Pozdrav svima, imam par pitanja vezanih za podno grijanje.
Renoviram kuću pa sam planirao provesti podno grijanje sa toplinskom pumpom zrak-voda. E sad, živim u Tomislavgradu gdje su zime baš hladne. Ima li netko slično iskustvo, da li je učinkovito grijanje, troši li struje previše.
Hvala na odgovoru
Podno grijanje
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2 Re: Podno grijanje
Pa vecina kuca ovih sto prave oko sarajeva, ova naselja i tako to, rade TP i podno/fan coil jedinice...
Bio sam u Tarcinu, pod Igmanom kuca, nije bilo hladno. Ali je izolacija vrhunska
Recimo novi pezo salon na stupu je komplet FCoil i TP, zajedno sa ostalim uređajima koji su se mogli prikljuciti
Imas temu vec na podforumu ekonomija/ grijanje na struju
Bio sam u Tarcinu, pod Igmanom kuca, nije bilo hladno. Ali je izolacija vrhunska
Recimo novi pezo salon na stupu je komplet FCoil i TP, zajedno sa ostalim uređajima koji su se mogli prikljuciti
Imas temu vec na podforumu ekonomija/ grijanje na struju
-
maliq53
#3 Re: Podno grijanje
Ja imam 2 mitsubishi klime 35 i mogu grijati dva sprata od nekih 60m2 po spratu (ali uzmi u obzir kada bas stegne pojacam se plinom jer zivim u izuzetno maglovitom i zagadjenom podrucju pa na dosta nizim temperaturama klime moraju dosta cesto ici u defrost)... Ovo su zrak/zrak toplotne pumpe i ta zrak/voda bi trebala dosta bolje i grijati i stediti tako da je uvijek bolja opcija od zrak/zrak. Tako ako sam ja zadovoljan sa ovim ti bi itekako sa tim trebao biti.Najbolje ti je da nekog pozoves kuci i da ti detaljnije razradi kako i sta. Mora se vidjet raspored soba, gdje ugraditi cijevi itd itd Ja nisam bio dovoljno upoznat' sa tim toplotnim pumpama kada sam kupovao pa sam stavio ove standardne zrak/zrak, ali ove pameti bi vjerovatno na tu opciju isao jer je dosta komfornije kad grije preko podova.Krizi1 wrote: ↑26/02/2020 09:56 Pozdrav svima, imam par pitanja vezanih za podno grijanje.
Renoviram kuću pa sam planirao provesti podno grijanje sa toplinskom pumpom zrak-voda. E sad, živim u Tomislavgradu gdje su zime baš hladne. Ima li netko slično iskustvo, da li je učinkovito grijanje, troši li struje previše.
Hvala na odgovoru
-
Ci-Nick
#4 Re: Podno grijanje
Moja sestra ima tu kombinaciju, živi u Njemačkoj, klima u Njemačkoj jeste nešto blaža ali sistem je dobar.Krizi1 wrote: ↑26/02/2020 09:56 Pozdrav svima, imam par pitanja vezanih za podno grijanje.
Hvala na odgovoru
Što se potrošnje tiče to je teško reći ali uz našu cijenu el. energije i COP koji je oko 4 svakako da je isplativo.
Mislim da firme koje ih prodaju i instaliraju svakako znaju kako i koliko,..
- HardCore
#5 Re: Podno grijanje
Ako nemas dobru izolaciju ne preporucujem, a ako imas onda je top izbor 
-
zposao
#6 Re: Podno grijanje
Isto mislim. Fantastična stvar, ali samo ako imaš odlično izoliranu kuću.
Prijatelj mi ima grijanje na tu foru i kaze da se voda grije na oko 35°C , a obzirom da jenu njega vrhunska izolacija, to mu je ugodno. Da ima toplotnih gubitaka, ne bi bilo ugodno.
- _Reds_
#7 Re: Podno grijanje
Zavisi od novca.
Skupa investicija u startu. Dugoročno isplativa.
Skupa investicija u startu. Dugoročno isplativa.
-
Dajdja
#8 Re: Podno grijanje
Da li se cijevi za podno grijanju smiju razvoditi direktno preko plastičnih cijevi za vodu u kupatilu? Može li to dovesti do opasnosti da se cijevi za vodu oštete/istope?
Da li se mogu cijevi od podnog grijanja spojiti na postojeće centralno grijanje (radijatori-čvrsto gorivo)? Koliko sam čitao podno je predviđeno za niže temperature nego klasično grijanje, da li to može predstavljati problem?
Da li se mogu cijevi od podnog grijanja spojiti na postojeće centralno grijanje (radijatori-čvrsto gorivo)? Koliko sam čitao podno je predviđeno za niže temperature nego klasično grijanje, da li to može predstavljati problem?
- Hemel
#9 Re: Podno grijanje
Nije pozeljno voditi cijevi preko cijevi radi dugorocnog zagrijavanja i promjene pritiska u vodovodnim cijevima.Dajdja wrote: ↑16/05/2020 10:56 Da li se cijevi za podno grijanju smiju razvoditi direktno preko plastičnih cijevi za vodu u kupatilu? Može li to dovesti do opasnosti da se cijevi za vodu oštete/istope?
Ne mozes spajati radijatorsko i podno grijanje.
Podno grijanje mora imati svoj krug zagrijavanja i propusta nizu temperaturu u svoj krug.
-
kao_kaoty
#10 Re: Podno grijanje
Pozdrav. Koja firma u Sarajevu se bavi servisiranjem podnog grijanja?