Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

La_Forge

#1 Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by La_Forge »

Planiram privatnog biznisa u BiH i time registraciju firme.
Biznis obuhvata trgovinu uvoznih proizvoda (elektronski uređaji) na teritoriji BiH prema pravnim i fizičkim licima.

Za početak me interesuje da li za ovu namjenu mogu registrovati STR - samostalnu trgovačku radnju ili DOO - društvo ograničene odgovornosti i zašto?

Pored toga, nabavka robe moguća je iz zemalja EU i Amerike (pri čemu se nabavne cijene razlikuju u valutama € i $ značajno). U ovom slučaju važe i različiti carinski zakoni obzirom da untar EU dobavljač nudi EUR1 obrazac (koji navodno donosi oslobađanje carinskih troškova). Na tu uvezenu robu svakako moram platiti PDV od 17%.

Svaki savjet iz teorije i prakse je dobrodošao... (osim "ne pokreći privatni biznisu u BiH")

:)
talić

#2 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

La_Forge wrote:Planiram privatnog biznisa u BiH i time registraciju firme.
Biznis obuhvata trgovinu uvoznih proizvoda (elektronski uređaji) na teritoriji BiH prema pravnim i fizičkim licima.

Za početak me interesuje da li za ovu namjenu mogu registrovati STR - samostalnu trgovačku radnju ili DOO - društvo ograničene odgovornosti i zašto?

Pored toga, nabavka robe moguća je iz zemalja EU i Amerike (pri čemu se nabavne cijene razlikuju u valutama € i $ značajno). U ovom slučaju važe i različiti carinski zakoni obzirom da untar EU dobavljač nudi EUR1 obrazac (koji navodno donosi oslobađanje carinskih troškova). Na tu uvezenu robu svakako moram platiti PDV od 17%.

Svaki savjet iz teorije i prakse je dobrodošao... (osim "ne pokreći privatni biznisu u BiH")

:)
da bi se bavio uvozom moraš osnovati pravno lice, d.o.o. jer se STR ne može baviti ni uvozom ni trgovinom na veliko. Dalje proizvođač je taj koji određuje da li ćeš robu dobiti sa skladišta u EU ili USA. Treće mislim da povlastice oslobađanja od plaćanja carine imaš samo na robu koja je proizvedena u EU a takve je vjerovatno malo. Raspitaj se dobro nemoj ići grlom u jagode.
La_Forge

#3 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by La_Forge »

Super, ovo je bitno znati, dakle DOO je jedina opcija kod export-importa, STR ne dolazi u obzir.

Kompanija je globalno zastupljena i imam mogućnost birati između USA uređaja i onih iz EU (koji su vjerovatno samo dijelom proizvedeni u EU ili samo sastavljani unutar EU - slično kao TAS sa filterima i vozilima VW u BiH).
Svakako su mi naglasili da su u mogućnosti priložiti EUR1 certifikat koji bi me oslobodio carinskih troškova.

Eh sada, da bih tu robu kupio treba mi početni kapital, nekolio desetina KM sigurno a to znači da bih morao uzimati kredit.
Kako tu treče precedura za slučaj DOO kada se kod banaka aplicira za kredit?
Možda postoje i druge mogućnosti finansiranja i pokretanja biznisa, ne samo putem kreditiranja od strane banaka (neki projekat za razvoj manjeg biznisa ili sl?)?
talić

#4 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

La_Forge wrote:Super, ovo je bitno znati, dakle DOO je jedina opcija kod export-importa, STR ne dolazi u obzir.

Kompanija je globalno zastupljena i imam mogućnost birati između USA uređaja i onih iz EU (koji su vjerovatno samo dijelom proizvedeni u EU ili samo sastavljani unutar EU - slično kao TAS sa filterima i vozilima VW u BiH).
Svakako su mi naglasili da su u mogućnosti priložiti EUR1 certifikat koji bi me oslobodio carinskih troškova.

