Hierarchia wrote:ztluhcs wrote:Hierarchia wrote:
Da, mozda placu, mozda ne. Mi to ne znamo. Ne znamo ni stepen boli koji koka ili tele prezivi kad ga ubijamo. To sto MI cujemo cviljenje delfina, ne znaci da njega vise boli udarac maljem od npr. kolibrija.
Opet ponavljam, inteligencija u pitanju suosjecanja sa zivim bicima koja pate (ma kojeg evolutivnog ranga) mi nije nikakav kriterij.
Ko ovdje govori o suosjeæanju? Govori se o svjesnom uni¹tavanju neèega ¹to je mo¾da pored majmuna najvi¹i paralelni vid inteligencije u Sunèevom sistemu.
In my book, visoko inteligentne (divlje i ugro¾ene) ¾ivotinje, i industrijski uzgajane ni¾e ¾ivotne forme ne stoje na istoj skali...
Uzmi primjer ru¾e, ne gleda¹ puno kad hoæe¹ da je uzbere¹, re¾e¹ negdje ispod, ne zanima te puno gdje, ali se mnogo trudi¹ da cvijet ostane èitav...
Evo za poèetak - broj piliæa, teladi, prasiæa i delfina mo¾e biti odgovor... Jedno je (industrijski) uzgajati neku (domaæu) vrstu za hranu a drugo je (sistemski) uni¹tavati neku (divlju) vrstu koja je veæ na granici izumiranja a jedino neèijeg (naopakog) æejfa radi...
Meni lièno je mnogo lak¹e pojesti koko¹ku ili tele nego neku malo inteligentniju formu ¾ivota kao npr. majmuna, delfina i sl..
.
Mislila sam prvenstveno na ovo sto si rekao. Znaci, ljudski rod ce ubijati zivotinje dok im ne pocne prijetiti istrjebljenje, e onda ce stati i kukati... Meni je jednako zao i tog delfina, kao i
pileta, kokoske, krave, ptice... Sjecam se one teme o uzgoju pilica. U farmama se pilici namjenski proizvode za ishranu, dakle zivot tog zivog bica sveden je samo na statistiku. Zivot delfina ili tigra (koje smo opet mi skoro unistili kao vrstu) je vrjedniji zato sto - MI tako kazemo. Govorim samo o toj heliocentricnoj poziciji Covjeka koji sebi daje za pravo da sudi sta je korisno sta ne. Za koga korisno? Naravno, za njega.
Ima¹ ubijanje iz obijesti, ubijanje iz straha, ubijanje zbog hrane itd itd...
Ubijanje koko¹ki, krava, svinja je kategorija 3, ubijanje delfina, kitova, slonova i nosoroga je kategorija 1, ubijanje tigrova, vukova, medvjeda je kategorija 2...
Poredaj sebi ove kategorije po smislenosti, a onda tu ubaci jos parametar inteligencije...
Ljudi trebaju meso. Da nema te industrijske proizvodnje i ubijanja koko¹ki krava i svinja, ne bi bilo ¾ive du¹e na planeti vi¹e... Pojeli bi sve vrste...
I da, ljudski rod je "vladar" ove planete veæ hiljadama godina... Tako je kako je...