Tako Stoner za tren oka prekrsti bastione ljevice u primjere desnice. Koristeci indeks za koji ne zna od cega se sastoji, ali misli da je to desnicarski izraz.
Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
- madner
#626 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Dok desnica koristi staru maksimu: Ako je dobro, to smo mi, ako nije to su oni.
Tako Stoner za tren oka prekrsti bastione ljevice u primjere desnice. Koristeci indeks za koji ne zna od cega se sastoji, ali misli da je to desnicarski izraz.
- madner
#627 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
GDP po glavni stanovnika 1938.
Belgija: 4832
Danska: 5762
Finska: 3,589
Irska: 3,052
Holandija: 5,250
Norveska: 4,262
Svedska: 5,371
UK: 6,266
itd...
Rumunija: 1,242
Poljska: 2,182
Madjarska: 2,655
Yugoslavija: 1,356
Ovo je primjer kako se statistikom moze manipulisati od pecinskih ljudi bez integriteta. Bez konteksta, da je Jugoslavija prije komunista bila medju najslabije razvijenim drzavama Evrope, tumacenje brojki poslje WW2 nema nikakvog smisla.
Belgija: 4832
Danska: 5762
Finska: 3,589
Irska: 3,052
Holandija: 5,250
Norveska: 4,262
Svedska: 5,371
UK: 6,266
itd...
Rumunija: 1,242
Poljska: 2,182
Madjarska: 2,655
Yugoslavija: 1,356
Ovo je primjer kako se statistikom moze manipulisati od pecinskih ljudi bez integriteta. Bez konteksta, da je Jugoslavija prije komunista bila medju najslabije razvijenim drzavama Evrope, tumacenje brojki poslje WW2 nema nikakvog smisla.
- Stoner
#628 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Naravno da se može manipulisati, pogotovo kada naškrabaš nešto i ne navedeš izvor.
Svejjedno, neka je bila jedna od najgorih, opet je na kraju držala tu poziciju pri dnu.
Osim toga, kakav je to ekonomski model s kojim se fol sustigne pola Evrope pa onda počneš zaostajati za istima iz godine u godinu?
Svejjedno, neka je bila jedna od najgorih, opet je na kraju držala tu poziciju pri dnu.
Osim toga, kakav je to ekonomski model s kojim se fol sustigne pola Evrope pa onda počneš zaostajati za istima iz godine u godinu?
- JThomas
#629 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
još jedan aspekt kojeg slabo ima u grafikonima jeste da su različite države vrlo nejednako prošle u drugom svjetskom ratu. neke su izgubile frtalj radno sposobnih muškaraca, neke su bile neutralne i profitirale, neke su bile satelitske velikih sila i relativno bezbolnije prošle...
- madner
#630 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Izvor je Bolt, J. and J. L. van Zanden (2013). Ima i poglavlje o mjerenju GDP u bivsem istocnom bloku i zasto je napuhan, no necemo sada o kompleksnoj materiji kada stekas na osnovama.
Kakvo je to tumacenje, ako smanjis razliku onda stizes konkurenciju, ako se razlika povecava znaci da trebas nove reforme. Dakle jedno vrijeme je to bio vrhunski sistem za ovo podrucje koji je dao vrhunske rezultate, no trebao je nove reforme.
Kakvo je to tumacenje, ako smanjis razliku onda stizes konkurenciju, ako se razlika povecava znaci da trebas nove reforme. Dakle jedno vrijeme je to bio vrhunski sistem za ovo podrucje koji je dao vrhunske rezultate, no trebao je nove reforme.
- drndalo
#631 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
@Stoner
Ja samo ne kontam sta ti zelis da nam "dokazes" ? Da ekonomski model bivse SFRJ nije valjao ? Pa to znamo svi, cak o tome i pisemo, nerijetko i uz puno licnijih iskustava nego sto su to tvoja sa fakulteta... ALI, to ne znaci da da ta drzava nije imala i pozitivnih primjera, zelja, tendencija, nekada cak i strategija, ne samo taktika...
Sve ono sto sada u "bajnom liberalnom kapitalizmu" nemamo... A pametnije i sretnije zemlje od nas, znaju da od "liberalnog kapitalizma" iz teorije treba da dopuste samo ono sto njima odgovara, ne i bas sve sto pise, jer je to kao sto rekoh utopija, posto smo mi ljudi, kvarni, jel'te...?
