Ne odgovori ti meni na pitanje. Sta je danas skuplje?sahan wrote:
Pa eto nauci par molitvi i rijesio si problem.
Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
- Fratris
#51 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
-
bosna123
#52 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Nisam mislila da ste vi drug Breznjev ulema, vec su to trebale biti te efendije, tako da ne lupetam... Ulema u smislu znanja, ugleda, autoriteta... Ne pricam o danasnjem vremenu, vec ovom koje ste spomenuli... Bila sam u tom vremenu u kontaktu sa nekima od njih, divni ljudi, ali su strasno tesko zivjeli... Ne bi to bio problem da su ti ljudi bili bez porodica, kao fratri, ali ipak su imali porodice koje su morali izdrzavati... Poslanikovo saws doba je bilo drukcije, ne moze se to usporedjivati...Leonid Breznjev wrote:ne lupetaj bosna123, ko je rekao da sam nekakva ulema, sta pricas.. ljudi su radili svoj posao a nisu se nadmetali ko ce imati vise ovosvjetskih zadovoljstava.. ili mi mozda zelis reci da je muhamed a.s. bio plaho bogat covjek, da je naplacivao dzenaze? danas kad dodjes kod vecine efendija i priupitas ih za savjet, oni prvo izvade cjenovnik dug kao tora pa pocnu sabirati..
Sve u svemu IZ se jako slabo brinula za te svoje radnike i parola je bila "Snadji se kako znas i umijes"...
-
HomeArt
#53 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Nije nikad bilo besplatno umiranje pa ni prije 100 godina na selu. Druga je stvar sto ti iz dansnje perspektive to posmatras. Danas je sve skuplje i radjanje i umiranje i lijecenje i hrana... zivot genralno je skuplji i drugaciji u odnosu na zivot na selu prije 100 godina.Fratris wrote:Ne odgovori ti meni na pitanje. Sta je danas skuplje?sahan wrote:
Pa eto nauci par molitvi i rijesio si problem.
-
gazda
#54 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
što bi reko jedan pop, daj koliko hoćeš, ali niko ne daje ispod 100 eura 
-
Leonid Breznjev
#55 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
bosna123 wrote:Nisam mislila da ste vi drug Breznjev ulema, vec su to trebale biti te efendije
zbilja, ovo se odnosi na njih i ono vrijeme i ja tek sad skontah..bosna123 wrote: A ti si ko neka ulema...aha...
- Fratris
#56 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Ne govorim o samom pogrebu. Govorim o molitvi. Kako moze biti skuplje pomoliti se danas nego prije 100 godina?sahan wrote: Nije nikad bilo besplatno umiranje pa ni prije 100 godina na selu. Druga je stvar sto ti iz dansnje perspektive to posmatras. Danas je sve skuplje i radjanje i umiranje i lijecenje i hrana... zivot genralno je skuplji i drugaciji u odnosu na zivot na selu prije 100 godina.
-
Klodovik
#57 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Nije smrtnost novorođenčadi pala zato što se daju pare za porođaj. To što se danas ljekaru da koverta nije garancija da će porod proći bez problema.Fratris wrote:Pa eto, danas se daju pare za porodjaj pa je smrtnost novorodjencadi pala na jednu desetinu sto je bila tada. Da li se onda 10 puta povecava sansa pokojnika/rahmetlije za raj/dzenet zato sto se danas placa?Klodovik wrote: Zakopani su onako kako su i rođeni. Nisu se onda davale pare ni za porođaj. Ne znam da je danas umiranje nešto jeftinije od rađanja.
-
bosna123
#58 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Fakat se odnosilo na njih... Nisam na tebe mislila... Ono kao kad trebas obaviti nesto, a ne uspijes radi administracije recimo... i onda nepovoljno komentarises kao " i ti jos zivis u takvom haosu" misleci opcenito na gradjane, a ne na nekog s kim razgovaras... Ili kad kazes Imam platu toliko i toliko pa haj' ti zivi s tim Ne znam zasto bih tebe smatrala ulemom...Leonid Breznjev wrote:bosna123 wrote:Nisam mislila da ste vi drug Breznjev ulema, vec su to trebale biti te efendijezbilja, ovo se odnosi na njih i ono vrijeme i ja tek sad skontah..bosna123 wrote: A ti si ko neka ulema...aha...mozes li mi ikako halaliti?
Nadam se da shvatas, morat cu paziti ubuduce...
