Podno grijanje-misljenja,savjeti
Moderator: anex
-
Incub
#1 Podno grijanje-misljenja,savjeti
Odluka je pala za ugradnju podnog grijanja.
Dole bih stavljao bambus parket e interesuje me hoce li,posto je drvo izolator,doci do otezanog grijanja prostora?Govore mi da ce temperatura otezano prolaziti kroz sloj bambus parketa.
Imate li iskustva sa bambusom i podnim grijanjem?
Poz
Dole bih stavljao bambus parket e interesuje me hoce li,posto je drvo izolator,doci do otezanog grijanja prostora?Govore mi da ce temperatura otezano prolaziti kroz sloj bambus parketa.
Poz
- Luke Perry
#2 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
dobri prozori su bolja investicija. izvinjavam se za OT 
-
Incub
#3 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
E jesi tacno ubo na prvu
:):)
-
gaius
#4 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
ima još jedan način za stvaranje ugodnije klime u kući, izuzev podnog grijanja... a to je naime kombinacija unutrašnjeg i vanjskog senzora temperature.. pa onda nema onih oscilacija temperature (npr. termostat na 21, pa čeka da temperatura padne na 20 da se uključi, pa podigne temperaturu do 22 dok se isključi - stalno varijacija 2 stepena)..
-
samo malo
#5 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Mozes i ako radis plinsko sa radijatorima, da u dogovoru sa izvodjacem radova uradis "okuke" cijevima ispod poda, onim cijevima koji transportuju vrelu vodu od bojelra do radijatora. Okuke u smislu duzih cijevi koje idu cik-cak ispod poda i pokrivaju dobar dio poda.
Dogovorit se moras zbog "cuga" jer ako je previse okuka, ne moze pumpa iz bojlera pravilno opskrbljivati radijatore, ali mogu ti reci da se moze kvalitetno izvesti pa dobijes i klasicno grijanje sa radijatora i sa poda recimo nekakvo dogrijavanje, uglavnom iz prve ruke mogu reci da je izvedivo.
Jedino sto mnogi majstori to nece raditi, zahtjevno im valjda, pa moras imati nekog "svog" majstora.
Dogovorit se moras zbog "cuga" jer ako je previse okuka, ne moze pumpa iz bojlera pravilno opskrbljivati radijatore, ali mogu ti reci da se moze kvalitetno izvesti pa dobijes i klasicno grijanje sa radijatora i sa poda recimo nekakvo dogrijavanje, uglavnom iz prve ruke mogu reci da je izvedivo.
Jedino sto mnogi majstori to nece raditi, zahtjevno im valjda, pa moras imati nekog "svog" majstora.
- mayab
#6 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Po mojim saznanjima, posto je podno grijanje zapravo niskotemperaturno grijanje, prvi preduslov je da ti je kuca-stan jaaaako dobro kompletno izoliran, a to podrazumijeva i dobru stolariju.
A sto se tice parketa, preporuka je da je to neki tanji parket, dakle ne bas masivni od 20mm, te da je lijepljen punom povrsinom ljepilima koji su predvidjeni za postavljanje na podno grijanje, da bi prenos toplote bio nesmetan.
Ipak, moj bi ti savjet bio kombinacija podnog grijanja (tamo gdje su ti plocice-kuhinja, kupatilo, hodnici...) i radijatorskog centralnog u ostalim prostorijama, a u kupatilu oba!
A sto se tice parketa, preporuka je da je to neki tanji parket, dakle ne bas masivni od 20mm, te da je lijepljen punom povrsinom ljepilima koji su predvidjeni za postavljanje na podno grijanje, da bi prenos toplote bio nesmetan.
Ipak, moj bi ti savjet bio kombinacija podnog grijanja (tamo gdje su ti plocice-kuhinja, kupatilo, hodnici...) i radijatorskog centralnog u ostalim prostorijama, a u kupatilu oba!
-
Broj 1
#7 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Kao prvo parket ne ide nikada u kombinaciji sa podnim grijanjem, nego plocice ili kamen.
