Pokret "Dosta!" organizira zabavu protiv nekulture

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

car-x

Post by car-x »

novel wrote:
car-x wrote:
novel wrote:sta fali nekulturnoj sponzorusi
jedno 3 razreda srednje skole..
:oops: jos ti placa jos se "dere" :D ti si nekulturan majkemi :D sada potpuno razumijem pokret dosa :D
a ja tebe nikako.. ;)
novel

Post by novel »

garant nikad nisi zaporke narucio
Image

jel' to to? :D
Saian

Post by Saian »

ja mislim da se u BL to zvalo spinjetak :-) :?
zemljotres

Post by zemljotres »

novel wrote:
garant nikad nisi zaporke narucio
Image

jel' to to? :D
ovo je koljenica.. nije mi mrska :-)
Guento

Post by Guento »

Zveknula kisa, nista od janjetine :D
zemljotres

Post by zemljotres »

suncobrančić je razapetnut, nou se vori 8)
karanana

Post by karanana »

Meni nije jasno sta pokret Dosta! ustvari pokusava da uradi.

Prvo sam mislio da je to ustvari pokret kojem je u cilju da se ovdje izvrse politicke promjene, da nacionalisticke partije "odu" i da ih zamjene mlade, pametne zapadnjacko orjentisane snage koje ce vise brinuti o tome kako narod zivi, nego o glupostima o kojima sadasnja vlast besjedi.

Medjutim gledajuci akcije pokreta a posebice ovu danasnju cini mi se da se pokret bavi vise nekom vrstom kulturne revolucije. Vecina ljudi koji dolaze na ove skupove slusa istu muziku, oblaci se slicno i imaju druge slicne navike. Penzioneri se pozivaju da protestuju protiv poskupljenja struje a onda se pusti neka elektronika, teski rock ili edo maajka, i naravno stariji ljudi se ne osjecaju da pripadaju tu. Generalno i ja bih dolazio na ovakve skupove, medjutim ni meni ne sjedaju nacini na koji se oni odrzavaju.

A i ovaj zadnji, nije mi jasan. Jeli uperen protiv politicara ili protiv svih onih koji slusaju turbo folk, jedu janjetinu i(li) voze neka nasminkana auta, jer onda je to 50%+ ljudi u BiH. Ja sebe ne smatram nacionalistom ili nekim papkom ili seljakom i mrzim ove dansnje politicare i stranke ali ja poslusam ponekad kakav narodnjak ili turbo-folk dzingl.

Ako ce vasa misija da bude kompletna preobrazba kulture ovog (ovih) naroda, sa srecom, jer sam mislio da ionako imate vrlo tezak pa skoro i nemoguc zadatak skidanja ove sadasnje vlasti a sad bi i da dajete lekciju iz kulture.
bpsang

Post by bpsang »

zemljotres wrote:haj sve al' sta fali ja'njetini?
OVAN
zemljotres

Post by zemljotres »

100_KA wrote:
zemljotres wrote:haj sve al' sta fali ja'njetini?
OVAN
to bi vec bila pedofilija
bpsang

Post by bpsang »

karanana wrote:Meni nije jasno sta pokret Dosta! ustvari pokusava da uradi.

Prvo sam mislio da je to ustvari pokret kojem je u cilju da se ovdje izvrse politicke promjene, da nacionalisticke partije "odu" i da ih zamjene mlade, pametne zapadnjacko orjentisane snage koje ce vise brinuti o tome kako narod zivi, nego o glupostima o kojima sadasnja vlast besjedi.

Medjutim gledajuci akcije pokreta a posebice ovu danasnju cini mi se da se pokret bavi vise nekom vrstom kulturne revolucije. Vecina ljudi koji dolaze na ove skupove slusa istu muziku, oblaci se slicno i imaju druge slicne navike. Penzioneri se pozivaju da protestuju protiv poskupljenja struje a onda se pusti neka elektronika, teski rock ili edo maajka, i naravno stariji ljudi se ne osjecaju da pripadaju tu. Generalno i ja bih dolazio na ovakve skupove, medjutim ni meni ne sjedaju nacini na koji se oni odrzavaju.

A i ovaj zadnji, nije mi jasan. Jeli uperen protiv politicara ili protiv svih onih koji slusaju turbo folk, jedu janjetinu i(li) voze neka nasminkana auta, jer onda je to 50%+ ljudi u BiH. Ja sebe ne smatram nacionalistom ili nekim papkom ili seljakom i mrzim ove dansnje politicare i stranke ali ja poslusam ponekad kakav narodnjak ili turbo-folk dzingl.