- Fratris
#59 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Ne kontas. Nekad je porod bio besplatan jer si ga ti radio sam kod kuce, uz eventualno neku stariju zenu iz porodice koja kao nesto zna o tome. Zbog tog i tolika smrtnost. Danas porod nije besplatan, ali je u bolnici. Samim tim, manja smrtnost. Porod danas i porod prije 100 godina su nebo i zemlja. Molitve, koliko znam, se nisu promijenile.Klodovik wrote:Nije smrtnost novorođenčadi pala zato što se daju pare za porođaj. To što se danas ljekaru da koverta nije garancija da će porod proći bez problema.Fratris wrote:Pa eto, danas se daju pare za porodjaj pa je smrtnost novorodjencadi pala na jednu desetinu sto je bila tada. Da li se onda 10 puta povecava sansa pokojnika/rahmetlije za raj/dzenet zato sto se danas placa?Klodovik wrote: Zakopani su onako kako su i rođeni. Nisu se onda davale pare ni za porođaj. Ne znam da je danas umiranje nešto jeftinije od rađanja.
-
Leonid Breznjev
#60 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
bosna123 wrote:Fakat se odnosilo na njih... Nisam na tebe mislila... Ono kao kad trebas obaviti nesto, a ne uspijes radi administracije recimo... i onda nepovoljno komentarises kao " i ti jos zivis u takvom haosu" misleci opcenito na gradjane, a ne na nekog s kim razgovaras... Ili kad kazes Imam platu toliko i toliko pa haj' ti zivi s tim Ne znam zasto bih tebe smatrala ulemom...Leonid Breznjev wrote:bosna123 wrote:Nisam mislila da ste vi drug Breznjev ulema, vec su to trebale biti te efendijezbilja, ovo se odnosi na njih i ono vrijeme i ja tek sad skontah..bosna123 wrote: A ti si ko neka ulema...aha...mozes li mi ikako halaliti?
Nadam se da shvatas, morat cu paziti ubuduce...
dobar primjer kako se nekad iz bezazlene rijeci potpali jaka vatra..
pogledaj samo cjenovnika hatmi, jasina, dova... a niko da ukaze na to da je zabranjeno uzimanje novca za ucenje, niko... i moji su ucili hatme i jasine, ali nikada ni prebijene nisu naplatili za to.. na stranici bakije je bio cijeli cjenovnik, no su ga sklonili, tj. sklonili su brojke, valjda da se mogu cjenkati..
i opet cu spomenuti dogadjaj iz rata, kada je insan sa bonovima koji su se tada dobivali kao neka vrsta plate (vojna bolnica), vrijednost jedno dvije steke cigara, otisao u dzamiju i pokusao u nedostatku novca da te bonove da kao vitre.. efendija ga samo blijedo pogledao i rekao, imas li ti sta novca, dolar, franak, marka.. ako nemas, haj' ti...
-
HomeArt
#61 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Ja jedino da ti nacrtam li ne mogu vise veceras mozda drugi put. Laku noc.Fratris wrote:Ne govorim o samom pogrebu. Govorim o molitvi. Kako moze biti skuplje pomoliti se danas nego prije 100 godina?sahan wrote: Nije nikad bilo besplatno umiranje pa ni prije 100 godina na selu. Druga je stvar sto ti iz dansnje perspektive to posmatras. Danas je sve skuplje i radjanje i umiranje i lijecenje i hrana... zivot genralno je skuplji i drugaciji u odnosu na zivot na selu prije 100 godina.
-
bosna123
#62 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
@ Drug Breznjev
Drago mi je sto je sada sve OK... Ma ovi sitni sati, a uopce nisam provjerila kako izgleda ono sto sam napisala... Fakat kao da sam se tebi obratila, posebno nekome k'o ne poznaje ovaj svakodnevni bosanski govor...
Po islamu zapravo se to nista ne bi smjelo naplacivati, ali onda bi trebalo tu instituciju imama nekako drukcije organizirati, i ne bi se smjela dopustiti bogacenja na hatmama i ostalim uslugama... To je vjerovatno pocelo sa onim nosenjem poklona hodzi, kao danas doktorima, pa kolko ko da, ali vremenom predje u obavezno placanje... A i ljudi koji daju ne znaju da to ne bi smjeli raditi i jos misle da cine boguugodno djelo, sto moze biti i istina, obzirom da ih efendija nije upozorio... Zacarani krug...
