje firme "početnik"
Mislim da vam povrat PDV-a ne bi trebalo biti jedno od prvih pitanja kojim ce te se baviti. Oko registracije firme ima solidno posla, pa onda pocetak rada, nabavka sirovina, plasiranje na trziste, pa tek tad dolaze ulazni i izlazni pdv od cijeg odnosa zavisi hoce li biti povrata.
-
PericaTeslic
#6 Re: Pokretanje firme "početnik"
Tržište je obezbeđeno 90 % će iću u evropsku uniju, sirovinu ću nabavjati u šumarstvu razgovaro sam sa njima onu su u mogućnosti da mi odmh isporuče tražene količine drveta, za registraciju firme polako skupljam potrebne dokumente, samo mi nije jasno na princiru radi povrtat PDV i dali ću uopšte imate pravo na povrat PDV_BataZiv_0809 wrote:Mislim da vam povrat PDV-a ne bi trebalo biti jedno od prvih pitanja kojim ce te se baviti. Oko registracije firme ima solidno posla, pa onda pocetak rada, nabavka sirovina, plasiranje na trziste, pa tek tad dolaze ulazni i izlazni pdv od cijeg odnosa zavisi hoce li biti povrata.
-
Ci-Nick
#7 Re: Pokretanje firme "početnik"
Sve je to jednostavno. Najteže je prodati, naplatiti i još ne fasovati kakvu reklamaciju koja će odnijeti više nego što bi bila zarada.PericaTeslic wrote:Tržište je obezbeđeno 90 % će iću u evropsku uniju, sirovinu ću nabavjati u šumarstvu razgovaro sam sa njima onu su u mogućnosti da mi odmh isporuče tražene količine drveta, za registraciju firme polako skupljam potrebne dokumente, samo mi nije jasno na princiru radi povrtat PDV i dali ću uopšte imate pravo na povrat PDV_BataZiv_0809 wrote:Mislim da vam povrat PDV-a ne bi trebalo biti jedno od prvih pitanja kojim ce te se baviti. Oko registracije firme ima solidno posla, pa onda pocetak rada, nabavka sirovina, plasiranje na trziste, pa tek tad dolaze ulazni i izlazni pdv od cijeg odnosa zavisi hoce li biti povrata.
Registruješ firmu, d.o.o., potpišeš ugovore sa dobavljačem i sa kupcem. Podneseš zahtjev za carinski broj. Na osnovu ugovora sa kupcem, tražiš dozvolu za izvoz i onda izvoziš.
Robu kupiš, platiš dobavljaču sa PDV-om a povrat PDV-a tražiš kada se roba izveze. Kad ti dođu u kontrolu ( a doći će dok zatražiš povrat PDV-a), moraš imati ovjerene orginalne JCI da je roba napustila BiH.
Naravno nemoj se iznenaditi ako ti kupac naruči 40 m3 daske prve klase i ti je kupiš i platiš kao prvu klasu a kad stigne na istovar kupac kaže, ovo nije prva klasa nego treća i platit ću je po npr. 70% dogovorene cijene ili prihvataš reklamaciju ili ti robu stavljam na raspolaganje.
- Ricken
#8 Re: Pokretanje firme "početnik"
Pošto si izvoznik savjetujem d.o.o. jer je lakša procedura za dobijanje carinskih isprava i ne trebaju ti razna odobrenja.PericaTeslic wrote:Tržište je obezbeđeno 90 % će iću u evropsku uniju, sirovinu ću nabavjati u šumarstvu razgovaro sam sa njima onu su u mogućnosti da mi odmh isporuče tražene količine drveta, za registraciju firme polako skupljam potrebne dokumente, samo mi nije jasno na princiru radi povrtat PDV i dali ću uopšte imate pravo na povrat PDV_BataZiv_0809 wrote:Mislim da vam povrat PDV-a ne bi trebalo biti jedno od prvih pitanja kojim ce te se baviti. Oko registracije firme ima solidno posla, pa onda pocetak rada, nabavka sirovina, plasiranje na trziste, pa tek tad dolaze ulazni i izlazni pdv od cijeg odnosa zavisi hoce li biti povrata.
