Pojam Algo-Trader

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
fuXa.ba

#1 Pojam Algo-Trader

Post by fuXa.ba »

Upravo sam procito jedan clanak o Algo-Trader i jako je zanimljiv i pokusacu da ga prevedem na Bosanski jezik
Za ovaj pojam nisam nikada cuo do sada :)
Radi se o brokerima koji uz pomoc matematicki forumula kupuju i prodaju dionice.
Algo-trader mogu da bude Hedgesfond,banke,osiguranja i privatni ljudi .
Jedan kompjuter izbacuje prodajne i kupovne naredbe.
Prodavanje i kupovina se stalni radi u milisekundama.
Na berzama u Frankfurtu ovim putem se vec kupuje i prodaje 40% dionica ,dok u New Yorku cak 50%.
Matematicke formule uz pomoco algorithmusa daju takt,ovdje se radi da se prepozna trend da li je dionica 3 dana uzastopice ili tri sata ili tri minute otisla u plus .
I onda se kupi

Nadam se da sam dobro preveo da razumijete sta je prevodilac htjeo reci :) i ako ne onda google

Puno poz
Fuxa
d2

#2 Re: Pojam Algo-Trader

Post by d2 »

ja sam malo amaterski izucavao berzu te trgovao na nekim virtuelnim berzama, svakako da ne sporim to sto si rekao ali u svim tekstovima koje sam citao pise da se kretanje na berzi ne moze pretpostaviti pravilima tipa ako pada onda ce poceti da raste i slicno, svuda se kaze da se mora analizirati jako puno podataka te posjedovati iskustvo te dobre informacije kako bi se donijele ispravne odluke...
omar little

#3 Re: Pojam Algo-Trader

Post by omar little »

d2 wrote:ja sam malo amaterski izucavao berzu te trgovao na nekim virtuelnim berzama, svakako da ne sporim to sto si rekao ali u svim tekstovima koje sam citao pise da se kretanje na berzi ne moze pretpostaviti pravilima tipa ako pada onda ce poceti da raste i slicno, svuda se kaze da se mora analizirati jako puno podataka te posjedovati iskustvo te dobre informacije kako bi se donijele ispravne odluke...
moram Jope ove meTnut: :D :D :D
Post Reply