Pojasnjenje volonterskog i pripravničkog rada
-
MrRango
#1 Pojasnjenje volonterskog i pripravničkog rada
Pozdrav svima, tražio sam temu gdje bi mogao postaviti ovo pitanje, a da nije puno off-topic, ali bezuspješno, pa sam odlučio pokrenuti novu temu, možda i drugima bude od pomoći. U zakonima se nisam najbolje snašao, i nisam našao konkretan odgovor, pa odlučih pokrenuti temu.
Volio bi ako bi neko bio ljubazan pa malo detaljnije objasniti "tretman" volonterskog i pripravničkog rada, i osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Koknretno kakav tretman ima osoba koja je prijavljena na pripravnički, na šta ima pravo u odnosu na osobu koja je "regularno" zaposlena u radni odnos, šta od doprinosa poslodavac uplaćuje i da li se toj osobi taj rad računa u radni staž.
Volonterski rad, sam po nazivu daju neku slutnju kakav je, i to mi je donekle i jasno.
Hvala unaprijed.
Volio bi ako bi neko bio ljubazan pa malo detaljnije objasniti "tretman" volonterskog i pripravničkog rada, i osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Koknretno kakav tretman ima osoba koja je prijavljena na pripravnički, na šta ima pravo u odnosu na osobu koja je "regularno" zaposlena u radni odnos, šta od doprinosa poslodavac uplaćuje i da li se toj osobi taj rad računa u radni staž.
Volonterski rad, sam po nazivu daju neku slutnju kakav je, i to mi je donekle i jasno.
Hvala unaprijed.
- Gerro
- ModeratorNaBezCenzure
#2 Re: Pojasnjenje volonterskog i pripravničkog rada
KAd si volonter ne ide ti radni staž,a ide iskustvo, kad si pripravnik ide ti radni staž i radno iskustvo. Otprilike tako nekako. Dok si volonter još si na birou, dok si pripravnik skinu te sa biroa itd. Sam sam bio volonter pa znam
-
MrRango
#3 Re: Pojasnjenje volonterskog i pripravničkog rada
Da, pretpostavljam da kod volonterski rada sa poslodavcem zaključiš samo ugovor za obavljanje volonterskog rada, kao određena zaštita/pokriće, naravno bez zasnovana radnog odnosa, i eventualno ako poslodavac želi platiti neku naknadu za tvoj rad.
E sad kod pripravnickog, jasno mi je da je to "osposobljavanje" za rad u struci koji moze biti najduze godinu dana za većinu zanimanja, ali koliko je ta osoba u "nizoj" ako, možemo reći poziciji u odnosu na pravi radni odnos sa ugovorom o radu, na koji iznos naknade ima pravo ta osoba, da li je umanjen, da li ima pravo za zdravstveno osiguranje (pretpostavljam da ima, ako tokom tog rada joj se upisuje i u radni staž)
E sad kod pripravnickog, jasno mi je da je to "osposobljavanje" za rad u struci koji moze biti najduze godinu dana za većinu zanimanja, ali koliko je ta osoba u "nizoj" ako, možemo reći poziciji u odnosu na pravi radni odnos sa ugovorom o radu, na koji iznos naknade ima pravo ta osoba, da li je umanjen, da li ima pravo za zdravstveno osiguranje (pretpostavljam da ima, ako tokom tog rada joj se upisuje i u radni staž)
- teuta06
#4 Re: Pojasnjenje volonterskog i pripravničkog rada
prema zakonu pripravnik ima pravo na 80% od place za radno mjesto za koje se osposobljava... npr ako si zavrsio ekonomski fakultet... imati ces 80% od najnize place sa tom strukom... netko ima 1000 KM kao ekonomist, ti ces imati 800 KM place.... zdrastveno ide redovno, radni staz, mirovinsko.. to je ustvari ugovor na određeno - na 1 godinu, samo sto ces dobivati 80% od place
-
gidra
#5 Re: Pojasnjenje volonterskog i pripravničkog rada
70% novim zakonom, godišnji odmor nakon pola godine, bez prava na regres, ulazi u radni staž, do nedavne izmjene zakona nije ulazilo.teuta06 wrote:prema zakonu pripravnik ima pravo na 80% od place za radno mjesto za koje se osposobljava... npr ako si zavrsio ekonomski fakultet... imati ces 80% od najnize place sa tom strukom... netko ima 1000 KM kao ekonomist, ti ces imati 800 KM place.... zdrastveno ide redovno, radni staz, mirovinsko.. to je ustvari ugovor na određeno - na 1 godinu, samo sto ces dobivati 80% od place
Kao volonter ne ide radni staž, možeš raditi i džaba bez ikakve naknade, ovisiš o dobroj volji poslodavca, dok doduše većina isplati topli obrok i kartu...
Na kraju volonterskog dobiješ potvrdu o radnom iskustvu za poziciju na kojoj si aplicirao/radio.
Sasvim dovoljno za konkursne procedure gdje se većinom traži radno iskustvo a ne radni staž...