Drago mi je sto je sada sve OK... Ma ovi sitni sati, a uopce nisam provjerila kako izgleda ono sto sam napisala... Fakat kao da sam se tebi obratila, posebno nekome k'o ne poznaje ovaj svakodnevni bosanski govor...
Po islamu zapravo se to nista ne bi smjelo naplacivati, ali onda bi trebalo tu instituciju imama nekako drukcije organizirati, i ne bi se smjela dopustiti bogacenja na hatmama i ostalim uslugama... To je vjerovatno pocelo sa onim nosenjem poklona hodzi, kao danas doktorima, pa kolko ko da, ali vremenom predje u obavezno placanje... A i ljudi koji daju ne znaju da to ne bi smjeli raditi i jos misle da cine boguugodno djelo, sto moze biti i istina, obzirom da ih efendija nije upozorio... Zacarani krug...
-
Klodovik
#63 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Kontam. Tako su se radili i pogrebi. Svu tu djecu čiju smrtnost spominješ je neko morao negdje ukopati. Kako su se rađali, tako su i umirali. Mahom siromašno.Fratris wrote:
Ne kontas. Nekad je porod bio besplatan jer si ga ti radio sam kod kuce, uz eventualno neku stariju zenu iz porodice koja kao nesto zna o tome. Zbog tog i tolika smrtnost. Danas porod nije besplatan, ali je u bolnici. Samim tim, manja smrtnost. Porod danas i porod prije 100 godina su nebo i zemlja. Molitve, koliko znam, se nisu promijenile.
Molitve se nisu promijenile, ali one nisu niti obavezne, niti predstavljaju najveći izdatak prilikom pogreba. Ukop danas i ukop prije 100 godina na selu su također nebo i zemlja.
- Compact
#64 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Ibrahimović i Ihtijarević igraju fudbal, čak su im i slična prezimena! Jedan vrijedi 96 miliona Eura, a drugi 96 maraka
Tako ti je i sa ovom dvojicom!

Tako ti je i sa ovom dvojicom!
- S@din
#65 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Haris.ba wrote:Razlicito je od medjlisa do medjlisa. Negdje se placa po domacinstvu clanarina, negdje po osobi. Ta clanarina ide za odrzavanje dzamije, vjeronauku, placu, racune. U principu, ako si placao neki duzi period bilo je da nista ne placas troskove djenaze koji se ticu Islamske zajednice. Tako placas samo nesta simbolicno(npr. kopanje rake).
Prvo, nije obavezno da sve moras da radis preko Islamske zajednice. Kupis parcelu za mezar( u Sarajevu - gradu je skupo zbog nedostatka parcela, drugdje je jeftinije). Ako hoces sam iskopaj raku. Ko je god kopao raku zna da je taj posao izuzetno lahak (aha). Ako hoces mozes i sam da gasulis mrtvu osobu. Svaki musliman moze odrzati djenazu. Ko hoce da im ovo neko drugi sve radi neka i plati. Cijene za sahranu izvan Sarajeva su mnogo jeftinije.
P.S.
Nemam nikakve veze sa poslom oko sahrana. Ali zanimljivo mi je da ljudima nije skupo dati 1000 maraka za kauc, a skupo im se pobrinuti za svoje posmrtne ostatke.
nije problem platiti mjesto, platiti kopanje, platiti tabut, problem je platiti sam cin klanjanja dzenaze 600 km
jer cini mi se da je text na portalu upravo o tome, kako su vjerske usluge, hodza i bula, skuplje od fizickog dijela pokopa, koji vrse neka druga preduzeca kao bakije npr
-
Musa Kesedzija
#66 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Pozdrav svima, zelio bih samo ukazati na neke momente vezane za temu nastalu napisanim clankom na site-u. Kao prvo, clanak je napisan veoma tendenciozno i sa ociglednim nepoznavanjem materije. Nije tacno i ne moze nikako biti istina da se klanjanje dzenaze naplacuje! To je odredbama IZ potpuno besplatan cin, i to se moze i provjeriti.
Problem ovih kostanja danas uopste nisu imami.
Ja garantujem da ce svako ko ne zeli luksuz, sasvim normalno svog najblizeg moci ukopati skoro pa besplatno.
Naime, pisalo se u diskusiji kako je to nekada bilo sve besplatno- i danas je!
Npr. moj dedo je prije svoje smrti ostavio sve potrebno za dzenazu, tabut, daske i cefine.
