Pogresna upotreba rijeci

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Sefica infektivne klinike daje izjavu koja se tice velikog broja pacijenata koji su dosli zbog trovanja u Pomodorinu i izvaljuje sliujedecu recenicu:

"... ocekujemo NAVALU jos slijedecih 24 sata..."

Cuj navala? Kao da se nesto dzaba dijeli.... :-) [/b]
Yes & No

Post by Yes & No »

van Basten wrote:Dva meni najočitija primjera pogrešnog "šutanja" frazama jesu:
- obadva( za dvojicu, bespotrebno i nepotrebno duplanje oba + dva= četvero, a ne dvoje)
- čak štaviše (opet duplanje... ili je čak ili štaviše, ne može oboje)
A uopšte nisu neke opasne fraze, stručni termini i sl.
pleonazam !!!!!!
encian

Post by encian »

:wink:

sorry, traume iz gimanizije :)
Yes & No

Post by Yes & No »

encian wrote:
InfraRedRidinghood wrote:I nije upravu, nego u pravu :)
e bas nije :D
E bas je ! prliozi i prijedlozi se pisu odvojeno . negacija takodje , osim pet iznimaka : necu , nedam , nisam .....namam i jos jedan , ne mogu se sjetiti .
Ali ti nisi u pravu .Infra je u pravu . :)
_sa_

Post by _sa_ »

Yes & No wrote: E bas je ! prliozi i prijedlozi se pisu odvojeno . negacija takodje , osim pet iznimaka : necu , nedam , nisam .....namam i jos jedan , ne mogu se sjetiti .
nisam, necu, nemam i nemoj
"ne dam" se pise odvojeno koliko ja znam
Last edited by _sa_ on 17/05/2007 13:15, edited 1 time in total.
Yes & No

Post by Yes & No »

cyprus wrote:Ja se pitam jel ispravno, kad komentatori vele na utakmici (kad lopta ode bobu pored stative): "Zamalo je promašio." Meni to izgleda kao da je pogodijo, a malo je falilo da fuli. Molim "lingviste" za objašnjenje. :D
Zavisi sta je gadj'o ...
Yes & No

Post by Yes & No »

InfraRedRidinghood wrote:Infra je uvijek u pravu :D :D :D
Naravno .
_sa_

Post by _sa_ »

InfraRedRidinghood wrote:
Apsolutno tačno :)
evo alfa i omega mi potvrdi :D
visocicaguy

Post by visocicaguy »

"najoptimalni" ili "najbolji optimum"
Yes & No

Post by Yes & No »

_sa_ wrote:
Yes & No wrote: E bas je ! prliozi i prijedlozi se pisu odvojeno . negacija takodje , osim pet iznimaka : necu , nedam , nisam .....namam i jos jedan , ne mogu se sjetiti .
nisam, necu, nemam i nemoj
"ne dam" se pise odvojeno koliko ja znam
Apsolutno tačno :)
Otkad ? Danas se u hrvatskoj necu pise rastavljeno , ne cu .To je nesto najnovije .Zbog cega ne znam ?
_sa_

Post by _sa_ »

Yes & No wrote:
Otkad ? Danas se u hrvatskoj necu pise rastavljeno , ne cu .To je nesto najnovije .Zbog cega ne znam ?
oduvijek.
a to hrvatsko "ne cu" nije jos normirano
encian

Post by encian »

ma jok ba. hajde otvorite halilovica. u gimanziji mi je bio najbolji haver :D.

ozbiljno sada. upravu je pravilno za ono sto zelite reci. to su tako nasi lingvisti odredili. bilo je prije tako kako vi kazete.

uh kad se sjetim. imali smo poseban cas za pravopis. to je bila najbitnija ocjena izmedju ostalih (lektira, gramatika, pismena, pravopis i usmeni). bilo jedna greskica 4, 2 greske 3, i td. a test diktat stane na a4 ako stisnes.
_sa_

Post by _sa_ »

ni halilovic nije normiran, nisu nasi lingvisti nista odredili.
zbog toga se i koristi predratna literatura (tj trebala bi se koristiti svugdje)
Yes & No

