Poginuli sarajevski civili...
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Tuzno i zalosno. Pronadjes neka imena na listi poginulih, na kojoj niti si zelio, niti si se nadao, niti si prije rata mogao zamisliti da ces ih naci.
Ova je izgleda stvarno lista poginulih civila jer sam potrazio nekih petnaestak ljudi koji su poginuli kao pripadnici Armije BiH i nisam ih pronasao.
Rahmet, vjecni pokoj i slava im.
Ova je izgleda stvarno lista poginulih civila jer sam potrazio nekih petnaestak ljudi koji su poginuli kao pripadnici Armije BiH i nisam ih pronasao.
Rahmet, vjecni pokoj i slava im.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Pred mojim očima u Ulici Sutjeska (Sad je tu kiosk GRAS-a) minobacačka granata maloj Samri prosu mozak, a majka Saima dobila geler u srce. Sutradan Oslobođenje na naslovnoj objavilo da su poginule majka i kćerka iz Izbjegličkog centra II gimnazija. Ukopali smo ih u večernjim satima (radi manje vidljivosti) na Stadionu. Hodža je samo priupitao da li je ovo dijete muško ili žensko pokazujući na maleni tabut medju dvadesetak te večeri ukopanih.ČUTURIĆ
SAIMA (HABIB) (1955-1993)
SAMRA (RIFET) (1988-1993)
Rahmet, pokoj i slava svima!
- Drvosjeca iz Dejcica
BOGDANOVIĆ
MILORAD (JOVO) (1952-1993)
Moj prvi komsija, poginuo kao pripadnik A.BiH negdje na Stupu. Navodno je bio ranjen ali mu satima nisu mogli prici zbog snajpera...
KRVAVAC ELVIR (AHMED) (1971-1992)
Drug iz naselja, poginuo na Otesu kao pripadnik A.BiH...
Samo ne kontam zasto su u spisku medju civilima kada su bili branioci
Rahmet i spokoj njihovim dušama!
MILORAD (JOVO) (1952-1993)
Moj prvi komsija, poginuo kao pripadnik A.BiH negdje na Stupu. Navodno je bio ranjen ali mu satima nisu mogli prici zbog snajpera...
KRVAVAC ELVIR (AHMED) (1971-1992)
Drug iz naselja, poginuo na Otesu kao pripadnik A.BiH...
Samo ne kontam zasto su u spisku medju civilima kada su bili branioci
Rahmet i spokoj njihovim dušama!
-
digger
Ko se sjeca mine koja nje pala u blizini JAT-a u Vase Miskina (Ferhadiji). Jedan od onih koji je bio okrenut kameri i zvao za pomoc je bio Srecko Siklic, brat mog skolskog druga. Nikada necu zaboraviti njegovo lice pred video kamerom koja je to snimala.
The evening television reports showed bodies lying near the covered market on Vase Miskina Street, a block from the city's Catholic cathedral. The television showed severely wounded people, some with severed limbs, waiting for assistance that was delayed when ambulance crews attempting to reach the scene came under sniper fire.
Boska Milutinovic, Vlatko Tanaskovic (a math teacher), Srecko Siklic, and Ramiz Alic were among the people waiting in the bread line on Vase Miskina Street, near the shoe shop ?Planika? when a mortar shell hit the street. Milutinovic's leg was broken and he suffered two wounds from shell fragments. Tanaskovic and Siklic were killed. Milutinovic stated that he saw Alic's leg in a pool of blood but that there was no indication of whether he survived. Milutinovic stated that there were no troops or military facilities on the street--only the bread line and other civilians in the street.
The evening television reports showed bodies lying near the covered market on Vase Miskina Street, a block from the city's Catholic cathedral. The television showed severely wounded people, some with severed limbs, waiting for assistance that was delayed when ambulance crews attempting to reach the scene came under sniper fire.
Boska Milutinovic, Vlatko Tanaskovic (a math teacher), Srecko Siklic, and Ramiz Alic were among the people waiting in the bread line on Vase Miskina Street, near the shoe shop ?Planika? when a mortar shell hit the street. Milutinovic's leg was broken and he suffered two wounds from shell fragments. Tanaskovic and Siklic were killed. Milutinovic stated that he saw Alic's leg in a pool of blood but that there was no indication of whether he survived. Milutinovic stated that there were no troops or military facilities on the street--only the bread line and other civilians in the street.
-
Lady_Godiva
Šteta što je od svih ovih ljudi, i mog tate među njima, ostalo ime koje se ponekad spomene...
