Pogresna upotreba rijeci

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Klodovik

Post by Klodovik »

InfraRedRidinghood wrote:
visocicaguy wrote:"najoptimalni" ili "najbolji optimum"
Ni jedno ni drugo nije ispravno jer ako je već optimalno, ne može biti optimalnije, isto kao što ne možeš biti prviji od prvog :-)
Ali...

In common English usage, "more optimal" just means "closer to
optimal". People also say "more ideal" and "more perfect" (in the
U.S. Constitution, no less).

We the People of the United States, in Order to form a
more perfect Union, establish Justice, insure domestic
Tranquility, provide for the common defence, promote
the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to
ourselves and our Posterity, do ordain and establish this
Constitution for the United States of America.

Ah, ta preskripcija :D
kijamethanuma

Post by kijamethanuma »

Mislim da ovdje dolazi do zabune zbog koristenja razlicitih normi.

U bosanskom jeziku pravilno je ustvari, a u hrvatskom i srpskom normirano je rastavljeno pisanje. Dakle, prije svega, treba odrediti iz kojeg ugla gledamo.

Eh, sad, od tih sitnih razlika u pojedinim jezicima mnogo je gore jezicki nepravilno pisanje koje je nepravilno u svim jezicima podjednako, ali se vrlo cesto koristi (idealan primjer - kompariranje pridjeva visok sa visočiji, umjesto viši).
prleitihi

Post by prleitihi »

a da se preselite na pravu temu?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=450
(u naslovu fali pravopis.. :oops: )

ovo je..ipak..tema za našeg ministra kulture..za kojeg je paralela isto što i paradigma.. :D:D:D
Yes & No

Post by Yes & No »

Takodje sam primjetio poslije rata u elektronskim medijima da se cesto govori i pise ....npr " Ivan je Lovrenovic rekao ......."
Otkud ovo " je " izmedju imena i prezimena ? Ja se cudom nisam mogao nacuditi i sto je najinteresantije to je raslo rapidno.Kao neka nova moda .
Kao da je u pitanju nova marka kosulje pa svaki dan sve vise i vise .
Zar nije uvijek bilo " Ivan Lovrenovic je rekao !!! Kako se tvori perfekt od infinitiva " reci " ? Svasta . Valjda sa nacionalistima i jezik treba osakatiti i unakaziti da pomislis kako je pljacka i laz normalna stvar . Boze sacuvaj .
Yes & No

Post by Yes & No »

kijamethanuma wrote:Mislim da ovdje dolazi do zabune zbog koristenja razlicitih normi.

U bosanskom jeziku pravilno je ustvari, a u hrvatskom i srpskom normirano je rastavljeno pisanje. Dakle, prije svega, treba odrediti iz kojeg ugla gledamo.

Eh, sad, od tih sitnih razlika u pojedinim jezicima mnogo je gore jezicki nepravilno pisanje koje je nepravilno u svim jezicima podjednako, ali se vrlo cesto koristi (idealan primjer - kompariranje pridjeva visok sa visočiji, umjesto viši).
Ja sam i ucio u skoli( mali gradic , provincija ) i uvijek govorio : visok , visi , najvisi . Tek poslije rata cujem visociji .I to od Sarajlija .Takodje sam sa sjevernijh i istocnijih dijelova bosne cuo ..." Ona je upala na cestu "
Ja sam mislio da se na cestu , livadu , parket .....moze pasti , a da se upada samo u rupu .
Klodovik

Post by Klodovik »

Klodovik wrote:
InfraRedRidinghood wrote: Ni jedno ni drugo nije ispravno jer ako je već optimalno, ne može biti optimalnije, isto kao što ne možeš biti prviji od prvog :-)
Ali...

In common English usage, "more optimal" just means "closer to
optimal". People also say "more ideal" and "more perfect" (in the
U.S. Constitution, no less).

We the People of the United States, in Order to form a
more perfect Union, establish Justice, insure domestic
Tranquility, provide for the common defence, promote
the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to
ourselves and our Posterity, do ordain and establish this
Constitution for the United States of America.

Ah, ta preskripcija :D
Ovo je, čini mi se, pitanje mentaliteta :D :D :D :D
Malo Googlanja (University of Alberta page) i...

If you can't decide on a major, try an economics class. At the very least, the tools you develop in economics will allow you to make a more optimal decision concerning your major. The case of some students resembles the tale of Goldilocks and the Three Bears - they are indecisive about which major to choose...

