Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Mu'min

#1 Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Mu'min »

Da podijelim sa vama ideju, pošto virtualno ne mogu ono što je u ideji. :)

Prošle godine sam onako za šalu stavio 8 sjemenki čilija u jogurt lončić te ih stavio na prozor u kancelariji.
Nakon nekoliko hefti prepikirao sam u pojedinačne lončiće i počeo dijeliti kolegama.
I dan danas pričamo o njima kao da sam im poklonio ne znam šta.
Super ideja za jaranstvo, za širenju pozitivnog mišljenja o uzgoju koji je za mnogu gradsku raja prilično daleka tema (ne mislim na nas koji visimo na ovom podforumu). Super ideja za temu uz kahvu, super ideja kao dokaz da je i saksija uzgoj vrlo uspješan i poljepša svakodnevnicu dok gledaš kako raste.

Pokloni sadnicu, zeleno je život! - javi dalje. :)

Image
Last edited by Mu'min on 21/05/2013 10:18, edited 1 time in total.
bizet

#2 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by bizet »

mu'min, ovo je za pohvalu, ali meni zvuci kao neki dobar slogan za neku akciju zelenih ili nesto slicnp
nisam sigurna sta bi mi to trebali ovdje da pisemo, o cemu, o tome kako smo nekome poklonili neku sadnicu?
budi malo konkretniji sa idejom za temu ako mozes
inace sve sto ce mozda nekog potaknuti da pivede racuna o bilju i zavoli biljke podrzavam, a ovaj tvoj slogan ide na to

mozda bi ovo moglo biti mjesto gdje ce forumasi traziti i davati sadnice...to bi bilo zgodno
ti napravis listu bilja kohe zelis dati, ja, peti, deseti, a neko se javi sa zeljom da ima neku sadnicu i eto trampa i ljubav prema bilju :)
Mu'min

#3 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Mu'min »

bizet wrote:nisam sigurna sta bi mi to trebali ovdje da pisemo, o cemu, o tome kako smo nekome poklonili neku sadnicu?
Ideja je mnogo. Evo neke vrste brain-storming rezultata:
- sadnica npr. čilija, cvijeta ili voćke kao poklon umjesto bezveznih poklonna u stilu "nešto moram kupiti, pa šta bilo".
- sadnica za kancaleriju, da se unese malo zelenila
- poklon ljubiteljima ljutog ili bonsai ljubiteljima
- ...
bizet wrote:mozda bi ovo moglo biti mjesto gdje ce forumasi traziti i davati sadnice...to bi bilo zgodno
ti napravis listu bilja kohe zelis dati, ja, peti, deseti, a neko se javi sa zeljom da ima neku sadnicu i eto trampa i ljubav prema bilju :)
Pa mogla bi se ova tema koristiti i za male oglase al u smislu "poklanjam višak".
Mada je to više među onim koji već u veliko uzgajaju pa im zafalilo ili žele još više.

Ovdje je više govora o prvoj sadnici.
bizet

#4 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by bizet »

sta konkretno hoces da postignes sa ovom temom...u kojem pravcu si zamislio da se razvija, bar u pocetku ti si taj koji treba imati viziju?

nije zar da ocekujes da cemo pricati kako smo nekome poklonili sadnicu?
6saturn6

#5 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by 6saturn6 »

Hajd zasadi Cannabis, pa kad sazrije i krene davat head-ove, pokloni mi SADNICU!

Eh vidio bi ti te akcije.. Cupala bi se raja po gradu za to
Mu'min

#6 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Mu'min »

@6saturn6
Cannabis bi sadio u edukativne svrhe. :D
Sve listove bi dijelio u humanitarne svrhe.
Sve pod parolo podijeli sadnicu.

a sad ozbiljno
@bizet:
nema filozofije, nema extra pisanja.
Pokloniš sadnicu nekom i napraviš mu osmijeh na licu. To je to.
Ako želiš piši ovdje reakciju. To je svrhe ove teme. Ne treba svaka tema da ima 200 stranica :), nekad je dovoljan jedan komentar i 1 akcija na terenu.
Mu'min

#7 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Mu'min »

Zamolio bi moderatora da izbriše komentare koji ne spadaju u ovu temu.

