cindrlimindrli wrote:Ali Kemal wrote:Na primjer
Pa sta, kad ti dam primjer firme ti ces mi opet reci kako izmisljam?
Da skratimo pricu, kol'ko si ti imao godina 1990?

Apsolutno je to tacno. Ali si imao daleko vise firmi koje su bile uspjesnije negos to imas to danas.
Na kraju krajeva, tada se kupovao socijalni mir tako se se nesto proizvodilo. Taj proizvod je mogao naci lako kupca (Elan, vojna industrija, TAS, RMK, itd) ili naci tesko kupca (razne manje tekstilne firme, itd).
Medjutim, sto mislis da je danas drugacije? Danas je jos gore. Nastavila se ista praksa kupovanja socijalnog mira, samo kroz administraciju, tako da nemas nikakve sanse da zaradis na osnovu tog proizvoda kojeg si odlucio praviti iako je konkurencija jaka.
Danas se realni sektor oporezuje na vas svaki nacin, insspekcije provedu trecinu radnog vremena tabireci knjige ne bil ogulile privrednike da bi mogli plate isplatiti administraciji koja broji vise ljudi nego administracija metro podrucja NYC, koji broji 21 milion stanovnika i privredno je nekoliko puta jaci od prostora bivse YU a o BiH necu ni da govorim. O tome da drzava za svaku jebenu uslugu tarzi rodni list, izvod iz maticne knjige vjencanih, uvjerenje o nekaznjavanju, itd, itd, i pored vazece licne, govori da je danas vise nego iakda, drzava postala svrha sama sebi. I pored toga, opet se moraju uzeti krediti po vrlo nepovoljnim uslovima jer diplomatija ne postoji koja bi ispregovarala bolje uslove. Nekad je bivsa drzva imala nekoliko lovackih kuca u okolici Washingtona, NYC, Londona, pariza, gdje su ambasadori zvali u lov americke senatore, parlamentarce u Francuskoj i gdje su se pregovarali krediti, vojna saradnja, trgovinski sporazumi.
Danas u Washingtonu drzava nije okrecila ambasadu 15 godina.
Ja sam to rekao tamo negdje na 15 stranici, da je YU prezivjela sve bi se moralo mjenjati, pozeljno onako kako je Poljska uradila, sok terapijom, postavili stvari na svoje mjesto i krenuli odatle.
Ali Poljaci nisu urusili sistem jer je bio onakav ili ovakav, nego su dobre stvari zadrzali, nasli kupce za perspektivne firme i nastavili dalje. Danas su jedna od najbitnijih ekonomija EU.