Pozdravi mi prof. Velmu Pijalovic, i zamoli je da ti malo bolje objasni vaznost ekonomskih multiplikatora unutar jedne ekonomije, jer mi se cini da si luftao s tog casa, a znam da ima jako "plasticne" i shvatljive primjere... Ako bude pri shutu, nek' ti pojasni malo i razne parafiskalne/necarinske zastite svoga trzista od prekomjernog uvoza.... Pa da malo manje trunis o idealnosti trzista, samoregulaciji istog, bla, bla, bla... Tako nekriticki su Marxove teorije o idealnom drustvu, potpuno zanemarujuci realnost ljudske psihe, pokusali provesti doslovno u CCCP-u, pa znamo kako je to uspjelo... Potpuno je isti princip ovdje, samo u kontra smjeru... Kapitalizam je zasada system koji najbolje "gazi", ali ako ga se pusti da "gazi" kako on hoce, ode sve u 3 lijepe PM...
Ja samo ne kontam sta ti zelis da nam "dokazes" ? Da ekonomski model bivse SFRJ nije valjao ? Pa to znamo svi, cak o tome i pisemo, nerijetko i uz puno licnijih iskustava nego sto su to tvoja sa fakulteta... ALI, to ne znaci da da ta drzava nije imala i pozitivnih primjera, zelja, tendencija, nekada cak i strategija, ne samo taktika...
Sve ono sto sada u "bajnom liberalnom kapitalizmu" nemamo... A pametnije i sretnije zemlje od nas, znaju da od "liberalnog kapitalizma" iz teorije treba da dopuste samo ono sto njima odgovara, ne i bas sve sto pise, jer je to kao sto rekoh utopija, posto smo mi ljudi, kvarni, jel'te...?
Pozdravi mi prof. Velmu Pijalovic, i zamoli je da ti malo bolje objasni vaznost ekonomskih multiplikatora unutar jedne ekonomije, jer mi se cini da si luftao s tog casa, a znam da ima jako "plasticne" i shvatljive primjere... Ako bude pri shutu, nek' ti pojasni malo i razne parafiskalne/necarinske zastite svoga trzista od prekomjernog uvoza.... Pa da malo manje trunis o idealnosti trzista, samoregulaciji istog, bla, bla, bla... Tako nekriticki su Marxove teorije o idealnom drustvu, potpuno zanemarujuci realnost ljudske psihe, pokusali provesti doslovno u CCCP-u, pa znamo kako je to uspjelo... Potpuno je isti princip ovdje, samo u kontra smjeru... Kapitalizam je zasada system koji najbolje "gazi", ali ako ga se pusti da "gazi" kako on hoce, ode sve u 3 lijepe PM...
Last edited by drndalo on 30/09/2014 14:10, edited 1 time in total.
-
prog321
#632 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Danas svaka guba u BiH vozi auto .
U Jugoslaviji je taj procenat puno nizi bio.
Danas djeca pronosaju preko 10tak hlaca godisnje. U Jugi su bile jedna ili dvije hlace.
U Krajini ljudi znaju da su 80-ih citavu jednu mjesecnu platu davali za jednu koznu jakinju iz Italije. Danas to nije slucaj.
Ljudi su puno bolje odjeveni.
Putevi u BiH su danas bolji nego za vrijeme Juge. itd. itd.
Nevezano za BDP,
Kako neko moze reci da se danas ne zivi bolje nego za vrijeme Juge meni je nejasno? ?
Danas djeca pronosaju preko 10tak hlaca godisnje. U Jugi su bile jedna ili dvije hlace.
U Krajini ljudi znaju da su 80-ih citavu jednu mjesecnu platu davali za jednu koznu jakinju iz Italije. Danas to nije slucaj.
Nevezano za BDP,
Kako neko moze reci da se danas ne zivi bolje nego za vrijeme Juge meni je nejasno? ?
- JThomas
#633 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
a danas imamo i internet, a onda nismo imali. jel tako druže iamia?
- madner
#634 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Los primjer pravo, kozna jakna iz Italije danas kosta puno vise od jedne plate. 
- JThomas
#635 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
a naročito plate iz bosanske krajine. možeš možda jedan rukav kupiti, a možda ni to.
-
prog321
#636 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
madner wrote:Los primjer pravo, kozna jakna iz Italije danas kosta puno vise od jedne plate.
