Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#926 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

Da provjerimo navode iz teksta.

1938 je prosjek za 30 zemalja Zapadne Evrope bio 4,421, za I Evropu nemam prosjek, no Jugoslavija je imala 1249.
To je 28%.
1973 je prosjek 11346, dok je Jugoslavija na 4,533
to je 40%.

Za Hrvatsku nemam podatak za 1938, no 1950 je Jugoslovenski prosjek gotov jednak 1938 i Hrvatska je na 1709
38%
Da bi 1973 prosjek bio 6224
ili ti 55%.

Za vrijeme Austro Ugarske, razlika izmedju Dalmacije i Hrvatske-Slovenije naspram Austrije je veca 1910 nego 1973. :roll:
drndalo

#927 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

Ne znam koji klinac se neki hvataju DM-ova kao repera svega 70-ih godina ? NIje direktno usporedivo, sve do Markovica, jer je tada moglo da se mijenja kada i koliko hoces...

Prije toga je bilo svega, i uspona i padova, i inflacije, i brisanja nula, te "ponovnog pocetka" dinara (stari, novi)...

Zasto direktna usporedba sa tadasnjom DM nije moguca ? Zato sto je sve sto si placao da bi zivio, kao i plata bila u dinarima... I nekada si ih imao manje, nekada vise, ali ih se najcesce imalo dovoljno za bezbrizniji zivot nego sada, pa ja u familiji imam slucaj da je sa odlicnog posla ekonomiste u Opstini promijenjena firma na slican posao u velikoj trgovackoj firmi svim i svacim na doslovno DUPLU platu, u dinarima naravno (nekada je ta plata u DM bila 500, nekada 1500)... Dio toga je naravno i to sto onda nisi morao kao sada imati stek od 2-3.000 maraka "za ne daj boze, otici kod doktora", nisi morao na knjige djeci za skolu potrositi 800 maraka, vecina nije morala 1/2 svako plate tokom 20 godina davati banci za stan, itd...

Druga strana medalje je "ekonomska stabilizacija", povremene nestasice nekih artikala siroke potrosnje, goriva, i slicnih zajebancija... Nije da nije bilo i toga... Ali sve u svemu, puno se duze zivjelo "bezbrizno" nego "brizno"... Reci ce Liberalist: "Ali to nije bilo zasnovano na trzisnim principima odrzive ekonomije!" I nije, ali kao sto je sam rekao svaka je ekonomija mjesovita, I svaka drzava pokusava napraviti nesto cime ce "svoje" gurnuti "gore" steroidima, a na ustrb drugih... Tako je SFRJ koristila balansiranje izmedju 2 bloka, nesvrstane, itd. za sticanje prednosti koje inace ne bi imala... Kao sto su neki drugi koristili svoje druge prednosti... Ili je UK npr. sve svoje sama zaradila ? Nista nije otela, ukrala, prevarila razne ljude sirom planete ?
edo_79

#928 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

drndalo wrote:Ne znam koji klinac se neki hvataju DM-ova kao repera svega 70-ih godina ? NIje direktno usporedivo, sve do Markovica, jer je tada moglo da se mijenja kada i koliko hoces...

Prije toga je bilo svega, i uspona i padova, i inflacije, i brisanja nula, te "ponovnog pocetka" dinara (stari, novi)...

Zasto direktna usporedba sa tadasnjom DM nije moguca ? Zato sto je sve sto si placao da bi zivio, kao i plata bila u dinarima... I nekada si ih imao manje, nekada vise, ali ih se najcesce imalo dovoljno za bezbrizniji zivot nego sada, pa ja u familiji imam slucaj da je sa odlicnog posla ekonomiste u Opstini promijenjena firma na slican posao u velikoj trgovackoj firmi svim i svacim na doslovno DUPLU platu, u dinarima naravno (nekada je ta plata u DM bila 500, nekada 1500)... Dio toga je naravno i to sto onda nisi morao kao sada imati stek od 2-3.000 maraka "za ne daj boze, otici kod doktora", nisi morao na knjige djeci za skolu potrositi 800 maraka, vecina nije morala 1/2 svako plate tokom 20 godina davati banci za stan, itd...