Eh sada, da bih tu robu kupio treba mi početni kapital, nekolio desetina KM sigurno a to znači da bih morao uzimati kredit.
Kako tu treče precedura za slučaj DOO kada se kod banaka aplicira za kredit?
Možda postoje i druge mogućnosti finansiranja i pokretanja biznisa, ne samo putem kreditiranja od strane banaka (neki projekat za razvoj manjeg biznisa ili sl?)?
Prvo moraš naći računovođu, utvrditi koja će biti osonvna djelatnost i krenuti u realizaciju registracije koja će te koštati 3 do 4 hiljade KM računajući osnivački od 2000. Kada registruješ firmu onda ćeš podnijeti zahtjev za kredit kod banke preko koje planiraš obavljati finansijske transakcije. S obzirom da tek počinješ raditi i nemaš značajniji kapital banka će ti tražiti garanciju za kredit, hipoteka ili kod nekih manjih iznosa do 30.000 može i mjenica neke firme koja dobro posluje. Ako si siguran u sebe i uporan samo naprijed, sretno !
La_Forge

#5 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by La_Forge »

bravo taliću, odlične informacije!

Koliko dugo vremena traje proces registracije (čuo sam da se to kod nas otegne mjesecima)?

Postoji li opcija da od nekoga kupim već postojeću firmu, prebacim na sebe i po potrebi dodam djelatnosti kojima ću se baviti?

:bih:
blue033

#6 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by blue033 »

Obično ne ide mjesecima, važno je prikupiti sve dokumente prije predaje, može se završiti i za manje od mjesec. Što se tiče kupovine druge firme, hm to se može izvesti, ali bolje je registrovati nešto svoje. Ako imaš provjerenu firmu onda je ok, ali danas sve firme duguju nekome nešto, kupovina druge firme može biti "mačak u vreći". Ljudi prodaju firme jer ih nije jednostavno ugasiti.
Ricken

#7 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Ricken »

La_Forge wrote:bravo taliću, odlične informacije!

Koliko dugo vremena traje proces registracije (čuo sam da se to kod nas otegne mjesecima)?

Postoji li opcija da od nekoga kupim već postojeću firmu, prebacim na sebe i po potrebi dodam djelatnosti kojima ću se baviti?

:bih:
Proces registracije nije više toliko dug, otprilike mjesec dana da sve završiš.
Što se tiče kupovine postojećeg pravnog lica, opcija postoji, samo kupovanje postojeće firme je uglavnom skuplja i rizičnija opcija. Bez određenih provjera profesionalaca ne znaš kakvog mačka u vreći kupuješ, a kupovinom udjela u toj firmi postaješ sljednik obaveza i potraživanja. I opet s obzirom na stanje u okruženju takva transkacija vjerovatno ne bi učinila tvoju kreditnu poziciju boljom.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#8 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Romeo 80 »

Da ne bih otvarao drugu temu, ovdje ću pitati i moliti za pomoć!

Planiram da otvorim trgovačku radnju na području Sarajeva. Budući da sam totalni laik po tom pitanju zanima me može li mi neko dati okvirnu informaciju koliko košta mjesečno vođenje takve radnje sa uračunatim svim tekućim troškovima (plata, doprinosi, računovođa itd)?! Dakle, mislim na redovno plaćanje svih obaveza prema državi, a ja bih sam radio uz pomoć brata.
Moram li sebe prijaviti na minimalac ili mogu sebi "isplatiti" i manju platu od zakonskog minimuma?! :?

Pomažite dobri ljudi! Svaka mi je pomoć dobrodošla... :sax: :)
talić

#9 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

Romeo 80 wrote:Da ne bih otvarao drugu temu, ovdje ću pitati i moliti za pomoć!

