podudaranje broja motora
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nermin_cazin
#1 podudaranje broja motora
e ovako,kupio sam glofa 1 koji je u papirima 1.4 a u njemu je 1.8 gti masina,broj sasije se podudara.auto je kao takav dva puta registrovan bez problema,zanima me dali cu imati problema kad ga ja budem registrovao i prebacivao na nove tablice.
- O'zone
- Globalni moderator
#2 Re: podudaranje broja motora
Zavisi u kom si kantonu (po nicku predpostavljam USK) znam da ti u Srednjo-bosanskom nije bitan broj motora čak ga i ne unose u saobračajnu jer je potrošna roba u Sarajevskom ga ne bi mogao rfegistrovati dok ne bi odradio ateste osim da nađeš nekoga ko zna nekoga ko ti to može srediti e sad za USK stvrano ne znam.nermin_cazin wrote:e ovako,kupio sam glofa 1 koji je u papirima 1.4 a u njemu je 1.8 gti masina,broj sasije se podudara.auto je kao takav dva puta registrovan bez problema,zanima me dali cu imati problema kad ga ja budem registrovao i prebacivao na nove tablice.
-
goran16v
#3 Re: podudaranje broja motora
Po zakonu, ako je upisan u saobr. dozvolu prilikom prve regsistracije ili produzenja registracije kontrolor u stanici za teh. pregled je duzan uporediti identifikacione brojeve vozila (motora i sasije) na vozilu i u saobr. dozvoli. Ako je upisan to sto je 2 x produzena reg. je rezultat ili "cenera na kafu" ili nemara radnika (kod god se iole razumije u auta, a oni bi trebali, kad se digne hauba razlika na oko izmedju 1,4 i 1,8 motora je ko nebo i zemlja). Po zakonu bi trebao imati problema ako se u tvom kantonu upisuje br. motora, tim prije sto se radi prenos vlasnistva, mada to opet ne znaci da na teh. pregledu nece provjeravati brojeve. Zakonski uz papire o porijeklu motora treba uraditi atest, a ne samo verifikaciju ugradjenog motora, buduci da se radi o razlicitim motorima.
-
nermin_cazin
#4 Re: podudaranje broja motora
ma nemam ja nikakve papire od ovog novog motora a i puno bi me kostalo da ga atestiram i to...
-
goran16v
#5 Re: podudaranje broja motora
e jbga, ni vamo si, ni tamo si... Jedino da nadjes kakvu vezu na teh. pa da prodjes, ali i to ti je privremeno rjesenje dok se zakon ne primjeni (da se ukine br, motor) jer atj auto treba reg. svake godine, prodati, a i u medjuvremenu ksvaka patrola ti moze dici haubu i odmah vidjeti koliko je sati.nermin_cazin wrote:ma nemam ja nikakve papire od ovog novog motora a i puno bi me kostalo da ga atestiram i to...
-
nermin_cazin
#6 Re: podudaranje broja motora
pa jos bi bolje bilo da ukinu broj motora u saobracajnoj..onda nebih imao blema nikakvih (: a ovako sam,sto kazes ni tamo ni vamo..
-
goran16v
#7 Re: podudaranje broja motora
To bi bilo u skladu sa EU standardima i praksom i ocekivati je da nekad dodje i do nas, ali u tvom slucaju ne bi bilo razlike jer EU praksa dozvoljava zamjenu jedog tipa motora identicnim bez atesta, dokazivanja porijekla itd. Primjena tog zakona automatski znaci i stroge uslove ispunjavanja teh. ispravnosti pri cemu se sve sto odstupa od fabrickom, temeljito provjerava i upisuje o saobr. dozvolu. Drugim rijecima, legalizacija motora od 100-ak KS u autu koji je imao motor od 60-ak KS podrazumjeva i prilagodjavanje kocnica itd itd... Na HR forumima se moze procitati da ljudi muku muce zbog toga sto su na starijim automobilima mijenjali orginal karburatore za duple itd itd...nermin_cazin wrote:pa jos bi bolje bilo da ukinu broj motora u saobracajnoj..onda nebih imao blema nikakvih (: a ovako sam,sto kazes ni tamo ni vamo..
- hakunfuc
#8 Re: podudaranje broja motora
A otkud u saobraćajnoj 1,4l motor? Koliko znam u Golf prve generacije se nije ugrađivao taj motor. Možda i griješim 
-
nermin_cazin
#9 Re: podudaranje broja motora
u saobracajnoj pise kubikaza 1439,51ks
- hakunfuc
#10 Re: podudaranje broja motora
http://carspector.com/car/volkswagen/056249/
Ovo je vjerovatno taj tvoj model
Ovo je vjerovatno taj tvoj model
-
goran16v
#11 Re: podudaranje broja motora
Da li si siguran da je 51KS, da nije 51kW? To bi trebao biti motor koji su oni deklarisali kao 1,5, a ne 1,4.
-
nermin_cazin
#12 Re: podudaranje broja motora
jes jes,u saobracajnoj se pise u kW,51kW
-
530i
#13 Re: podudaranje broja motora
Na kojim to forumima piše majke ti!? Daj nam tačan link pa da vidimo....mislim ne treba pretjerivatigoran16v wrote: Na HR forumima se moze procitati da ljudi muku muce zbog toga sto su na starijim automobilima mijenjali orginal karburatore za duple itd itd...
A ti Nermine ili traži štelu pri registraciji da ti ne gleda broj motora ili se snalazi nekako da ga atestiraš...
-
goran16v
#14 Re: podudaranje broja motora
Na oldschoolhr potrazi bozidarove postove u garazi, tu se najbolje vidi kakve su im procedure. Lik je napravio od obicne Ascone repliku Ascone B400 i radi produzenja registracije muku mucio da dobavi dokumentaciju dodatnih dijelove itd itd530i wrote:Na kojim to forumima piše majke ti!? Daj nam tačan link pa da vidimo....mislim ne treba pretjerivatigoran16v wrote: Na HR forumima se moze procitati da ljudi muku muce zbog toga sto su na starijim automobilima mijenjali orginal karburatore za duple itd itd...![]()
A ti Nermine ili traži štelu pri registraciji da ti ne gleda broj motora ili se snalazi nekako da ga atestiraš...
-
Krone
#15 Re: podudaranje broja motora
To ti je ono kako došlo, tako i otišlo, i da hoćeš, nemožeš ga atestirati (cijena je 117 KM - verifikacija brojeva motora) jer nemaš dokaza o tom novom motoru, gdje je kupljen, ko ga je ubacio u vozilo, ko je atestirao tu zamjenu motora, za to sve ti trebaju računi da dokažeš porijeklo motora, to je sada "ukraden" motor, itd. A i Tehnički pregledi će da uskoro budu strožiji, pa i tu se neće moći proći kao do sada....nermin_cazin wrote:e ovako,kupio sam glofa 1 koji je u papirima 1.4 a u njemu je 1.8 gti masina,broj sasije se podudara.auto je kao takav dva puta registrovan bez problema,zanima me dali cu imati problema kad ga ja budem registrovao i prebacivao na nove tablice.
-
nermin_cazin
#16 Re: podudaranje broja motora
ma ne vidi se broj motora od hrdje...ne mogu mi nista