Bacas gluposti kao i obicno
http://www.ebay.de/itm/Italienische-Des ... 20ed3bbece
- edo_79
#637 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
- Drug moj ja nisam ni ljevica ni desnicaStoner wrote:" Jeste ba ja vidio"
" Još si ti mali "
" Index ekonomskih sloboda ne mjeri ekonomske slobode "
" Daj statistiku. Ma jebo statistiku "
" Stabilnost valute održava MMF "
" Glup si "
Odprilike je to argumentacija današnje ljevice.
- Nećemo se vrijeđati jer ti nisam nigdje napisao da si glup
- Nisi mali ali nemaš dovoljno godina da pričaš o periodu bivše Juge
- Stabilnost valute održava MMF - ti bi to trebao znati ipak studiraš ekonomiju zar ne
- Izbacuj ti statistike koliko hoćeš ali statistike su jedno a stvarnost nešto skroz drugo
- Investira se u pokretanje biznisa - vjerskog, uslužnog DA - šta mi u Bosni znamo napravit osim benzinske, kafane, crkve,
džamije, i šoping centara raznoraznih?
- Štedi se - od čega oči moje lijepe kad ti je skoro pola miliona nezaposlenih a i ono malo što radi nemože namirit ovim
parazitima iz vladajuće strukture
- Finansiraju se postojeće firme - koje je to firme država finansirala ekspertu ekonomije
BDP po glavi stanovnika - GROHOTOM SE SMIJEM - BDP po glavi stanovnika Amerike nebi moglo podmiriti vladajuće
strukture kad su im guzovi zinuli toliko da ni oni neznaju šta više hoće
- Transparentnost - nameću se takvi zakoni da nema potrebe da država zatvori proizvodne firme, radi raznoraznih nameta,
koji su baj d vej potrebni da bi naša DRAGA VLADA imala pristojne plaće od xy milja maraka, kao i ostalih qraca palaca
ljudi ih sam zatvaraju.
U bivšoj Jugi se kralo to stoji, ali je lakše podneti krađu kad imaš platu 2 milje maraka, a bogami jako teško kad ti je plata 500 maraka a imaš rashoda milju i po
Nije ni čudo što nam je ekonomija otišla u qrac kad imamo takav kadar k'o ti UVAŽENI GOSPODINE STATISTIČARU!
- madner
#638 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Svaka cast kralju i sahu, ovo NP znaci Neupreis a 429 eura je oko neto prosjeka.prog321 wrote:madner wrote:Los primjer pravo, kozna jakna iz Italije danas kosta puno vise od jedne plate.
Bacas gluposti kao i obicno
http://www.ebay.de/itm/Italienische-Des ... 20ed3bbece
Majstorski si poentirao sa ovim primjerom.
- drndalo
#639 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
"Zabio" ti ga je samo tako ! 
Vidis da je "dizajnerska" za 69 EUR...?

Vidis da je "dizajnerska" za 69 EUR...?
- supercali
#640 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Zato jebena ijabuka kosta ko 3 prosjecne plateprog321 wrote:Danas svaka guba u BiH vozi auto .
Nevezano za BDP,
Zato danas imamo kozne jakne koje su sve ostalo samo ne koza a nisu ni primirisale italiji
Zato danas svi imaju krseve a ne auta
A onda se vratimo tvojoj logici
Za vrijeme juge su ljudi imali tv u kraljevini nisu
Za vrijeme juge je imao elektricni voz u kraljevini parni itd itd
- Stoner
#641 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Ne, ne govorite da ekonomski model nije valjao. Govorite da je Jugoslavija bila ispred istočnog bloka a na nekim drugim temama se priča da je bila ispred Portugala itd.drndalo wrote:@Stoner
Sve ono sto sada u "bajnom liberalnom kapitalizmu" nemamo...
Kapitalizam je zasada system koji najbolje "gazi", ali ako ga se pusti da "gazi" kako on hoce, ode sve u 3 lijepe PM...
Koga boli briga jel' ona imala želja i tendencija ako je uspjeh nevidljiv.
I ne živiš u liberalnom kapitalizmu čovječe.
Da, ode sve u 3PM kao što je otišlo i Amerima, Singapuru, Hong Kongu, Švicarskoj, Estoniji, Botswani.
Ovdje je problem što se država koja je imala hiperinflacije, nestašice, diktatora, radne logore, tajne policije, nezaposlenost, ogromno odseljeništvo, kontrolu medija i šta sve ne idealizira i predstavlja kao simbol nekih " boljih vremena ".
