Pogranicno osiguranje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- iceman ze
#1 Pogranicno osiguranje
Moze li se uzeti osiguranje na granici, da prevezem odjavljeno vozilo (uvoz iz inostranstva) do Sarajeva, ili je jedina opcija da platim slepanje, sto mi je skuplja opcija..... 
- drndalo
#2 Re: Pogranicno osiguranje
Cakaj, kako auto dolazi do granice ? Ima li osiguranje ? Iz koje zemlje ? Ako ima carinske table neke zemlje, tj. dolazi na svojim tockovima, moralo bi biti registrovano, samim tim trebalo bi da ima osiguranje koje vazi do nekog datuma...
- iceman ze
#3 Re: Pogranicno osiguranje
dolazi isto na slepi do granice, to je vec dogovoreno, odjavljen je i nema osiguranja....pitam iz razloga ako mogu uzeti na granici osiguranje, da eventualno smanjim troskove prijevoza.
- drndalo
#4 Re: Pogranicno osiguranje
Aha, to sam i mislio, pa trazih provjeru... Znas granicni prelaz na koji dolazi ? Znas speditera koji ce ti raditi papire ? Vidi s njima da vide s lokalnim MUPom sta im je potrebno za probe... Tada osiguranje koje ide uz probe ne bi trebalo biti problem, jedino ne znam kako to ide, tj. moze li bez teh. pregleda..
- iceman ze
#5 Re: Pogranicno osiguranje
Znam za sada samo g.prijelaz gdje ce doci, uglavnom preko speditera mogu to zavrsiti, ako sam dobro razumio. Sto se tice probnih, one se i uzimaju da bi se mogao kretati u saobracaju, recimo ako moras u sklopu registracije obaviti tehnicki pregled. Jedino nisam siguran da li su teritorijalno ogranicene, recimo za Kanton i sl.drndalo wrote:Aha, to sam i mislio, pa trazih provjeru... Znas granicni prelaz na koji dolazi ? Znas speditera koji ce ti raditi papire ? Vidi s njima da vide s lokalnim MUPom sta im je potrebno za probe... Tada osiguranje koje ide uz probe ne bi trebalo biti problem, jedino ne znam kako to ide, tj. moze li bez teh. pregleda..
- drndalo
#6 Re: Pogranicno osiguranje
Koliko me pamcenje sluzi, na probama se uvijek navede relacija kretanja, i obicno je to u gradu nesto tipa: Sarajevo-loko, ali znam druga koji je na takve upite u MUPu odgovarao Trebinje-Prijedor... Nije bilo nacina da mu to ne napisu... Salu na stranu, ako je svrha prevoz automobila do nekog mjesta, ne vidim zasto to ne bi moglo... Potrazi speditera unaprijed, i vidi s njima (posto su lokalni) da ti se i to raspitaju i srede u MUPu...
Tipa ako je prelaz npr. Bos. Brod, mislim da ti npr. Bobar ima i spediciju, ali i osiguranje, pa im je interes sve da ti prodaju... A mislim da Bobar ima kancelariju i u SA, pa bi to mozda i odavde mogao srediti...
Tipa ako je prelaz npr. Bos. Brod, mislim da ti npr. Bobar ima i spediciju, ali i osiguranje, pa im je interes sve da ti prodaju... A mislim da Bobar ima kancelariju i u SA, pa bi to mozda i odavde mogao srediti...
-
LeKo
#7 Re: Pogranicno osiguranje
Nema šanse da sve završiš za jedan dan. Prilikom uvoza auto se prijavljuje na grani, odradi špediter, ti biraš mjesto carinjenja - može biti odmah na granici, a može i na drugim teritorijalnim carinarnicama (zavisi gdje ko koga ima za "nižu" tarifu). Nakon što izvršiš carinjenje dobaš JCI (jedinstvena carinska isprava) na kojoj je naveden iznos carine i PDV-a koji moraš platit najkasnije u roku 8 dana (obično ti plaćaš odmah špediteru jer on zalaže garaniciju za tebe, a onda on u roku plati državi - inače je blokiran za rad). Pošto si sve završio na grani sa svom hrpom papirologije ideš u neko od osiguranja po polisu, sa polisom osiguranja, zahtjev za probne table i odgovarajućom uplatnom (takse, naknade za tablice i sl.) pravo u mjesno nadležni MUP. U MUP-u se obično sve završi za 1-2 sata ako kažeš da nisi iz tog mjesta (svi izlaze u susret da ne čekaš) i naravno ako ima na stanju probnih tabli (sada su kao i ove prave, počinju sa TT i crvena su slova i brojevi). Nakon ovoga auto je spremno za cestu po ZOBS-u.