Ako ce vasa misija da bude kompletna preobrazba kulture ovog (ovih) naroda, sa srecom, jer sam mislio da ionako imate vrlo tezak pa skoro i nemoguc zadatak skidanja ove sadasnje vlasti a sad bi i da dajete lekciju iz kulture.
Dodji na edukaciju subotom od 12 h . mozda ce ti neke stvari biti jasnije

na plato naravno
Shoshana

Post by Shoshana »

O pokretu Dosta! znam samo ono sto ovdje procitam...i do sada sam bez izuzetka od sveg srca "navijala" za Dosta!

Medjutim, ili, jos bolje, upravo zato sto mi se svidja to sto radite moram da ubacim slijedecu primjedbu.

POgresno je izraziti se da se bori protiv nekulture. Ja znam da se kod nas cesto izraz "nekultura" upotrebljava... Odrasla sam u Sarajevu i dobro znam sta su papci... Medjutim, ako pokret Dosta! vec zeli biti na ispravnom putu, treba shvatiti da u antropoloskom (i socijalnom) smislu "nekultura" ne postoji.
POstoji samo "jedna kultura", "jedna drugacija kultura" itd.

Procitajte ove dvije definicije i razmislite sta je "kultura" za vas.

Edward Tylor (1871) Culture ... is that complex whole which includes knowledge, belief, art, law, morals, custom, and any other capabilities and habits acquired by man as a member of society. (p.1) (opaska, Tylor ne definise ni "art" ni "moral")

Michel Fouchault (1971) ...un syst`eme d'exclusion (syst`eme historique, modifiable, institutionellement contraignant) (p. 16)

Borite se, umjesto protiv "nekulture" - za bolje obrazovanje, podjednaka prava na obrazovanje, kvalitetan nastavni kadar, iskorjenjivanje korumpcije, funkcionalnu policiju (koja ce kaznjavati one koji ne postuju osnovna pravila civizma), oformite grupu koja ce omogucavati mladima da se ukljucuju u razne aktivnosti, itd

A izrazi "neukus" i "primitivizam" su jako ruzni i zao mi je da vidim da se krema mladih bosanskih intelektualaca sluzi izrazima koji su uglavnom izmisljeni da bi se svijet podijelio na "nas" i "njih".

Ukoliko ja ovo nesto pogresno protumacih - nemojte se naci uvrijedjenim, nego birajte svoje rijeci, i razmisljajte o tome koji putevi mogu dovesti do vasih ciljeva.
zemljotres

Post by zemljotres »

boriti se protiv NEzabave?
zemljotres

Post by zemljotres »

stochar wrote:Pokret Dosta! se zalazhe da se to vrijeme skrati i da se ovi izrazi lagano, nenasilno i nevrijedjajuci ikoga, lagano izgube iz nashe stvarnosti. Sretno!
Kako ne vrijedjajuci ikoga postici promjenu?
zemljotres

Post by zemljotres »

Upravo si uvrijedio pola Terzica i dvije trecine Paravca mislju da ce oni sami otici s vlasti.
Shoshana

Post by Shoshana »

@Stochar,

iskreno zahvaljujem na ispravnom shvatanju moga posta ('bo te, nikad ne znas kako ce ljudi da reaguju)!

I da, ja jesam pogresno protumacila svrhu ove organizovane zabave - ocito je iz tvog posta. Naime, postovi ostalog naroda ovdje naveli su me da mislim da je to zabava protiv "drecavih kosulja, spustenih golfova, turbofolka i svega onoga sto mi obicno nazivamo malogradjanstinom" - protiv cega se najbolje bori obrazovanjem (zato sam i navela ono "borite se za..").

Ovo o cemu ti pises, ne zasluzuje cak ni nazive "nekultura, primitivizam i neukus". To zasluzuje naziv koji mu po definiciji i pristaje - kriminal!

Toga, na zalost ima svugdje, jedina je razlika sto, u pismenim zemljama kad ih "uhvate" - prvo izgube svoje polozaje, vracaju pokradene pare, a po mogucnost idu i u zatvor.

Nazalost rijetko ih ko uhvati (jer svi imaju tala), al' oni koji prate inostranu politiku (vec drugu godinu traje proces skandala "promocije" u Quebec-u) znaju o cemu govorim.

Sretno, i zelim vam dobru zabavu!
Stitch__

Post by Stitch__ »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply