Sta joj fali? Nije odobrena od strane centrale?XXS wrote:Ja ankete i .....
Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbora?
-
Kolt12
#26 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
-
Telemah
#27 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Odličan tekst. bolje reći analiza.bjelave wrote:[
Telemah, u tvom post ima par ispravnih teza iako sustina SDP politike nije ono sto tvrdis. Slazem se, da je vrijeme od izbora na ovamo potroseno radi Lagumdzijinog ego tripa. Skoro cijele prve 2 godine su otisle zbog toga sto je Lagumdzija pokusavao priskrbiti poziciju prvo Predsjedavajuceg Vijeca Ministara pa onda Ministra spoljnih poslova. S obzirom na na etnicku rotaciju ni jedna pozija ne pripada SDP. Takodjer, politka koji je vodio spram Hrvata nije bila nacionalno senzibilna. Iako, generalno podrzavam Komsica smatram da je na posljednjim izborima SDP za clana predsjednistva trebao predloziti Bosnjaka ako zaista zele dokazati da su visenacionalna partija. Jednostavo, Bosna je visenacionalna drzava i o rotaciji se mora voditi racuna.Medjutim Lagumdija je prljavi oportunista i uvijek ide da otme sto vise bez obzira da li mu to pripada.
Smatram da su SDP i Lagumdzija svojom politikom radikalizirali BH Hrvate i gurnuli ih u krilo HDZova. Jos su navukli odiozu spram Sarajeva i Bosnjaka.
Sve sto su nekada radili sa Hrvatima sada rade sa Bosnjacima.Iz vlasti su istisnuli SDA i napravili koaliciju sa minornim SBB koji svakako nije reprezent Bosnjaka. Okrenuli se protiv vlastitog birackog tijela i rade dijametralno suprotne stvari od onih koji su obecavali. To ce sada rezultirati sa radikaliziranjem Bosnjaka a sto su vec ranije postigli kada je rijec o Hrvatima.
Ovo su samo neke osnovne stvari a spisak grijeha Lagumdzije i SDP je puno duzi. Da su sutra izbori bili bi zbrisani sa politicke mape. Oni to znaju tako da ce u narednom periodu pokusati napraviti dvije stvari-prvo pokrasti sto vise mogu tako da namire i unuke. Kao drugo, pokusavaju stvoriti pretpostavke da na sljedecim izborima naprave kradu glasova i izborni inzinjering kako bi sacuvali pozicije.
Sporazumom sa SNSD i HDZ za tako nesto pokusavaju stvoriti pretpostavke.
Budući da se ovdje otvoreno iznose politička razmišljanja i ne prikrivajući osobne etničke preferense, ja mogu s pozicije nebošnjaka gledati na čitavu situaciju sasvim drugačije.
Ja sam koncem 2010. i početkom 2011. čitao ovdje erupcije oduševljenja zbog - hajdemo je nazvati - ''majoriziacije'' Hrvata od strane Z.L., likovanjem nad budućim preuzimanjem javnih poduzeća, aluminija, izbacivanjem it vlasi u SBK, jednom riječju zluradim ismijavanjem ''kmečanja'' kako to pojedini ovdje vole reći. Meni to uopće nije bilo smiješno i imao sam sasvim drugačiji pogled na tu situaciju. Al tada je bila takva atmosfera i ako bi netko i kritizirao te postupke, smatran je ''herceg četnikom' i slična degutantna sra.a.
I evo sad mi se dešava sličan osjećaj oporbe javnom mišljenju, samo sada drugom problematikom a istom osobom u središtu radnje - Z.L.