Jezik i mentalitet? Složeno pitanje :-D
bascelik

Post by bascelik »

Meni uvijek zasmeta kada cujem sadzasad,a tako je postalo uobicajeno.
U Sarajevu se cesto koristi glagol probavati (npr.kosulju) :-?
Moram reci da mi visociji iritira uho, pa da je sto puta ispravno.
Neelix

Post by Neelix »

visociji je jednostavno neispravno pa nek kaze ko sta hoce :-?

da ne spominjem "ustati se" :-?
Anka

Post by Anka »

Najveći biser koji sam čula, sedimo u restoranu i nakon jela osoba do mene kaže: Baš mi je imponovao ovaj ručak.
:-)
Yes & No

Post by Yes & No »

Anka wrote:Najveći biser koji sam čula, sedimo u restoranu i nakon jela osoba do mene kaže: Baš mi je imponovao ovaj ručak.
:-)
Mora da je bila impozantna kobasica na tanjiru :-D :) a tek salAvete koje su bile kafene boje . :-)
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

lik gleda neke trofrtaljke... i govori prodavacici... "ma ne znam, znate ja inace prosperiram farmerke" :D :D
_sa_

Post by _sa_ »

Yes & No wrote:
Ja sam i ucio u skoli( mali gradic , provincija ) i uvijek govorio : visok , visi , najvisi . Tek poslije rata cujem visociji .I to od Sarajlija .Takodje sam sa sjevernijh i istocnijih dijelova bosne cuo ..." Ona je upala na cestu "
Ja sam mislio da se na cestu , livadu , parket .....moze pasti , a da se upada samo u rupu .
ne treba brkati dijalekte sa knjizevnim normiranim jezikom.
ko je vidio covjeka sa 4 osnovne da prica knjizevnim jezikom?
"visociji, upala" veze nemaju s tim, to je dijalekt odredjenog podrucja a ne norma koja je propisana.
jos jednom ponavljam da ni u hrvatskoj ni kod nas nisu NA DRZAVNOM nivou sprovedene i normirane promjene koje pominjete.
NORMA jezika je ono sto je propisano od svih institucija koje se bave jezikom.
mi te institucije nemamo, halilovic je samovoljno izdao pravopis, moze ga napisati i bilo koji drugi lingvista ali eto on je bio prvi.
taj pravopis, kao i njegova gramatika koju je izdao, su podvrgnute brojnim kritikama i NISU normirane.
dakle halilovic i hrvatsko "ne cu" itd nisu utvrdjeni na nivou drzave jer se jos uvijek vode polemike oko toga.
jedno je NAPISATI knjigu a druga stvar je tu knjigu proglasiti za NORMU jednog jezika.
usput, "mali gradic" nikad nije bilo pravilno u hrvatskom, ni prije ni poslije rata.
2 deminutiva ne idu ....
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Sajka i Infra, mozemo se mi slagati ili ne slagati sa Halilovićevim nametanjem kladanjskog pravopisnog kružoka :D , ali je činjenica da je njegov Pravopis (koji je potpisala i ovjerila grupa lingvističara i lingvističarki) važeći, on je norma i standard sve dok se ne nađe neko ko će napisati novi (i nadamo se - bolji).
_sa_

Post by _sa_ »

na drzavnom nivou nije normiran hie :D
_sa_

Post by _sa_ »

Baš me briga :) :) :) Znam samo da nema tog sveca koji će me natjerati da se povinujem idiotskim pravilima :) :) :)
:lol: :lol: :lol: :lol:
:kiss: :kiss: :kiss:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

_sa_ wrote:na drzavnom nivou nije normiran hie :D
Kojem crnom državnom. :D Na drzavnom nivou nije nista normirano, ne mogu se usaglasiti oko osnovnih propisa, a nekmoli (Hali :D ) oko pravopisa. Mi smo na federalnom nivou momentalno.
8-)
_sa_

Post by _sa_ »