-
senada
Ja sam bila u blizini masakra.Poznavala sam mnoge poginule i ranjene iz reda za hljeb,jer smo svi stanovali u blizini prodajnog mjesta,kao i dvojica R.Alica, ali je samo jedan (tada mislim pedesetogodisnjak) bio tu, kada je tesko ranjen u nogu od gelera granate.Ljekari su mu uspjeli spasiti zivot i nogu....digger wrote:Ko se sjeca mine koja nje pala u blizini JAT-a u Vase Miskina (Ferhadiji). Jedan od onih koji je bio okrenut kameri i zvao za pomoc je bio Srecko Siklic, brat mog skolskog druga. Nikada necu zaboraviti njegovo lice pred video kamerom koja je to snimala.
-----------------------------------
Spisak poginulih je nepotpun......
- Cile83
kad se lista sastavljala napravljeno je dosta gresaka i ja sam svog oca nasao na listi poginulih civila ĆORIĆ AMIR (KASIM) (-1994) na taj sudni dan je prvi put obukao vojnu uniformu, a kao i vecina njih je od 6-4-1992 branio nas grad.Prezime je pogresno napisano,na pogresnoj je listi,nema datuma rodjena,pa cak do naseg iznenadjenja jedno se vrijeme nije ni vodio kao poginuli. Al se nadam de ce jednog dana sva imena zrtava doci tamo gdje im je mjesto koje su zasluzili.
- DaysleepeR
Pa jesi li Ćorić ili nije ispravno napisano.Cile83 wrote:kad se lista sastavljala napravljeno je dosta gresaka i ja sam svog oca nasao na listi poginulih civila ĆORIĆ AMIR (KASIM) (-1994) na taj sudni dan je prvi put obukao vojnu uniformu, a kao i vecina njih je od 6-4-1992 branio nas grad.Prezime je pogresno napisano,na pogresnoj je listi,nema datuma rodjena,pa cak do naseg iznenadjenja jedno se vrijeme nije ni vodio kao poginuli. Al se nadam de ce jednog dana sva imena zrtava doci tamo gdje im je mjesto koje su zasluzili.
Pitam te iz sasvim ozbiljnih namjera
- Cile83
DaysleepeR wrote:Pa jesi li Ćorić ili nije ispravno napisano.Cile83 wrote:kad se lista sastavljala napravljeno je dosta gresaka i ja sam svog oca nasao na listi poginulih civila ĆORIĆ AMIR (KASIM) (-1994) na taj sudni dan je prvi put obukao vojnu uniformu, a kao i vecina njih je od 6-4-1992 branio nas grad.Prezime je pogresno napisano,na pogresnoj je listi,nema datuma rodjena,pa cak do naseg iznenadjenja jedno se vrijeme nije ni vodio kao poginuli. Al se nadam de ce jednog dana sva imena zrtava doci tamo gdje im je mjesto koje su zasluzili.
Pitam te iz sasvim ozbiljnih namjera
Ja sam čorić
- slobodni armirach
- muha_sa
-
maxell_sarajevo
#24 Re: Poginuli sarajevski civili...
Nasao sam i svog oca, imao sam sest godina kad je poginuo.Sjecam se kad sam ga posljednji put vidio, kad je krenuo kod svog brata, a meni mama nije dala da pođem sa njim.Vracajuci se od brata stao je u red za hljeb preko puta skole gdje je Fatima Gunic poginula, granata je pala i umro je na putu do bolnice.Jedina uspomena na njega mi je taj trenutak njegovog odlaska i par crno bijelih slika gdje me ponosno drzi u narucju.
- muha_sa
#25 Re: Poginuli sarajevski civili...
Djeco draga
naucite vec jednom razliku izmedju pogibije i ubistva
-pogine se u saobracajnoj nesreci.
-pogine se padom sa skele.................da ne nabrajam sve vrste nesreca u kojim ima ljudskih žrtava, t.j.pogibija.
-pogine se i u ratu--vojnik na vojnika.
-Civili u Sarajevu su ubijani i ubijeni--zapamtite to vec jednom, UBIJENI u redu za kruh iliti hljeb--na vodi--na dženazi-u stanu, kuci-na ulici, jal granatom jal snajperom..........................
-pogine se u saobracajnoj nesreci.
-pogine se padom sa skele.................da ne nabrajam sve vrste nesreca u kojim ima ljudskih žrtava, t.j.pogibija.
-pogine se i u ratu--vojnik na vojnika.
-Civili u Sarajevu su ubijani i ubijeni--zapamtite to vec jednom, UBIJENI u redu za kruh iliti hljeb--na vodi--na dženazi-u stanu, kuci-na ulici, jal granatom jal snajperom..........................