Pogubljenje srebreničana izvrsili Srbijanci iz MUP-a Srbije

u Fatime vise Jajca

Post by u Fatime vise Jajca »

bosan wrote:Konacno da Srbi vide svoja junastva i svoje junake. I naravno svoje popove u mirnodopskim misijama. Stoka nista drugo.
a mislis da ce ih to pogoditi.?? :roll: 90 a ako ne cak i 99% srba su ponosni na svoje tzv junake i popove...
bosan

Post by bosan »

Poceli su se komjesati,dal ih je pogodilo strijeljanje nevinih ili sto ce Srbija biti optuzena za napad na jednu suverenu zemlju.Vecina strepi zbog ovog drugog ,neko ovo mora platiti.Mislili su da ce to proc tek tako.Drugovi preko Drine s premite se da pogledate zrtvama u oci.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

i alija je cini mi se jecao ko kaka picka da se samo zene i djeca iz srebrenice spasavaju pa se niko na to gnusno razdvajanje ljudskih bica nije osvrtao iz njegovog naroda ....

svi su isti na ovom prostoru razlikuju ih samo nijanse u tome ko se osjeca mocnije u nekom momentu
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

:( :( Ubijanja na snimku su grozna i teski zlocini, izvseni u agresiji a ne u nekom drugom ratu jer su se Bosnjaci vecinom muslimani ali i manji dio katolika a i pravoslavaca koji su shvatili da pripadaju Bosni i da su Bosnjaci a ne Srbi i Hrvati borjeli protiv srpske i hrvatske vojske koje su htjele da stvore veliku Srbiju i veliku Hrvatsku. I zbog toga je srpska vojska izvrsila pokolj nad Bosnjacima muslimanima a popovi kao onaj na snimku uopste se ne drze Biblije koja zabranjuje takve zlocine nego ustvari to sto rade je da jednostavno samo sire srpstvo. Sada treba dati rodbini ovih zrtava podrsku a i uhvatiti odgovorne za zlocin!
Pospanko

Post by Pospanko »

Porijeklom sam iz Istocne Bosne. 70% Bosnjaka iz tog dijela Bosne zna imenom i prezimenom ko mu je ubio oca, majku, brata, rodaka, komsiju... Ove snimke za mene nisu nista novo. Moji roditelji su ovo sve gledali uzivo. Ispred moje kuce su strijeljali svezane ljude. Starce koji su imali 70 i vise godina. Strijeljali su oca, sina i unuka. Zna se ime i prezime ljudi koji su to pocinili, ali niko do danas nije poduzeo nista da bi se neko od tih ljudi kaznio.
Protivnik sam krvne osvete, ali ako se vlast i zakon i dalje bude ponasao kako se ponasa, bojim se da ce ipak mnogi uzeti pravdu u svoje ruke.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Ovi snimici su samo mali dio onoga sta se desavalo.

Hajmo konkretnu akciju, trazimo od nase televizije FTV i svih drugih televizija, toliko ratne arhive ima. Pa pravimo video fajlove jedan po jedan na svakom nasem sajtu. Saljimo fajlove B 92 i ljudima u Srbiji da konacno ljudi shvate tamo sta se ovdje desavalo. Snimaka ima kamaru evo sad se sjecam onog momka Faruka kad ga snajper u Sarajevu ranjava, pa malu bebu, pa vase miskina, Kapiju sve zivo treba poslati da ti ljudi vide. Njima se 10 godina prica kako smo sami sebe ubijali, a mi samo kukamo, eto to je najmanje sto svako od nas moze uciniti.

Osveta ne, time postajemo kao oni, borimo se istinom jer to je najbolje oruzje.
bosan

Post by bosan »

Ja sam puno tog materijala snimio na VHS kasete.Ali su to uglavnom losi snimci jer je u ratu signal bio slab i rijetko smo imali struju.Ali sam htio da moja djeca nekad vide sta je u Bosni bilo.Fukara ta ideja nije losa.
meho_sikira

#33 Pogubljenje srebreničana izvrsili Srbijanci iz MUP-a Srbije

Post by meho_sikira »

I znate sta jos treba napraviti?? Treba napraviti jedan forum gdje svako moze imena poznatih zlocinaca koji setaju slobodno Bosnom i mjesto stanovanja . To je ono sto je Pospanko napisao da 70% ljudi znaju imena ko im je ubio familiju. Ta imena zlocinaca se moraju na jednom otvorenom forumu napisati, tako da dzubrad nemogu nikada mirno spavati!! Kaze komsija ubio familiju i nikome nista napisite sva ta imena zlocinaca na jednoj strani (bazi podataka)i da se zna ko je sta uradio!! Pozdrav Meho_Sikira
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

