"... ocekujemo NAVALU jos slijedecih 24 sata..."
Cuj navala? Kao da se nesto dzaba dijeli....
pleonazam !!!!!!van Basten wrote:Dva meni najočitija primjera pogrešnog "šutanja" frazama jesu:
- obadva( za dvojicu, bespotrebno i nepotrebno duplanje oba + dva= četvero, a ne dvoje)
- čak štaviše (opet duplanje... ili je čak ili štaviše, ne može oboje)
A uopšte nisu neke opasne fraze, stručni termini i sl.
E bas je ! prliozi i prijedlozi se pisu odvojeno . negacija takodje , osim pet iznimaka : necu , nedam , nisam .....namam i jos jedan , ne mogu se sjetiti .encian wrote:e bas nijeInfraRedRidinghood wrote:I nije upravu, nego u pravu
nisam, necu, nemam i nemojYes & No wrote: E bas je ! prliozi i prijedlozi se pisu odvojeno . negacija takodje , osim pet iznimaka : necu , nedam , nisam .....namam i jos jedan , ne mogu se sjetiti .
Ali ti nisi u pravu .Infra je u pravu .
Zavisi sta je gadj'o ...cyprus wrote:Ja se pitam jel ispravno, kad komentatori vele na utakmici (kad lopta ode bobu pored stative): "Zamalo je promašio." Meni to izgleda kao da je pogodijo, a malo je falilo da fuli. Molim "lingviste" za objašnjenje.
Otkad ? Danas se u hrvatskoj necu pise rastavljeno , ne cu .To je nesto najnovije .Zbog cega ne znam ?InfraRedRidinghood wrote:Apsolutno tačno_sa_ wrote:nisam, necu, nemam i nemojYes & No wrote: E bas je ! prliozi i prijedlozi se pisu odvojeno . negacija takodje , osim pet iznimaka : necu , nedam , nisam .....namam i jos jedan , ne mogu se sjetiti .
Ali ti nisi u pravu .Infra je u pravu .
"ne dam" se pise odvojeno koliko ja znam
Eh, ovo me oduvijek interesovalo...InfraRedRidinghood wrote:I nije upravu, nego u pravu
Potpuno si u pravu, ovo je stilski vrlo rogobatno i nepravilno. Umjesto "isti" treba koristiti zamjenicu, a ponekad se značenje može prenijeti s prve rečenice, tako da se izbjegne bilo kakvo ponavljanje.Meni licno para i oci i usi jedna konstrukcija koja se koristi cesto na ovom forumu.Npr . " Clanovi predsjednistva su bili u Kuvajtu a mi smo raspravljali o istima .Petar Petrovic je premijer ali je isti i clan upravnog odbora INE .SDP je socijal -demokratska dok je ista podbacila na socijalnom programu ....itd i tsl ....... Jedostavno imenice i zmajenice i njihove izvedenice se mijenjaju u ovo " isto, (i) (og) ........
Ma jok , slabo ti se cini .To se nikad nije pisalo skupa .I ne znam zasto to dovidite u vezu sa pravnim naukama i pravnim fakultetima .Saraswati wrote:Eh, ovo me oduvijek interesovalo...InfraRedRidinghood wrote:I nije upravu, nego u pravu![]()
Znam da se sad pise odvojeno, ali meni se cini da je u starijim pravopisima bilo onako kako encian tvrdi? Dakle, za nekog ko ima pravo se pisalo da je upravu (iako ne odgovara nasem akcentskom sistemu), a za nesto sto se odnosi na pravne nauke se pisalo u pravu? Correct?