Planiram da otvorim trgovačku radnju na području Sarajeva. Budući da sam totalni laik po tom pitanju zanima me može li mi neko dati okvirnu informaciju koliko košta mjesečno vođenje takve radnje sa uračunatim svim tekućim troškovima (plata, doprinosi, računovođa itd)?! Dakle, mislim na redovno plaćanje svih obaveza prema državi, a ja bih sam radio uz pomoć brata.
Moram li sebe prijaviti na minimalac ili mogu sebi "isplatiti" i manju platu od zakonskog minimuma?! :?

mislim da plaćaš doprinose na prosjek dakle na 800 KM pa je to oko 500 KM doprinosa + računovođa + telefon + banka + taksa na firmu = cca 800 KM bez tvoje plaće, zakupa prostora. Prema državi nemaš nikakvih obaveza ako nemaš promet veći od 50.000 maraka godišnje. Ulazni PDV ćeš platiti kod nabavke robe od veleprodaje. Ako uđeš u sistem PDV-a onda još plaćaš državi razliku između ulaznog i izlaznog PDV-a.
La_Forge

#10 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by La_Forge »

hmm... to je dobra vijest ako zaista otvaranja firme ne traje toliko dugo - to mi je bio jedini razlog razmatranja kupovine neke već postojeće firme.

DOO treba imati minimalno dvoje angažovanih koliko ja znam - vlasnika i direktora (ili sve to može biti jedna osoba?

Obzirom da i sam radim u jednoj privatnoj kompaniji nemam ideje kako i na koga da uradim registraciju - plan je da ostanem na trenutnom poslu a uporedo radim na razvoju svoje firme. (jedna je mogućnost da kao vlasnika i dirketora upišem svoju sestru koja bi mi i onako pomagala u poslu, trenutno je nezaposlena)

Neko je napisao da je zatvaranje firme komplikovano - šta to obuhvata (ukratko) i može li firma na period "pauzirati" poslovanje?

Ako kao DOO ne uspijem dobiti kredit kao firma, niti imam opciju hipoteke ili osiguranja druge vrste (mjenice nečije kompanije) kako bih mogao, kao fizičko lice unijeti neki npr. nenamjenski kredit u firmu i tako finansirati nabavku?

:?:
Murisno1

#11 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Murisno1 »

La_Forge wrote:hmm... to je dobra vijest ako zaista otvaranja firme ne traje toliko dugo - to mi je bio jedini razlog razmatranja kupovine neke već postojeće firme.

DOO treba imati minimalno dvoje angažovanih koliko ja znam - vlasnika i direktora (ili sve to može biti jedna osoba?

Obzirom da i sam radim u jednoj privatnoj kompaniji nemam ideje kako i na koga da uradim registraciju - plan je da ostanem na trenutnom poslu a uporedo radim na razvoju svoje firme. (jedna je mogućnost da kao vlasnika i dirketora upišem svoju sestru koja bi mi i onako pomagala u poslu, trenutno je nezaposlena)

Neko je napisao da je zatvaranje firme komplikovano - šta to obuhvata (ukratko) i može li firma na period "pauzirati" poslovanje?

Ako kao DOO ne uspijem dobiti kredit kao firma, niti imam opciju hipoteke ili osiguranja druge vrste (mjenice nečije kompanije) kako bih mogao, kao fizičko lice unijeti neki npr. nenamjenski kredit u firmu i tako finansirati nabavku?

Izvini, je li imaš već neki promet (na crno) u toku pa planiraš ta to ozvaničiš ili otvaraš firmu pa ideš u razvijanje posla od početka? ZaHebano je to prijatelju, najlaksi je dio otvoriti firmu (a nije lako :D ) ... jesil dobro razmotrio sve opcije, troskovi, obaveze trgovisnkog drustva, proces registracije i petljanije?
talić

#12 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

La_Forge wrote:hmm... to je dobra vijest ako zaista otvaranja firme ne traje toliko dugo - to mi je bio jedini razlog razmatranja kupovine neke već postojeće firme.

Nije nikakav problem da ti budeš osnivač (vlasnik) društva a da sestru prijaviš kao direktora i uposlenu. Dalje kad gašenja d.o.o. procedura traje vrlo dugo čak i ako nema dužnika i povjerilaca treba računati sa godinu dana. Treće što ti kaže Murisno1, ne zaboravi da fiksni troškovi d.o.o. nisu zanemarljivi. Treba ti promet od bar 10.000 maraka mjesečno da uz maržu od 30% pokriješ troškove društva, uključujući dvije plate i doprinose. Ukoliko zakupiš prostor na atraktivnijoj lokaciji to je još dodatnih 10.000 prometa pa ti onda treba promet veći od 20.000 maraka samo da bi stigao do pozitivne nule. Razmisli dobro, što se tiče unošenja novca u firmu kao fizičko lice nije problem može kao povećanje osnivačkog kapitala, može kao beskamatna pozajmica. Sve je lako osim prodati robu.
Murisno1

#13 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Murisno1 »

Imam iskustva (i dobrog i lošeg) sa otvaranjem firme. Ja više pod kapu države ne idem, osim kad moram. Zaraditi prvo njima, pa onda još malo njima, pa još samo malo njima, pa na kraju još koji dinar njima pa onda sebi ... e to više kod mene ne ide.