Druga strana medalje je "ekonomska stabilizacija", povremene nestasice nekih artikala siroke potrosnje, goriva, i slicnih zajebancija... Nije da nije bilo i toga... Ali sve u svemu, puno se duze zivjelo "bezbrizno" nego "brizno"... Reci ce Liberalist: "Ali to nije bilo zasnovano na trzisnim principima odrzive ekonomije!" I nije, ali kao sto je sam rekao svaka je ekonomija mjesovita, I svaka drzava pokusava napraviti nesto cime ce "svoje" gurnuti "gore" steroidima, a na ustrb drugih... Tako je SFRJ koristila balansiranje izmedju 2 bloka, nesvrstane, itd. za sticanje prednosti koje inace ne bi imala... Kao sto su neki drugi koristili svoje druge prednosti... Ili je UK npr. sve svoje sama zaradila ? Nista nije otela, ukrala, prevarila razne ljude sirom planete ?
Upravo to je poenta, živjelo se dosta bezbrižnije nego sad, imao si za pristojan život :thumbup:
madner

#929 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

2010 je Hrvatska na 47%, najblizi su bili 1980 (koja ironija) sa 68%.

1990 su jos bili na 51%.
nosara

#930 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by nosara »

drndalo wrote:Ne znam koji klinac se neki hvataju DM-ova kao repera svega 70-ih godina ? NIje direktno usporedivo, sve do Markovica, jer je tada moglo da se mijenja kada i koliko hoces...

Kako neko ko zivi u ovim geostratesko-ekonomsko-drustvenim krpama-taracama (tzv. nezavisnim drzavama "Do kurca i natrag") moze valorizirat Drzavu kakva je bila SFRJ...? Pazi, ima 20 godina i namjesto da guzi svog najboljeg druga (to je sad in) on kontemplira o tome da li je jugovic zivio bolje ili gore od spanca 1972. godine...!? Smijesno...

Ovi muhadziri koji su zaljubljeni u kapitalizam i zapad su posebna prica... Sve deportovat kuci, pa da se onda vidimo... Do tad kus...!!! :D
prog321

#931 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by prog321 »

Poenta je da nikada obicni radnik fabrike u Jugoslaviji nije imao platu 1000 njemackih maraka..
Prije ce biti 200 maraka. I tih 200 se znalo istopiti u inflaciji.
drndalo

#932 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

Pa nije bila ni bas 200 DM, barem ne vecinu vremena... Ali je bila dovoljna da se grade kuce, I ima se "za cekera", nesto sto sada radnici sa "citavih" 500 KM plate bas i ne mogu....
nosara

#933 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by nosara »

edo_79 wrote:

Upravo to je poenta, živjelo se dosta bezbrižnije nego sad, imao si za pristojan život :thumbup:
Dehumaniziranom proliberalno-kapitalistickom smecu je u dnk ugradjen egoizam, nebriga za druge, a amputiran im je smisao za potrebe nekog drugog... Danas je sasvim normalno gazit mrtve da bi tebi bilo bolje, po mogucstvu mljeti citave kolektive zbog novih gadzeta i krpica... Bezbrizno i pristojno, pa ko prezivi... :D
Last edited by nosara on 02/10/2014 10:47, edited 1 time in total.
nosara

#934 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by nosara »

prog321 wrote:Poenta je da nikada obicni radnik fabrike u Jugoslaviji nije imao platu 1000 njemackih maraka..
Pazi, naveo si tri nepoznate rijeci u danasnjim rjecnicima... Radnik, fabrika i plata... Toga skoro da nema, a i ako ima nema skupa, u istoj recenici... Nadam se da si shvatio, a ako nisi slijedi crtez... :D
edo_79

#935 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

nosara wrote:
prog321 wrote:Poenta je da nikada obicni radnik fabrike u Jugoslaviji nije imao platu 1000 njemackih maraka..
Pazi, naveo si tri nepoznate rijeci u danasnjim rjecnicima... Radnik, fabrika i plata... Toga skoro da nema, a i ako ima nema skupa, u istoj recenici... Nadam se da si shvatio, a ako nisi slijedi crtez... :D
Radnik - jeftina radna snaga, kojoj nemoraš uplaćivat doprinose, baci mu svakih 3 mjeseca po stoju stoju i po ko ćuki i to je to