Što se tiče pdv-a, izvoz se oporezuju po nultoj stopi, što znači da izvoznik im pravo priznati ulazni pdv na svaki promet za koji je zakonm predviđeno pravo odbitka pdv-a. Kao izvozniku, UIO je dužna izvršiti povrat PDV-a u roku od 30 dana od datuma zahtjeva i izdatog rješenja.
Da li ćeš imati dodatne povlastice kao izvoznik i kod oporezivanja dobiti zavisi u kojem si entitetu, i da li će biti izglasane danas u parlamentu FBiH, ako si u FBiH, promjene zakona o porezu na dobit.
Eto tako ti je na osnovu onoga što si rekao.
-
PericaTeslic
#9 Re: Pokretanje firme "početnik"
A da li bi imao povrat PDV na sirovinu koju kupim ovde u BiH (u sumariji)
-
Ci-Nick
#10 Re: Pokretanje firme "početnik"
Postoji ulazni PVDV, na struju, vodu, zakup prostora, robu za dalju prodaju,... sve se to sabere kao ulazni PDV npr. 20.000 KM mjesečno i ukoliko svu robu izvezeš vraćaju ti kompletan iznos od 20.000 KM. Ukoliko prodaš dio robe na domaćem tržištu onda se od ulaznog odbije izlazni PDV i razliku dobiješ nazad, taj preplaćeni iznos.PericaTeslic wrote:A da li bi imao povrat PDV na sirovinu koju kupim ovde u BiH (u sumariji)
Ako ti na robu nije obračunat PDV, npr. baviš se otkupom šumskih plodova onda nema povrata PDV-a jer ga nisi ni platio.
Last edited by Ci-Nick on 15/07/2015 17:10, edited 2 times in total.
-
PericaTeslic
#12 Re: Pokretanje firme "početnik"
Np. cjena ogrevnog drveta (trupci) je 77 km/m3 bez PDV ja kad kupujem plaćam cjenu sa PDV 90 km/m3, sad me zanima dali ja imam pravo da od države tražim povrat PDV na kupjenu sirovinu?Ci-Nick wrote:Postoji ulazni PVDV, na struju, vodu, zakup prostora, robu za dalju prodaju,... sve se to sabere kao ulazni PDV npr. 20.000 KM mjesečno i ukoliko svu robu izvezeš vraćaju ti kompletan iznos od 20.000 KM. Ukoliko prodaš dio robe na domaćem tržištu onda se od ulaznog odbije izlazni PDV i razliku dobiješ nazad, taj preplaćeni iznos.PericaTeslic wrote:A da li bi imao povrat PDV na sirovinu koju kupim ovde u BiH (u sumariji)
Ako ti na robu nije obračunat PDV, npr. baviš se otkupom šumskih plodova onda nema povrata PDV-a jer ga nisi ni platio.
-
Ci-Nick
#13 Re: Pokretanje firme "početnik"
Naravno da imaš, taj PDV koji platiš dobiješ nazad kad izvezeš.PericaTeslic wrote:Np. cjena ogrevnog drveta (trupci) je 77 km/m3 bez PDV ja kad kupujem plaćam cjenu sa PDV 90 km/m3, sad me zanima dali ja imam pravo da od države tražim povrat PDV na kupjenu sirovinu?Ci-Nick wrote:Postoji ulazni PVDV, na struju, vodu, zakup prostora, robu za dalju prodaju,... sve se to sabere kao ulazni PDV npr. 20.000 KM mjesečno i ukoliko svu robu izvezeš vraćaju ti kompletan iznos od 20.000 KM. Ukoliko prodaš dio robe na domaćem tržištu onda se od ulaznog odbije izlazni PDV i razliku dobiješ nazad, taj preplaćeni iznos.PericaTeslic wrote:A da li bi imao povrat PDV na sirovinu koju kupim ovde u BiH (u sumariji)
Računovođa kojeg ćeš angažovati na kraju mjeseca obračuna koliko si platio ulaznog PDV-a u tom mjesecu i popuni zahtjev za povrat PDV-a.
Trebaš sjesti sa budućim ili potencijalnim računovođom i on će ti sve objasniti.