Državni aparat mi nije stvorio nikakve uslove, tamo gdje me mogo barem lijepom rječju pogurat i tu mi je uzeo pare. Kažnjavaju te na svaku zajebanciju, izmišljaju svaki dan nove gluposti. Ovamo kao pojednostavljuju neke procedure koje su sad ovako "pojednostavljene" najzajebanije u evropi.

Neće, naravno, pravog poduzetnika, to spriječiti da napravi biznis. Ja o tome i ne pričam. Pro biznis sam ali raditi za državu i to ovakvu, to strogo ne preporučujem osim kada se mora. S tim u vezi, preporučio bih i ova dva teksta - http://poduzetnik.ba/aktuelno/dakle-vi- ... -upustate/ i ovaj sa malo pozitivnijim osvrtom na cijelu zajebanciju registrovanja i sličnog http://www.seo.ba/blog/biznis/otvorite- ... -sa-179km/
La_Forge

#14 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by La_Forge »

forum je zaista super stvar, baš su raja informativna i konkretna, odlično.. i još jednom hvala na savjetima i primjerima. Članci su super :)

Razlog radi kojeg bih otvarao firmu za biznis je isključivo vezan za naplatu i trgovinu sa drugim pravnim licima, ni jedna firma mi neće kupovati proizvod koji nudim na crno - pri tome najveće promete očekujem od pravnih lica.

Druga stvar je što se radi o proizvodu koji nije uobičajan na našem tržištu niti je roba svakodnevne potrošnje. U najboljem slučaju bi se, uz dobro poslovanje, tržište zasitilo ili pokrilo za max. dvije godine.

Marže su iznad 30%.

Kakva je situacija sa "zamrzavanjem" poslovnja firme, čuo sam da je i to opcija?

Moram li prijavljivati sada dvije osobe kod registracije doo ili je dovoljno jedna... onda bi išla i samo jedna plata (ako je sam sebi uopšte moram isplaćivati)?

Prodaja bi išla direktnim i online kanalom, ne bih išao u maloprodaju niti mi treba prodajna lokacija. Mogu li DOO prijaviti na kućnu adresu (svoj stan)?

Ima li negdje tačno uputstvo koji mi papiri trebaju prije predaje zahtjev aza registraciju?

Sve u svemu još uvijek pravim kalkulacije i razmatram, tražim najbolji i najjeftiniji način da sve pokrenem... a troškovi sve veći :) PDV, transport, carina, plate, doprinosi, porez na promet i dobit, računovođa, takse, komunalije, gluposti... :dance:
Murisno1

#15 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Murisno1 »

La_Forge wrote:forum je zaista super stvar, baš su raja informativna i konkretna, odlično.. i još jednom hvala na savjetima i primjerima. Članci su super :)

Razlog radi kojeg bih otvarao firmu za biznis je isključivo vezan za naplatu i trgovinu sa drugim pravnim licima, ni jedna firma mi neće kupovati proizvod koji nudim na crno - pri tome najveće promete očekujem od pravnih lica.

Druga stvar je što se radi o proizvodu koji nije uobičajan na našem tržištu niti je roba svakodnevne potrošnje. U najboljem slučaju bi se, uz dobro poslovanje, tržište zasitilo ili pokrilo za max. dvije godine.

Marže su iznad 30%.

Kakva je situacija sa "zamrzavanjem" poslovnja firme, čuo sam da je i to opcija?

Moram li prijavljivati sada dvije osobe kod registracije doo ili je dovoljno jedna... onda bi išla i samo jedna plata (ako je sam sebi uopšte moram isplaćivati)?