Da pojednostavimo: kada se provodila ..majorizacija'' (jao izraza majko mila, izbjegavam ga ubuduće), tada je to bio ekstra sarajlija, urbani lik, sin gradonačelnika, sarajevska raja, doktor znanosti, lijep i visok preko 190, najsposobniji političar, naš ''Zlaja'', ''šta ba oni njemu mogu'' i slične pohvale.
danas kada nema ''majorizacije'', kada čak sklapa sporazume s ''velikosrbima'' i ''herceg-četnicima'' (mislim stvarno bi bilo vrijeme da se uvede kultura dijaloga i da političke predstavnike naroda nazivamo njihovim pravim imenima, a ne uvijeno, lafo ''ne mislim na narode nego to ja mislim na fašiste'', pa ga u šali privali)..da nastavim, i kada sklapa moguće kompromicse, ista osoba - doktor, sarajlija, urbani lik, naš ''Zlaja'', postaje preko noći Lagumdžija, izdajnik, gnjida.
Znaš, kada kažu: gdje svi ljudi misle isto, onda budi siguran da nitko od njih ništa ne misli''.
Ja mislim da je to isti onaj čovjek koji je proglasio one izborne noći 2010. - ''najveću pobjedu od 1945. potpuno isti čovjek, samo sda drugčijim pristupom ostvarivanja svojih političkih ciljeva. A da li će to biti popularno, poglavito u ''njegovoj'' javnosti, izgleda da ga više nije uopće briga.
Po meni je on danas uvjerljivo manja politička šteta i od Tihića i od Radonjčića.
Nego, kako dalje? ima li kakvog analitičara ili će opet brojke i slovke.
Last edited by Telemah on 10/12/2012 14:31, edited 1 time in total.
-
Aqua_S
#28 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
ha ja šta je ostalijeh na ovome klixu...
- veljaca
#29 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Ovim si sve rekao - koliko (ne) znas ....Telemah wrote:Odličan tekst. bolje reći analiza.bjelave wrote:[
Telemah, u tvom post ima par ispravnih teza iako sustina SDP politike nije ono sto tvrdis. Slazem se, da je vrijeme od izbora na ovamo potroseno radi Lagumdzijinog ego tripa. Skoro cijele prve 2 godine su otisle zbog toga sto je Lagumdzija pokusavao priskrbiti poziciju prvo Predsjedavajuceg Vijeca Ministara pa onda Ministra spoljnih poslova. S obzirom na na etnicku rotaciju ni jedna pozija ne pripada SDP. Takodjer, politka koji je vodio spram Hrvata nije bila nacionalno senzibilna. Iako, generalno podrzavam Komsica smatram da je na posljednjim izborima SDP za clana predsjednistva trebao predloziti Bosnjaka ako zaista zele dokazati da su visenacionalna partija. Jednostavo, Bosna je visenacionalna drzava i o rotaciji se mora voditi racuna.Medjutim Lagumdija je prljavi oportunista i uvijek ide da otme sto vise bez obzira da li mu to pripada.
Smatram da su SDP i Lagumdzija svojom politikom radikalizirali BH Hrvate i gurnuli ih u krilo HDZova. Jos su navukli odiozu spram Sarajeva i Bosnjaka.
Sve sto su nekada radili sa Hrvatima sada rade sa Bosnjacima.Iz vlasti su istisnuli SDA i napravili koaliciju sa minornim SBB koji svakako nije reprezent Bosnjaka. Okrenuli se protiv vlastitog birackog tijela i rade dijametralno suprotne stvari od onih koji su obecavali. To ce sada rezultirati sa radikaliziranjem Bosnjaka a sto su vec ranije postigli kada je rijec o Hrvatima.
Ovo su samo neke osnovne stvari a spisak grijeha Lagumdzije i SDP je puno duzi. Da su sutra izbori bili bi zbrisani sa politicke mape. Oni to znaju tako da ce u narednom periodu pokusati napraviti dvije stvari-prvo pokrasti sto vise mogu tako da namire i unuke. Kao drugo, pokusavaju stvoriti pretpostavke da na sljedecim izborima naprave kradu glasova i izborni inzinjering kako bi sacuvali pozicije.
Budući da se ovdje otvoreno iznose politička razmišljanja i ne prikrivajući osobne etničke preferense, ja mogu s pozicije nebošnjaka gledati na čitavu situaciju sasvim drugačije.