Post by Yes & No »

Meni licno para i oci i usi jedna konstrukcija koja se koristi cesto na ovom forumu.Npr . " Clanovi predsjednistva su bili u Kuvajtu a mi smo raspravljali o istima .Petar Petrovic je premijer ali je isti i clan upravnog odbora INE .SDP je socijal -demokratska dok je ista podbacila na socijalnom programu ....itd i tsl ....... Jedostavno imenice i zmajenice i njihove izvedenice se mijenjaju u ovo " isto, (i) (og) ........
obuca

Post by obuca »

kaze zenska frajeru neki dan na ulici: "JA SMO i TI ZAVRSILI". Da li je ovo pogresno valjda se kaze ja i ti smo a ne ja smo i ti :roll:
Saraswati

Post by Saraswati »

Eh, ovo me oduvijek interesovalo... :D :D Znam da se sad pise odvojeno, ali meni se cini da je u starijim pravopisima bilo onako kako encian tvrdi? Dakle, za nekog ko ima pravo se pisalo da je upravu (iako ne odgovara nasem akcentskom sistemu), a za nesto sto se odnosi na pravne nauke se pisalo u pravu? Correct? :D

I jesmo li mi ustvari na pogresnoj temi? :? :D

Edit: Sad sam pogledala u jednom starom pravopisu, i fakat nema upravu, svejedno, dvojba jos uvijek stoji :D :D
kijamethanuma

Post by kijamethanuma »

Meni licno para i oci i usi jedna konstrukcija koja se koristi cesto na ovom forumu.Npr . " Clanovi predsjednistva su bili u Kuvajtu a mi smo raspravljali o istima .Petar Petrovic je premijer ali je isti i clan upravnog odbora INE .SDP je socijal -demokratska dok je ista podbacila na socijalnom programu ....itd i tsl ....... Jedostavno imenice i zmajenice i njihove izvedenice se mijenjaju u ovo " isto, (i) (og) ........
Potpuno si u pravu, ovo je stilski vrlo rogobatno i nepravilno. Umjesto "isti" treba koristiti zamjenicu, a ponekad se značenje može prenijeti s prve rečenice, tako da se izbjegne bilo kakvo ponavljanje.

Npr:
Clanovi predsjednistva su bili u Kuvajtu, a mi smo raspravljali o njima.

Petar Petrovic je premijer, ali je i clan upravnog odbora INE.
Yes & No

Post by Yes & No »

Saraswati wrote:
Eh, ovo me oduvijek interesovalo... :D :D Znam da se sad pise odvojeno, ali meni se cini da je u starijim pravopisima bilo onako kako encian tvrdi? Dakle, za nekog ko ima pravo se pisalo da je upravu (iako ne odgovara nasem akcentskom sistemu), a za nesto sto se odnosi na pravne nauke se pisalo u pravu? Correct? :D

I jesmo li mi ustvari na pogresnoj temi? :? :D

Edit: Sad sam pogledala u jednom starom pravopisu, i fakat nema upravu, svejedno, dvojba jos uvijek stoji :D :D
Ma jok , slabo ti se cini .To se nikad nije pisalo skupa .I ne znam zasto to dovidite u vezu sa pravnim naukama i pravnim fakultetima . :? :?
Npr . Kosa ! To moze biti kosa linija , moze biti kosa na glavi a moze biti i kosa sa kojom se kosi trava .......dakle zavisi od konteksta i tu nema nikakve zabune .Biti ili ne biti u pravu , dovesti u vezu sa covjekom koji studira pravni fakultet je fakat ...........onako malo zesca glupost !
Yes & No

Post by Yes & No »

kijamethanuma wrote:
Potpuno si u pravu, ovo je stilski vrlo rogobatno i nepravilno. Umjesto "isti" treba koristiti zamjenicu, a ponekad se značenje može prenijeti s prve rečenice, tako da se izbjegne bilo kakvo ponavljanje.