Prodaja bi išla direktnim i online kanalom, ne bih išao u maloprodaju niti mi treba prodajna lokacija. Mogu li DOO prijaviti na kućnu adresu (svoj stan)?

Ima li negdje tačno uputstvo koji mi papiri trebaju prije predaje zahtjev aza registraciju?

Sve u svemu još uvijek pravim kalkulacije i razmatram, tražim najbolji i najjeftiniji način da sve pokrenem... a troškovi sve veći :) PDV, transport, carina, plate, doprinosi, porez na promet i dobit, računovođa, takse, komunalije, gluposti... :dance:
mora biti poslovni prostor, ne moze stan. moze stan ali ga moras registrovat ko poslovni prostor, pa plaćaš sve obaveze u stanu ili kući kao pravno lice, znači skuplje ... s obzirom da je trgovina u pitanju, nisam siguran da moze sa jednim zaposlenim, ali mislim da moze. jer trgovina (ja na veliko ja na malo) je najozbiljnija djelatnost pa tu su nesto tumbali stalno, moze ovako moze onako. to ako je d.o.o u pitanju a TR moze jedno biti samo 100%.

ti se nemoj brinut o pdv-u. ako imas prometa, plaćaš porez. ako nemaš ne plaćaš :D s tim što ti niko halalit neće niti jednu propuštenu standardnu obavezu: doprinose, racunovostvo, kirija, porezi fikni (komunalne taxe i te pizdarije) ...

dobro se skontaj, ako se mora raditi kao pravno lice, mora i nema druge. Ispitaj mogućnost da radiš preko nekoga možda u početku, preko postojeće firme, napravi neki ugovor il slično ... izvini što sam malo ovo razbaco, nadam se da si skonto barm nešto od ovog što sam napiso
La_Forge

#16 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by La_Forge »

sve ok, shvatio sam i povezao šta si htio reći... vidim i u članku se spominje ovaj poslovni prostor...

Ne znam kako bih na crno naplaćivao, to je poseban problem, pored toga i ovaj distributer od koga naručujem neće fizičkom licu prodati velike količine robe tek tako...

Sad kad čitam i o ovim fiskalim kasama.. lijepo mi zlo dođe...

U obzir moram uzeti i to da se trguje robom, da se roba možda treba negdje skladištiti (iako u stvarnosti nema potrebe, proizvod je u svojoj orginalnoj ambalaži i ne zauzima veliki prostor)?
Svaki bi onda možda trebao imati svoj SKU kod deklaraciju, kod prodaje i dostave fiskalni račun i garantni list...

pih... :cry:
graditelj

#17 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by graditelj »

Razmisli i o varijanti da se dogovoris sa nekom firmom doo, koja je registrovana za veleprodaju, uvoz-izvoz... da ti oni rade veleprodaju i izvoz, a ti otvori obrt kao dadatnu ili dopunsku djelatnost i na taj nacin fakturisi taj proizvod firmi posredniku koja ce ti raditi izvoz i veleprodaju.

Obrt ti je neuporedivo lakse otvoriti, jeftinije za odrzavanje i to..., a moze i u stanu :D
Naravno, pod uslovom da je taj tvoj proizvod moguce proizvoditi u okvirim obrta. :-)
Murisno1

#18 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Murisno1 »

La_Forge wrote:sve ok, shvatio sam i povezao šta si htio reći... vidim i u članku se spominje ovaj poslovni prostor...

Ne znam kako bih na crno naplaćivao, to je poseban problem, pored toga i ovaj distributer od koga naručujem neće fizičkom licu prodati velike količine robe tek tako...

Sad kad čitam i o ovim fiskalim kasama.. lijepo mi zlo dođe...