Ja sam koncem 2010. i početkom 2011. čitao ovdje erupcije oduševljenja zbog - hajdemo je nazvati - ''majoriziacije'' Hrvata od strane Z.L., likovanjem nad budućim preuzimanjem javnih poduzeća, aluminija, izbacivanjem it vlasi u SBK, jednom riječju zluradim ismijavanjem ''kmečanja'' kako to pojedini ovdje vole reći. Meni to uopće nije bilo smiješno i imao sam sasvim drugačiji pogled na tu situaciju. Al tada je bila takva atmosfera i ako bi netko i kritizirao te postupke, smatran je ''herceg četnikom' i slična degutantna sra.a.
i sad i se dešava sličan osjećaj oporbe javnom mišljenju, samo sada drugom problematikom a istom osobom u središtu radnje - Z.L.
Da pojednostavimo: kada se provodila ..majorizacija'' (jao izraza majko mila, izbjegavam ga ubuduće), tada je to bio ekstra sarajlija, urbani lik, sin gradonačelnika, sarajevska raja, doktor znanosti, lijep i visok preko 190, najsposobniji političar, naš ''Zlaja'', ''šta ba oni njemu mogu'' i slične pohvale.
danas kada nema ''majorizacije'', kada čak sklapa sporazume s ''velikosrbima'' i ''herceg-četnicima'' (mislim stvarno bi bilo vrijeme da se uvede kultura dijaloga i da političke predstavnike naroda nazivamo njihovim pravim imenima, a ne uvijeno, lafo ''ne mislim na narode nego to ja mislim na fašiste'', pa ga u šali privali)..da nastavim, i kada sklapa moguće kompromicse, ista osoba - doktor, sarajlija, urbani lik, naš ''Zlaja'', postaje preko noći Lagumdžija, izdajnik, gnjida.
Znaš, kada kažu: gdje svi ljudi misle isto, onda budi siguran da nitko od njih ništa ne misli''.
Ja mislim da je to isti onaj čovjek koji je proglasio one izborne noći 2010. - ''najveću pobjedu od 1945. potpuno isti čovjek, samo sda drugčijim pristupom ostvarivanja svojih političkih ciljeva. A da li će to biti popularno, poglavito u ''njegovoj'' javnosti, izgleda da ga više nije uopće briga.
Po meni je on danas uvjerljivo manja politička šteta i od Tihića i od Radonjčića.
-
Alfa_Ze
#30 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
fuj Lagumdzija, fuj Radoncic 
-
Kolt12
#31 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Komentatori od tad i sad, su poprilicno drugciji. Nemoj zaboraviti da je i Bakir tad pustao neutralne djinglove, a danas to ne moze, barem ne sad i ne samo on.Telemah wrote: tada je to bio ekstra sarajlija, urbani lik, sin gradonačelnika, sarajevska raja, doktor znanosti, lijep i visok preko 190, najsposobniji političar, naš ''Zlaja'', ''šta ba oni njemu mogu'' i slične pohvale.
- Skijaš
#32 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Telemah wrote:Ja mislim da je to isti onaj čovjek koji je proglasio one izborne noći 2010. - ''najveću pobjedu od 1945. potpuno isti čovjek, samo sda drugčijim pristupom ostvarivanja svojih političkih ciljeva. A da li će to biti popularno, poglavito u ''njegovoj'' javnosti, izgleda da ga više nije uopće briga.
- %tacno*
#33 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Nikada gora kombinacija od rata pa na ovamo.
Babijem ih obojicu.
Babijem ih obojicu.
- dustaban
#34 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Ma ja podrzavam sve njih.
