Pojas me za vezivanje malo zeza...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sulesavic

#1 Pojas me za vezivanje malo zeza...

Post by sulesavic »

Pojas me za vezivanje malo zeza, kako i naslovih temu...

©ta se de¹ava? I na vozaèevom i na suvozaèevom mjestu povremeno (dva-tri puta u posljednjih mjesec dana) jednostavno se zaglavi onaj uraðajèiæ za automatsko vraæanje i zatezanje pojasa - neæe ni napolje ni unutra. Zadnji put kad mi se to desilo, nakon petominutnog praznog guranja nazad i naglog trzanja napolje - jednostavno sam odustao i samo forme radi stavio ono malo ¹to je ostalo zaglavljeno preko ramena... Nakon desetak minuta vo¾nje, ne¹to se otkoèilo (uz propratni zvuk - TOINGLLL!) i pojas je proradio.

Imate li sliènih iskustava?
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

otiso ti feder :D
chuchumbamayumbe

#3 Re: Pojas me za vezivanje malo zeza...

Post by chuchumbamayumbe »

sulesavic wrote:Pojas me za vezivanje malo zeza, kako i naslovih temu...

Šta se dešava? I na vozačevom i na suvozačevom mjestu povremeno (dva-tri puta u posljednjih mjesec dana) jednostavno se zaglavi onaj urađajčić za automatsko vraćanje i zatezanje pojasa - neće ni napolje ni unutra. Zadnji put kad mi se to desilo, nakon petominutnog praznog guranja nazad i naglog trzanja napolje - jednostavno sam odustao i samo forme radi stavio ono malo što je ostalo zaglavljeno preko ramena... Nakon desetak minuta vožnje, nešto se otkočilo (uz propratni zvuk - TOINGLLL!) i pojas je proradio.

Imate li sličnih iskustava?
Imas unutra uglavnom 2 federa koji vracaju onaj creni hepek kada zamandalis pojas. Izgledaju otprilike kao i feder u hemijskoj olovci. Vjerovatno da su se oni poremetili. Moj ti je savjet da, ako budes otvarao mehanizam gdje se kopca pojas, to uradi krajnje oprezno, kako bi znao vratiti sve dijelove na svoje mjesto. Lako se desi da se sve raspade i ode u PM, pa je onda belaj kako sve to vratiti tamo gdje pripada.
Eto. :)
sulesavic

Post by sulesavic »

@chuchu...
Nemam je problem s ubadanjem, nego s izvlaèenje pojasa do tog mjesta za ubadanje...

Ovla¹ tra¾eæi rje¹enje za ovaj problem, nai¹ao sam i na gore stvari - ljudi ne mogu nikako da i¹èupaju svezani pojas...

A taj feder i to otvaranje - tih stvari ima po otpadima, zar ne? Inaèe, Punto Mk1 je u pitanju ako ko hoæe da zloupotrijebi...
chuchumbamayumbe

sulesavic wrote:Ovlaš tražeći rješenje za ovaj problem, naišao sam i na gore stvari - ljudi ne mogu nikako da iščupaju svezani pojas...

A taj feder i to otvaranje - tih stvari ima po otpadima, zar ne? Inače, Punto Mk1 je u pitanju ako ko hoće da zloupotrijebi...
Mozda ti je i bolje da se ne zajebavas, ako ti je negdje blizu auto otpad, mora da imaju tih mehanizama. Za cvaju da to sebi sredis, ko gospodin, da se ne peglash...
sulesavic

Post by sulesavic »

chuchumbamayumbe wrote:
sulesavic wrote:Ovla¹ tra¾eæi rje¹enje za ovaj problem, nai¹ao sam i na gore stvari - ljudi ne mogu nikako da i¹èupaju svezani pojas...