Za podno grijanje moras imati takodje dobro izolirane vanjske zidove, kao i kvalitetnu stolariju.
Kao trece, podno grijanje nije uopce zdravo, jer sva parsina sa podd ase dize zajedno sa toplim vazduhom i lebdi negdje uvisini ljudske glave.
i jos da dodam, da je potrosnja goriva daleko veca nego kod radijatora .
Radim u gradjevini, pa ako hoces sposlusaj.
Za podno grijanje moras imati takodje dobro izolirane vanjske zidove, kao i kvalitetnu stolariju.
Kao trece, podno grijanje nije uopce zdravo, jer sva parsina sa podd ase dize zajedno sa toplim vazduhom i lebdi negdje uvisini ljudske glave.
- Maraschino
#8 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Broj 1 wrote:Kao prvo parket ne ide nikada u kombinaciji sa podnim grijanjem, nego plocice ili kamen.
u nekim stvarima si upravu. struka kaze da je to najracionalnije grijanje jer se topli zrak kao laksi dize od poda prema plafonu a ujedno dize i prasinu, dlacice...topli zrak sa radijatora ide navise pa mora ponovo da pada dole da bi cirkulisao. podno grijanje ide ispod hladnih podova (kamen, keramika...) a vrlo rijetko ispod toplijih podova. iz iskustva znam da su mnogi koji su ugradili ispod parketa, imali probleme.
to sto kazes da je potrosnja goriva veca, tu se ne bih slozio jer bi trbalo biti obrnuto iz razloga ''sheme'' cirkulacije toplog zraka u prostoriji.
da dodam na kraju da ja licno nikada ne bih ugradio sebi podno grijanje ispod parketa.
-
Broj 1
#9 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Ja samo savjetujem ono sto sam sreo u praksi. Svaki proizvodjac konja svoga hvali, pa tako i podnoga grijanja isl.
Mnogi ljudi zbog zdravstvenih problema sa disanjem, koje prouzrokuje podno grijanje, vracaju se na standardno rjesenje sa radijatorima. Srecom mnogi ostave posebne ogranke od razdjelnika za radiatore ili naprave oboje, pa samo preokrenu ventile.
Podno grijanje je ucinkovito po pitanju potrosnje goriva jedino ako vanjski zidovi i podna konstrukcija dobro izolirani odnosno imaju otpor prolazu toplote min. Rc=2,5 m2K/W.
To znaci ovisno o materijalu zida- poda da ima jos toplinsku izolaciju sa vanjske strane izmedju 8 do 10 cm, obicno terwola.
Mnogi ljudi zbog zdravstvenih problema sa disanjem, koje prouzrokuje podno grijanje, vracaju se na standardno rjesenje sa radijatorima. Srecom mnogi ostave posebne ogranke od razdjelnika za radiatore ili naprave oboje, pa samo preokrenu ventile.
Podno grijanje je ucinkovito po pitanju potrosnje goriva jedino ako vanjski zidovi i podna konstrukcija dobro izolirani odnosno imaju otpor prolazu toplote min. Rc=2,5 m2K/W.
To znaci ovisno o materijalu zida- poda da ima jos toplinsku izolaciju sa vanjske strane izmedju 8 do 10 cm, obicno terwola.
- plemba
#10 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
ne znam da li planiras da imas i radijatorsko grijanje, jer nemas bas neku funkciju ako je samo podno. nemoguce je sa podnim grijanjem zagrijati prostoriju, jer je podno ograniceno na max 50 stepeni da radi. podno se obicno koristi samo na nekim mjestima u kuci, poput kupatila, hodnika, i plocica oko kuhinjskih elemenata gdje se dosta vremena provodi hodajuci i stojeci.
zamisli sad da hoces da zagrijes kucu, da ti temp. bude ugodna, kako ces hodati po podovima ako su oni vruci poput radijatora.
znaci to ti je samo vid dogrijavanja koji se koristi pored osnovnog, radijatorskog grijanja...
radio cantralna grijanja pa znam da to tako ide...
zamisli sad da hoces da zagrijes kucu, da ti temp. bude ugodna, kako ces hodati po podovima ako su oni vruci poput radijatora.
znaci to ti je samo vid dogrijavanja koji se koristi pored osnovnog, radijatorskog grijanja...
radio cantralna grijanja pa znam da to tako ide...