Fabrika - moderni naziv sa radne logore u kojima ''kapitalisti'' koji su iste kupili za marku, izrabljuju gore navedene

Plata - misaona imenica koje se rado sjećaju svi, isto k'o prvog maja i obilaženja rodbine i prijatelja
edo_79

#936 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

milonja wrote:ne budalasaj
i danas u FBH imaš 80.000 zaposlenih u industriji, dakle najviše od svih sektora
da ne računam još rudarstvo 14.000 i građevinarstvo 21.000

Image
115.00 sve skupa ..... a ostali? ;-)
nosara

#937 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by nosara »

milonja wrote:pa da se imalo razumiješ u stvari znao bi da uopšte nije IN imati "industrijsko" zaposleno stanovništvo
teške i prljave industrije EU i USA sele u trećerazredne zemlje
a njihovo stanovništvo radi u uslužnim djelatnostima (bankarstvo, osiguranje, informacione tehnologije itd.) i čini najveći procenat zaposlenih
hrvatska, bih, srbija, albanija...? Nesto ne vidim te industrije... Ili smo vec cetvrti razred...? :?
edo_79

#938 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

milonja wrote:pa da se imalo razumiješ u stvari znao bi da uopšte nije IN imati "industrijsko" zaposleno stanovništvo
a njihovo stanovništvo radi u uslužnim djelatnostima (bankarstvo, osiguranje, informacione tehnologije itd.) i čini najveći procenat zaposlenih
A ti da se imalo razumiješ znao bi da ''industrijsko'' zaposleno stanovništvo nosi gro zarade i doprinosa koje država ubire, i da ''uslužne djelatnosti'' zavise od gore navedene kategorije.

Bankarstvo - kome ćeš davat kredite i financirat ako ti industrija ne radi?

Osiguranje - šta ćeš osigurat ako ti industrija ne radi, kome ćeš davati police osiguranja sa astronomskim premijama?

IT - bez industrije ih možeš koristit za forumanje, skype, fb itd.

Odeš jelda kod bankara pa mu kažeš, ej paša treba mi jedno 3 metra drva i 2 tone uglja morel se dobit

Odeš u osiguranje pa kažeš, ej paša trebale bi mi baglame za vrata, i jedan trosjed i dvokrilni prozor

Naravno u IT odeš pa kažeš, drug može jedan amortizer, krajnica desna, i de bogati vidi imaš li slučajno armature rebraste treba mi za ploče na vikendici, more 12-ka

E moj biseru moj ......
edo_79

#939 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

milonja wrote:
edo_79 wrote:
E moj biseru moj ......
e baš si biser
treba ti crtat..."mozak" se nalazi u razvijenim zemljama (centrale poznatih brandova) a proizvodni kapaciteti sa prljavom industrijom za koju treba jeftina radna snaga i resursi u trećerazrednim zemljama

moj biseru
Pišaj se ti na taj ''mozak'' u razvijenim zemljama ako njemu nema ko pretvorit ideju u djelo .... mozgu jedan
drndalo

#940 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

To sta je IN cemo jos vidjeti. "Liberalni" zapad je vec probao zivjeti "samo" od prodaje para (US i UK), kao "ciste" tehnologije i ideala ranije pomenute Margaret Tacer, pa smo vidjeli sta se desilo nedavno kad je balon pukao... Nisam siguran da su jos naucili bas sve sto su trebali iz toga, ali nesto jesu, i ja garantujem da ce se sve vise proizvodnje vracati nazad u maticne zemlje, tj. barem one sa vise dodatne vrijednosti rada, jer je Kina sve skuplja u odnosu na to sta je bila, ali i zato sto se pojavljuje segment ljudi kojima je jasno da se ne moze "proizvoditi nista" i od toga odlicno zivjeti, te jos i profit za gazde praviti... Bice to bolan i dugotrajan process, ali ce biti povratka proizvodnje "na zapad" sa "istoka"...