To sjeme je tako zasijano da ćemo ga teško iskorjeniti, mislim stvarno koliko čovjek treba da bude lud i nenormalan pa da ono uradi.
Ako se taj fašizam iz korjena ne uništi eto nam Srebrenice opet, samo što će sad imati puno veće posljedice. Historiju nismo naučili i sada ako je ne zapečatimo sve će nam se vratiti. Najbolji dokaz je za to,Kraljevina SHS gdje si politički bio izolovan, drugi svjetski rat- gdje su počeli da nas kolju, i sad ovaj rat gdje su vršili genocid, masovna ubijanja i silovanja.
Dok god i jedan od onih koji su ubijali u ime SRPSTVA bude na slobodi, uvijek će postojati opasnost ponavljanja.
Ali eto brojevi se smanjuju, jer činjenica da se na ravnoj gori okupi desetak hiljada ljudi i nije toliko loša ako se uzme u obzir da smo očekivali stotine hiljada, što se nedavno i dešavalo.
danas

Post by danas »

Pospanko wrote: Zna se ime i prezime ljudi koji su to pocinili, ali niko do danas nije poduzeo nista da bi se neko od tih ljudi kaznio.
Protivnik sam krvne osvete, ali ako se vlast i zakon i dalje bude ponasao kako se ponasa, bojim se da ce ipak mnogi uzeti pravdu u svoje ruke.
Slazem se sa tobom potpuno. Zna se ko je sta radio. I sada mi je teze nego sto mi je bilo usred rata, jer tada sam mislila, kad se sve ovo zavrsi, bice neke pravde, zlocinci ce biti kaznjeni. I sta smo docekali, da nam predsjednik iftari sa onima koji su nas klali, slali u logore, silovali i palili.

Treba uciti od Jevreja -- oni su godinama nastavili proganjati nacisticke zlocince, i nisu se uzdali ni u kakav zapad da "kazni" naciste za ono sto su im pocinili 1939-1945. Pa ne treba ni mi da se uzdamo ni u koga drugog. Podrzavam postavljanje lista, imena i prezimena (sve se zna), snimaka ako ko ima... Mozda je to pocetak. Mada nama treba neko kao Simon Vizental sto je bio Jevrejima, da osnuje centar za dokumentaciju, da se sinhroniziraju i usklade sve informacije... I onda poceti "cesljati" polako...
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Ideja je genijalna ,sad pronaci nacin kako da se pretvori u nesto konkretno .
AMOR MASOVIC ZA BOSANSKOG VIZENTALA .
danas

Post by danas »

BISCANIN2 wrote: AMOR MASOVIC ZA BOSANSKOG VIZENTALA .
i ja sam odmah na njega pomislila.

treba nam sve, od izjava zrtvi i njihovih svjedocanstava, pa do dokumentacije (gdje je ko zivio '92 i slicno). i onda fino napraviti dokumentacioni centar. ali ne znam kako bi se ovo pokrenulo; ako ko ima neku ideju sada je vrijeme da se iznese na vidjelo. ja na zalost zivim u inostranstvu (tako da sam spremna finansijski pomoci ako treba), ali znam da dosta ovih dokumenata i svjedocanstava vec postoji.

znam da ICTY ima dosta informacija (samo sto se mi ponasamo kao vazali, umjesto da uzmemo nasu sudbinu u svoje ruke, cekamo da nam tudjinci nesto rijese). mada, treba da priznam da dosta ozbiljnog materijala dolazi od stranih novinara, koji su prvi nesto zabiljezili na filmu. ali ima i nasih dokumenata, dosta nasih izbjeglica u hrvatskoj su dale izjave, logorasi koji su sada raseljeni svuda po svijetu su takodje svi dali izjave vlastima tih zemalja, a dosta toga postoji i na lokalnom nivou (recimo, moja porodica je sve opisala MUP-u kada smo bili protjerani, uz imena i prezimena zlikovaca, a znam da nismo jedini koji su dali takve detaljne izjave, uz dokumentovan medicinski pregled)... znaci, dosta toga je vec zabiljezeno, samo treba organizovati na jednom mjestu; mozda sve sortirati hronoloski i regionalno pa polako organizovati.