Podrzavam SDP u svim kritikama prema SDA,
Podrzavam i SDA kad uzvraca SDP-u,
Podrzavam, naravno i Fahra kad mezi SDA i Selimovice,
A vala tacno govorase (onomad) Zlaja da je Fahro mafijaski kum,
Bogme mi se i Budimir svidja kako prca Desnicu Radivojevica,
A vala je i Covic u pravu u vezi Budimira,
A tek sta vele Lijanovici za Covica,
A Covic je Lijane opiso bas kaki jesu,
Bogme istina je nije ni Ljubicevo maslo za Bozica,
Joj sta Senad naprica o Dzaferovicu, sve je ubo,
A Bogme Dzaferovic dobro oklepi svoju SDA,
Ma da nije SDA ne bi se znalo koja su mafija SBiH,
E vala ispade Hare u Pravu, Zlaja veci lopov od Orucevica,
...
Ali sve na stranu, ovu situaciju je najbolje opiso dr. Arslanagic (joj Arsla je bog):
- ne laje politicar zbog raje, vec da duze traje!
...
Ali sve na stranu, ovu situaciju je najbolje opiso dr. Arslanagic (joj Arsla je bog):
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#35 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
dustaban wrote:Ma ja podrzavam sve njih.
...
- Novi_Nick
#36 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Ja mislim da su te takozvane Bosnjacke stranke iste samo je razlika sto SDA i SZBiH izdaju Bosnjake i druge BH patriote kao i njihove drzavne i druge interese lagano komad po komad (sistemom laganog kuhanja zabe dok se ona ne skuha a da prije toga nije ni skontala da ce biti skuhana) dok recimo SDP i SBB pokusavaju prodati i izdati Bosnjake i njihove interese u paketu i odmah.veljaca wrote:Ovim si sve rekao - koliko (ne) znas ....Telemah wrote:Odličan tekst. bolje reći analiza.bjelave wrote:[
i sad i se dešava sličan osjećaj oporbe javnom mišljenju, samo sada drugom problematikom a istom osobom u središtu radnje - Z.L.
-
brucos7
#37 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
I Lagumdzija i Radoncic su najvece zlo koje je BiH imala. Oba samo gledaju licni interes i polako, ali sigurno, prodaju drzavu. 
-
Kolt12
#38 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Da, ali ti svi nabrojani nisu u vlasti, tacnije na budzetskoj grbaci. U tome je caka, hebe mi se sta rade opozicionari, ako budu vizionari, mozda dobiju sansu da jasu po budzetima, ako budu luzeri, biti ce gdje su i danas. Prosto, medjutim oni koji su na vlasti, oni su obecavali prije izbora jedno, a sad rade sasvim drugo. Sto jeste velika stvar. Ne samo sto izdaju sve zasto su se navodno zalagali, nego sto su obmanuli i prevarili sopstvene glasace i to ne u pojedinacnima stvarima, nego i generalno i pojedinacno.dustaban wrote:Ma ja podrzavam sve njih.
...
Koga briga za Orucevica i Silajdzica dok su u opoziciji ili sta misli Senad Face? Oni su daleko od budzeta i donosenja odluka koje su vazne za drzavu.
- XXS
#39 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Fino ti je covjek objasnio politiku i politicare Bosne u zadnjih 20 godina, a tebi i dalje nije jasno.Kolt12 wrote:Da, ali ti svi nabrojani nisu u vlasti, tacnije na budzetskoj grbaci. U tome je caka, hebe mi se sta rade opozicionari, ako budu vizionari, mozda dobiju sansu da jasu po budzetima, ako budu luzeri, biti ce gdje su i danas. Prosto, medjutim oni koji su na vlasti, oni su obecavali prije izbora jedno, a sad rade sasvim drugo. Sto jeste velika stvar. Ne samo sto izdaju sve zasto su se navodno zalagali, nego sto su obmanuli i prevarili sopstvene glasace i to ne u pojedinacnima stvarima, nego i generalno i pojedinacno.dustaban wrote:Ma ja podrzavam sve njih.
...
Koga briga za Orucevica i Silajdzica dok su u opoziciji ili sta misli Senad Face? Oni su daleko od budzeta i donosenja odluka koje su vazne za drzavu.