@Krone
Tebi i o tebi nemam ništa napisati, sve si sam rekao o sebi.
Lekum dinikum we lijedin. :wink:
Hajvan

#8 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Hajvan »

Kod mene je to već tradicija. Uglavnom ukrasno grmlje i drveće- i to neobično...
Mu'min

#9 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Mu'min »

Slijedeći kandidati za poklon:
- lijevo bosiljak za jednu prijateljicu koja nema bašča a voli imati začine u kuhinji
- desno bosanska ćurta (poznata i kao stambolka) koja ide prijatelju koji ima malo bašče i bi će zanimljiv dodatak posebno pošto mu je ovo 1. sezona. Novopečeni baštovan. :)

Image
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» Krone

:-)
Keiko

#11 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Keiko »

Meni je ovo super ideja. Vec sam pisala kako volim svoj vrt u kojem inace uzgajam ukrasno zbunje I cvijece. Imam par prijateljica koje mi obicno poklanjaju ili sadnice ili vaucere za vrtni centar. Ja jednoj od njih vec godinama poklanjam biljcice ali joj bas ne ide I sve joj ugine.

S' druge strane, imam susjedu koja je entuzijast kao i ja tako da po cijelo ljeto I jesen nosamo cvijece I pelcere jedna drugoj I tako razmjenjujemo visak. Trenutno mi je najveci problem sto mi ponestaje cvjetnjaka ali bas ne mogu da odolim da ne kupim poneku biljku koja mi se bas posebno svidi.
Mu'min

#12 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Mu'min »

Keiko

ovo tvoje pisanje me podsjeti na mog kolegu kojem evo 3.put nosim čili paprike i svaki put potamami sadnicu al uvijek dođe i veli:"Daj, ovaj put će sigurno uspjeti!" :lol:
petunija

#13 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by petunija »

Super ideja!
Iako nemam vrt rado čitam ovaj pdf i pokušavam nešto naučiti. Voljela bih oformiti neku baštu, ali nikako da krenem sa realizacijom. Meni čak ni cvijeće ne uspijeva :(
Nedavno sam gledala "vrtlaricu" na HTV, mnogo mi se dopala, žena baš ima genijalne ideje. sad sam u traženja dvije knjige koje je ona izdala, pa možda naučim još štogod.
A sad konkretno pitanje za Mu'min: može li feferon ostati u saksiji za stalno, mislim da se ne presađuje u zemlju, nego da raste i daje plodove u saksiji?
Mu'min

#14 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Mu'min »

petunija wrote:Super ideja!
Iako nemam vrt rado čitam ovaj pdf i pokušavam nešto naučiti. Voljela bih oformiti neku baštu, ali nikako da krenem sa realizacijom. Meni čak ni cvijeće ne uspijeva :(
Nedavno sam gledala "vrtlaricu" na HTV, mnogo mi se dopala, žena baš ima genijalne ideje. sad sam u traženja dvije knjige koje je ona izdala, pa možda naučim još štogod.
MUP metoda je najbolja - metoda uzaludnih pokušaja :D
Samo ne odustaj vidje ćeš kako ćeš 3. ili 4. sezonu imati 5x bolje rezultate i smija ćeš se greškama koje si radila. Ja se sjećam mog prvog kalemljenja, 6x greški na 1 kalemu napravio. Da sam htio nisam mogo toliko. :D Al eto prošle godine već brao "moje" prve kaisije koje su rezultat tih pokušaja.