-
zrakomlat
#14 Re: Pokretanje firme "početnik"
Obično kad zatražiš povrat pdv očekuj inspekciju da te pretrese. Ovo sam čuo od jednog poznanika, koji je sa svojom firmom imao uvijek solidnu cifru za povrat, ali nikad nije tražio, nego je to nekako "prebijao". Ne razumijem se baš, ali nešto je bilo na foru od iznosa koji njemu država mora vratiti odbijali su iznos koji je on dužan državi.PericaTeslic wrote:Np. cjena ogrevnog drveta (trupci) je 77 km/m3 bez PDV ja kad kupujem plaćam cjenu sa PDV 90 km/m3, sad me zanima dali ja imam pravo da od države tražim povrat PDV na kupjenu sirovinu?Ci-Nick wrote:Postoji ulazni PVDV, na struju, vodu, zakup prostora, robu za dalju prodaju,... sve se to sabere kao ulazni PDV npr. 20.000 KM mjesečno i ukoliko svu robu izvezeš vraćaju ti kompletan iznos od 20.000 KM. Ukoliko prodaš dio robe na domaćem tržištu onda se od ulaznog odbije izlazni PDV i razliku dobiješ nazad, taj preplaćeni iznos.PericaTeslic wrote:A da li bi imao povrat PDV na sirovinu koju kupim ovde u BiH (u sumariji)
-
Ci-Nick
#15 Re: Pokretanje firme "početnik"
Ako ti je izvoz 100 % moraš tražiti povrat inače si za pola godine bez obrtnih sredstava.
Ja sam se bavio izvozom.
Kad je PDV uveden 2006. godine. Mi tražili povrat za januar i odmah u februaru imali kontrolu i tražili za februar i ponovo kontrola u martu.
Poslije toga su dolazili "samo" jednom godišnje. Ali kad si čist zaboli te. Nek listaju koliko ih volja.
Ja sam se bavio izvozom.
Kad je PDV uveden 2006. godine. Mi tražili povrat za januar i odmah u februaru imali kontrolu i tražili za februar i ponovo kontrola u martu.
-
Saka
#16 Re: Pokretanje firme "početnik"
Ne moraš tražiti povrat, dobiješ nazad preplaćeni PDV automatski nakon godinu dana čini mi se. Tako da ko se boji inspekcije nek ne traži povrat, nek sačeka taj period.
- Ricken
#17 Re: Pokretanje firme "početnik"
Imaš pravo na svaki pdv koji ti je obračunat u skladu sa bh zakonom i za poslovne svrhe. Recimo za ručak u restoranu nemaš pravo, ali za nabavku sirovine imaš.PericaTeslic wrote:A da li bi imao povrat PDV na sirovinu koju kupim ovde u BiH (u sumariji)
- Ricken
#18 Re: Pokretanje firme "početnik"
Nije kontrola najgora stvar koja se može dogoditi. On kao izvonik će uvijek biti u pretplati, doći će mu jednom, skontat da je izvoznik i pustit ga na miru 2-3 godine. U biti je bolje kad su češće u kontroli.Ci-Nick wrote:Ako ti je izvoz 100 % moraš tražiti povrat inače si za pola godine bez obrtnih sredstava.
Ja sam se bavio izvozom.
Kad je PDV uveden 2006. godine. Mi tražili povrat za januar i odmah u februaru imali kontrolu i tražili za februar i ponovo kontrola u martu.![]()
Poslije toga su dolazili "samo" jednom godišnje. Ali kad si čist zaboli te. Nek listaju koliko ih volja.
- Ricken
#19 Re: Pokretanje firme "početnik"
Imaš pravo da tražiš povrat na ukupnu razliku izlaznog pdva za mjesec i ulaznog pdva sa pravom odbitka za isti mjesec. No međutim ako ti je izvoz 49% ukupnog prometa vjerovatno će ta razlika biti na tvoj teret, tj izlazni pdv će biti veći od ulaznog. Ali izlazni pdv bi trebao naplatiti od kupca u zemlji svakako.PericaTeslic wrote:Np. cjena ogrevnog drveta (trupci) je 77 km/m3 bez PDV ja kad kupujem plaćam cjenu sa PDV 90 km/m3, sad me zanima dali ja imam pravo da od države tražim povrat PDV na kupjenu sirovinu?Ci-Nick wrote:Postoji ulazni PVDV, na struju, vodu, zakup prostora, robu za dalju prodaju,... sve se to sabere kao ulazni PDV npr. 20.000 KM mjesečno i ukoliko svu robu izvezeš vraćaju ti kompletan iznos od 20.000 KM. Ukoliko prodaš dio robe na domaćem tržištu onda se od ulaznog odbije izlazni PDV i razliku dobiješ nazad, taj preplaćeni iznos.PericaTeslic wrote:A da li bi imao povrat PDV na sirovinu koju kupim ovde u BiH (u sumariji)
-
PericaTeslic
#20 Re: Pokretanje firme "početnik"
Hvala vam ljudi na svemu puno ste pomogli 
-
Ci-Nick
#21 Re: Pokretanje firme "početnik"
Nemoj nam svu šumu sasjeći.PericaTeslic wrote:Hvala vam ljudi na svemu puno ste pomogli
Dakle tebi je najbitnije da imaš zaradu a sve ostalo se da riješiti.