Ogasulio (okupao) ga je nas efendija i to je placeno, jer niko od moje porodice to nije smio uraditi, a efendija mora- ko ga pita!
Mog dedu nismo vozili u novom VITO mercedesu, nosili smo ga na ramenima, kao sto se to nekada radilo, a kabur (mezar) su iskopali sinovi njegovog brata, nasi amidzici- ona solidarnost.
Sve sto se ucilo u cetrdeset dana nakon dzenaze, proucio je njegov unuk, ucenik medrese, danasnji imam- svom dedi besplatno, naravno! Na mezaru mog dede nije bilo ni cvijeća, ni ukrasa, nego samo zemlja! Bio je clan IZ i samim tim, nas je imam sa svojim pomocnikom naplatio samo 80 KM za to kupanje, a tu cifru dijeli sa pomocnikom.
Dakle gospodo, hocete da vas ti jadni imami nosaju ko malo vode na dlanu i to dzaba? E da vas pitam, ko od vas hoce da pere mrtve ljude za 40 KM ja ga zaposlim u Bakijama sutra!
A ovo pisem jer znam da ni jedan imam ne moze po dzenazi zaraditi vise od 300 KM, to je max i to kada se obaveze da ce 40 dana uciti (moliti) za dusu umrlog. A također znam da i nije naredjeno islamom to raditi, i samim tim, ko nece ne moze ga imam natjerati-
A ko hoce da se uci, pljuni u sake, i svom babi ili dedi prouci jasin i odmah ce ti u dzepu ostati mnogo vise novca! A usput, evo imas i racunar, vjerujem da imas i printer, ostampaj sam posmrtnice, jeftinije je!
Problem ovih kostanja danas uopste nisu imami.
Ja garantujem da ce svako ko ne zeli luksuz, sasvim normalno svog najblizeg moci ukopati skoro pa besplatno.
Naime, pisalo se u diskusiji kako je to nekada bilo sve besplatno- i danas je!
Npr. moj dedo je prije svoje smrti ostavio sve potrebno za dzenazu, tabut, daske i cefine.
Ogasulio (okupao) ga je nas efendija i to je placeno, jer niko od moje porodice to nije smio uraditi, a efendija mora- ko ga pita!
Mog dedu nismo vozili u novom VITO mercedesu, nosili smo ga na ramenima, kao sto se to nekada radilo, a kabur (mezar) su iskopali sinovi njegovog brata, nasi amidzici- ona solidarnost.
Sve sto se ucilo u cetrdeset dana nakon dzenaze, proucio je njegov unuk, ucenik medrese, danasnji imam- svom dedi besplatno, naravno! Na mezaru mog dede nije bilo ni cvijeća, ni ukrasa, nego samo zemlja! Bio je clan IZ i samim tim, nas je imam sa svojim pomocnikom naplatio samo 80 KM za to kupanje, a tu cifru dijeli sa pomocnikom.
Dakle gospodo, hocete da vas ti jadni imami nosaju ko malo vode na dlanu i to dzaba? E da vas pitam, ko od vas hoce da pere mrtve ljude za 40 KM ja ga zaposlim u Bakijama sutra!
A ovo pisem jer znam da ni jedan imam ne moze po dzenazi zaraditi vise od 300 KM, to je max i to kada se obaveze da ce 40 dana uciti (moliti) za dusu umrlog. A također znam da i nije naredjeno islamom to raditi, i samim tim, ko nece ne moze ga imam natjerati-
A ko hoce da se uci, pljuni u sake, i svom babi ili dedi prouci jasin i odmah ce ti u dzepu ostati mnogo vise novca! A usput, evo imas i racunar, vjerujem da imas i printer, ostampaj sam posmrtnice, jeftinije je!
-
Klodovik
#67 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Ne moraju se koristiti njihove vjerske usluge, zar ne? Čovjek ih može obaviti sam. Jednom vjerniku to svakako ne bi trebao biti problem.S@din wrote:Haris.ba wrote:Razlicito je od medjlisa do medjlisa. Negdje se placa po domacinstvu clanarina, negdje po osobi. Ta clanarina ide za odrzavanje dzamije, vjeronauku, placu, racune. U principu, ako si placao neki duzi period bilo je da nista ne placas troskove djenaze koji se ticu Islamske zajednice. Tako placas samo nesta simbolicno(npr. kopanje rake).