Svi su isti i nema dobrih i losih, postoje samo losi. Prodace prijatelja, partnera, stranku, naciju i drzavu zbog vlastitog interesa. Nema veze jesul pozicija ili opozicija, nema veze koji politicki dres nose. Sve je to ista banda koja se privatno svadja oko talova dok u javnosti pustaju supljak da su u pitanju narodni i nacionalni interesi koje oni herojski brane.
- FOČANSKI PROPISI
#40 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
SDA je najveće zlo,oni su birani kao manje zlo.brucos7 wrote:I Lagumdzija i Radoncic su najvece zlo koje je BiH imala. Oba samo gledaju licni interes i polako, ali sigurno, prodaju drzavu.
-
Telemah
#41 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Da, sva sreća pa mu je već pola mandata, a još dvije godine će proći dok trepneš.Skijaš wrote:Telemah wrote:Ja mislim da je to isti onaj čovjek koji je proglasio one izborne noći 2010. - ''najveću pobjedu od 1945. potpuno isti čovjek, samo sda drugčijim pristupom ostvarivanja svojih političkih ciljeva. A da li će to biti popularno, poglavito u ''njegovoj'' javnosti, izgleda da ga više nije uopće briga.sreća pa izbori nisu daleko
-
Kolt12
#42 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Ti s tom pricom o tome "da su svi isti" zamagljujes stvar protiv Lagumdzije i Radoncica. Njima su danas ruke u budzetskoj kasi, i oni su na vlasti. To je za mene dovoljno, da moj fokus bude iskljucivo na takvima, a ne na nekima koji su daleko od budzetskih kasa i vlasti.XXS wrote: Fino ti je covjek objasnio politiku i politicare Bosne u zadnjih 20 godina, a tebi i dalje nije jasno.
Svi su isti i nema dobrih i losih, postoje samo losi. Prodace prijatelja, partnera, stranku, naciju i drzavu zbog vlastitog interesa. Nema veze jesul pozicija ili opozicija, nema veze koji politicki dres nose. Sve je to ista banda koja se privatno svadj oko talova dok u javnosti pustaju supljak da su u pitanju narodni i nacionalni interesi koje oni herojski brane.
Sto se tice opozicije, kao sto sam rekao, nadam se da su vizionari i da shvataju da je doslo do toga kad se nece moci prodati bas tako lako pokvarena roba. Pogotovo to vazi za SDA. Nadam se da shvataju da to sto su dobili glasove na lokalnim izborima, je protest protiv Lagumdzije i Radoncica, a ne zato sto su oni "dobri". Ne, cak naprotiv, SDA je trenutno malo manja stetocina od SDP i SBB, jedina razlika izmedju njih je sto je SDA manje nudila Dodiku nego Lagumdzija.
Ako zele dobiti rekordno visoku podrsku, gdje nece morati praviti trule kompromise, stara kleptomanska ekipa SDA na sljedecem kongresu mora otici iz vodstva stranke, moraju ponuditi nesto novo, svjeze, bolje. U suprotnom od Radoncic-Lagmudzija debakla mogli bi profitirati neki drugi. Medjutim za vecinu naroda, to ce biti aktuelno u predizbornoj kampanji i na izborima, fokus je na poziciji, ne opoziciji.
- XXS
#43 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Kao prvo, ako ce ti biti lakse, za SDP/SBB niti sam glasao niti bih to ikada uradio ili kome preporucio.
Kao drugo, dok je glasaca kratkog sjecanja, kao ti, SDA\SDP i kompanija ce se samo mjenjati na mjestima pozicije i opozicije i derati nam guzove i drzavu jos bezbroj izbornih ciklusa.
Kao drugo, dok je glasaca kratkog sjecanja, kao ti, SDA\SDP i kompanija ce se samo mjenjati na mjestima pozicije i opozicije i derati nam guzove i drzavu jos bezbroj izbornih ciklusa.