-
encian
#11 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
a elektricni tepih???
nemojte mi se smijati, ali je cudo jedno koliko ja volim TO CUDO.
- Maraschino
#12 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
encian wrote:a elektricni tepih???![]()
pa leteci cilim
-
Broj 1
#13 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Pa elektricna cuna, mnogo ih dame koriste, pogotovo one sto ne mogu da se upiske.

Maraschino wrote:encian wrote:a elektricni tepih???![]()
nemojte mi se smijati, ali je cudo jedno koliko ja volim TO CUDO.![]()
![]()
pa leteci cilimpa elektricna deka pa jorgan...ma kakvi radijatori i bakraci...
![]()
-
encian
#14 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
znala sam
ali hajde nema veze
meni nema veceg meraka od podnog grijanja (mozda zato sto su mi noge hladne i na +35), ali komplikovano, skupo i sta sve ne. valjda i japancima, pa ljudi smislili sta im treba. mislim da ide savrseno uz obicno grijanje. a u proljece jednostavno stavis stari tepih. moja najiskrenija preporuka:
http://search.borderless.rakuten.com/bo ... mit=Search
(ili traziti rakuten international/electric carpet).
dolaze u dvije varijante: carpet i carpet + cover. cover se uvijek moze smotati i oprati u masini
. a meraka spavati na elektricnom tepihu .... ih!
evo i elektricne deke, mozda se Maraschinu svidi:
http://search.borderless.rakuten.com/bo ... ic+blanket
ima i elektricna wc sjedalica. eh bez toga se ne vracam!
http://en.item.rakuten.com/satuma/20872260/
"A basic function: Washing, warm air drying, a heating toilet seat"
ovo je ubjedljivo najbolji "elektricni" proizvod.
sorry, za off topic.
nego, elektricni tepih je stvarno super. iskrene preporuke.
meni nema veceg meraka od podnog grijanja (mozda zato sto su mi noge hladne i na +35), ali komplikovano, skupo i sta sve ne. valjda i japancima, pa ljudi smislili sta im treba. mislim da ide savrseno uz obicno grijanje. a u proljece jednostavno stavis stari tepih. moja najiskrenija preporuka:
http://search.borderless.rakuten.com/bo ... mit=Search
(ili traziti rakuten international/electric carpet).
dolaze u dvije varijante: carpet i carpet + cover. cover se uvijek moze smotati i oprati u masini
evo i elektricne deke, mozda se Maraschinu svidi:
http://search.borderless.rakuten.com/bo ... ic+blanket
ima i elektricna wc sjedalica. eh bez toga se ne vracam!
http://en.item.rakuten.com/satuma/20872260/
"A basic function: Washing, warm air drying, a heating toilet seat"
ovo je ubjedljivo najbolji "elektricni" proizvod.
sorry, za off topic.
nego, elektricni tepih je stvarno super. iskrene preporuke.
-
Silkwood
#15 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Koliko će te izaći, ako se smije znati?Incub wrote:Odluka je pala za ugradnju podnog grijanja.
Poz
-
Incub
#16 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Pozdrav svima i hvala na savjetima,
Ovako malo da dam vise objasnjenja u vezi kuce.
Kuca je sazidana od siporexa,debljina zida je 25 cm.
Spolja cu staviti tvrdi stiropol debljine 10 cm.
Krov je zavrsen i dobro izoliran ,pokriven je limom-toplo-hladni krov.
Kuca je velicine 10x11M.
Prizemlje je kompletno otvorenog tipa sa visinom plafona 3 m.
