Poklanjanje dionica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
darius_maximus

#1 Poklanjanje dionica

Post by darius_maximus »

Imam jedan mali problem, pa da vidim ima li ko sta pametno reci i predloziti... :)

Uglavnom, radim trenutno u stranom predstavnistvu jedne firme, u Sarajevu.
Gazda firme iz mi je nedavno rekao da bi mi dao udio u firmi, tj. da bi mi poklonio dionice.

Kakva je sada situacija sto se tice finansijskog aspekta? Ja ne znam kako mi misli dati dionice s obzirom da firma nije dionicko drustvo. Mozda on moze pokloniti udio u obliku dionica?

Drugo pitanje je koliko i da li bih morao nesto platiti?
Prema prvim informacijama bi se morala procijeniti vrijednost dionica (udjela u firmi), pa da ja platim porez, iako je u pitanju poklon.

Koliko je ovo tacno i, ako neko mozda zna, gdje bih se mogao posavjetovati o ovim pitanjima?

Hvala unaprijed!

Sent from my SM-N920C using Tapatalk
emmir1

#2 Re: Poklanjanje dionica

Post by emmir1 »

Ako je doo firma poklanja ti samo udio u vlasništvu, to kod notara završiš.

Samo provjeri zašto ti poklanja, da li firma ima dugova poreza i slično.
Dady

#3 Re: Poklanjanje dionica

Post by Dady »

Pa moguće je da se radi o dionicama matične firme obzirom da se radi o predstavništvu strane firme kako kažeš. Ovisno o grade-u u matičnoj firmi normalno je da ide i isplata u dionicama za veći grade. Kod mene to obično bude na kraju isplata u cashu zbog naših zakona. na to se još plate doprinosi

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ci-Nick

#4 Re: Poklanjanje dionica

Post by Ci-Nick »

Premalo informacija,..ali u svakom slučaju prelistati akte društva vlasničku strukturu i finansijske izvještaje da ne bi bilo,.. skuplja pita nego tepsija.
darius_maximus

#5 Re: Poklanjanje dionica

Post by darius_maximus »

Ci-Nick wrote:Premalo informacija,..ali u svakom slučaju prelistati akte društva vlasničku strukturu i finansijske izvještaje da ne bi bilo,.. skuplja pita nego tepsija.
OK, idemo sa više informacija, iako ne znam šta je od svega korisno... :)

Helem, firma je vlasništvo jednog lica (zovimo ga CEO), sa sjedištem u EU.
Podružnica je otvorena u Sarajevu i mi nemamo nikakve posebne ovlasti.
Iz sjedišta se pokrivaju mjesečni troškovi (od kirije do plata) i to je to.

Dionice matične firme (ili udio) mi CEO želi (prema njegovim riječima) dati zbog dosadašnjih zasluga i jer sam najduže, pored njega, u firmi.
Što se tiče finansija, nemoguće je da firma, ako krene nekakav stečaj, ne vrijedi dovoljno da se otplate nekakva dugovanja, s obzirom da su naši troškovi uglavnom plate, režije, kirije, itd.

Da li mi on uopšte može pokloniti dionice firme koja je uspostavljena u EU?
Plaćam li na to porez, doprinose, itd.?

OK, vjerovatno da ako bi firma izašla na berzu i ako bih nekad prodao dionice, tada bih morao platiti porez.
Ali, šta do tada?
Ci-Nick

#6 Re: Poklanjanje dionica

Post by Ci-Nick »

darius_maximus wrote:
Ci-Nick wrote:Premalo informacija,..ali u svakom slučaju prelistati akte društva vlasničku strukturu i finansijske izvještaje da ne bi bilo,.. skuplja pita nego tepsija.
OK, idemo sa više informacija, iako ne znam šta je od svega korisno... :)

Helem, firma je vlasništvo jednog lica (zovimo ga CEO), sa sjedištem u EU.
Podružnica je otvorena u Sarajevu i mi nemamo nikakve posebne ovlasti.
Iz sjedišta se pokrivaju mjesečni troškovi (od kirije do plata) i to je to.

Dionice matične firme (ili udio) mi CEO želi (prema njegovim riječima) dati zbog dosadašnjih zasluga i jer sam najduže, pored njega, u firmi.
Što se tiče finansija, nemoguće je da firma, ako krene nekakav stečaj, ne vrijedi dovoljno da se otplate nekakva dugovanja, s obzirom da su naši troškovi uglavnom plate, režije, kirije, itd.

Da li mi on uopšte može pokloniti dionice firme koja je uspostavljena u EU?
Plaćam li na to porez, doprinose, itd.?

OK, vjerovatno da ako bi firma izašla na berzu i ako bih nekad prodao dionice, tada bih morao platiti porez.
Ali, šta do tada?
Ako je firma vlasništvo jednog lica i osnovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću ( najčešći oblik ) onda nije problem da ti "prepiše" dio vlasništva, npr. 5% a što se tiče tvojih prava i obaveza pa i eventualnog plaćanja poreza to zavisi od zakonske regulative u zemlji u kojoj je matična firma.
Post Reply