Prvo, nije obavezno da sve moras da radis preko Islamske zajednice. Kupis parcelu za mezar( u Sarajevu - gradu je skupo zbog nedostatka parcela, drugdje je jeftinije). Ako hoces sam iskopaj raku. Ko je god kopao raku zna da je taj posao izuzetno lahak (aha). Ako hoces mozes i sam da gasulis mrtvu osobu. Svaki musliman moze odrzati djenazu. Ko hoce da im ovo neko drugi sve radi neka i plati. Cijene za sahranu izvan Sarajeva su mnogo jeftinije.
P.S.
Nemam nikakve veze sa poslom oko sahrana. Ali zanimljivo mi je da ljudima nije skupo dati 1000 maraka za kauc, a skupo im se pobrinuti za svoje posmrtne ostatke.
nije problem platiti mjesto, platiti kopanje, platiti tabut, problem je platiti sam cin klanjanja dzenaze 600 km
jer cini mi se da je text na portalu upravo o tome, kako su vjerske usluge, hodza i bula, skuplje od fizickog dijela pokopa, koji vrse neka druga preduzeca kao bakije npr
-
Musa Kesedzija
#68 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
I jos sam zaboravio kazati, u diskusijama se aktivno mijesala clanarina u pogrebnom drustvu i clanarina u IZ. Clanstvo u IZ je uslov da bi se ukopao na njihovo mezarje, a ovo clanstvo u pogrebnom je mogucnost ostvarivanja popusta. Potrudit cu se da u narednim danima posjetim Medzlis Sarajevo i da pokupim sve relevantne informacije kako bih tekstom demantovao autoricu ovog teksta i razjasnio ove razlike. Nadam se da ce moj tekst htjeti objaviti!
- S@din
#69 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
pa kad je tvoj dedo imao mnogo sinova, brace i sl.
ima jako puno ljudi koji nemaju toliku porodicu, pa naravno moraju platiti nekoga za sve te usluge
plus, ovo je iz iskustva, dedo mi je takode nedavno umro, bio je clan islamske zajednice, nije bio clan bakija. morali smo platiti mjesto i usluge klanjanja dzenaze, mjesto na ravnim bakijama kostalo je 700 km (a na vlakovu je 400 km cini mi se), a sve skupa smo platili koju marku manje od hiljade (990 cca), medutim, kad smo isli izbrati mjesto iz IZ su rekli da ce poslati covjeka koji ce kopati da se dogovrimo gdje i da mu platimo, tako da usluga kopanja nije na meniju
sve u svemu, opet je mnogo uzeti i tih 300 km, za kupanje, par daski, prevoz u istoj opstini (stari grad) za nekog ko je placao clanarinu vise od 10 godina
a da ne spominjem 600 km za neclanove
ima jako puno ljudi koji nemaju toliku porodicu, pa naravno moraju platiti nekoga za sve te usluge
plus, ovo je iz iskustva, dedo mi je takode nedavno umro, bio je clan islamske zajednice, nije bio clan bakija. morali smo platiti mjesto i usluge klanjanja dzenaze, mjesto na ravnim bakijama kostalo je 700 km (a na vlakovu je 400 km cini mi se), a sve skupa smo platili koju marku manje od hiljade (990 cca), medutim, kad smo isli izbrati mjesto iz IZ su rekli da ce poslati covjeka koji ce kopati da se dogovrimo gdje i da mu platimo, tako da usluga kopanja nije na meniju
sve u svemu, opet je mnogo uzeti i tih 300 km, za kupanje, par daski, prevoz u istoj opstini (stari grad) za nekog ko je placao clanarinu vise od 10 godina
a da ne spominjem 600 km za neclanove
- S@din
#70 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
ps tada smo saznali da je bio clan npr bakija, imali bi popust na mjesto tj na ovih 700 k ili ga ne bi ni platili
samo bi trebali angazovati hodzu, ali opet i to kosta
samo bi trebali angazovati hodzu, ali opet i to kosta
- pustopoljina
#71 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
mah...to je sve...svi smo mi krivi...
ima ljudi koje na dzenazi najvise zanima koliko je imama doslo,pa racuna-koliko se iz te kuce dalo u tim kovertama.
nasi ljudi imaju neku perverziju vezanu za pare...
ima ljudi koje na dzenazi najvise zanima koliko je imama doslo,pa racuna-koliko se iz te kuce dalo u tim kovertama.
nasi ljudi imaju neku perverziju vezanu za pare...