Planirao sam onako da ce me ispasti materijal oko 10.000KM,moram jos da uporedim cijene.
E sad tesko bi mi bilo zagrijavati sa radijatorima jer kao sto je spomenuto sva temperatura odlazi odmah gore,kod podnog optimum doseze na visini od 170cm.Isto tako nasao sam podatke da je manja potrebna temperatura za podno grijanje mislim da je razlika oko 10st C.
Nemam opciju plina a dodatak svemu ce biti i kamin u prizemlju....
Ovako malo da dam vise objasnjenja u vezi kuce.
Kuca je sazidana od siporexa,debljina zida je 25 cm.
Spolja cu staviti tvrdi stiropol debljine 10 cm.
Krov je zavrsen i dobro izoliran ,pokriven je limom-toplo-hladni krov.
Kuca je velicine 10x11M.
Prizemlje je kompletno otvorenog tipa sa visinom plafona 3 m.
Planirao sam onako da ce me ispasti materijal oko 10.000KM,moram jos da uporedim cijene.
E sad tesko bi mi bilo zagrijavati sa radijatorima jer kao sto je spomenuto sva temperatura odlazi odmah gore,kod podnog optimum doseze na visini od 170cm.Isto tako nasao sam podatke da je manja potrebna temperatura za podno grijanje mislim da je razlika oko 10st C.
Nemam opciju plina a dodatak svemu ce biti i kamin u prizemlju....
-
Incub
#17 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Zaboravi sam dodati da je sve u alu stolariji,topli aluminij 6,6cm.
-
gaius
#18 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
možda nemaš opciju plina ali imaš opciju peleta
-
nigdje.nikog
#19 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Ovo je tacno, kroz parket tesko ide toplota.Incub wrote:Odluka je pala za ugradnju podnog grijanja.
Poz
Zato bih ja stavio cijevi iznad parketa
-
samo malo
#20 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Ovi sto su im noge ledene i na +35, njima ne treba grijanje, njima treba doktor 
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#21 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Koliko ja znam o podnom grijanju (upravo radim na postavljanju podnog grijanja kod sebe) podno grijanje i drveni pod ne idu najbolje zajedno... u tom slucaju podno grijanje ide kao sekundarno grijanje jer je jednostavno drvo jako dobar toplotni izolator.
Na podno grijanje najbolje pase kamen ili keramicke plocice (zbog malog termo otpora) a onda idu laminati predvidjeni za podno grijanje i na kraju tanki drveni podovi.
O konkretno kojoj izvedbi podnog grijanja ovdje pricamo ?
Na podno grijanje najbolje pase kamen ili keramicke plocice (zbog malog termo otpora) a onda idu laminati predvidjeni za podno grijanje i na kraju tanki drveni podovi.
O konkretno kojoj izvedbi podnog grijanja ovdje pricamo ?
-
Incub
#22 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Big Boy za koju varijantu si se ti opredjelio...
Neda mi se sad cijelu kucu u plocice lijepiti
:):) a bambus mi se bas dopada...
Neda mi se sad cijelu kucu u plocice lijepiti
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#23 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Elektricno podno grijanje + plocice ili laminat, zavisno od namjene prostorije.Incub wrote:Big Boy za koju varijantu si se ti opredjelio...
Neda mi se sad cijelu kucu u plocice lijepiti:):) a bambus mi se bas dopada...
Mislim da se da naci i laminat sa imitacijom bambusovog poda... mozda bi ti to bilo zanimljivo !?
-
andrija2007
#24 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Znal' ko, možel' se na podu ispeć' jaje na oko, ako se dobro nahajca grijanje?
-
Incub
#25 Re: Podno grijanje-misljenja,savjeti
Mislio sam kupiti ove sad nove peci,loze se oni kao "bobci" od piljevine sa nekom smolom preko.
Pogledat cu izbor tih laminata sa uzorkom bambusa...
Pogledat cu izbor tih laminata sa uzorkom bambusa...