Cao, znam da ovo nije neka tipicna tema ali morao sam pokusati.
Zelim pokrenuti posao sjece i prodaje drva. Suma je u mom privatnom vlasnistvu. Vec 4 sedmice citam Zakon i nacrt zakona o sumama ali nista mi nije jasno. Da li iko zna koje potvrde trebam izvaditi i gdje?
Pokrecem posao-trebam pomoc
Moderator: anex
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2 Re: Pokrecem posao-trebam pomoc
Na podforum Ekonomija, pa nađi stručnjaka za čitanje i objašnjenje zakona, a tamo su i parali forumaši koji bi pomogli da posao krene uspješno. Naravno, sve se plaća, pa i čitanje zakona sa objašnjenjem.Yataghan wrote:Cao, znam da ovo nije neka tipicna tema ali morao sam pokusati.
Zelim pokrenuti posao sjece i prodaje drva. Suma je u mom privatnom vlasnistvu. Vec 4 sedmice citam Zakon i nacrt zakona o sumama ali nista mi nije jasno. Da li iko zna koje potvrde trebam izvaditi i gdje?
Nema veze što je tvoja privatna šuma, moraš imati odobrenje od nadležnih, da sječeš šumu i šumarski pečat da smiješ sječi svako pojedinačno drvo.
Da nije šume, ne bi bilo ni vode za piće,...ne bi bilo ni nas!
- drndalo
#3 Re: Pokrecem posao-trebam pomoc
Posao/firma za sjecu i prodaju drveta i sjecenje svoje licne sume i prodaa takvog drveta su 2 razlicite stvari, ne moras imati firmu da bi prodao npr. 1000m3 svog drveta nekome/nekima, ukoliko sumersku proceduru zavrsis kako treba...
Dok je obrnut primjer npr. Drvosjeca d.o.o. ali oni kupuju drvo od takvih kao ti, i trguju dalje s njim, ne sjeku svoje, bar ne kao osnovna djelatnost...
Dok je obrnut primjer npr. Drvosjeca d.o.o. ali oni kupuju drvo od takvih kao ti, i trguju dalje s njim, ne sjeku svoje, bar ne kao osnovna djelatnost...
-
forumaš2011
#4 Re: Pokrecem posao-trebam pomoc
Koliko sam ja upućen ti svoju šumu možeš posjeć kad god hoćeš to je tvoje vlasništvo, ali moraš naći šumara koji je određen za to područije da kako to oni kažu "počekića" tj obilježi koje ćeš osjeći i platiš taksu na to, tako bar rade kod nas ko sebi sječe privatno ili posječe pa proda nekom.
Što se tiče privatluka to je nešto drugo postoje dvije mogućnosti da se registruješ kao doo i samo se baviš cijepanjem drva a drva prodaješ sam sebi tj kao privatno lice fizičkom licu ili da se registruješ kao doo i da u kapital uneseš šumu koju ćeš sjeć, pošumljavat itd (ovo nije iz zakona nego logično mi tako).
Ako misliš izvozit malo se raspitaj za FSC FM i PEFC certifikate.
Što se tiče privatluka to je nešto drugo postoje dvije mogućnosti da se registruješ kao doo i samo se baviš cijepanjem drva a drva prodaješ sam sebi tj kao privatno lice fizičkom licu ili da se registruješ kao doo i da u kapital uneseš šumu koju ćeš sjeć, pošumljavat itd (ovo nije iz zakona nego logično mi tako).
Ako misliš izvozit malo se raspitaj za FSC FM i PEFC certifikate.
-
forumaš2011
#5 Re: Pokrecem posao-trebam pomoc
Još nešto prije otvaranje doo dobro razmisli zbog obaveza, nisam siguran odakle si, al ti možeš i sad prodavat, sve zavisi šta imaš u planu