Podocnjaci-simptom fotofobije?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Brad Pitta

#1 Podocnjaci-simptom fotofobije?

Post by Brad Pitta »

Vjerovatno pojedini imaju ili su imali iskustva sa fotofobijom.Obicno se primjeti kad vas neka svejtlost odjednom obasja i onda morate okretati glavu i sl..takodje i ako slucajno na 40 stepeni c zaboravite cvike negdje u ladici 8-) :D Kakva su vasa iskustva sa fotofobijom i da li je moguce(to je sad moja teza) da je ista uzrok podocnjaka?Da li je to dvoje uopste povezano? hvala unaprijed na odgovorima

p.s. misljenja strucnjaka nisu na odmet :wink:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Podocnjaci-simptom fotofobije?

Post by PipiDugaDevetka »

''Felge ispod očiju'' mogu biti simptom mnogo čega, loš rad bubrega, trovanje nekom hranom,...bukadar boleština, ali ne bih nagađao, neka diskutuju stručni, ja ću pratiti...
8-)
Moll_Flanders

#3 Re: Podocnjaci-simptom fotofobije?

Post by Moll_Flanders »

Ne bih rekla da podočnjaci imaju veze sa fotofobijom.
Kao što osoba iznad reče, mogu biti simptom hiljadu stvari, uključujući nedostatak vitamina i stres. To sam negdje nedavno pročitala. Ja inače imam podočnjake, ali sve sam provjerila, sve je uredu.
Brad Pitta

#4 Re: Podocnjaci-simptom fotofobije?

Post by Brad Pitta »

Da,znam,procitao sam takodje da uzrok podocnjaka moze biti dosta toga,ali vecinom se tako ispostavi da su nalazi uvijek uredni.Mozda je i nasljedni faktor ipak tu glavni uzrok.Ja sam to pretpostavio zato sto oni koji imaju fotofobiju obicno imaju "umorne oci",sto bi mozda nekako uticalo i na natecenost ispod ociju.Mozda grijesim,ali zato sam napisao ono za strucnjake :)
Lacrosse

#5 Re: Podocnjaci-simptom fotofobije?

Post by Lacrosse »

Podocnjaci su ili simptom periorbitalne edema ili normalnog starenja.
Periorbitalni edem se javlja od previse ili premalo spavanja, poremecaja stitine zljezde ili allergija takodje moze biti rezultat ne svake nego odredjenog bubreznog poremecaja koji se zove nefroticni sindrom ali te osobe imaju otoke po cijelom tijelo, pocevsi od nogu, pisaju po 5-6 litara urina svaki dan, itd, itd.
Normalno starenje podrazumjeva da misici postaju slabijim a masne naslage u obrazima jacim, a koza tanja od starenja i sunca i rezultat toga je podocnjak.

Fotofobija je sasvim ozbiljan simptom koji je uvijek akutnog karaktera i ima veze ili s okom ili s nervnim sistemom. Ocni problemi su mrene ili uvitisi, poneki zestok konjuktivitis te stvari kao strabizmi i slicno (najcesce ovo je slucaj kod beba). Mrene kod starih osoba, uvitis kod mladih i uvijek akutno, uvitis moze dovesti do sljepoce ukoliko se ne adresira kako treba. Neuroloski problemi se djele na mengitis i encefalitise ili na migrene. Ovo nisu stvari za zajebanciju, do cim podocnjak jest stvar za zajebanciju onima koji bi da su vjecno mladi, ljepi, i da ih niko ne pita, a sto si toliko podbuh'o.

Podocnjak nema nikakve veze s fotofobijom. Podocnjak nema veze nikakve najcesce ni sa cim osim s kozmetologijom, a to nije domen medicine. Jedina veze podocnjaka i fotofobije je kad si mahmuran i neispavan jer alkohol preventira normalan ciklus sna, tako da se uvijek rano probudis i ne prodjes kroz REM fazu sto ti onomogucava da funkcionises normalno sljedeci dan, imas koncentraciju ili ucis. Druga veza podocnjaka s necim bitnim je kod ljudi koji imaju neuroloske distonije i koji ne mogu da prestanu da trepcu non-stop, bez kontrole, tkz. blefarospasmi. Ali takve osobe se nikad nece zaliti na podocnjake, njima je problem daleko veci od kozmetologije. Oni bi da samo na kratko suzbiju kompusivno i neprestano treptanje.

Neke osobe imaju problema s tim koliko svjetolist ulazi na retinu oka, tj. osjetljive su na dnevno svijetlo, i slicno, ali to nikakve veze nema s podocnjakom vec sa zjenicom oka i inervacijom iste te nemogucnosti da se pravilno akomodira.

Tako da ovo dvoje nema veze osim ako ne mahmuras ili nisi Brad Pitt. Ako si Brad Pitt neka ti plasticari udare Botox oko oka svako 1-2 mjesec dana, a oftalmolozi mogu uraditi jednu blefaroplastiju, tj. isjeci ti eksces koze oko oka, i zasiti to pa da budes ljep opet. Samo znas kako je oko oka skalpelom sjeci komade koze, a tek kad se probudis a ono sve zateglo, a boli? Ovo se jedino radi kod osoba koji imaju problema s gornjim kapkom koji ne moze vise da se digne dovoljno da bi vidjeli, pa onda podljezu ovakvim procedurama, ili ljudi koji imaju pare a nece podocnjake, pa plate da se klate. Ako bi da si ljep do boli, ovo je uvijek sigurna opcija.

Za kraj ako imas fotofobiju na dnevno svjetlo a ne na direktan pogled u sunce (niko normalan ne gleda drito u sunce da bi rekao da eto, ima fotofobiju), otidji kod oftalmologa na pregled. Ja sam slucajom, imao problem s umjetnom svjetlom, a ne dnevnim svjetlom, i vjerujem da je to bilo od umora oka, rada pretjeranog na kompjuteru i zurenje u ekran na istoj distanci vise sati, sto se ljeci pauziranjem svakih 30-60 minuta, gledanjem na drukciju distancu, izlaskom vani na dnevno svjetlo i slicno.
Brad Pitta

#6 Re: Podocnjaci-simptom fotofobije?

Post by Brad Pitta »

wow hvala na opsirnom odgovoru..fakat si objasnio :D pa ono,podocnjaci jesu estetski problem i ne moze se reci da bas fino izgledaju,ali nije sad toliki problem da bih radio apsolutno sve i naravno da ne bih trosio bzvz pare na botox.A sto se tice fotofobije,i ja sam takodje primjetio da su oci osjetljivije na takva "umjetna" svjetla tipa sijalica i sl. ali ponekad i na dnevnu svjetlost.I da,primjeti se razlika kad nakon gledanja u monitor promjenis objekat posmatranja.Ja obicno kad duze vrijeme gledam u monitor nakon nekog vremena moram malo zazmiriti i onda primjetim da se podocnjaci malo opterete.Ali ako tako kazes da fotofobija ne moze nikako imati veze sa podocnjacima,onda nista.Posjeticu oftamologa zbog fotofobije.Ipak hvala ti za info :)
Mr Tare

#7 Re: Podocnjaci-simptom fotofobije?

Post by Mr Tare »

mozes ti imati podocnjake oko naprimjer spavas puno ili nespavas puno ,ovo ti je iz prve ruke :bih:
Post Reply