- dr_Evil
#6 Re: Pojasnjenje volonterskog i pripravničkog rada
A ono sto je isto je da u oba slucaja cete koristit za sve moguce poslove i na kraju nabit nogom u dupe 
E hajd ispravite me jel ovde cete ili ce te, ziv sam se zbunio
-
gidra
#7 Re: Pojasnjenje volonterskog i pripravničkog rada
Zavisi gdje radiš pripravnički, ako si đe na budžetu ide sve po P.S.-udr_Evil wrote:A ono sto je isto je da u oba slucaja cete koristit za sve moguce poslove i na kraju nabit nogom u dupe
U privatluku je ubleha, bolje odmah tražiti posao...
- dr_Evil
#8 Re: Pojasnjenje volonterskog i pripravničkog rada
Posteno, da bi dobio pripravnicki u drzavnom treba ti stela, i onda jos stela na kvadrat da ostanes, nema mene tugidra wrote:Zavisi gdje radiš pripravnički, ako si đe na budžetu ide sve po P.S.-udr_Evil wrote:A ono sto je isto je da u oba slucaja cete koristit za sve moguce poslove i na kraju nabit nogom u dupe
E hajd ispravite me jel ovde cete ili ce te, ziv sam se zbunio, na kraju polažeš i pripravnički ispit, dužan si da vodiš i dnevnik pripravničkog rada, napravi ti se i plan i program..
U privatluku je ubleha, bolje odmah tražiti posao...
- teuta06
#9 Re: Pojasnjenje volonterskog i pripravničkog rada
upravu si za iznos place...gidra wrote:70% novim zakonom, godišnji odmor nakon pola godine, bez prava na regres, ulazi u radni staž, do nedavne izmjene zakona nije ulazilo.teuta06 wrote:prema zakonu pripravnik ima pravo na 80% od place za radno mjesto za koje se osposobljava... npr ako si zavrsio ekonomski fakultet... imati ces 80% od najnize place sa tom strukom... netko ima 1000 KM kao ekonomist, ti ces imati 800 KM place.... zdrastveno ide redovno, radni staz, mirovinsko.. to je ustvari ugovor na određeno - na 1 godinu, samo sto ces dobivati 80% od place
Kao volonter ne ide radni staž, možeš raditi i džaba bez ikakve naknade, ovisiš o dobroj volji poslodavca, dok doduše većina isplati topli obrok i kartu...
Na kraju volonterskog dobiješ potvrdu o radnom iskustvu za poziciju na kojoj si aplicirao/radio.
Sasvim dovoljno za konkursne procedure gdje se većinom traži radno iskustvo a ne radni staž...
ja sam prosle godine zavrsila pripracnički u drzavnoj instituciji i uredno sam dobila regres jer sam iskoristila godisnji odmor
-
MrRango
#10 Re: Pojasnjenje volonterskog i pripravničkog rada
Hvala svima na odgovorima, nadam se da će i drugima biti od pomoći koji budu tražili neku informaciju.
Još samo jedno pitanje, da li u daljnjem usavršavanju, stjecanje odredjenih zvanja j certifikata je bitan pripravnicki rad nakon diplomiranja. Odnosno da li on, ima neku važnost ili prednost u odnosu na stupanje u radni odnos odma po zavrsetku školovanja, naravno u struci, dakle bez "formalnog" obavljanja pripravnickog rada. Malo jest nelogično pitanje, ali ipak da pitam, svakakvih informacija se čuje iz prakse.
Hvala još jednom.
Još samo jedno pitanje, da li u daljnjem usavršavanju, stjecanje odredjenih zvanja j certifikata je bitan pripravnicki rad nakon diplomiranja. Odnosno da li on, ima neku važnost ili prednost u odnosu na stupanje u radni odnos odma po zavrsetku školovanja, naravno u struci, dakle bez "formalnog" obavljanja pripravnickog rada. Malo jest nelogično pitanje, ali ipak da pitam, svakakvih informacija se čuje iz prakse.
Hvala još jednom.
- teuta06
#11 Re: Pojasnjenje volonterskog i pripravničkog rada
Sve ovisi koja je struka u pitanju. Rijetki su koji sa faksa kad dođu bilokoje radno mjesto znaju radit svoj posao.... tako da je to bolje za tebe... ali ako tebe netko zeli zaposliti na neodređeno bez dana radnog iskustva, tu nema.nikakve prepreke. (Osim drzavnih institucija gdje moras imati najmanje jednu godinu iskustva)
Poznajem ljude koji su poslije faksa radili part-time par mjeseci i onda zaposleni na neodredeno, tj. Formalno nisu odradil godinu pripravnickog
Npr da bi polagao drzavni ispit traze godinu dana radnog iskustva, nigdjr ne stoji godinu dana pripravnickog...
Tako da sve ovisi od.tvoje struke i ono sto su tvoji planovi
Poznajem ljude koji su poslije faksa radili part-time par mjeseci i onda zaposleni na neodredeno, tj. Formalno nisu odradil godinu pripravnickog
Npr da bi polagao drzavni ispit traze godinu dana radnog iskustva, nigdjr ne stoji godinu dana pripravnickog...
Tako da sve ovisi od.tvoje struke i ono sto su tvoji planovi