Podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ArmandoSA

#1 Podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak

Post by ArmandoSA »

Interesuje me da li je neko već podnosio ovu prijavu?
Ko je sve dužan podnijeti prijavu?
Kolika je suma na godišnjem nivou koja s ene oporezuje?
Da li se prijava mora podnijeti zbog ulaganja u vrijednosne papire i zbog isplate dividende?
momčina

#2 Re: Podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak

Post by momčina »

Ako misliš na ovaj obrazac, onda, pravilno je da uradiš slijedeće:

1. Uzeti kopiju svog GIP Obrasca - GIP-1022 (GIP obrazac je obrazac o primanjima primarnog/stalnog posla)
2. Kopije svih Obrazaca AUG-1031, 1032 i drugih obrazaca kojima se dokazuju oporezovana primanja (Tvoji Obrasci o ukupnim/pojedinačnim uplatama Ugovora o djelu/povremenim poslovima, isplatama čalanovima nadzornih odbora isl.)
3. Popuniti GPD-1051 obrazac (Godišnja prijava poreza na dohodak)
4. Potpisano predati u Poreznu upravu kojoj pripadaš (mjesto stanovanja).

P.S. Odgovor na tvoja pitanja:
1. Rok za podnošenje je 31.3.2011.
2. Dužni su podnijeti svi obveznici poreza na dohodak koji pored stalnog (primarnog) zaposlenja ostvaruju još dodatni izvor (oporezive) zarade.
3. Ne postoji neoporezovana suma. Svaka porezno evidentirana isplaćena suma se sigurno oporezovala.
4. Član 5. Zakona o porezu na dohodak kaže:
Prihodi koji se, u smislu ovoga zakona, ne smatraju dohotkom su: prihodi po osnovi sudjelovanja u raspodjeli dobiti gospodarskih društava (dividende ili udjeli), mirovina rezidenta, bilo da je stečena u inozemstvu ili u Bosni i Hercegovini, potpore i druga primanja ostvarena po osnovi posebnih propisa o pravima ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava rata, osim plaće.
Dakle ne smatraju se prihodom.
Last edited by momčina on 14/02/2011 18:46, edited 1 time in total.
ArmandoSA

#3 Re: Podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak

Post by ArmandoSA »

Hvala na odgovoru
ella_ina

#4 Re: Podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak

Post by ella_ina »

jedna mala korekcija: rok za podnosenje godisnje prijave poreznih obveznika je 31.03.2011.
a ono sto mene interesuje je slijedeca situacija...ako je neko poceo raditi recimo u septembru prosle godine, ima primanja i po osnovu ugovora o djelu, znaci mora podnijeti godisnju prijavu, da li ce u nju unositi iznos od 3600 licnog odbitka, s obzirom da mu je koef 1,00.
hvala na inf :)
enx

#5 Re: Podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak

Post by enx »

ella_ina wrote:jedna mala korekcija: rok za podnosenje godisnje prijave poreznih obveznika je 31.03.2011.
a ono sto mene interesuje je slijedeca situacija...ako je neko poceo raditi recimo u septembru prosle godine, ima primanja i po osnovu ugovora o djelu, znaci mora podnijeti godisnju prijavu, da li ce u nju unositi iznos od 3600 licnog odbitka, s obzirom da mu je koef 1,00.
Naravno da će unijeti iznos ličnog odbitka na koji ima pravo, 3600,00KM godišnje, jer je godišnja prijava, s tim što će ostvariti pravo na povrat samo za onaj dio koji je i uplaćen na ime poreza na dohodak. Ono što nije uplaćeno ne može ni vratiti.
momčina

#6 Re: Podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak

Post by momčina »

ella_ina wrote:jedna mala korekcija: rok za podnosenje godisnje prijave poreznih obveznika je 31.03.2011.
Da, tačno. Otišao sam na GIP obrasce. :)
Post Reply