I jesmo li mi ustvari na pogresnoj temi?![]()
Edit: Sad sam pogledala u jednom starom pravopisu, i fakat nema upravu, svejedno, dvojba jos uvijek stoji![]()
Naravno , pogledaj samo koliko ljepote i zvuka i harmonije u jeziku imas kada koristis pravopis .Nekada ne trebas znati pravila , jednostvano po sluhu .kijamethanuma wrote:Potpuno si u pravu, ovo je stilski vrlo rogobatno i nepravilno. Umjesto "isti" treba koristiti zamjenicu, a ponekad se značenje može prenijeti s prve rečenice, tako da se izbjegne bilo kakvo ponavljanje.Meni licno para i oci i usi jedna konstrukcija koja se koristi cesto na ovom forumu.Npr . " Clanovi predsjednistva su bili u Kuvajtu a mi smo raspravljali o istima .Petar Petrovic je premijer ali je isti i clan upravnog odbora INE .SDP je socijal -demokratska dok je ista podbacila na socijalnom programu ....itd i tsl ....... Jedostavno imenice i zmajenice i njihove izvedenice se mijenjaju u ovo " isto, (i) (og) ........
Npr:
Clanovi predsjednistva su bili u Kuvajtu, a mi smo raspravljali o njima.
Petar Petrovic je premijer, ali je i clan upravnog odbora INE.
Jest, taj sam i ja konsultovalaInfraRedRidinghood wrote:141. - a) Znatan broj priloga nastao je srašćivanjem prijedloga s padežnim oblicima imenica. One koje osjećamo kao složenice i koje se kao takve odavna zajedno pišu, naravno treba pisati sastavljeno:
naprečac
unedogled
unepovrat
uvijek
ujutro
obdan
odoka
doboga...
141. - b) Još uvijek se osjećaju kao priloški izrazi s nesraslim dijelovima, pa se zato odvojeno pišu:
pred mrak
pod jesen
s jeseni
u susret
U PRAVU
U STVARI
u brk
u stopu
u ime
niz vodu....
Pravopis H-S jezika, Školsko izdanje (treće izdanje) 1964., Matica hrvatska-Matica srpska, Novi Sad; za upotrebu u školama odobrili i preporučili Savjeti za prosvjetu NRH, NRS, NRBiH i NRCG.
![]()
![]()
![]()
![]()
Jezik je standardiziran ! Prema tome , u jeziku ne vaze pravila kao i kinu .InfraRedRidinghood wrote:Ponavljam, nije neispravno, sad, to što se vama osobno ne sviđa je sasvim druga stvarYes & No wrote:Naravno , pogledaj samo koliko ljepote i zvuka i harmonije u jeziku imas kada koristis pravopis .Nekada ne trebas znati pravila , jednostvano po sluhu .kijamethanuma wrote: Potpuno si u pravu, ovo je stilski vrlo rogobatno i nepravilno. Umjesto "isti" treba koristiti zamjenicu, a ponekad se značenje može prenijeti s prve rečenice, tako da se izbjegne bilo kakvo ponavljanje.
Npr:
Clanovi predsjednistva su bili u Kuvajtu, a mi smo raspravljali o njima.
Petar Petrovic je premijer, ali je i clan upravnog odbora INE.
Gramatika nema veze sa ovim .Pravopis mozda .InfraRedRidinghood wrote:Yes & No wrote:Jezik je standardiziran ! Prema tome , u jeziku ne vaze pravila kao i kinu .InfraRedRidinghood wrote: Ponavljam, nije neispravno, sad, to što se vama osobno ne sviđa je sasvim druga stvar
Degusibus non est disputandum " nekome se svidja film a nekome ne .
Jezik ne trpi improvizaciju .Znas li ti Infra , ko prica knjizevnim jezikom ?
Ne radi se o improvizaciji uopće![]()
![]()
![]()
Uzmi neku hrvatsku gramatiku pa provjeri, ja nemam kod sebe
![]()
![]()
![]()
![]()
Ne znam, ja se samo s pastirima družim![]()
![]()
(i ovdje se ne radi o kolokvijalnom govoru, već o informativnom tekstu koji, između ostalog, MORA BITI ISPRAVAN i u svakom jezičkom smislu
![]()
![]()
![]()
)