- Topla voda
#72 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
da je kremiranje 3000 km,svi bi mi u furuni zavrsili ,sve uz blagoslov IZ
-
Musa Kesedzija
#73 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
A jel to u Sarajevu ne postoji nijedno mezarje osim ta dva? A jos nesto, nije velika porodica, ima ih samo 5, babo ima jednog brata, i 3 amidzica, a ponovo mijesas, nemaju imami veze sa daskama, i nije tu par dasaka- ljudi hoce hrastovu dasku debljine 5 cm duzine 120 cm, racunaj posto je hrast... A da li bi ti za 300 KM uradio sljedece: okupao mrtvaca kojeg ne znas, cetrdeset dana ucio za njega, u prvih sedam dana isao mu svaki dan kuci i ucio, ispratio njegovu dzenazu na mezarje- a samo zato sto njegov sin nece da uci! i to je 300 KM a ako pola od ovoga neces sve ti je jeftinije, i u ovo 300 nasi imami moraju dati pomocnicima skoro trecinu (100 KM).
I ne placa se klanjanje dzenaze, to smijem garantovati zivotom, a ako slucajno bude to u Sarajevu tako, ja cu pokrenuti tuzbu protiv njih, jer znam da je aktima IZ to besplatno, jer sam clan IO jednog medzlisa!
I ne placa se klanjanje dzenaze, to smijem garantovati zivotom, a ako slucajno bude to u Sarajevu tako, ja cu pokrenuti tuzbu protiv njih, jer znam da je aktima IZ to besplatno, jer sam clan IO jednog medzlisa!
- van Basten
#74 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Interesantno je kako naš svijet milo gleda na očiglednu duplu korupciju od strane uposlenika IZ, a ovamo (potpuno opravdano) baca drvlje i kamenje na doktore, policajce, sudije... koji uzimaju koverte za svoj rad... dok je to kod hodža dozvoljeno, čak i poželjno. Hodža ima platu koju prima za svoj posao, a njegovo radno mjesto u opisu posla ima, između ostalog, i klanjanje dženaze. Znači, nešto za šta je plaćen mi mu dodatno platimo po nekom cjenovniku + (a što još niko nije spomenuo, na moje veliko iznenađenje) što se dodatno turi koverta u džep, da se to "obavi kako treba", ili po naški - da hodža ne sfušeri
Sjetim se genijalnog filma Big Lebowski i scene kada hoće da uzmu urnu svog preminulog druga.
Walter (vijetnamski veteran) : koliko košta najjeftinija urna da pokupimo pepeo pokojnika u nju.
pogrebni radnik : 180$
Walter:
molim... ali mi ćemo taj pepeo svakako istresti u more, ne treba nam nikakva ukrasna urna
radnik: žao mi je, to je najjeftinije što vam mogu ponuditi.
Walter: MISLITE AKO SMO OŽALOŠĆENI, DA SMO BUDALE, JEL'?
i ode u granap i kupi praznu teglu za 4$
Nažalost, malo je ljudi kao gore spomenuti vijentaski veteran i filma koji će zagalamiti na otvorenu pljačku teško zarađenog novca, nego to ide po onoj "ne talasaj... neka sve prođe ok... ne kvari žalost... sabruaj radi rahmetlije... i sl", a hodže to lopatom koriste, pa se drže one izreke što ju je neko već spomenuo na početku diskusije: Para se uzima dok je suza u oku.
Sjetim se genijalnog filma Big Lebowski i scene kada hoće da uzmu urnu svog preminulog druga.
Walter (vijetnamski veteran) : koliko košta najjeftinija urna da pokupimo pepeo pokojnika u nju.
pogrebni radnik : 180$
Walter:
radnik: žao mi je, to je najjeftinije što vam mogu ponuditi.
Walter: MISLITE AKO SMO OŽALOŠĆENI, DA SMO BUDALE, JEL'?
i ode u granap i kupi praznu teglu za 4$
Nažalost, malo je ljudi kao gore spomenuti vijentaski veteran i filma koji će zagalamiti na otvorenu pljačku teško zarađenog novca, nego to ide po onoj "ne talasaj... neka sve prođe ok... ne kvari žalost... sabruaj radi rahmetlije... i sl", a hodže to lopatom koriste, pa se drže one izreke što ju je neko već spomenuo na početku diskusije: Para se uzima dok je suza u oku.
- madner
#75 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?
Sve sto valja mora biti skuplje