Nemaju prste u budzetu pa bi trebalo zaboraviti da je SDA SDS-u dala 49%, a HDZ-u 20 i kusur % i niti jednim potezom kasnije nisu probali nista promijeniti na tom planu.Kolt12 wrote:...jedina razlika izmedju njih je sto je SDA manje nudila Dodiku nego Lagumdzija.
-
bosančica-sunčica
#44 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
( Bošnjakija)
Ne podržavam ovu politiku Lagumdžije i Radončića.
Iskreno, nadam se da da ova " dva čuda" neće nepraviti nepopravljivu štetu, do sljedećih izbora.
Tri glasa iz moje kuće idu " kontra njih" ma šta to značilo.
PS: a informacija iz "Avaza" sada tumačim isključivo " naopačke" iliti gdje oni sebe hvale, to shvatam kao opasnost po nas, a gdje i koga kude, to tumačim kao zaustavljanje " spektakularnog" pogubnog pohoda po BiH.
A da sam na putu istine,dovoljna mi je izjava premijera Nikšića da će nam 2013 g biti bolja od prethodne...
Ne podržavam ovu politiku Lagumdžije i Radončića.
Iskreno, nadam se da da ova " dva čuda" neće nepraviti nepopravljivu štetu, do sljedećih izbora.
Tri glasa iz moje kuće idu " kontra njih" ma šta to značilo.
PS: a informacija iz "Avaza" sada tumačim isključivo " naopačke" iliti gdje oni sebe hvale, to shvatam kao opasnost po nas, a gdje i koga kude, to tumačim kao zaustavljanje " spektakularnog" pogubnog pohoda po BiH.
A da sam na putu istine,dovoljna mi je izjava premijera Nikšića da će nam 2013 g biti bolja od prethodne...
-
bjelave
#45 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Telemah, ne vidim da imas pravo ista bilo prebacivati tzv "sarajevskoj politickoj carsiji" sto je bila odusevljena dok je Z.L i SDP majoroziorao Hrvate, kako kazes, jer vidm da ti sad nije mrsko, odnosni mislis da to ide u korist "tvojima" kada oni to isto radi Bosnjacima.Nije principijeno prebacivati onome drugome ono sto i sam radis.Telemah wrote:Odličan tekst. bolje reći analiza.bjelave wrote:[
I evo sad mi se dešava sličan osjećaj oporbe javnom mišljenju, samo sada drugom problematikom a istom osobom u središtu radnje - Z.L.
Prihvatam da je to tada bilo vecinsko raspolozenje u Sarajevu ali nisu bas svi u carsiji a ni ovdje na forumu bili na tim pozicijama. Ja recimo nisam, i to mozes naci ako ti nije mrsko.
Ovo sto sada radi ZL je najbolji dokaz da to on nije radio sa nekih bosnjackih pozicija vec iz licnog oportunizma a zarad opet vrlo privatne koristi.
Covic i kompanija su to vrlo vjesto iskoristili i zloupotrijebili da anatagonizam okrenu prema Sarajevu i Bosnjacima iako je jasno, sada i dokazano, da to nema veze sa bosnackim nacionalizmom.
Usput, to sto je Covic napravio otvoreni pakt sa Dodikom jos davno pa sada uz podrsku kvislinga ZL pokusavaju finaliziratii deal preko ledja Bosnjaka na kraju bi se opet moglo razbiti Hrvatima o glavu sto meni nije drago jer time gubi Bosna.
Ipak, prisjeti se epizode Karadzic, Boban koji su ulagali u Fikreta Abdica i kako je to zavrsilo.
No, to je neka druga i vrlo kompleksna tema.
- Novi_Nick
#46 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Pa i Opozicione stranke su u jednom dijelu vlasti i primaju plate i novac za sve ostale troskove iz Budzetske kase FBIH odnosno poreskih obveznika. Sa svim ostalim tvojim napisanim se slazem.Kolt12 wrote:Ti s tom pricom o tome "da su svi isti" zamagljujes stvar protiv Lagumdzije i Radoncica. Njima su danas ruke u budzetskoj kasi, i oni su na vlasti. To je za mene dovoljno, da moj fokus bude iskljucivo na takvima, a ne na nekima koji su daleko od budzetskih kasa i vlasti.XXS wrote: Fino ti je covjek objasnio politiku i politicare Bosne u zadnjih 20 godina, a tebi i dalje nije jasno.