U obzir moram uzeti i to da se trguje robom, da se roba možda treba negdje skladištiti (iako u stvarnosti nema potrebe, proizvod je u svojoj orginalnoj ambalaži i ne zauzima veliki prostor)?
Svaki bi onda možda trebao imati svoj SKU kod deklaraciju, kod prodaje i dostave fiskalni račun i garantni list...

pih... :cry:
Prijatelju,

1000 KM ti treba mjesečno da dišeš ono iole normalno. tu su ti obaveze prema drzavi (doprinosi, petljanije) i obaveze prema racunovodstvu (koje će minimalno uzeti 200 KM s obzirom da je trgovina u pitanju - ozbiljan oblik pravnog lica) i poslovni prostor (a to ćeš platiti na osnovu lokacije, kvadradture i slično + rezije koje zavise od ovog navedenog). i to ti je ako je jedna osoba prijavljena i uposlenik.

pričaš sa bivšim optimistom po pitanju ove zemlje. ovo je katastrofa što imamo, ovi usluvi odnosno neuslovi. fiskalna kasa čovječe, prevara ne na kvadrat nego na osmu makar. zato zaobiđi tu opciju koliko možeš a ako ne možeš, sve što ti ostaje je da dobro presabereš možeš li obrnuti taj promet koji ti treba da zaradiš prvo, naravno, našem bajnom državnom aparatu pa onda sebi.

Opcija da se uvežeš s nekim ko već ima firmu, ali neko koga znaš i s kime bi mogao u posao, uz neku proviziju njemu ili slično, nije loša. Znam ih koji tako uspjevaju solidne šeme napraviti.
talić

#19 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

Dobro ti ljudi savjetuju. Traži firmu koja ima kompletnu infrastrukturu i preko koje možeš kompletan posao odraditi od uvoza, carinjenja do prodaje i naplate potraživanja. To ti je najbolja varijanta i uz to sve po zakonu bez ikakvog muljanja.
Romeo 80

#20 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Romeo 80 »

talić wrote:
Romeo 80 wrote:Da ne bih otvarao drugu temu, ovdje ću pitati i moliti za pomoć!

mislim da plaćaš doprinose na prosjek dakle na 800 KM pa je to oko 500 KM doprinosa + računovođa + telefon + banka + taksa na firmu = cca 800 KM bez tvoje plaće, zakupa prostora. Prema državi nemaš nikakvih obaveza ako nemaš promet veći od 50.000 maraka godišnje. Ulazni PDV ćeš platiti kod nabavke robe od veleprodaje. Ako uđeš u sistem PDV-a onda još plaćaš državi razliku između ulaznog i izlaznog PDV-a.
Ne uhvatih vremena da se ranije zahvalim! Hvala na veoma korisnim informacijama. :thumbup:
Kupim informacije, bilježim, čitam i kalkulišem. :razz:
Treba hrabrosti za sve ovo, ali želim pokušati pa kud puklo da puklo. Ako ne pokušam uvijek ću se pitati šta bi bilo kad bi bilo. :-D
talić

#21 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

Dok ne pređeš granicu mogućeg ne znaš šta je nemoguće. Bitno je samo znati vratiti se u okvire mogućeg i ne platiti previsoku cijenu izlaska preko granice. Zato treba i vrijedi pokušati ali prije toga sagledati svoj psihofizički i finansijski potencijal.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#22 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Entropio »

.
casanova123

#23 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by casanova123 »

puno srece ti zelim i dobro poslovanje :D
Romeo 80

#24 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Romeo 80 »

Pitanje za nekoga ko je upućen...

Prilikom otvaranja vlastitog biznisa da li sam u obavezi kupiti novu fiskalnu kasu ili mogu kupiti polovnu? Čuo sam da se mora kupiti nova (skuplja) kasa, ali nisam siguran je li to istina!? :?: :bih:
Kemo BA

#25 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Kemo BA »

U svakom slucaju moras otvoriti d.o.o. i obavezan si imati knjigovođu. E za sva ova pitanja i nedoumice koje imaš najbolje odgovore ce ti dati baš dobar knjigovođa.On ce te kasnije i upozoravati na eventualne naznake lošeg poslovanja i neke tvoje možda pogrešne poteze. Zato ti predlažem oprez i sa savjetima koje dobiješ ovdje i oprez kod izbora knjigovođe.Neka ti objasni i proceduru zatvaranja firme u slucaju da ti ne daj bože loše krene.
Sretno!
Post Reply