nije ni na federalnom, hercegovina vuce drugu stranu :lol: :lol:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Hierarchia wrote:Sajka i Infra, mozemo se mi slagati ili ne slagati sa Halilovićevim nametanjem kladanjskog pravopisnog kružoka :D , ali je činjenica da je njegov Pravopis (koji je potpisala i ovjerila grupa lingvističara i lingvističarki) važeći, on je norma i standard sve dok se ne nađe neko ko će napisati novi (i nadamo se - bolji).
Baš me briga :) :) :) Znam samo da nema tog sveca koji će me natjerati da se povinujem idiotskim pravilima, a i nije ništa normirano, k'o što veli sajka :) :) :)
Pa ne koristim ni ja pojam "visočiji" u svakodnevnom govoru, pa ni na poslu, ali kad bih kao lektor Ministarstva za promet prepravila nekom to u "viši", a on bio neki ters, dobila bih mozda i otkaz jer bi mi rekli da ne poznajem pravopis. Karikiram.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Hierarchia wrote:
InfraRedRidinghood wrote: Baš me briga :) :) :) Znam samo da nema tog sveca koji će me natjerati da se povinujem idiotskim pravilima, a i nije ništa normirano, k'o što veli sajka :) :) :)
Pa ne koristim ni ja pojam "visočiji" u svakodnevnom govoru, pa ni na poslu, ali kad bih kao lektor Ministarstva za promet prepravila nekom to u "viši", a on bio neki ters, dobila bih mozda i otkaz jer bi mi rekli da ne poznajem pravopis. Karikiram.
Ne poznaju ga ni oni, zato im i trebaju lektori :) :) :) :) A, lektor kako odreže, tako ti bude :) :) :) :) :) Nisam nikad čula za slučaj da je neko dobio otkaz jer se protivi neutemeljenim novotarijama koje je Senahidaga ispisivao obilazeći iftare :) :) :) :)
Znam, naravno da nece (ko sve sjedi u tim institucijama, ko zna poznaju li i ona osnovna pravila :D ), ali opet.... Ne stajem u odbranu Pravopisa, znate obje otprilike sta mislim o njemu i autoru, ali je on ipak jedini validan.
Ma ko da je bitno... :kiss:
Jesmo li slucajno na pogresnoj temi zapodjenuli ovu raspru? :D
_sa_

Post by _sa_ »

jok hie, taman se tema na "pogresan pravopis" odnosi, nismo fulile :D :D :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

_sa_ wrote:jok hie, taman se tema na "pogresan pravopis" odnosi, nismo fulile :D :D :D
Je li Vingoline saglasna sa nazivom teme :D .To treba provjeriti. 8-)

Evo jedne pogresne upotrebe germanizma (od strane VSS-osobe):
"Neću stići pregledati te papire, u Zeitungu sam" (>Zeitnot). :D
encian

Post by encian »

fakat, je li raspravljamo o hrvatskom starom, ili bosanskom??? ne razumijem potrebu povlacenja pravopisa iz 1964. kad se po njemu ne pise u BOSNI I HERCEGOVINI, po njemu se ne pisu saopcenja VLADE BIH, a vala ni SARAJEVSKE novine.

@bascelik: sta znaci "sadzasad"?

imas pravo, sarajlije cesto umjesto "probati", kazu "probavati". takodjer i "popenjemo" umjesto "popnemo".

visociji je neispravno. mi keca dobivali za to pa da se cini 100 puta ispravno gledajuci druge komparacije.

sto se upravu i ustvari tice, hajde da pokusamo ovako:

u stvari = prijedlog + imenica
prijedlog u najuzem znacenju ukazuje na mjesto. kad kazemo "u stvari" prijedlog je odvojen i ima puno znacenje. nalazimo se u nekoj stvari.

u pravu - po istoj logici.

prilozi se u nacelu u BOSANSKOM jeziku pisu zejedno, bez obzira kako i od cega su nastali. pa tako cak i ako napisete "ni od kuda" isto se u svojstvu priloga pise "niodkuda".

"kamo li" se pise odvojeno, ali ne i u svojsku veznika ("kamo li je posao?" naspram "..., a kamoli da uradim jos i to.")

sto se mene tice poprilicno je logicno. pisani se jezik ralikuje od usmjenog. u usmenom ne poznajemo ni veliko slove, cesto ni tacku nu zarez. koliko smo puta citali nesto i zapeli na rijeci tipa "u pravu" jer smo ovome "u" dali njegovu funkciju pa smjestili radnju unutar nekog prava. mislim da su halilovic i raja mislila na ovo kad su zakljucili da se pise kako se pise.
Yes & No

Post by Yes & No »