i kako se spominju zlocinci imenom i prezimenom, tako spomenuti i one koji su pomogli u tim nesretnim danima (a bilo ih je); komsiju koji te je sakrio da te ne siluju, bivseg kolegu koji ti je rodjaka izbavio iz logora... da se SVE zna ko je sta radio!
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Treba mi link za taj video snimak. Mislim na vidio snimak koji se prikazao u Hagu. Ubijane sest momaka. Nisam jos to pogledao a mogao bi to da iksoristim u skoli. Dajte link, ali da nije montaza, mislim zelim da se sve vidi ono sto je najgore. Hvala
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Memorijalno mezarje u Memićima kod Kalesije

Klanjana dženaza tridesetorici ubijenih zvorničkih Bošnjaka

Blizu 2.000 ljudi klanjalo je jučer na memorijalnom mezarju u Memićima kod Kalesije dženazu tridesetorici zvorničkih Bošnjaka koje su srpske snage ubile početkom rata. Njihova tijela identificirana su nakon ekshumacije iz masovnih grobnica Crni vrh i Kazanbašća.

Rifet Beganović iz Petkovaca kod Zvornika klanjao je jučer dženazu sinu Dževadu i njegovo tijelo spustio u mezar do humke u kojoj leži i njegov drugi sin Refik, koji je prošle godine ukopan. Trinaest godina Rifet je tragao za tijelom svog drugog sina.

- Danas sam ukopao i brata Safeta i rođaka Murisa. Sad barem znam gdje mogu doći da im proučim Fatihu - kaže Rifet.

Staračkom rukom Fatima Grahić stezala je bašluk na kojem je ispisano ime njenog sina Nurije. Grčeviti stisak i tiha molitva na usnama iscijedili bi i suze i kamen.

- Sa današnjih 30 ljudi, na mezarju u Memićima ukopana je 381 osoba. Od toga je 255 identificiranih, dok 126 mezara još nosi oznaku N.N. To su tijela iz masovne grobnice Glumina. Uzeti su uzorci za analizu DNA i ubrzo možemo očekivati i njihovu identifikaciju - kaže Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica nestalih i ubijenih Bošnjaka iz Zvornika.

Više od 1.300 Bošnjaka iz Zvornika nalazi se na spisku nestalih osoba.

Imena ukopanih:
Jučer su u Memićima ukopani: Mehmed Bejhanović (1968), Ramo Bejhanović (1969), Nusret Bejhanović (1963), Haris Džinić (1960), Mustafa Ramić (1958), Redžep Lolić (1951), Salih Lolić (1935), Bedri Jusuf (1933), Nurija Grahić (1951), Muris Beganović (1963), Dževad Beganović (1969), Ismet Halilović (1966), Rifet Selimović (1945), Fehim Nuhanović (1928), Mustafa Tahić (1956), Smajl Delić (1956), Mirzet Huremović (1968), Muhamed Grahić (1973), Mumin Duraković (1941), Džemo Lolić (1958), Hazim Đulić (1976), Džemail Omreović (1960), Muris Šehavdić (1937), Nedžib Ramić (1950), Murat Pargan (1957), Šemso Grahić (1953), Šemusdin Halilović (1971), Džemal Čivić (1947) i Sakib Sakić (1960).
(avaz/tuzlarije)
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Bravo istinu na vidjelo , I PRAVE KOMSIJE KOJE SU POMGLE SVOJIM KOMSIJAMA KAO I ONE ZLOTVORE ,SVE NA VIDJELO , SVE OBJELODANITI , KAD VLAST NECE .SVE DA SE NE ZABORAVI , BAREM SMO TO DUZNI NEVINIM ZRTVAMA ,U NJIHOVO IME , ZA DLAKU SMO SVI SAMO ZBOG IMENA MOGLI DOZIVJETI SLICNU SUDBINU .I Aako bi se daj boze sta izrodili iz ovog ,tebalo bi da ovakav projekt pociva na principima objektivnosti i transparetnosti .
Sta bi bio prvi korak?
posaric

Post by posaric »

šta kažete da se napravi prvo jedna web-stranica.

Ili možda postoji već jedna ?
savjest

Post by savjest »

fukara_tz wrote:Ovi snimici su samo mali dio onoga sta se desavalo.