Razlika između nabavne cijene( bez PDV-a ) i prodajne cijene ( izvozne ) treba da pokrije prijevoz , troškove špeditera, troškove bankarskih usluga i ostale fiksne i varijabilne troškove poslovanja firme.
-
PericaTeslic
#22 Re: Pokretanje firme "početnik"
Ma nesekiraj se sto ću ti ja svu šumu sasjećiCi-Nick wrote:Nemoj nam svu šumu sasjeći.PericaTeslic wrote:Hvala vam ljudi na svemu puno ste pomogli![]()
Dakle tebi je najbitnije da imaš zaradu a sve ostalo se da riješiti.
Razlika između nabavne cijene( bez PDV-a ) i prodajne cijene ( izvozne ) treba da pokrije prijevoz , troškove špeditera, troškove bankarskih usluga i ostale fiksne i varijabilne troškove poslovanja firme.
svaki se poso radi da bi se zaradilo, imam neke mašine za rezanje i cjepanje drva pa sam planiro otvarati firmu za proizvodnju ogrevnog drveta još nisam skroz odlučio vidjeću još možda ću i prodate mašine pa ću nešto drugo gledat pokrećati, moram prvo ovo vidjeti kako će ispasti dali uopšte imam računa izvoziti, pričo sam sa nekim kupcima u italiji oni su kadri sve otkupiti ali sam čuo od nekih ljudu da su italijani tvrdi na plaćanju pa neznam još ništa moram prvo sve dobro vidjeti i sve dobro sabrati i oduzeti pa onda krenuti u posao, a što se tiče prevoza prvi rođak mi ima par kamiona pa sam mislio preko njega to prevozit, opet otom potom
-
Ci-Nick
#23 Re: Pokretanje firme "početnik"
Radio sam sa Talijanima i sa Slovencima punih 5 godina.
Iako ima i nepoštenih, niko mi nije ostao dužan, ali je bilo i bezrazložnih reklamacija.
U svakom slučaju dobro otvoriti oči i raspitati se kako firma stoji, da li je u problemima.
Ne slati robu dok se prethodna ne plati. Minimalno jednom sedmično da ti plaćaju da ne duguju više od dva ili tri kamiona.
Sretno !
Iako ima i nepoštenih, niko mi nije ostao dužan, ali je bilo i bezrazložnih reklamacija.
U svakom slučaju dobro otvoriti oči i raspitati se kako firma stoji, da li je u problemima.
Ne slati robu dok se prethodna ne plati. Minimalno jednom sedmično da ti plaćaju da ne duguju više od dva ili tri kamiona.
Sretno !
-
PericaTeslic
#24 Re: Pokretanje firme "početnik"
Jesi li ti plaćo transport ili je kupac plaćoCi-Nick wrote:Radio sam sa Talijanima i sa Slovencima punih 5 godina.
Sretno !
-
Ci-Nick
#25 Re: Pokretanje firme "početnik"
Ja sam plaćao, u to vrijeme prijevoz do Slovenije je koštao 800 do 900 KM a Italija 1300 do 1500 KM. Imaš još troškove carinjenja (špeditera) koji su 50 do 70 KM po kamionu.PericaTeslic wrote:Jesi li ti plaćo transport ili je kupac plaćoCi-Nick wrote:Radio sam sa Talijanima i sa Slovencima punih 5 godina.
Sretno !