Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Primijetila sam da se rijeci, osobito neki strucni ili uvezeni termini, cesto koriste u potpuno pogresnom kontekstu.
Najcesce mi pada napamet rijec "dubiozno" za koju sam primijetila da je mnogi koriste kao sinonim za "duboko" ili jos gore "nebulozno"
Imate jos primjera?
ma ko ce se sjetiti svih tih "dubioza" i "nebuloza" svakodnevno prisutnih u vokabularu nasih javnih licnosti,i sto je najzalosnije,medijskih trudbenika...
Vingo wrote:Primijetila sam da se rijeci, osobito neki strucni ili uvezeni termini, cesto koriste u potpuno pogresnom kontekstu.
Najcesce mi pada napamet rijec "dubiozno" za koju sam primijetila da je mnogi koriste kao sinonim za "duboko" ili jos gore "nebulozno"
Imate jos primjera?
ja se sjecam jednog intervjua na lokalnoj tv, kad je treba, valjda se htjela malo prodati pod nacitana i kul, na pitanje kako se osjeca odgovorila:
osjecam se eventualno.
Vingo wrote:Primijetila sam da se rijeci, osobito neki strucni ili uvezeni termini, cesto koriste u potpuno pogresnom kontekstu.
Imate jos primjera?
ja se sjecam jednog intervjua na lokalnoj tv, kad je treba, valjda se htjela malo prodati pod nacitana i kul, na pitanje kako se osjeca odgovorila:
osjecam se eventualno.
cini mi se da je to bilo na izboru za miss hnk kantona
Imate jos primjera?
Sa nebulozno nema nikakve veze ali sa duboko ima.Zargonski se cesto govorilo"duboko"razmislja.
Dva meni najočitija primjera pogrešnog "šutanja" frazama jesu:
- obadva( za dvojicu, bespotrebno i nepotrebno duplanje oba + dva= četvero, a ne dvoje)
- čak štaviše (opet duplanje... ili je čak ili štaviše, ne može oboje)
A uopšte nisu neke opasne fraze, stručni termini i sl.
Neelix wrote:kad smo kod tih prevoda..."pruzicemo im suport"... (d.zvizdic) on ima hrpu slicnih izraza ali mi sad ne padaju na pamet
u ovom slucaju je malo nesretno, ali inace, kad se koriste izrazi tipa hardver, softver, hard disk i slicni izrazi udomaceni u cijelom svijetu, meni je to skoro pa ok. nekako mi puno prirodnije reci interfejs nego sucelje. da jebe rak raka.
elem, pruzicemo im saport je kurton, jer je "podrska" skroz precizan prevod.
Neelix wrote:kad smo kod tih prevoda..."pruzicemo im suport"... (d.zvizdic) on ima hrpu slicnih izraza ali mi sad ne padaju na pamet
u ovom slucaju je malo nesretno, ali inace, kad se koriste izrazi tipa hardver, softver, hard disk i slicni izrazi udomaceni u cijelom svijetu, meni je to skoro pa ok. nekako mi puno prirodnije reci interfejs nego sucelje. da jebe rak raka.
elem, pruzicemo im saport je kurton, jer je "podrska" skroz precizan prevod.
ovo za hardver i softver - ocvrsje i omeksje- i mnoge druge tehnicke termine podrzavam - stavise, ne znam koristiti najbolje mobitel koji je na nekom od nasih jezika....