Npr:

Naravno , pogledaj samo koliko ljepote i zvuka i harmonije u jeziku imas kada koristis pravopis .Nekada ne trebas znati pravila , jednostvano po sluhu .
Yes & No

Post by Yes & No »

InfraRedRidinghood wrote:To je sasvim legitiman potez, a da bi se izbjeglo ponavljanje u tekstu :-) :-)
To je sasvim legitiman potez , (a) da bi se izbjeglo ponavljanje istog u tekstu :-) :-)
Saraswati

Post by Saraswati »

InfraRedRidinghood wrote:141. - a) Znatan broj priloga nastao je srašćivanjem prijedloga s padežnim oblicima imenica. One koje osjećamo kao složenice i koje se kao takve odavna zajedno pišu, naravno treba pisati sastavljeno:

naprečac
unedogled
unepovrat
uvijek
ujutro
obdan
odoka
doboga...

141. - b) Još uvijek se osjećaju kao priloški izrazi s nesraslim dijelovima, pa se zato odvojeno pišu:

pred mrak
pod jesen
s jeseni
u susret
U PRAVU
U STVARI
u brk
u stopu
u ime
niz vodu....

Pravopis H-S jezika, Školsko izdanje (treće izdanje) 1964., Matica hrvatska-Matica srpska, Novi Sad; za upotrebu u školama odobrili i preporučili Savjeti za prosvjetu NRH, NRS, NRBiH i NRCG.

8) 8) 8) 8) 8)
Jest, taj sam i ja konsultovala :D :D

A je l' ovo znaci da se i u stvari uvijek pise odvojeno? Meni se cini da je danas barem u hrvatskom pravopisu to drugacije normirano. Kod nas se, barem prema Halilovicu, kao priloska rijec, pise zajedno.
Yes & No

Post by Yes & No »

Yes & No wrote:
kijamethanuma wrote: Potpuno si u pravu, ovo je stilski vrlo rogobatno i nepravilno. Umjesto "isti" treba koristiti zamjenicu, a ponekad se značenje može prenijeti s prve rečenice, tako da se izbjegne bilo kakvo ponavljanje.

Npr:

Naravno , pogledaj samo koliko ljepote i zvuka i harmonije u jeziku imas kada koristis pravopis .Nekada ne trebas znati pravila , jednostvano po sluhu .
Ponavljam, nije neispravno, sad, to što se vama osobno ne sviđa je sasvim druga stvar :)
Jezik je standardiziran ! Prema tome , u jeziku ne vaze pravila kao i kinu .
Degusibus non est disputandum " nekome se svidja film a nekome ne .
Jezik ne trpi improvizaciju .Znas li ti Infra , ko prica knjizevnim jezikom ?
Saraswati

Post by Saraswati »

Provjeri kod Hrvata, ja trenutno nemam njihov pravopis pri ruci :D :D. A tako mi je jednom objasnila jedna nasa (forumska :D ) lektorica.
Saraswati

Post by Saraswati »

Da, i kad smo vec kod latinskog, pise se, a i kaze De gustibus... :zzzz:
Yes & No

Post by Yes & No »

Yes & No wrote:
InfraRedRidinghood wrote: Ponavljam, nije neispravno, sad, to što se vama osobno ne sviđa je sasvim druga stvar :)
Jezik je standardiziran ! Prema tome , u jeziku ne vaze pravila kao i kinu .
Degusibus non est disputandum " nekome se svidja film a nekome ne .
Jezik ne trpi improvizaciju .Znas li ti Infra , ko prica knjizevnim jezikom ?

Ne radi se o improvizaciji uopće :-) :-) :-) :-) Uzmi neku hrvatsku gramatiku pa provjeri, ja nemam kod sebe :-) :-) :-) :-)

Ne znam, ja se samo s pastirima družim :D :D :D (i ovdje se ne radi o kolokvijalnom govoru, već o informativnom tekstu koji, između ostalog, MORA BITI ISPRAVAN i u svakom jezičkom smislu :-) :-) :-) :-) )
Gramatika nema veze sa ovim .Pravopis mozda .
Samo sam htio reci , odgovor na moje pitanje , da knjizevnim jezikom govori onaj ko govori knjizevnim jezikom .
Post Reply