Najbolji primjer ovog puta je Njemacka, pa i Francuska, koje nisu sve svoje proizvodnje preselili u Kinu u zelji za 20% vise profita vlasnicima... Posebno ne one koje su visokotehnoloske, a nisu IT... Npr. skupo masinstvo i tako to...
Last edited by drndalo on 02/10/2014 11:40, edited 1 time in total.
edo_79

#941 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

milonja wrote: ovakve gluposti nisu vrijedne daljeg trošenja vremena
Idi jarane gledaj Justin Biebera i divi se uslužnim djelatnostima ;-)
stakasa

#942 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

nosara wrote:
hrvatska, bih, srbija, albanija...? Nesto ne vidim te industrije... Ili smo vec cetvrti razred...? :?
Preskupo u ex Yu
madner

#943 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

Sto bi rekao Bill Clinton, treba nam ponovo industrija.

:D
edo_79

#944 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

madner wrote:Sto bi rekao Bill Clinton, treba nam ponovo industrija.

:D
Što bi rek'o Dr. Arsla ..... Uvala puna borova :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nosara

#945 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by nosara »

stakasa wrote:
nosara wrote:
Preskupo u ex Yu
Ja, mi bi rado da nam ga uceraju, ali oni nece jer smo preskupi... Jadi nasi... :-?
edo_79

#946 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

milonja wrote:
drndalo wrote:.....ali i zato sto se pojavljuje segment ljudi kojima je jasno da ne ne moze "proizvoditi nista" i od toga odlicno zivjeti, te jos i profit za gazde praviti...
to što ste ti ovaj bolid shvatili kao "ništa" je vaš problem
već odgovorio, oni prodaju "pamet" koja je decenijama "skupljana i razvijana i RAZVIJA SE" u najpoznatijim brandovima svijeta čije se CENTRALE nalaze u razvijenim zemljama...hamale kao jeftinu radnu snagu i resurse će naći bilo gdje u svijetu, ako Kina postane skupa, odoše u Bangladeš, Tanzaniju, pizdumaterinu...hamala koji će radit za džaba, a koji nemaju pameti, love i imidža, nikad neće nedostajat
ko ovo ne može da skonta, onda nije vrijedan dalje mojih komentara, kao ovaj bolid edo-79

živi primjer
žalili se Česi frajeri iz Škode kako rade za malu platu...kao proizvode iste aute kao i VW čiji su radnici daleko bolje plaćeni
iz VW-a im došo odgovor: hoćete da prebacimo fabriku u Rumuniju ?
Druže, ti sad ovdje naizvrat da se okreneš nemožeš me ubijediti u svoje stavove, na kraju to i jest poenta foruma, a ja neću da se spuštam na tvoj nivo i da se koristim uvredama, a za ovo bolid ti puno hvala :thumbup:

Samo jedno prijateljsko pitanje?

Jesi zaposlen?
madner

#947 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

Jao glupog primjera za Skodu.

Pa znas li ti ko Ceskom radniku odredjuje plate? :roll:
drndalo

#948 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

Jeste zajebani, selite fabrike samo tako...?

Malo si se preracunao, nije cijena bas sve na svijetu, ima uvijek nisa koje se mogu naci koje tolerisu i visu cijenu ukoliko je kvalitet visi od onog najjeftinijeg u Bangladesu...

Fino ti kazem da se malo raspitas, sve velike zemlje sve vise gledaju kako da sto vise "vrate kuci" a da to ne bude preskupo, jer se na taj nacin zaposljava vise "svojih" ljudi, i time se kupuje socijalni mir. Jer ne mogu svi raditi samo u bankarstvu i prodavati pare, a ostatak da samo zivi od pranja gaca, hranjenja i usisavanja bankarima...
madner

#949 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

Pa ti si nam ispricao anegdotu za koju tvrdis da je istinita. :D

Prvo priznaj da pojma nemas, da si je izmislio i ja cu ti naravno rado objasniti kako stvari stoje sa Skodom i VAGom.
JThomas

#950 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by JThomas »

momci misle da će i oni biti privilegovana kasta u divljem kapitalizmu. a ako iz bilo kojeg razlgoa tako ne bude, radikalno će promijeniti priču i svjetonazor.
Post Reply