Svi su isti i nema dobrih i losih, postoje samo losi. Prodace prijatelja, partnera, stranku, naciju i drzavu zbog vlastitog interesa. Nema veze jesul pozicija ili opozicija, nema veze koji politicki dres nose. Sve je to ista banda koja se privatno svadj oko talova dok u javnosti pustaju supljak da su u pitanju narodni i nacionalni interesi koje oni herojski brane.
Sto se tice opozicije, kao sto sam rekao, nadam se da su vizionari i da shvataju da je doslo do toga kad se nece moci prodati bas tako lako pokvarena roba. Pogotovo to vazi za SDA. Nadam se da shvataju da to sto su dobili glasove na lokalnim izborima, je protest protiv Lagumdzije i Radoncica, a ne zato sto su oni "dobri". Ne, cak naprotiv, SDA je trenutno malo manja stetocina od SDP i SBB, jedina razlika izmedju njih je sto je SDA manje nudila Dodiku nego Lagumdzija.
Ako zele dobiti rekordno visoku podrsku, gdje nece morati praviti trule kompromise, stara kleptomanska ekipa SDA na sljedecem kongresu mora otici iz vodstva stranke, moraju ponuditi nesto novo, svjeze, bolje. U suprotnom od Radoncic-Lagmudzija debakla mogli bi profitirati neki drugi. Medjutim za vecinu naroda, to ce biti aktuelno u predizbornoj kampanji i na izborima, fokus je na poziciji, ne opoziciji.
- DiplomataSaSela
#47 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Da vas je ostalo malo i da ste situirani to si u pravu...a ako je pamet nagu.it se dodiku radi jos dvije godine fotelja onda ste i pravo pametni...Telemah wrote:Iz moje glave, ako mi vjeruješ.
Malo nas je, ali smo jako pametni i situirani.
-
kakavdanakneiskustvu
-
palermo
#49 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Meni ovo nije nikako jasno.Bili ste protiv kada je Zlaja bio u sukobu sa HDZ-om, a i sada ste protiv kada se liže sa HDZ-om. Pa za šta ste onda.bjelave wrote: Telemah, ne vidim da imas pravo ista bilo prebacivati tzv "sarajevskoj politickoj carsiji" sto je bila odusevljena dok je Z.L i SDP majoroziorao Hrvate, kako kazes, jer vidm da ti sad nije mrsko, odnosni mislis da to ide u korist "tvojima" kada oni to isto radi Bosnjacima.Nije principijeno prebacivati onome drugome ono sto i sam radis.
Prihvatam da je to tada bilo vecinsko raspolozenje u Sarajevu ali nisu bas svi u carsiji a ni ovdje na forumu bili na tim pozicijama. Ja recimo nisam, i to mozes naci ako ti nije mrsko.
Ovo sto sada radi ZL je najbolji dokaz da to on nije radio sa nekih bosnjackih pozicija vec iz licnog oportunizma a zarad opet vrlo privatne koristi.
Covic i kompanija su to vrlo vjesto iskoristili i zloupotrijebili da anatagonizam okrenu prema Sarajevu i Bosnjacima iako je jasno, sada i dokazano, da to nema veze sa bosnackim nacionalizmom.
Usput, to sto je Covic napravio otvoreni pakt sa Dodikom jos davno pa sada uz podrsku kvislinga ZL pokusavaju finaliziratii deal preko ledja Bosnjaka na kraju bi se opet moglo razbiti Hrvatima o glavu sto meni nije drago jer time gubi Bosna.
Ipak, prisjeti se epizode Karadzic, Boban koji su ulagali u Fikreta Abdica i kako je to zavrsilo.