_sa_ wrote:
Yes & No wrote:
ne treba brkati dijalekte sa knjizevnim normiranim jezikom.
ko je vidio covjeka sa 4 osnovne da prica knjizevnim jezikom?
"visociji, upala" veze nemaju s tim, to je dijalekt odredjenog podrucja a ne norma koja je propisana.
jos jednom ponavljam da ni u hrvatskoj ni kod nas nisu NA DRZAVNOM nivou sprovedene i normirane promjene koje pominjete.
NORMA jezika je ono sto je propisano od svih institucija koje se bave jezikom.
mi te institucije nemamo, halilovic je samovoljno izdao pravopis, moze ga napisati i bilo koji drugi lingvista ali eto on je bio prvi.
taj pravopis, kao i njegova gramatika koju je izdao, su podvrgnute brojnim kritikama i NISU normirane.
dakle halilovic i hrvatsko "ne cu" itd nisu utvrdjeni na nivou drzave jer se jos uvijek vode polemike oko toga.
jedno je NAPISATI knjigu a druga stvar je tu knjigu proglasiti za NORMU jednog jezika.
usput, "mali gradic" nikad nije bilo pravilno u hrvatskom, ni prije ni poslije rata.
2 deminutiva ne idu
....
Ne znam kako je u hrvatskom jer je moj maternji jezik bosanski ali pretpostavljam da je slicno :-D Mali gradic se sasvim ok jer postoji i gradic srednje velicine kao npr Doboj ili Prijeodor a Jajce ili Gracanica bi bili mali gradici.Ja nigdje ne vidim dva deminutiva.Pridjevi prolaze kroz komparaciju /
malen , manji , najmanji / lijep ljepsi najljepsi a imenice imaju deminutiv i augmentativ .Kucica , kucerina , ruka rucica , rucetinna , gradic grad i gradurina ...... 8) Ja nisam ni rekao da onaj ko kaze " visociji " ima 2 fakulteta .Mi na ovoj temi razgovaramo gdje ljudi ( i obrazovani i oni koji to nisu ) grijese.Dosli smo do zakljucka da greske prave svi .Novinari , voditelji , forumasi , glumci , knjizevnici , seljaci pa cak i TI :P
Neelix

Post by Neelix »

encian wrote:fakat, je li raspravljamo o hrvatskom starom, ili bosanskom??? ne razumijem potrebu povlacenja pravopisa iz 1964. kad se po njemu ne pise u BOSNI I HERCEGOVINI, po njemu se ne pisu saopcenja VLADE BIH, a vala ni SARAJEVSKE novine.

@bascelik: sta znaci "sadzasad"?

imas pravo, sarajlije cesto umjesto "probati", kazu "probavati". takodjer i "popenjemo" umjesto "popnemo".

visociji je neispravno. mi keca dobivali za to pa da se cini 100 puta ispravno gledajuci druge komparacije.

sto se upravu i ustvari tice, hajde da pokusamo ovako:

u stvari = prijedlog + imenica
prijedlog u najuzem znacenju ukazuje na mjesto. kad kazemo "u stvari" prijedlog je odvojen i ima puno znacenje. nalazimo se u nekoj stvari.

u pravu - po istoj logici.

prilozi se u nacelu u BOSANSKOM jeziku pisu zejedno, bez obzira kako i od cega su nastali. pa tako cak i ako napisete "ni od kuda" isto se u svojstvu priloga pise "niodkuda".

"kamo li" se pise odvojeno, ali ne i u svojsku veznika ("kamo li je posao?" naspram "..., a kamoli da uradim jos i to.")

sto se mene tice poprilicno je logicno. pisani se jezik ralikuje od usmjenog. u usmenom ne poznajemo ni veliko slove, cesto ni tacku nu zarez. koliko smo puta citali nesto i zapeli na rijeci tipa "u pravu" jer smo ovome "u" dali njegovu funkciju pa smjestili radnju unutar nekog prava. mislim da su halilovic i raja mislila na ovo kad su zakljucili da se pise kako se pise.
samo da potpisem ovaj post :) i za mene je "u pravu" nepravilno, mozes i po zvucnosti to shvatit...u govoru nikad ne razdvajas te dvije rijeci, a ilogika nalaze tako. treba imat sluha, dosta stvari se moze nauciti slusajuci pravilan govor.
Yes & No

Post by Yes & No »

seka wrote:
Hierarchia wrote:
_sa_ wrote:jok hie, taman se tema na "pogresan pravopis" odnosi, nismo fulile :D :D :D
Je li Vingoline saglasna sa nazivom teme :D .To treba provjeriti. 8-)

Evo jedne pogresne upotrebe germanizma (od strane VSS-osobe):
"Neću stići pregledati te papire, u Zeitungu sam" (>Zeitnot). :D
:-) pogresna uporaba :-) rijeci :D
Naravno .Kada se maternji jezik mjesa sa stranim dolazi do komicnih situacija.Zar nije mogao reci da je u " vremnskoj krizi / u skripcu sa vremenom / ili jednostavno nemam vremena / Nikad ne ubacuj strane rijeci ako imas na raspolaganju domace .
Post Reply