A taj feder i to otvaranje - tih stvari ima po otpadima, zar ne? Inaèe, Punto Mk1 je u pitanju ako ko hoæe da zloupotrijebi...
Mozda ti je i bolje da se ne zajebavas, ako ti je negdje blizu auto otpad, mora da imaju tih mehanizama. Za cvaju da to sebi sredis, ko gospodin, da se ne peglash...
Za tebe sam drug, gospodine!

Malo sam editovao svoju prija¹nju poruku...
d2

Post by d2 »

mozda da naspricas sa wd 40 unutra ?
chuchumbamayumbe

sulesavic wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
sulesavic wrote:Ovlaš tražeći rješenje za ovaj problem, naišao sam i na gore stvari - ljudi ne mogu nikako da iščupaju svezani pojas...

A taj feder i to otvaranje - tih stvari ima po otpadima, zar ne? Inače, Punto Mk1 je u pitanju ako ko hoće da zloupotrijebi...
Za tebe sam drug, gospodine!

Malo sam editovao svoju prijašnju poruku...
Jebajiga, ja odmah otisao na onaj mehanizam za kopcanje, a ne za vracanje i zatezanje!
I mene to zeza, a mrsko mi skidati plasticne obloge da dodjem do tog mehanizma, vjerovatno je do nekih opruga unutra.
Kada malo otopli ima da se zadam jedan dan na parkingu, da malo raskupusam kontrolnu tablu, zamijenim pregorene lampice, dotegnem sarafe, a mozda i da provjerim taj jebeni pojas.
DruGe moj! :)
sulesavic

Post by sulesavic »

d2 wrote:mozda da naspricas sa wd 40 unutra ?
Jednostavnih rje¹anja ljudi se obièno na kraju sjete... Nisam zagledao ima li kakva rupa, da se ne odvræe ni¹ta... Mo¾da bi i moglo pomoæi.

Da jo¹ jednom napomenem - rijeè je o onom hepeku na ¹toku ¹to stoji...
Mislilac

Post by Mislilac »

NE špricati WD40 unutra! Nije to do mehanike i hrđe.

Mehanizam unutra se zaprlja od prašine i prljavštine, te vlage koja se unosi u njega samog, vremenom i upotrebom.

Sad da kažem, bolje spriječiti nego liječiti - trebalo je ponekad obrisati vlažnom čistom krpom pojaseve, pa se to ne bi dešavalo.

I kod mene se to isto dešava. Auto je Škoda (da se ne bi sad pojavili oni fiat - ne valja :D ).

Dakle - liječiti: obrisati vlažnom krpom pojaseve (izvući ih do kraja, zakačiti da se ne vraćaju unutra dok se ne osuše) i ponavljati povremeno isti postupak. Ako pomogne - dobro je. Ako ne, jbga... Trpiti. Ili trošiti lovu na nove (otpad) pojaseve i mehanizam... Ili naći nekog meštra da sve to rastavi i SIGURNO sastavi... Nikad se ne zna kad pojas može zatrebati..

Živio druže!
sulesavic

Post by sulesavic »

I desi se sad kopernikanski obrat...
Mislilac

Post by Mislilac »

sulesavic wrote:I desi se sad kopernikanski obrat...
Pa kad ljudi ne čitaju dovoljno precizno (dakle: brzopleto) pa pomisle na onaj hepek u sredini, koji je između sjedišta, a u koji se stavlja (da izvinite...) zakačka pojasa. A ON nije u pitanju... Da je ON u pitanju i ja bih našpricao sa čudesnim WD40 sprejom.
sulesavic

Post by sulesavic »

Mislilac wrote:
sulesavic wrote:I desi se sad kopernikanski obrat...
Pa kad ljudi ne èitaju dovoljno precizno (dakle: brzopleto) pa pomisle na onaj hepek u sredini, koji je izmeðu sjedi¹ta, a u koji se stavlja (da izvinite...) zakaèka pojasa. A ON nije u pitanju... Da je ON u pitanju i ja bih na¹pricao sa èudesnim WD40 sprejom.
Chuchu... je brzoplet bio...
Post Reply