Vrtlarica je super emisija samo jedino "smeta" da se tako izrazim to što ona sve radi 5x5metara i za potrebe emisije. To se može sjedeći obrađivati al hajd fati se onog "šminkanja" na većoj površini s tim da si na poslu do 17:00 :)
petunija wrote:A sad konkretno pitanje za Mu'min: može li feferon ostati u saksiji za stalno, mislim da se ne presađuje u zemlju, nego da raste i daje plodove u saksiji?
Da ne miješamo teme evo ti odgovor u temi: Čili - feferoni - ljute paprike na ovom podforumu.
petunija

#15 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by petunija »

Hvala za oba odgovora :thumbup:
Što se tiče vrtlarice, baš je poenta u tome što ona radi, pa ima vremena koliko i ja :-D
Drugo, nemam baš neku veliku površinu na raspolaganju, pa bih za početak probala na manjoj, a onda kad se "obučim" mogu pokušati i malo više (nadam se do penzije :-D )
Pogledaću i to o čiliju, hvala :thumbup:
Keiko

#16 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Keiko »

petunija wrote:Super ideja!
A sad konkretno pitanje za Mu'min: može li feferon ostati u saksiji za stalno, mislim da se ne presađuje u zemlju, nego da raste i daje plodove u saksiji?
Ako se i ja smijem nadovezati, Mu'min je potpuno u pravu! Ubijedjena sam da nikome nista nije 'od prve' uspjelo. Otprilike, kao pravljenje torte, isto je i sa bastom.

Ja sam moje sve pet puta premjestala i presadjivala da mu nadjem optimalnu poziciju, dok se nisam ustelila koliko ga hraniti, zalijevati,... Ne uzgajam povrce za koje pretpostavljam da je jos komplikovanje od cvijeca.

Najvaznije je da covjek uziva i u greskama i da na njima uci. Na kraju se svaki trud isplati zato samo hrabro naprijed.
petunija

#17 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by petunija »

U pravu si, ali meni nešto bude teško da uništim život nekoj biljčici zbog nepažnje ili neznanja :(
Zato prvo obuka, na ovom forumu :sax:
Keiko

#18 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Keiko »

petunija wrote:U pravu si, ali meni nešto bude teško da uništim život nekoj biljčici zbog nepažnje ili neznanja :(
Zato prvo obuka, na ovom forumu :sax:
Samo polako. Nista ni u totalnu sjenu ni na direktno sunce. Nadjes mjesto gdje ima sunca ali ne previse da 'kuha' biljku. Po malo zalivat', tek toliko da je zemlja vlazna na dodir (ja zabodem prst u zemlju da provjerim nekih 2-3cm ispod povrsine) ali ne zalijevati previse da istrune korijenje. Zalijevati navecer da se biljka ne bi kuhala. Cvjetnice hraniti djubrivom za paradajz jer onda bogato cvjetaju umjesto da rastu strkljasto.

Pisi sta konkretna namjeravas uzgajati da bi mogli biti malo konkretniji sa savjetima. :-D
Mu'min

#19 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Mu'min »

Sjeme od paprika koje ide u podjelu... :)

Image
Mu'min

#20 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Mu'min »

Ovo se zove dobar količina za hedije tj. poklone sadnica.

Nekoliko vrsta bosiljka, koje sam prepikirao i sada svako toliko nekom osmijeh na licu izvučem. ;)

Image
eluna

#21 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by eluna »

meni će trebati začinsko bilje za uzgoj u kuhinji - pa eto, ako neko ima viška :)
Mu'min

#22 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Mu'min »

Da smo bliže rade volje... :)
eluna

#23 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by eluna »

Mu'min wrote:Da smo bliže rade volje... :)
hvala drugar, ali ove godine ne stignem ništa staviti na balkone, hem je kasno hem tek useljavam u stan

ali dogodine abd će budemo na vezi :)
Mu'min

#24 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by Mu'min »

Bosiljak je mašaAllah bukno dok sam bio 1 heftu na godišnjem. Sad treba da krene podjela sadnica. :)
kerima1

#25 Re: Pokloni sadnicu - zeleno je život!

Post by kerima1 »

Eluna bosiok i jos poneke zacine mozes i sad posijati u saksije i kad ugrije stavi to negdje u hlad da polako raste.Ja juce posijala jednu turu bosioka,javim jel niklo. :-D
Post Reply