Dalja preporuka, nemoj probe i osiguranje uzimati za npr 7 dana (ako misliš odmah registrovati) da bi se vozao dok ti ne bude gotova registracija samo ćeš bezze skršiti 70 KM ili više, jer se probne table i potvrda o probnim tablama predaju MUP-u u momentu podnošenja zahtjeva za registaciju - inače ništa od registracije (novi fazoni za sprečavanje crnih radnji oko registracija i uštede na štampanju probnih tablica EU direktive CIPS i ostala sranja).
Sretno i naoružaj se živcima
(vrijedi za WJ-a)
Dalja preporuka, nemoj probe i osiguranje uzimati za npr 7 dana (ako misliš odmah registrovati) da bi se vozao dok ti ne bude gotova registracija samo ćeš bezze skršiti 70 KM ili više, jer se probne table i potvrda o probnim tablama predaju MUP-u u momentu podnošenja zahtjeva za registaciju - inače ništa od registracije (novi fazoni za sprečavanje crnih radnji oko registracija i uštede na štampanju probnih tablica EU direktive CIPS i ostala sranja).
Sretno i naoružaj se živcima
- iceman ze
#8 Re: Pogranicno osiguranje
Ok, hvala vam na odgovorima, pomogli ste mi s obzirom da ovo je prvi put da kupujem auto na ovakav nacin. Sutra bi se trebao cuti sa spediterom, oko svih detalja, sto se tice osiguranja, policu bih odmah uzeo na godisnjem nivou, dakle ostaju samo probne table, da se mogu kretati sa autom, bez peglanja.
Ako sam shvatio carina se odmah placa, tamo gdje ja zelim,a PDV nakon toga.....rekli ste neki rok 8 dana, nekad je bio rok od mjesec dana, oko izmirenja obaveza u potpunosti.
Ako sam shvatio carina se odmah placa, tamo gdje ja zelim,a PDV nakon toga.....rekli ste neki rok 8 dana, nekad je bio rok od mjesec dana, oko izmirenja obaveza u potpunosti.
- drndalo
#9 Re: Pogranicno osiguranje
Mislim da je bio rok od 14 dana, barem poreza sto se tice... Mozda je kumulativno bilo 14 dana za carinu, pa 14 za porez... Vidi sa spediterima, oni su obicno vareni i peceni... sa srecom.
- shlauf
#10 Re: Pogranicno osiguranje
Jel Gradiška u pitanju ili neki drugi granični prelaz ????
Aleeeee aleeeeeeeeeeee
Aleeeee aleeeeeeeeeeee
- iceman ze
#11 Re: Pogranicno osiguranje
Nije Gradiska u pitanju to mi je predaleko, sutra uzimam policu, u petak bi trebao preuzeti auto, i krenuti sa procedurama, na kraju cu vam ostaviti svoja iskustva, tako ako nekome bude zatrebalo....u svakom slucaju thanks again. 
-
LeKo
#12 Re: Pogranicno osiguranje
Sa srećom i obavezno izvještaj uz slike auta, ne vjerujemo ti da si ga kupio 
- iceman ze
#13 Re: Pogranicno osiguranje
s kojim tablicama......?LeKo wrote:Sa srećom i obavezno izvještaj uz slike auta, ne vjerujemo ti da si ga kupio
-
LeKo
#14 Re: Pogranicno osiguranje
Stranim brate, ove naše znamo kako izgledajuiceman ze wrote:s kojim tablicama......?LeKo wrote:Sa srećom i obavezno izvještaj uz slike auta, ne vjerujemo ti da si ga kupio
- iceman ze
#15 Re: Pogranicno osiguranje
Evo, kako sam i obecao samo za tebe Leko.....LeKo wrote:Stranim brate, ove naše znamo kako izgledajuiceman ze wrote:s kojim tablicama......?LeKo wrote:Sa srećom i obavezno izvještaj uz slike auta, ne vjerujemo ti da si ga kupio
Labud...
GC, 4.0-Laredo, 2004

Last edited by iceman ze on 14/12/2010 23:43, edited 2 times in total.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini