cogni wrote:bajadera82 wrote: Jedino sto je ovdje pozitivno je da je medjunarodna zajednica polako skontala da je potrebna reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma. samo prioritet sigurno nije ukidanje kantona. najbitnije je jacanje centralnih insistucija drzave BiH; nek se o tome pobrinu.
Skontali su oni to odavno, jasno je receno da sa ovim ustavom BiH nece moci postati clan EU.
Najvaznija stvar koja se cesto ignorira je da medjunarodna zajednica nece mijenjati ustav BiH vec ce to raditi domaci politicari. Besmisleno je od medjunarodne zajednice ocekivati da domaci politicari naprave novi ustav.
Ako se doista budu domaći političari pitali (u što čisto sumnjam), onda nikada neće doći do novog Ustava jer su "stavovi" potpuno oprečno postavljeni. Dakle, jedina stvar koja se mora desiti jeste da tvorci ovakvog trenutnog i nakaradnog političkog sistema u Bosni ponovo preuzmu stvar u svoje ruke. Mislim, to je jedina realna opcija što se tiče NAČINA DONOŠENJA novog Ustava.
Što se tiče SADRŽAJA NOVOG USTAVA, tu ima mnogo toga da se izmijeni. Siguran sam da svaki forumaš ovdje ima svoju "viziju" kako bi taj novi Ustav izgledao (i opet sam siguran da se te "vizije" ne slažu kao ni naši politički predstavnici), ali je bitna stvar da se mi pojedinačno nećemo ništa pitati. Dakle, ostaje nam da onako rekreativno palamudimo i naglabamo kako je neko u pravu (u pravilu "mi", ko kod da je to) a drugi nisu...
Nego, da ne dužim priču, poenta je da su ovdje KOLEKTIVNA PRAVA pogrešno postavljena iznad INDIVIDUALNIH PRAVA. Zašto je to pogrešno? Pa jednostavno, ako ja kao pojedinac u svojoj državi imam manja prava nego kolektiviteti koji se identificiraju sa susjednim državama, onda imamo žestoku diskriminaciju koja se baš ne uklapa u EU standarde i povelju o ljudskim pravima... Dakle, ako ja ili bilo ko drugi kao pojedinac imam maksimalno zaštićena prava, onda potreba za ovim torovima (entitetima i kantonima) apsolutno ne postoji. Imam dakle puno pravo da se udružujem s kim hoću i na način koji hoću (pod uslovom, naravno, da ne kršim ZAKONE države u kojoj živim).
RS znamo kako je nastala (genocid, etničko čišćenje, agresija, sila...) i znamo trenutne stavove njenih apologeta i čuvara. Evo, da za trenutak ostavimo po strani genocidnu genezu RS-a, ostavimo po strani i prava pojedinaca, i razmotrimo jedini "argument" koji eto kao "pije vode" čuvarima RS-a ("prevencija majorizacije Bošnjaka nad Srbima"), onda tom logikom moramo zaštititi i prava Hrvata na isti način, a boga mi i Bošnjaka... Za neuke i neupućene, ovo je dovoljan razlog za stvaranje najmanje 3 entiteta... ali, ipak ima jedna "caka" koju čuvari RS-a jednostavno "zaboravljaju". U Ustavu (koji jeste dibidus nakaradno skrojen u Daytonu) ipak stoji da su ta 3 "konstitutivna naroda" ravnopravni na CIJELOJ TERITORIJI BOSNE I HERCEGOVINE. Hmm, ovo je problem jer ne može se jedan dio Ustava poštovati a drugi dio bacati (kao Mile Ronhill BH zastavicu) a pozivati se na "Ustavom zagarntovana prava"...
S obzirom na ovo sve, a ima još milion drugih stvari o kojima bih mogao satima naglabati, preostaje jedino da se Ustav i politički sistem Bosne i Hercegovine uredi na pravno-utemeljeni način, u skladu sa svim normama i standardima EU (prvenstveno mislim na EU povelju o ljudskim pravima). Mislim da je ovo najizglednija varijanta i to je izvor nedavnih frustracija Mileta Ronhilla.
A sada o Doris Pack... Ona je osoba koja bi na osnovu svog položaja
morala znati mnogo više od onoga što govori. Nije ni svjesna da svojim "nesmotrenim" izjavama samo otvara mogućnost daljeg usložnjavanja situacije u "buretu baruta", ili možda ipak jeste svjesna svega, ali su joj draži Dodikovi novci, ili ju je Mile the "seoska varalica" možda šarmirao onako korpulentan, a ona jadna, seksualno ugrožena... Ko će ga znati!

U prevodu, treba u startu odjebati takve izjave "dobronamjernih" Europljana i "intelektualaca" i javiti joj kako njene savjetodavne usluge ne piju vode na ovim prostorima. Ali, na našu sveopću žalost, nema pravih mudonja i istinskih šarmera među ovim bošnjačkim i hrvatskim političarima (bez obzira na reputaciju "Lepog" Hareta i "Lipog" Čovića, i fakat grdnih Tihića i Ljubića)