Hajmo konkretnu akciju, trazimo od nase televizije FTV i svih drugih televizija, toliko ratne arhive ima. Pa pravimo video fajlove jedan po jedan na svakom nasem sajtu. Saljimo fajlove B 92 i ljudima u Srbiji da konacno ljudi shvate tamo sta se ovdje desavalo. Snimaka ima kamaru evo sad se sjecam onog momka Faruka kad ga snajper u Sarajevu ranjava, pa malu bebu, pa vase miskina, Kapiju sve zivo treba poslati da ti ljudi vide. Njima se 10 godina prica kako smo sami sebe ubijali, a mi samo kukamo, eto to je najmanje sto svako od nas moze uciniti.

Osveta ne, time postajemo kao oni, borimo se istinom jer to je najbolje oruzje.
Ti mislis stvarno da je njima stalo do istine? Ne budi naivan znaju oni dobro sta se desavalo samo .... nije njima u interesu da se prica o tome.
Trebas shvatiti da jedan genocid ne moze pociniti par pojedinaa. Iza toga stoji drzava, sistem.....
savjest

Post by savjest »

Drug_Tito wrote:Treba mi link za taj video snimak. Mislim na vidio snimak koji se prikazao u Hagu. Ubijane sest momaka. Nisam jos to pogledao a mogao bi to da iksoristim u skoli. Dajte link, ali da nije montaza, mislim zelim da se sve vidi ono sto je najgore. Hvala
http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... e=aktuelno
savjest

Post by savjest »

Ideja o sajtu je izvrsna. Svako od nas treba da zapise zlocince i svog kraja. To je prvi korak.

Inace upoznajte se sa radom.

Instituta za istrazivanje zlocina protiv covjecnosti i medunarodnog prava-Sarajevo

Ovaj institut je izdao vec veliki broj knjiga i dokumenata. Procitajte ih i pomognite njegovom radu ako ste u mogucnosti.

Genocid u Bosni i Hercegovini: 1991.-1995.
Zbornik radova Medjunarodnog kongresa za dokumentaciju genocida u Bosni i Hercegovini 1991.-1995., odrzanog u Bonu od 31. avgusta do 4. septembra 1995. godine

http://www.interliber.com/catlistdetail ... uctID=5854

Genocid u Srebrenici, "sigurnoj zoni" Ujedinjenih nacija, jula 1995. : Knjiga 3
http://www.interliber.com/catlistdetail ... uctID=5849
Pospanko

Post by Pospanko »

Znam da su neke organizacije uzimale izjave od mojih roditelja. Znam da sam sa bratom prosle godine isao u Livno, davao je izjavu o zlocinima koje su cetnici pocinili u Glamocu. Znamo isto da cetnik koji je ubio punicu od mog brata zivi u Banja Luci. Znamo i da cetnik koji je moga brata svaki dan u logoru tukao i sve do jedne kosti mu slomio, i samo dragi Allah zna kako je uspio da prezivi godinu dana u cetnickim logorima. Sve to znamo mi ali i vlast.
Ja samo mogu obecati da sigurno nece proci nekaznjeno niti jedan koji je digao ruku na moju familiju. Nigdje ne zurimo, sve ce da dode na svoje ako bog da.

Sto se tice imena zlocinaca mislim da ima sve to dokumentovano, samo je potrebno sve to i javno iznijeti. Ako nece vlast, onda mozemo mi da napisemo ime i prezime (nadimak) zlocnica, mjesto sadasnjeg prebivalista, kratak opis zlocina koji je pocinio.

Ako nista sigurno ce ih saznanje da nije zaboravljena njihova zlocinacka proslot sprijeciti da mirno zive. Jednostavno moraju znati da nije zlocin nesto sto ce Bosnjaci da zaborave i oproste. Ne smije se oprostiti onima koji su klali, silovali, ubijali, mucili, palili... Za takve ne smije biti oprosta. Ako oprostimo zlocincima, slobodno mozete za 50 godina svoju djecu spremiti na klanje.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ja naprosto nemam rijeci....

:( :( :( :(
Kindzasa

Post by Kindzasa »

Ja naprosto nemam rijeci....
Nema ni ja. Ali zlocin se nastavlja. I krivcima bi bilo lakse da su ih uhapsili i sudili. Zasto nisu????? U Federaciji ima 10 kantona i svaki ima svoju grupu "ljutih" sudija. Sta rade, sta ne rade???

Da li je i jedan sudija dao nalog za istrazivanje tih zlocina. Ljudi pa to je deset godina od toga. Sta su radili do sada. Ispunjavali samo prodajne listice za ... Upomoc Amerika, spasaj nas od zlocina
Post Reply