Što se mene tiče, ja sam bio jasno za Platformu, da se ne popušta pred pritiskom HDZ-a i u tom smislu čvrsto podržavao Lagumdžiju. Uostalom, i glasao sam za SDP.
Od trenutka kad je dao nogu hrvatskim partnerima iz Platforme, na sraman način pokušao učiniti Bošnjake hercegovine i Hrvate Bosne ( zajedno sa HDZ-om) građanima drugog reda, preko besmislenog dogovora sa Dodikom pa kao vrhunca prodaje Srebrenice, on je za mene pomahnitali izdajnik koji je potpuno izgubio osjećaj
za realnost iživot. Od njega je gora samo bulumenta klimoglavaca okupljena oko njega.
-
bjelave
#50 Re: Podrzavate li politiku Lagumdzije i Radoncica nakon izbo
Ja samo kazem da ZL i SDP nije vodio racuna o nacionalnom balansu. Naveo sam primjer Komsica i smatram da je SDP trebao na nacionalnoj osnovi rotirati svoje kandidate za predsjednistvo. Dakle, ako je Komsic bio kadidat 2006 onda je Lagumdzija ili neki drugi Bosnjak trebao biti kandidat 2010. Ako su visenacionalna partija kako tvrde onda su morali voditi racuna o tim stvarima.palermo wrote:Meni ovo nije nikako jasno.Bili ste protiv kada je Zlaja bio u sukobu sa HDZ-om, a i sada ste protiv kada se liže sa HDZ-om. Pa za šta ste onda.bjelave wrote: Telemah, ne vidim da imas pravo ista bilo prebacivati tzv "sarajevskoj politickoj carsiji" sto je bila odusevljena dok je Z.L i SDP majoroziorao Hrvate, kako kazes, jer vidm da ti sad nije mrsko, odnosni mislis da to ide u korist "tvojima" kada oni to isto radi Bosnjacima.Nije principijeno prebacivati onome drugome ono sto i sam radis.
Što se mene tiče, ja sam bio jasno za Platformu, da se ne popušta pred pritiskom HDZ-a i u tom smislu čvrsto podržavao Lagumdžiju. Uostalom, i glasao sam za SDP.
Od trenutka kad je dao nogu hrvatskim partnerima iz Platforme, na sraman način pokušao učiniti Bošnjake hercegovine i Hrvate Bosne ( zajedno sa HDZ-om) građanima drugog reda, preko besmislenog dogovora sa Dodikom pa kao vrhunca prodaje Srebrenice, on je za mene pomahnitali izdajnik koji je potpuno izgubio osjećaj
za realnost iživot. Od njega je gora samo bulumenta klimoglavaca okupljena oko njega.
Kada je rijec o nacionalnim odnosima SDP se ponasao i ponasa poput slona u radnji porcelana. Bilo je jasno da ce dati municiju Covici i ekipi i da ce to radikalizirati Hrvate.
Takodjer, mjesto ministra spoljnih poslova je nakon sto je on bio kadar SzBiH, pa makar on bio jevrej, trebalo je pripasti Srbima. Dvije godine su trajale natezanje i trgovine, bez vlasti, samo da bi Lagumdzija dobio stolicu ministra inostranih poslova. Prije Alkalaja je bio Hrvat pa je bio red na Srbina. Siguran sam da je Dodik ovu uslugu skupo naplatio ali ne od ZL vec od Bosnjaka.
Ovo sto sada ZL radi utiliko je prljavije sto je poznato na cijim glasovima je dobio izbore 2010. Osim toga prodaja Srebrenice neusporediba je sa bilo cime jer je to najbolji pokazatelj kolike su mizerije ZL i ostale sline iz SDP.
No, bilo bi krajnje naivno tvrditi da se nije moglo desiti ovo sto se sad desava. Problem je sto smo se toga sjetili tek kad su ZL i ekipa pokucali na kraju i "nasa" vrata.