- edo_79
#642 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
A ti ovo sve nemaš u BiH?!Stoner wrote:Ovdje je problem što se država koja je imala: hiperinflacije, nestašice, diktatora, radne logore, tajne policije, nezaposlenost, ogromno odseljeništvo, kontrolu medija i šta sve ne idealizira i predstavlja kao simbol nekih " boljih vremena ".
Sine gdje ti živiš???
- Stoner
#643 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
A da sam mlad mi govore likovi koji nisu imali više od deset godina u Jugoslaviji.
- Stoner
#644 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Pa ne govorim ja da je BiH fantastična. Uostalom, vidiš da sve što ne valja je naslijedila od Jugoslavije. I da, pola od boldiranog Bosna nema danas.edo_79 wrote:A ti ovo sve nemaš u BiH?!Stoner wrote:Ovdje je problem što se država koja je imala: hiperinflacije, nestašice, diktatora, radne logore, tajne policije, nezaposlenost, ogromno odseljeništvo, kontrolu medija i šta sve ne idealizira i predstavlja kao simbol nekih " boljih vremena ".
Sine gdje ti živiš???
- edo_79
#645 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Stoneru ... jesi ti fakat glup il se praviš glup .....pola od boldiranog.... Sinak evo par primjeraStoner wrote:A da sam mlad mi govore likovi koji nisu imali više od deset godina u Jugoslaviji.
Diktator - svaki predstavnik organa vlasti na bilo kom nivou koji provodi svoju politiku kako njemu paše
Radni logor - svaka firma u kojoj radnici rade ko crnci a ne dobijaju platu po 10 - 12 mjeseci, o stažu i penzionom da i ne govorim
Nezaposlenost - u bivšoj Jugi nije radio samo onaj ko nije htio da radi, prema tome taj i ovaj period se nemogu porediti nikako
Odseljeništvo - druže pa koliko ti je raje poslije rata spičilo u dijasporu zato što ne vide svjetlo na kraju tunela ovdje??
Kontrola medija - jel ti ovo nas zajebavaš??
Last edited by edo_79 on 30/09/2014 14:42, edited 2 times in total.
- madner
#646 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Tacno, sada imamo oligarhiju, sto je puno bolje od benigne diktature.
Nema radnih logora, no nema ni mjesta u zatvorima za kriminalce pa hodaju slobodno.
Tajne policije ima, no nije uvijek nasa.
Nezaposlenost je veca.
Vise ljudi bi se odselilo, ne nema vise diplomatiju koja to omogucava tako da je sada odljev limitiran na najproduktivniji dio.
Mediji su pod kontrolom oligarhije, sto je opet veliki odklon od mrskog rezima.

Nema radnih logora, no nema ni mjesta u zatvorima za kriminalce pa hodaju slobodno.
Nezaposlenost je veca.
Vise ljudi bi se odselilo, ne nema vise diplomatiju koja to omogucava tako da je sada odljev limitiran na najproduktivniji dio.
- edo_79
#647 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
madner wrote:Tacno, sada imamo oligarhiju, sto je puno bolje od benigne diktature.
Nezaposlenost je veca.
- Stoner
#648 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Najlakše je prosipati demagogiju, tako možemo pričati o svakoj zemlji na svijetu.
Poredite BiH sa Jugoslavijom, BiH koja je neuspjela demokratija zahvaljujući SFRJ, koja je sve mane od nje pokupila i koja je tu tek dvadeset godina sa finalnim proizvodima Jugoslavije koja je postojala, koliko, 60 godina.
Poredite BiH sa Jugoslavijom, BiH koja je neuspjela demokratija zahvaljujući SFRJ, koja je sve mane od nje pokupila i koja je tu tek dvadeset godina sa finalnim proizvodima Jugoslavije koja je postojala, koliko, 60 godina.
- edo_79
#649 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Prijatelju .... može jedno pitanje nevezano za ovu temu .... koliko imaš ti godina druže?Stoner wrote:Najlakše je prosipati demagogiju, tako možemo pričati o svakoj zemlji na svijetu.
- spreca
#650 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
edo_79 wrote:Prijatelju .... može jedno pitanje nevezano za ovu temu .... koliko imaš ti godina druže?Stoner wrote:Najlakše je prosipati demagogiju, tako možemo pričati o svakoj zemlji na svijetu.